Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1392 / 2208
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Sziasztok! "Képkimenő".. "hangkimenő".. és egy kis blocking.. illetve a panel alján egy másik ilyen kis pici blocking is van.. Ez a kép a saját müködőképes Kékes tv-ről készült. Van benne jó nagy táptrafó is.. de isten ments szétbarmolni. Inkább járom a lomtalanításokat és gyüjtöm az ilyesmiket.. Már összeszedtem egy jó pár kimenőt.. és építeni fogok egy kis P/ECL86 SE-t. Sajnos ennyire régi tv-t,és rádióroncsokat sem lehet már találni.. pedig mondjuk egy komplett rádiótrafó EZ80 egyenirányítással.. külön 6,3V/300mA fütéskivezetéssel együtt jó volna.. Majd szétnézek,mert ezek bizony filléres dolgok.. és sokaknak csak "lom" kategóriába tartoznak.. és egész szép hangzás jön ki belőlük.. volt szerencsém hallgatni.. azért is kell egy.. mindenképp.

P1080989.JPG
    
(#) (Felhasználó 1947) válasza mayky hozzászólására (») Jún 27, 2012
Ebben van igazság, de van egy szint ami alá nem érdemes menni.
A GU-50 épp a megfelelő példa, hogy tucatcsővel is lehet "jót".Persze csak akkor ha a "körités" is jó minőségű.
(#) djhans válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szia!

Pacsirta hálózati trafóval lehet csinálni sztereó ECL86 SE-t. EZ81 egyenirányítással. Szépen elviszi. Lesz 270V egyen terhelve. Kimenőnek használhatsz egy pár pacsirta kimenőt. Volt már ilyen erősítőm.
(#) küzmös Gergely válasza djhans hozzászólására (») Jún 27, 2012
Hali!

Nos pont ezen gondolkoztam,mert van egy Pacsirta "roncsom." Szétrágott tekercsekkel.. nem müködő URH-val.. beépítettem egy URH kisrádiót ahogyan a szomszéd "Muzeális alkatrészek,készülékek restaurálása" oldalon Janó bácsitól láttam.. így már sajnálom szétbontani,mert nagyon szépen szól.. de úgy néz ki hogy sikerül szereznem egy Pacsirta trafót. Viszont rádió kimenőim nincsenek.. csak VT/Orion tv hangkimenők.. talán jók lesznek.. Ui:Azt hiszem hogy pont a tiédre emlékszem.. láttam fényképen,és ráismertem a Pacsirta trafóra..
(#) Imi65 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
[OFF]Elnézést, hogy megint bele kotnyeleskedek, de a szakmaiság.....
A Legényanya c. hazai filmalkotás egyik jelenetében kérdezik a hölgyet, miért nem a faluban megszokott Béla nevet adta a gyermekének, mivel az apja is Béla volt.
Egy családba egy hüle elég! - volt az indulatos válasz. No, én indulat nélkül, de megjegyezném eme hozzászólásodra:
Idézet:
„"Képkimenő".. "hangkimenő".. és egy kis blocking.. illetve a panel alján egy másik ilyen kis pici blocking is van.”

Ugyanígy, egy TV-be egy blocking elég, ami a képen van, az éppen nem az. 5 kivezetése a szimmetrikus fázisdetektornak van, ami a sorszinkron-jel beérkezésekor a frekvenciát, és a fázishelyzetet is közvetett úton beállítja (sorfázis). A blocking 4 kivezetéses - de méretben valóban ilyesmi trafó.
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Köszönöm Imi.. Igy legalább most már pontosan tudom hogy mi is az a kis trafó.. Csak annyit tudtam hogy a panel alján lévő a kép-blocking oszcillátor trafója.. bevallom hogy a képkimenő,és hangkimenő melletti "blocking méretü" trafóról halvány lila segedelmem sem volt.. ez idáig..
(#) djhans válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
Két hasonló erősítő készült amiben pacsirta hálózati van. egyikben két db EZ80 és pacsirta kimenők, a másikban EZ81 és ismeretlen kimenők. Az utóbbi van meg még mert kis kompakt és erről zenél a számítógép.
(#) Imi65 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
[OFF]Csak azért, mert ez is csöves erősítő, ha nem is éppen hangfrekvenciát erősít (dehogynem, a 15625 Hz még bőven hangfrekvencia ), de a bekarikázott kis trafó az, ami fizikailag is az ECH-k környezetében van.
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Gyurkovics könyvből idézet: "Fiatalabb emberek jól hallják a 15kHz-nél valamivel nagyobb 15626 Hz-es sorfrekvenciát,így ezt meglepően jó be is tudják állítani. Idősebb korban a hallási küszöb ez alá esik. A beszabályzás ekkor úgy történik,hogy a frekvencia növelésekor megszünő hanghatást kell figyelni. Nagyjából ott van a 15625 Hz,ahol a fütyülő hang "eltünik" .. Végül is igaz hangfrekvencia.. az emberek kevésbé ugyan (20-20000Hz),de a kutyák,macskák,rágcsálók.. lovak.. és ugye a denevérek is.. (150.000 Hz) élvezhetik eme zenét..
(#) Imi65 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
Sajnos ez is csak egy darabig igaz. Ha van hanggenerátorod, nagyon meglepő dolgokat lehet vele produkálni. A fiatalok 17-18kHz-et is hallják, nálam valahol 14kHz a vége, míg a felmenőm már 8,5kHz-nél "megakad", no ez lehet a fura........
(#) küzmös Gergely válasza djhans hozzászólására (») Jún 27, 2012
Én is a számítógépet szeretném "zenéltetni" vele... Ha minden összejön a projekthez jövök kérdezősködni,és addig is engedelmeddel tanulmányozom a rajzaidat..
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Hm.. hát igen.. érdekes lenne kipróbálni,hogy mit hallok,vagy nem hallok így (1hónap múlva) 29 évesen. Sajnos hanggenerátorom nincsen.. de a hallásvizsgálaton eddig nem volt gond.. és néha felfigyelek arra a zavaró sípoló hangra ami a sorkimenőből jön. Akkor te az otthoniakat is előzetes hallásvizsgálatban részesíted..
(#) djhans válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
Rendben!
(#) silent15 hozzászólása Jún 27, 2012
Sziasztok, szerintetek a ECC83 helyettesíthető ezzel az orosz csővel: 6H2?-EB ?

Köszi!
(#) djhans válasza silent15 hozzászólására (») Jún 27, 2012
6N2P-vel lehet helyttesíteni. ITT az adatlapja
(#) silent15 válasza djhans hozzászólására (») Jún 27, 2012
Akkor azthiszem amit leírtam az is az

Csak orosz abc-vel.

Köszi!
(#) Imi65 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2012
Próbáld ki ezt!

atg091.zip
    
(#) Nagy Tamás válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Üdv! Tök jó még hallom a 17,5kHz-t
(#) fater0827 válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 27, 2012
Üdv Class A
Én hirtelen ezt találtam .
Üdv
(#) FordPrefect válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 28, 2012
Ki az a Gyurkovics?! [OFF]Te mit hallasz, az a lényeg. Idézgetni/meríteni meg lehet bármely BUTA oldalról. "ÉN 15,5 K-ig hallok, Nekem nagyobb 1 cm-el. . De a lényeg nem ez. Mindig a felhasználó mondja meg.
(#) zolika60 válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 28, 2012
Bővebben: Link Azért ez nem egy buta oldal.
(#) silent15 hozzászólása Jún 28, 2012
Sziasztok, nem tudtok egy tervező programot, amivel újratudnék tervezni egy csöves kapcsolást? Mint pl az ISIS,csak nekem abban nincsen semmilyen cső.
(#) fater0827 hozzászólása Jún 28, 2012
Üdv Mindenki
Teszek fel képeket egy hangszóróról .Ez megoldotta a fojtótekercs problémát , mivel a mágnes helyén levő tekercset két tápegység kondi közé biggyesztették ( anód fesz C L C ) . Hangzáskép lineáris volt-e vagy nem passz ,sajnos az idő gyémántfoga kissé megrágta . Egerek beleköltöztek , membrán töredezik . Hangzáskép ,:Ugyebár nagyobb hangnál ( nagyobb teljesítménynél nagyobb áram ) nagyobb mágnesestér . Itt is volt anno kimenőtrafó , illesztve RA és RH .
Restaurálás ráférne .
Üdv
(#) joepapa válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 28, 2012
Ez jó.
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 28, 2012
Na ez érdekes volt.. köszönöm! Még most is sípol a fülem.. Bár azt nem tudom hogy milyenre kell állítani az "alaphangerőt".. de az általam beállított szinten.. 15.000-15.500 Hz-ig rendesen zavaró.. 16.000Hz-ig valamelyest csillapodik.. de utána is végig hallom a skálát.. Én voltam a kontroll,de hétvégén kíváncsian várom a 85 éves nagyapám meglátásait is..
(#) küzmös Gergely válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 28, 2012
Szia FordPrefec! Gyurkovics Attila okleveles villamosmérnök Remek szakmai könyveket írt.. Az általam írt idézet az 1980-ban kiadott: Tv áramkörök mérése,és beállítása címü könyvéből van. A Zolika által belinkelt könyve is itt figyel a polcon,szintén nagyszerü könyv...
(#) mutyur válasza spirik hozzászólására (») Jún 28, 2012
Gratulálok, hogy sikerült a csöves projekted!
Hidd el, ez megadja a kezdő lökést az embernek és tartalmasabb dolgok építésébe is kész belefogni némi sikerélmény után. Általában senki nem quad 405.ös végfokkal kezdi a félvezetős technikát sem, hanem tba810-el(bár ez az én ifjúkoroman volt olcsón elérhető eszköz), vagy tda2030-al, vagy egyszerűbb dolgokkal.
Ilyenkor feltehetnénk a kérdést, hogy van ennek értelme?
Szerintem van! Ahogy annak is van, hogy a rádióamatőrök behangolnak 200db 4 pólust, és számtalan tekercset, pedig ezen "időfecsérlés" helyett otp hitelre vehetnének egy japán gyári adóvevőt.
Szóval gratulálok és sok sikert a továbbiakban! Üdv
(#) spirik válasza mutyur hozzászólására (») Jún 28, 2012
Szia a trafó amit kérdeztem az innen van.És egy régi rádió hálózatú trafó ezekkel már tudok mit kezdeni remélem....
(#) küzmös Gergely válasza spirik hozzászólására (») Jún 28, 2012
Szia! A kimenőd meg egy "képkimenő" volt fiatal korában.. amely PCL 85-ös csőre illesztett. A rádió hálótrafóért pedig irigyellek..
(#) spirik válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 28, 2012
szia.
Igen és ha olvastad az előzményeket azt a tanácsot kaptam használhatom kimenő trafónak....
Következő: »»   1392 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem