Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra jel eljuttatása egyik szobából a másikba
Témaindító: huhuu, idő: Dec 25, 2006
Témakörök:
Azt a verziót csináltad meg amit én? Egy verzióról beszélünk?
Itt a két infra ledet, ami a tévéhez kerül, két vezetékkel kell a panelre kötni. Ez a két vezeték szaggatott vonallal van jeölve a rajzon. Ez lehet a koax.... egy pdf doksi a legelső hozzászólásban...
Nem hiszed el pont ,miután írtam akkor gondoltam erre a megoldásra ,(a szaggatott vonalat most vettem észre a rajzon először),mivel én naiv úgy csináltam ,hogy a két panelt kötöttem össze egy koaxal és így érthető is, a két 9V-os elem....még1 most akkor a két panel össze van kötve egy 3 eres kábellel (milyen távolságra vannak egymástól?) remélem holnap ha kipróbálom így már fog müködni ....
Hát szerintem a két panelből nyugodtan csinálhatsz eggyet,vagy inkább épísd újra egy panelre, de működőképes végülis a két paneles formában is, csa mindent a megfelelő helyre köss!!!!
A helyzet az ,hogy még mindig nem müködik,de a kis led fényereje úgy változik,ahogyan a potit csavargatom...valoszinű az előerősítőnél nem megy valami ,milyen távolságra van neked az adó leddek a tv-től?..a vevő ledet piros szinszűrő meg csak úgy a panelra forrasztva probáltam csak nem lehet ez a probléma ? Ja és a vevő led hogy van bekötve neked ?...Válaszod előre is kösz!
igen, az jó, ahogy a potit tekered és változik a led fénye, az nekem is úgyvan. És ha veszi a távirányító jelét akkor éppen éppen csak egy kicsit villog.
Az adó ledek kb10 centire vannak nekem és a vevő ledek simán pár méterről veszik a jelet. A vevő nekem egy videóból kitermelt komplet kis panel előerősítővel. ezt írtam már, olvvasd át ezt az egész topikot!
Sziasztok!
Nekem is szükségem volt egy projektor távirányításához infra toldóra. A topik elején hivatkozott kapcsolást építettem meg és átolvasva a beszélgetéseket úgy gondoltam, hogy megosztom tapasztalataimat, remélem segítséget fog jelenteni. Az infra előerősítő nagyon érzékeny mindenféle zavaró hatásokra. Először próbanyákon állítottam össze, de abban az állapotában használhatatlan volt. Miután árnyékoló dobozba tettem már használható lett. Nem véletlenül jegyzik meg ezt az IC-el kapcsolatban. (01, 02 kép) A kimenete nyugalmi állapotban kb. +6 V-os potenciálon van, jel vétele esetén leesik kb. 1 V-ra. (03-05 kép) Látható, hogy ha túl sok közvetlen fény éri, akkor a kimenete folyamatosan alacsony szinten ül és a zavarjelek egy sávként látszanak. Ezért szükséges az árnyékolás! Az IR LED meghajtó fokozat egy DC csatolt kéttranzisztoros erősítő. Helyesen beállított állapotban nyugalmi helyzetben a tranzisztorok éppen nem vezetnek, tehát sem a piros, sem az IR LED-ek sem világítanak. Így elérhető, hogy készenléti állapotban az áramfelvétel 1 mA alatt van. A T2 kollektorának jelalakjait mutatja a 06-07 kép. Látható, hogy teljesen pontosan követi az IR előerősítő kimenetének változásait. SZVSZ nincs értelme, hogy a D2 (piros) LED világítson, mert akkor mesterségesen viszünk zavart az infraadásba, másrészt pedig tovább tart az elem. A D2-t érdemes az előlapra kitenni, mert az még az elem állapotát is jelzi. Működés közben a vett infra jelet villogásával mintegy monitorozza számunkra. A 08-12 képeken az általam megépített példány látható. Akinek segítség, feltettem a paneltervet is. Sok sikert!
Szia!
Nagyon csinos lett! Teljesen profi! Gratulálok!
Mekkora vezetékhosszra használható üzembiztosan?
20 méterig biztosan. A "hatótávolsága" attól függ, milyen mértékben esik az infra LED feszültsége a vezetéken. A zavarérzékenységéről nem tudok nyilatkozni, de mivel viszonylag nagy jellel kell vezérelni a LEDet, nem túlzottan érzékeny. Ezt a tapasztalat is alátámasztja, mivel az általam épített szerkezet LED meghajtó vezetéke egyszerű kéteres hangszóró vezeték, ami a projektor hálózati kábele és fénycső armatúrák közelében van elvezetve.
Sziasztok!
Én is megépítetem az első hozzászólásban lévő kapcsolást. TEA ic-t nem sikerült szereznem, egy régi beltériből kibontott vevőmodult használtam. Eredeti helyén megmérem, hogy 5 voltot kap, ezért egy 78l05-öt is beépítettem elé. A piros led villog mindegyik távirányítóval, és ha mobilon nézem, akkor az infra ledek is működnek. Az ebédlőben lévő tv-t tudom is irányítani ezen keresztül, de nem az lenne a cél, hanem a szóbában lévő műholdas beltérit szeretném az ebédlőből irányítani. Sajnos a beltéri semmit nem reagál, próbáltam a szobában lévő tv-vel, és a dvd lejátszóval is, de azok se reagálnak rá. Mitől lehet hogy csak egy távirányítóval működik? Deniel
Szerintem, ha egy készüléket tudsz vezérelni, akkor másfajtát is tudnia kell irányítani a saját(!) távirányítójával. Le kell ellenőrizni, hogy mennyire igényli az adó a pontos "célzást". Ha nagyon pontosan kell vele "lőni", akkor meg lehetne próbálni szerintem egy amúgy rossz gyári távirányító infra ledjét használni az eredeti dobozában, lehet, hogy nem véletlenül van kialakítva bennük foncsor.
Ezt a problémát úgy oldottam meg anno, hogy vezetékessé tettem a távirányítót. Az adó led helyére kéteres vezetéket forrasztottam, majd a vezetéket átvittem a másik szobába, ahol a végére pólushelyesen ráforrasztottam az adó ledet, amit úgy helyeztem el, hogy rálásson a távirányítandó készülékre.
Olyannyira bevált, hogy szereztem még távirányítókat, így minden szobából lehetett távirányítani egyazon berendezést. Tehát elvileg tetszőleges számban párhuzamosan köthetők a távirányítók, amik egyetlen adó ledre dolgoznak. További előny, hogy nem tud eltűnni a távirányító, mert a vezeték végén mindig fellelhető... Ha csak egy távirányító van, és azt felváltva szeretnénk használni, akkor egy 3,5mm-es jack aljzatot lehet a távirányító elejére beépíteni, a veztékek végére pedig jack dugót forrasztani.
Sziasztok!
Van egy ilyen Videoton tv-ből kiszerelt TBA2800-al szerelt vevőm, amihez kellene egy infra led meghajtó fokozat, hogy "hosszabbitónak " használhassam. Ennek a kütyünek a kimenetén állandóan van + jel, ami leesik ha a távirányitóval rávilágitok.
Közben megoldottam a problémát. Semmi más nem kell hozzá csak egy BC237b meg két ellenállás meg egy távvezérlőből bontott IR led. A tápot egy régi mobil töltő adja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |