Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   271 / 1210
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 24, 2012 /

Sziasztok
Elakadtam, de nem tudom, hogy oldjam meg
Lenne kettő nyomógomb az és kettő Led
Gomb_1-et lenyomom, világítson a LED_1 és addig világítson, amíg nem nyomom meg még egyszer
Remélem érthetően le tudtam írni
Van valakinek ötlete?

GOMB.asm

(#) icserny válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Idézet:
„Gomb_1-et lenyomom, világítson a LED_1 és addig világítson, amíg nem nyomom meg még egyszer”
Minden érvényes gombnyomáskor változtasd ellenkezőjére LED_1 állapotát. Okosabb PIC-nél van "bit toggle" utasítás, egyébként pedig XOR (kizáró VAGY) bitenkénti műveletet kell végezni a LED_1-hez tartozó port és egy olyan szám között, amelyben csak a LED_1 helyen van egyes.
(#) fulopmartin hozzászólása Jún 24, 2012 /

Üdv
Szeretnék elkezdeni PIC-ekkel foglalkozni és egy égetőre lesz előszór is szükségem
Mivel sem soros sem párhuzamos portom sincs ezért mindenkét usb-böl kellene kiindulnom

Arra gondoltam hogy minek usb-rs232 átalakító mikor azután az áramkör úgyis egy RS232-ttl átalakítóból áll

Én ehelyett inkább egy vaterán 1000HUF alatt kapható USB-TTL átalakítót használnék

De sajnos erröl nagyon kevés infót találtam
Valaki nem tudna segíteni hogy mit kell még mindenképpen tartalmaznia egy ilyen égetőnek?

Előre is köszönöm
(#) mps válasza fulopmartin hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Szia! Hidd el: a legjobban egy Pickit2-vel jársz, esetleg 3, de azt venni kel(egyenlőre). De mindenképp nézz szét Wat oldalán, ott találsz alternatívát.
(#) icserny válasza fulopmartin hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Idézet:
„Valaki nem tudna segíteni hogy mit kell még mindenképpen tartalmaznia egy ilyen égetőnek?”

Az égetőbe nem kell (nincs) USB-TTL átalakító.
(#) pajti2 válasza fulopmartin hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Ha alacsonyra nyomod a költségvetést, nem leszel éppen könnyű helyzetben. Én feljebb tolnám a lécet legalább egy pickit2 szereld magad csomagig.
(#) atiotezer válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Van itt azért olcsóbban is.

Pickit2

Pickit2

Pickit2 starter kit
(#) icserny válasza fulopmartin hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Ha ennyire szűk a költségvetés, akkor kezd inkább egy TI MSP430 Launchpad-del! Arra mindenképpen jó az is, hogy kiderítsd: van-e kedved, kitartásod hozzá. Onnan nem túl nehéz váltani PIC24-re (vagy dsPIC33-ra). Persze, lehet ARM-ra is...

PIC kezdéshez egy PICkit2 vagy PICkit3-ra be kell ruházni. Az előbbi házilag is megépíthető (bár a benne levő mikrovezérlőt valakivel fel kell programoztatni).

Azt viszont előre célszerű eldönteni, hogy a PICkit2 hosszú távra elegendő lesz-e (az újabb típusokat nem támogatja).

A PICkit2 klónok között van olyan, ami csak 5 V-os mikrovezérlőkhöz jó. Itt is el kell dönteni, hogy jó-e ez hosszú távon, vagy sem.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

A pickit2 melyik újabb típust nem támogatja? Esetleg nézted már ezt is ?
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia!
pl. 18FxxK80 - nincs bulk chip erase parancsa.

Ha egy típust definiálsz a DeviceFileEditorral, akkor tudod programozni a PICKit2 programjával, de debuggolási lehetőséget nem tudod beállítani.
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Oké, a debug support problémát elfogadom. Viszont avr-t programozni pickit2-vel akkor is vicces dolog.
(#) vbbarnus hozzászólása Jún 26, 2012 /

Sziasztok! tudna valaki segíteni?
a régi pic-re írt : tris utasítást, hogyan kell átírni 16f628-ra?
(#) Hp41C válasza vbbarnus hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia!

1. banksel TRISA
  2. movwf TRISA
  3. banksel PORTA
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia!

Miért? SPI kommunikációval lehet programozni...
(#) vbbarnus válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

köszike kipobálon köszi!!!!

hát a kimeneteken a ledek villognak sorban ahogy kell, a bemenetekre tett kapcsolókra igy nem reagál:irány stb. szoval a bemenetek valamiért némák . viszont a tris utasitással meg OK minden. azért köszi a segítséget!!! már egy hete ezzel kínlodom és nem birok vele.
(#) vbbarnus válasza (») Jún 26, 2012 /

bocs! a helyes írásom nem a leg híresebb.
(#) kissi válasza vbbarnus hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Az nem baj, csak akarj rajta javítani !

Sokat segít a beépített helyesírás ellenőrző ( a piros aláhúzás nem a lényeget jelenti !!! ) !

Steve
(#) Hp41C válasza vbbarnus hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia!

Kapcsold ki a komparátort:
  1. movlw 7
  2. movwf CMCON

Igyekszem,csak a betűket is mellé nyomom néha.
A komparátor ki van kacsolva.De ha rá tudnátok pillantani az asm-re ott jobban látszik a probéma már fel raktam: 628 asm 1.asm
Talán valamit nem jól írtam át.
(#) kissi válasza vbbarnus hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia !

Nem jól raktad fel!

Steve

Kapcsolási rajz a 628 asm 1-hez.Talán segíthet.

0001.jpg

A legalsó írásomnál van nekem le jött.
(#) Stadi hozzászólása Jún 26, 2012 /

Van-e lehetőség a PIC portjainak változását elmenteni egy log fájlba, akár MPLAB-ból, akár az OshonSoft PIC szimulátorából (vagy bármely más szimulátorból)?

Konkrétan arra gondoltam, hogy mivel az adott program úgyis csak statikus vezérlést tartalmaz, áttenném egy Flash-be/EPROM-ba a port értékeket, aztán egy órajelgenerátorral+számlálóval végigolvastatnám, és a kiolvasott értékekkel valósítanám meg a vezérlést.

Ne kérdezzétek, hogy ennek mi értelme. Unaloműző, és áramkörtervezési gyakorlat.

Sajnos én nem tudok segíteni mert még elég kező vagyok pic téren.

Megtaláltam a hibát: mikor a tris utasítást átírtam:
banksel TRISA
movwf TRISA
banksel PORTA
banksel TRISB
movwf TRISB
banksel PORTB
Átkellet írni a TRISA, TRISB, IO lábakat is és működik minden ahogy kell.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) mrgrassy hozzászólása Jún 26, 2012 /

Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy általam kiválasztott PIC-nek nincs elég IO lába akkor mivel tudom bővíteni ?
Nem akarok PIC-et váltani.
(#) mrgrassy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Ezekkel minden lábat tudok kezelni mármint minden kivezetést külön tudok kezelni mintha a PIC IO lába lenének ?
(#) Pepebá válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Hali!
Elvileg igen, az MCP23S17 SPI, az MCP23017 I2C buszon vezérelhető. A 74HC595-öt nem ismerem.
Azt hiszem annyi megkötés van hogy csak 8 bitenként válaszható I/O-nak. (adatlap megmondja)
Én 18F4550-l használok 23017-t, működik megfelelően.
Üdv.
(#) mrgrassy válasza Pepebá hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Köszönöm a gyors tájékoztatást. végig nézem majd az adatlapokat.
Következő: »»   271 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem