Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   66 / 252
(#) greenpower válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Hello

Nekem volt hasonló anno egy NAS táppal, 12V/40W. Amikor bekapcsoltam 3A-os impulzussal indult (ami ~650VA) és állandóan kivágta a biztosítékot. Azután szereztem nagyobb 1000VA-os invertert, ezzel nincs gond.
Szerintem 1F-os kondi az aksi oldalán sokat segítene, de nem olcsó mulatság.
(#) hibbantpasi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szia!

Csak halkan kérdezem: egy autós laptop töltő nem lenne megoldás? Már csak a 2x-es átalakitás veszteségeinek kiküszöbölése miatt is?(A kábelmodem és a router is elmehetne egy egyszerűbb stabilizátor után)

üdv: hp
(#) rossman válasza hibbantpasi hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szerintem is igaza lehet. Nem kell a 12v-ot 2x átalakitani ha nem muszáj. Én is ezen fáradozom csak nekem nem napelem van /még/ hanem szélkerék, és én sem fogom átalakitani a 12v-ot. A lakásban a konyha részen már megcsináltam a világítást 12v-ra. 12db led égőt tettem a mennyezetbe és nagyon jól szuperál, amit mértem 650ma az áramfelvétele. A fénye pedig nagyobb mint a 60-as izzónak. Már szétszedtem az órás rádiót és ahhoz készítem a stabilizálást. A router a legegyszerűbb mert ott úgyis van tápegység ami egyen áramot ad, csak meg kell mérni és stab ic-vel 12v-ról le kell húzni a kellő feszre.
Üdv.
(#) Ideiglenes válasza hibbantpasi hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Nem rossz a gondolat. Számomra csak azért nem jó, mert plusz kiadással járna. A töltésvezérlő is egy ilyen plusz és egyelőre nem akarok továbbiakat. Másrészről, ha valami ok miatt a rendszer mégsem akarna működni, a jelenleg használt hosszabbítót bedugom a hálózatba ( az inverter helyett ) és minden megy tovább. ( Szereléskor sem tehetem meg, hogy net nélkül marad a család. ) A többféle feszültségszint kezelése ( drótozása ) sem egyszerűbb szerintem. Ezért oldottam meg így, hogy mást ne említsek. Valami szűrést még ki fogok próbálni az inverter kimeneti oldalán, hátha az segíthet a problémám kiküszöbölésében. ( Az 500VA 250/230V toroid trafót nem bírta el az inverter, kisebb meg nem volt itthon. )
(#) KTobi válasza rossman hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

A dobozoknak (router, switch, stb) általában van belső tápegysége, fel kell nyitni meg kell nézni. Ami váltóáramot kér az is el fog menni egyenáramról. Valószínű, hogy mehet rá a nyers 12V, de meg kell nézni a szabályzókör alkatrészeinek feszültségtűrését.
(#) rossman válasza KTobi hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Igen tudom. Ami nekem van router az külön tápról megyen /9v egyenáram/. Csak le kell húzni a 12-őt 9-re és kész is van.
(#) rossman válasza rossman hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

tudom kicsit off, de a felhasználás miatt kicsit ide is tartozik.
(#) JoeCity hozzászólása Jún 24, 2012 /

Üdv! Volna egy nemrégiben vásárolt Solar CMP12/24 töltésvezérlőm. Hibája: csak a 12V akku rákötésekor a "Charge" és "Load" led egyszerre világít. A töltöttségi szintet rendesen mutatja. Valakinek sejtése hol lehet a hiba?
(#) greenpower válasza JoeCity hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Hello

Nekem is van egy ugyan ilyen, azt vettem észre hogy csak akkor alszik el a "Load" LED mikor az aksi feszültsége 10.8V alá esik. Szerintem nem azt mutatja hogy van -e rá terhelés kötve, hanem azt hogy az aksi képes -e terhelést működtetni.
(#) gyula0110 hozzászólása Jún 25, 2012 /

Sziasztok, szigetüzemű napelemes rendszert szeretnék építeni,és azt szeretném kérdezni hogy mi volna jobb hozzá egy inverter vagy szünetmentes tápegység az utóbbi lehet hogy egy kicsit olcsóbb ,de vajon bírja a hirtelen nagy indítás feszültséget.?
(#) végyé válasza gyula0110 hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Üdv
Nem fogják birni .
Az olcsóbbak (autós) nem viselik el a napelem feszültségét.
Ezek és a szünetmentes tápok is 10.5-15 V között dolgoznak ez alatt és felett tiltanak, mivel azt hiszik akkura vannak kötve.
Amiket eddig láttam és napelemre köthetők, kivétel nélkül hálózatiak voltak ami ugye nálad kizárt.
Lehet gyártanak szigetüzemű, napelemre köthető invereteket is de nem lehet olcsó.
Persze létezik 24 V DC re gyártott inverterek is de azok meg az alacsony bemenő fesz. miatt tiltanak idő előtt.
(#) kukuri hozzászólása Jún 26, 2012 /

Üdvözletem!

Szeretnék a napelemes rendszert magamnak. Technikai infókat keresek. Kezdésnek legyen a napelem panel.
Mekkora feszültségre érdemes tervezni egy panel összeállítást? Tehát 0,5V os napelem cellákból mennyit érdemes összeállítani? Mert 24db- al elméletileg megvan a 12V. Ha 100 ágra süt a nap. De ha nincs meg a 12V akkor meg nem tudja az aksit tölteni. Ami rendszereket találtam azok 18-20 V-osak. Ez azért van hogy felhősebb időben is meglegyen a 12V?

Ezekre a kérdésekre azért keresek választ hogy egy kicsit jobban átlássam mi miért kell.

Amúgy a tervem a világítást kiváltani 230v ról 12v-ra. És ezt szeretném ha nem a villanyóra táplálná.
/Ha ez megvan és működik akkor jöhet a többi panel a tetőre és az inverter. /
(#) gyula0110 válasza végyé hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia, "Ezek és a szünetmentes tápok is 10.5-15 V között dolgoznak ez alatt és felett tiltanak, mivel azt hiszik akkura vannak kötve" Nekem is az volna a tervem,hogy akkura 2 vagy 3...kötném a szünetmentes tápot, és azokat meg napelemmel +töltésvezérlő töltenem. Csak azon filózik,hogy ezek hogyan bírják a fogyasztók indításkor fellépő 2x3x feszültség felvételt.? Itt a link ahonnan az ötlet szárMiért ne vegyek drága tiszta szinuszos invertert?mazik.

Üdv
Igy már más megvilágitásban van a dolog. Előtte azért tisztázzuk a fogyasztók nem megnövekedett feszültség hanem áramfelvételt produkálnak induláskor.
Tapasztalatom a következő. Kommersz gagyi noname autós inverterek is jól birják az indulási áramlökést. Meg van náluk adva hogy a folyamaros telyesitmény mellett mennyi pillanatnyi tulterhelést viselnek el. Nekem még nem volt ilyennel gondom.
Ellenben más a tapasztalatom a szünetmentes tápokkal. Nekem is van egy 600VA es tápom na az érdekesen viselkedik. Ha a benenő fesz 14 V kürül van akkor rendszeresen leold ha bekapcsolok valamit ami kapcsolóüzemű táppal van ellátva pl. laptop töltő (ezek nagy indulási áramlökést produkálnak). Olyankort a megldás hogy visszakapcsolom a tápot és utánna birja.

Másik a motoros fogysztók, azok jobban szeretik a kvázi szinuszos jelet mint a szünetmentes négyszögét.
Van hogy a szellőzőventillátor alig forog a szünetmentes tápppal ( ez is tápba benenő fesz. fügvénye) az autós meg minden gond nélkül üzemelteti.
(#) végyé válasza kukuri hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Üdv
Minnél nagyobb feszültégű a rendszered annál jobb.
Alapból kiindulva nagyobb fesz, kisebb áram ezért kevesebb veszik el az összekötö vezetékezésen.
Ki kellene válsztani milyen töltészabályzót akarsz hozzá és annak a max feszültségtűréséhez kellene tervezni a cellaszámot.
Ha intelligens MPPT mellet döntesz akkor felmehetsz egész 60 V ig is, de ez mindig az adott ketyere specifikációjától függ.
(#) gyula0110 válasza végyé hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

szia, köszönöm hogy válaszoltál akkor inkább egy invertert nézek, esetleg ha van valami jó tanács mire kell figyelni vásárláskor azt megköszönném.
(#) kukuri válasza végyé hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Kezdetnek szerintem elég egy kisebb rendszert megvalósítani.
PL ezzel a szabályzóval NAPELEMES TÖLTŐ 12/24V 8A
Milyen max feszültségre érdemes méretezni a panelek kapcsolását? Mert azt nem találom, hogy mi a max amit elbír a rendszer.
Gondolom ha a 12V részét akarom használni és csak 11,5V jön a celláktól akkor nem történik semmi. Viszont ha 20-25V is ráesik akkor meg lehet tönkrevágom. Bár 25V nál lehet átkapcsol automatikusan 24V üzemmódba? Tehát vannak itt még kérdések.

Láttam több helyen is hogyí 36 paneles rendszert raktak össze. Ez 0.5v elemekkel számolva 18V.
A cellák amikkel megvalósítanám az első panel taz Ez lenne.
A cél a 12V amiről ledes lámpák működnek.
(#) nedudgi válasza kukuri hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Ezzel még lesz dolgod a töltő elektronikán kívül.
(A cellák bedobozolása, összekötése például.) Ezek 0,5 mm vastag kerámialapok, amit védeni kell a külső behatásoktól.
(#) gaben62 válasza kukuri hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Én ugyanilyen töltésvezérlőt használok, 95W-os 12V rendszerű napelemmel párosítva, 12V/90Ah akku töltéséhez.
8A 12V/24V fangspun 8A univerzális vezérlő, kifogástalanul működik, továbbá 24V-os akkuval is próbáltam már.
Azt is vitte, az akku érzékelése, töltésvezérlése automatikus, +4db. led mutatja az infot.
(#) végyé válasza kukuri hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Üdv
Azt a * nem ismerem, de gondolom 30-40 V fölé nemigen lehet vele menni
A jobb töltőkbe ( IVT MPPT)van step_up konverter, azaz ha a napelem feszültsége az akku alá sülyed átkapcsol arra megemeli a feszt és igy is tud tölteni.

Az automatikus átkapcsolás nem a napelem feszültségére vonatkozik hanem a rákötött akkumulátoréra.

Üdv
Nem tudok tanácsot adni, annyi fajta van de nagyjából mind ugyan az.
(#) kukuri válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Természeten tudom hogy nem annyira egyszerű. De úgy gondolom nem lessz olyan nagy gond a panel összeépítése. Egy asztalos üzemben dolgozom. Forrasztani meg tudok Még a számolások is úgy ahogy mennek. A kérdés itt az, hogy mikre kell figyelni? Milyen íratlan vagy írott szabályok vannak amit érdemes egy ilyen rendszernél betartani. Hogyan működik pontosan egy töltés szabályzó? Gondolok itt arra hogy amikor 14.4V al tölti az aksikat és a napelemektől kap pl: 18V ot akkor mi lesz a különbséggel? Megy a levesbe, vagy nagyobb áramerősséggel tölti az aksit?

A tervezett panel értékei a következők lennének:
cellák száma = 36db
Umax = 22V
U = 18V
Imax = 4A
I = 3,56A
Pmax = 88W
Pátlag = 63W

Remélem jól számoltam.
(#) greenpower válasza kukuri hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Szia

Jól számoltál , de a valóság kicsit más lesz.
A cellák átlagban adnak majd 3,5A-t. Nekem van 4 ilyen panelem, a cellák szórása 2,5-4A -os tartományba esik. A gond ott van hogyha bekerül a sorba kötött cellák közé egy 2,5A-os, akkor az egész panelt lerontja 2,5A-ra. Érdemes többet venni belőle és osztályozni, azután építeni erősebb és gyengébb paneleket. A másik fontos dolog az üveg, a sima 4mm-es ablaküveg levesz ~20%-ot a teljesítményből. És végül a harmadik nemkívánatos tényező a cellák hőmérséklete, 20°C felett 1°C = -0,5% teljesítménycsökkenés. Tehát nyáron tűző napon ha felmelegszik a panel 80C°-ra akkor -30% lemegy a teljesítményből. Ha mindezt figyelembe veszed akkor nyáron a legnagyobb napsütésben a paneled a normál teljesítménynek csak a felét fogja adni, és akkor ebben még nincs benne a véletlenül becsúszott 1 darab gyenge cella.
(#) greenpower válasza greenpower hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Érdekességként itt vannak a paneljeim teljesítménygörbéi, amikből nagyon de nagyon sokat tanultam az elmúlt 1,5 év alatt.
Bővebben: Link

Egy ilyen univerzális programozható step-down táp pedig nagyon sokat segít a kisérletezésben Bővebben: Link
(#) kukuri válasza greenpower hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

A melegedés ellen azt találtam ki hogy az egészet egy lexanra építem fel. Erre gondoltam.
Így lenne egy kis meleg víz valamint a paneleket is letudná hűteni. Valahol már láttam erről kisvideót. Eredményekről nem tudok.

Én is pont ebben gondolkodom . Most gyűjtöm a komponenseket egy hűtött panel prototípusához. Kipróbálom majd a léghűtésest és a folyadékhűtést is.
(#) Barret válasza greenpower hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Van olyan szökőkútszivattyúm,ami 2,5W-ot fogyaszt,és nyílt rendszerben 60 cm az emelő magassága.
Zárt rendszerben ekkora teljesítmény szerintem elegendő lenne.Természetesen 12V-os
(#) kukuri válasza greenpower hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Lehet ez még jobb választás mint az előbbi. LEXAN Árban is kedvezőbb.

Tetszik az oldalad. Sok hasznos infó van rajta.

Arra még választ várok hogy ha nagyobb a feszültség mint amennyit kienged a szabályzó akkor azzal mi lesz?

Ha nagyobb a feszültség mint az akkun akkor a teljesítménygörbén megkeresed a feszültséget és leolvasod az áramerősséget a többi elvész, feltéve ha nem Step-down konvertert vagy MPPT töltőt használsz. Ezek hatásfoka 90-95%.
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Már van egy 24V/24W-os szökőkútszivattyúm, 4,5m-re felnyomja a vizet, mikrovezérlővel fogom szabályozni a teljesítményét a panelhőmérséklet függvényében.
A léghűtésre pedig egy 10l/min teljesítményű akvárium kompresszort néztem ki magamnak.

Még azon filózom hogy a LEXAN hátlapban vagy cellák körül lenne jobb keringetni a hűtőanyagot. A másik kérdés hogy zárt közegben hőcserélőn keresztül vagy nyitottan egy hőszigetelt 1000l-es tartályba. A paneljaim 0,7m*0,8m méretűek ez nyáron csúcsidőben kb. 5-600W hőenergia panelenként. 20 panelnél ez már ~10kW hőenergia, ezt elvezetni már egy autó keringetőszivattyúja kellene.
Következő: »»   66 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem