Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1079 / 1320
(#) kszabi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Hát ez gyors volt!
Átirom a konverziós részt, és kipróbálom.
Köszi kszabi
(#) kszabi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szia!
Átirtam az egészet, szépen működik.

Üdv kszabi
(#) szilva hozzászólása Jún 19, 2012 /

Még mindig az SD/MMC kártyával bütykölök, ha van egy kis időm. Tulajdonképpen a FAT (FAT12, 16 és 32 is) kezelés készen van, fleolvasás megy.

Egyedül egy olyan apróság bosszant, hogy az MMC kártya nem mindig akar elsőre inicializálódni. Valamelyik nap néztem az SPI buszt, és azt vettem észre, hogy az SDO jel (ami a PIC-ből megy a kártya felé) idle állapotban, amikor nincs kommunikáció, akkor nulla értékű. Pedig előtte 0xFF bytekat küldtem ki. Ekkor csináltam egy kis tesztprogit, és annak alapján nekem úgy tűnt, hogy ez az idle állapot attól függ, hogy az SCLK idle állapotát mire állítom. Számomra ez teljesen illogikusnak tűnik, de a méréssel mégis ezt tapasztaltam (18F2520). Az adatlapban erre vonatkozóan nem találtam semmit, de lehet, hogy elsiklottam felette.

Mi a véleményetek, találkozott már valaki ezzel?
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Csak egy hasrautes szeru kerdes: RC5/LATC5 bitekkel jatszadoztal mar? Amugy nekem logikusnak hangzik, ha az adat laba visza megy alapallapotba mikor nincs kommunikacio...
(#) beigli767 hozzászólása Jún 23, 2012 /

Sziasztok!

Én egy fűtésautomatizálás projekten dolgozok. A részletekbe nem mennék bele, mert a kérdésem szempontjából nem lényeges. Megcsináltam egy (nem hivatalos) kapcsolási rajzot az általam elképzelt áramkörről. A kérdésem az lenne, hogy az SN75176 -os IC ami az RS-485-ös adatátvitelre szolgál majd egy másik PIC mikrokontrollerrel(PIC18F4520, és az RJ-45 ös hálózati csatlakozó bekötése helyes-e? Amúgy a képen egy PIC18F67J60-as mikrokontroller látható. Aminek az adatlapja ezen a linken érhető el: adatlap

Válaszaitokat előre is köszönöm!

központ.jpg

(#) Auf válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Szerintem csak egy helyen tegyél fel egy kérdést.
(#) Pez666 hozzászólása Jún 23, 2012 /

Hali!
Valaki mondja már el nekem, hogy a dsPIC33FJ16GS502-nek a DIP tokos változatán melyik lábon vannak az UART és az SPI ki-/bemenetek, mert nem találom az adatlapjában...
Köszi!
(#) icserny válasza Pez666 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Ezekhez a perifériákhoz gyárilag nincs konkrét láb rendelve (remappable peripherals), a programban lehet hozzájuk az RP0...RP15 jelzésűek közül kivezetést rendelni.

A honlapomon találsz erről egy rövid leírást.

Bemeneteknél: Az adott perifériához rendelünk RPnn kivezetést.

Kimeneteknél: Az RPnn kivezetéshez választunk perifériát.
(#) Hp41C válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Szia!
- RS485: Az A illetve B vezeték közé is kell lezáró ellenállás,
- LCD: A D3..D0 vonalakat ne hagyd lebegni. Ha az LCD 5V -os, akkor kiolvasásnál a D7..D4 vonalakra 5V -os szintet kapcsol. Analóg funkcióval is bíró lábakra mennek.
- Piezo: kapható belső oszcilátoros típus is.
(#) beigli767 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Hello!

Köszönöm az infot. A D3-D0 vonalakkal tisztában voltam, csak elfelejtettem berajzolni őket...
Akkor a mikrokontroller és az hálózati csatlakozó, illetve a mikrokontroller és az rs-485-ös ic közötti bekötés az rendben van?
(#) _vl_ válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

A háttérvilágítás vezérlését nem egészen értem, az NPN tranzisztorokkal... Szerintem PNP-t akartál oda.
Másrészt minek két tranzisztor? Ha fényerőt akarsz változtatni programból, akkor inkább kösd egy PWM kimenetre, és akkor finoman is tudod állítani. A 100%-hoz tartozó maximumot meg beállítod a soros ellenállással.
(#) beigli767 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Köszööm a tanácsot a háttérvilágítás kapcsán. Valóban két féle fényerőt gondoltam. Egyet nappalira és egyet éjszakaira. (hogy éjszaka ne vakítson)
(#) Zsora válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Az 5V-os LCD és a 3,3V-os PIC közé ajánlatos szintillesztést tenni, mivel az LCD-nél a bemeneti magas szint minimális értéke Vcc*0,7 (3,5V). A 3,3V nem lesz hozzá elég.
(#) _vl_ válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Továbbá egy MCP6002-vel lehet építeni áramvezérelt megoldást is, ha valakit zavar a PWM okozta táprángatás (nekem egy 4x20-as kijelzőnél 280mA volt a maximuma a háttérvilágításnak - itt már zavaró volt, ráadásul sajnáltam a stabilizátoron átengedni ekkora áramot, míg így mehetett nem stabilizált feszültségről is).
(#) beigli767 válasza Zsora hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Azt hiszem, hogy az LCD már a 3,3 voltot magas szintnek veszi, és ugye a 0 az alacsony szint úgyhogy ezzel talán nem lesz probléma. Legalábbis az általam használt LCD nél 2.5 volt talán már magas szint. (vagy valahogy akörül, már nem emléxem)
(#) beigli767 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Igen a PWM megoldást fogom választani, valóban egyszerűbb. Köszönöm a tanácsodat.
(#) cpumaster hozzászólása Jún 23, 2012 /

Üdv!

Adott egy 24F16KL402-es és PicKit2-vel szeretném programozni, de a PK2DeviceFile.dat nem tartalmazza. Mplabbal is próbálkoztam, de ott is pirossal van megjelölve a Pickit2. Pickit3 már zöld. PIC adatlap említést tesz a PicKit2-ről, hogy lehet programozni vele. Tudom új típus és sajnos nem tájékozódtam erről előre, hogy mi támogatja mi nem. Van erre esetleg valami megoldás azon kívül, hogy vegyek másik programozót? Most a Device File Editorral próbálom átszerkeszteni a .dat fájlt, a microchip oldalán talált dokumentációk alapján, de a device ID és a memória méreten kívül nem sok infóm van.

Előre is köszi.
(#) Zsora válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Az adatlap (RC1602B-BIW-ESX) mást mond. De te tudod...
(#) Hp41C válasza cpumaster hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

(#) _vl_ válasza beigli767 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Hát, ha esetleg mégsem stimmelnének a szintek, ajánlom figyelmedbe:
SN74LVC4245A
(#) cpumaster válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Köszi ezt nem találtam. Remélem működni fog.
(#) gyengus hozzászólása Jún 24, 2012 /

Sziasztok!

Szeretném kipróbálni a TCP/IP Stacket. Le is fordítottam az egyik demót, 65KB programmemóriát foglalt. Ezután elkezdtem nézegetni a 128KB programmemóriával rendelkező PICeket. A PIC32MX250F128B-t néztem ki. Sajnos a PicKit 2-m nem támogatja.
Most megláttam, hogy a Microchip oldala szerint ezt adják a Microstick II-höz.
Olcsóbb, mintha vennék egy PicKit 3-at.
Az érdekelne, hogy mik a tapasztalaitok a Microstick II-vel kapcsolatban? Megéri az árát?
Jól gondolom, hogy ha csak a programozáshoz szükséges lábakat kötöm be, akkor használhatom programozóként?
A ChipCad Extra szerint viszont PIC32MX220F032-t adnak hozzá (Bővebben: Link), melyik az igaz?
(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Miért nem olyan PIC-et választasz, ami erre való? Bővebben: Link Van egy erről szóló topic is...
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Ethernet vezérlőm már van (Bővebben: Link), ezt a megoldást azért preferálom, mert amit kinéztem mikrovezérlőt az van DIP tokban és azt könnyebben tudom kezelni. Az SMD nyák készítés és forrasztás nem megy olyan jól...
(#) icserny válasza gyengus hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Idézet:
„Jól gondolom, hogy ha csak a programozáshoz szükséges lábakat kötöm be, akkor használhatom programozóként?”
Is-is. Szerintem csak a 28 lábúakat támogatja (legalábbis ezt hámoztam ki a gyártó oldalán az ismertetőjéből).

Tehát jóval több típust támogat, mint a Microstick I., de jóval kevesebbet, mint a PICkit3. Hogy melyik éri meg jobban, azt neked kell eldöntened.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Ja a lényeg: az általad kinézett típust papírforma szerint vinnie kell a Microstick II.-nek.
Idézet:
„A ChipCad Extra szerint viszont PIC32MX220F032-t adnak hozzá”
Méshol meg azt olvasom, hogy "A Microstick II fejlesztőeszközzel érkező PIC32MX250F128B SP-DIP tokozású mikrokontroller 21. és 22. lába nem 5V toleráns láb". Ezek szerint újabban már PIC32MX250F128B jön vele. Bővebben: Link
(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Köszönöm a válaszokat!

Én is olvastam a Microchip oldalán, hogy csak az SPDIP tokosakat támogatja. Azok nekem pont elegendőek

Tehát az újabb kiadásúak jönnek PIC32MX250F128B-vel.
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Ma betöltöttem az SD kártyás "műmagnó"-ról kétszer is egymás után az Impossible Mission-t a C64-re Még a fileformátumok kezelésében kicsit el kell mélyedni, de az impulzusszélességeket leíró TAP file primitív visszajátszásával így is sikerrel jártam. A kártyakezelés ki lett bővítve a könyvtárkezeléssel és a keresési fileminták figyelembevételével (pl. hogy a *.TAP és *.T64 fileokat "lássa" csak).
(#) szilva válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Az SD kátya kapcsán SD->PIC irányba kellett így szintet illesztenem, egy BS170 lett a megoldás, mert szimpatikusabbnak tűnt, mint a neten látott diódás szinteltolásos "gányolások". A sebességével sincs talán gond, mert az 5MHz-es SPI simán megy vele. Igaz, hogy szintet fordít, és az LCD-nél 6 ilyen egységre van minimum szükség, de lehet, hogy FET (vagy bipoláris tranyó) van kéznél kapásból.
(#) Hp41C válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Szia!
A legegyszerűbb az LCD tápját 4.7V alá (>4.5V kell neki) csökkenteni. (4.7 * 0.7 = 3.29).
Következő: »»   1079 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem