Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélynyomó erősitő
 
Témaindító: creative, idő: Márc 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Elég babra munka lesz, nem is kecsegtet biztos sikerrel, de valahol el kell indulni. Ezek az alkatrészek a leggyakoribb hibaforrások.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Köszi, egy ideig azt hittem hogy jó, mert össze lett rakva teljesen, és ha bekapcsolom akkor már egy 5 percig jól szól, majd kezdi a letiltogatást. Én arra gondolok, hogy valamelyik fet vagy tranyó teljesen hidegen még működő, de kicsit melegebben (de nem melegszik túl) már hibás lehet, és ezt érzékeli a védelem is tilt. De lehet az is hogy túlmelegszik, de csak nagyobb hangerőn kapcsol be a védelem? Akkor is tudna szólni amikor tílt, csak valamiért letiltja.
(#) forma1 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Lehetséges? Vagy mégiscsak túlmelegszik?
(#) forma3 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Hogy lehet ez? Van olyan hogy hidegen hibátlan egy fet, de melegen már rossz?
(#) qzo1 hozzászólása Feb 8, 2012 /
 
Sziasztok! Mélynyomó bekötésben kérem a segítségetek. Van egy mélynyomóm és most időm is van vele foglalkozni, a belsejében van egy kicsi erősítő, én úgygondolom rá lehetne kötni a fejegységre. Piacon szereztem be reklámáron, elvileg működik a hangszóró biztosan jó, azt próbáltam. A kábelek szét vannak vagdosva, és kicsit kevésnek tartom a 4 szálat, szétszereltem de nem volt kiszakadva, ennyi van gyárilag, a két zöld a jobb/bal hang bemenet lehet, a piros a +12V, fekete test. A kérdésem az lenne hogy a képen látható bekötési módon működne-e?

DSC03099.JPG
    
(#) qzo1 válasza qzo1 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Közben megoldódott a bekötés, a képen látható módon működik.

DSC03107.JPG
    
(#) forma3 válasza forma1 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Lehetséges ez? Akkusaruhoz mivel fogassam hozzá hogy rendesen érintkezzen? Befőttes gumi elég lehet?
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
(#) Leaslie hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Üdvözletem!
Olyan problémám volna nekem hogy van egy fekete házas, asszem tungsramos 100W-os erősítőm (tranziszoros) Valami kór405. Azt mondta valaki És egyik napról a másikra elszállt a jobb oldal. A hangszóró jó megnéztem, de hiába kötök rá akármit nem szólal meg. Mit lehet ilyenkor tenni?

Másik: 2.1 hangfalamnál van az hogy ha állítom a hangerőt akkor vannak részek ahol nem szól sztereóba. Ezt csak poti cserével lehet megoldani, hogy mindenütt sztereó legyen?
(#) forma3 válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Véletlenül nem quad405?
(#) Leaslie válasza forma3 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Lehet
(#) forma3 hozzászólása Jún 26, 2012 /
 
Na még mindig küzdök a mélynyomómmal, a gond még mindig az ami volt. Találtam benne egy trafószerűséget a végfokpanelon, ami eléggé melegszik, hogy tudnám kideríteni, hogy jó-e?? Egyszerűen még mindig nem jöttem rá hogy mi történik akkor amikor véletlenül szól egy ideig tökéletesen, nem tilt le. Van esély arra hogy ez a trafó legyen a hunyó, és ha igen, melyik lábán mit mérjek? (csak akkor küzdöm ki a helyéről ha muszáj)

Kép0143.jpg
    
(#) forma3 hozzászólása Jún 27, 2012 /
 
Ezen a trafón ma sikerült 55'C-ot is mérni rajt, ez miatt lehet az hogy általában rossz, de van mikor jó? Leírom mégegyszer, nemigaz hogy ne lehessen megcsinálni. A Probléma az, hogy a mélynyomó nagyon kis hangerőn szépen szól, de amint elkezdem finoman hangosítani, egyből elkezd kezd torzítani, a hangosabb "ütések" /persze itt még mindig kis hangerőről van szó/ reccsenésbe, torz pattanásba mennek át és a védelem ilyenkor szépen letilt, majd egyet villan a védelem lámpálya, majd 1-2 másodperc múlva visszakapcsol. De hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, néha mindenféle piszkálás nélkül "engedi" hogy felhangosítsam és gyönyörűen hatalmasat szól, a védelem lámpálya csak a peak-et jelzi azonnali felvillanásokkal, és csak akkor tilt hamár tényleg túlhangosítom. Ilyenkor a letiltás pont olyan mint amikor kis hangerőn szórakozik. De ez nagyon ritkán fordul elő hogy jó, és akkor se túl sokáig. Amikor letilt akkor elmegy a tápfesz (ami +-48V körüli), de ezt nem tudom hogy letiltás végeredménye vagy az miatt tilt le. A (digitális) végfok 2 FET-jét próbáltam jéggel hűteni, pákával melegíteni és nem hozott változást, és nem is melegszenek túlságosan, csak a terhelés függvényében. Gondoltam arra hogy a védelmet kiiktatom valahogy és megnézem hogy mi lenne akkor, de nem jó ötlet mégse, mert biztos valami okkal tilt le, mert elkezd torzítani, mintha túl lenne terhelve (pedig alig szól) vagy nem kapna elég tápfesz (nem esik a tápfesz a kis terheléstől (nagyobbon meg egyből letilt) Ha rányomom nagyon a hangerőt és letilt majd visszakapcsol akkor másodpercig tört részéig szól egy hatalmasat.
Ennyi info alapján csak ellehet indulni valahol, mit mérjek?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Szia! Még ennyi információ alapján is bármi lehet. Egy rendetlen félvezetőn kívül okozhatja hibás ellenállás, kondenzátor vagy akár egy forrasztás is.
Nagyot léphetnél előre, ha kipróbálnád az erősítőt külső tápról, persze a kapcsoló- üzeműt gondosan leválasztva. Ha táphiba, azt elég nehéz lesz elhárítani.
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Szerintem mindenképpen olyan alkatrésznek kell lenni ami valami függvényében néha tökéletesen működik, ez a valami a kérdés, nem biztos szerintem már az se hogy a hőmérséklet. Valószínüség szerintet mi okozhat ilyet, mivel kezdjek? A nagy pufferkondik is lehetne hunyók, vagy inkább a félvezetőket teszteljem? (van ilyen félvezető teszter műszerem)
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Az is baj hogy ilyen +- 48 körüli feszültséget biztosan nem tudok előállítani. Most próbálom leforrasztani az erőítőpanelt róla azért. Viszont teljesítmény ellenállásaim vannak, esetleg ha megmondanád hogy hány ohmot tegyek az erősítőpanel helyére akkor a táprész letudnám tesztelni.
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Tápoldalanként 20ohm/200W. Vigyázz, jó meleg lesz.
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Köszi, és egyszerre kell mindenképpen a két tápoldalt tesztelni, vagy jó külön, külön is?
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Na sikerült levenni a végfokpanelt, mégse ovolt olyan sok jófajta ellenállás, ezért csak 47ohm-al tudtam kipróbálni, a 20W-os ellenállást 1 másodperc alatt fel is forrósodott, és nem tiltott le. Ezekszerint talán mégis a végfokban lesz a hiba? Vagy eseleg ami figyeli a kimenetet? Azt fogom most megpróbálni hogy vezetékekkel szépen visszaforrasztok mindent a helyére kiváva az outputot, mert azt egyenesen rákötöm a hangszóróra. Így kiváncsi leszek mit produkál, ha így működik akkor a védelem hibás benne, és tényéeg ok nélkül tilt.

Szerk. Érdekességképpen csatoltam egykét képet hogy hogy néz ki a végfokpanel.
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Nocsak, digitális a pici?
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Az az, írtam is
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Amúgy szerinted jó az elgondolásom amit írtam az előbb?
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Valami külön tápot nem tudnál a próba erejéig beszerezni. Egy digitális végfok és egy kapcsoló üzemű táp egymásra hatása számomra ismeretlen terület.
(#) cc_rider hozzászólása Jún 29, 2012 /
 
Üdvözletem!

Egy autós erősítöbe való 4-es bemeneti RCA aljzatot keresnék.A Monacor szabvány az széles és a lábak is fordítva vannak rajta.

Valaki tudna segíteni?Szinte az összes autós erősítőben ilyen aljzatok vannak.

Az RCA közepek távolsága vízszintesen és függőlegesen is 14mm.

Képeket mellékeltem.
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Sajnos nem tudok ilyet beszerezni. Legjobban arra a trafóra gyanakszom, 55fok az nem túl meleg egy trafónak?
(#) Chello.1 válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
És akkor is 2 bé-vel írom a "többen"-t, ha nem mentődik el pedig átírtam!

)
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Szia! A beszámolód érdekes. Amire válaszoltál 6 éves kérdés, a kérdező 41 hónapja járt itt.
Ezeket a rendívül alacsony frekiket honnan nyered?
(#) Chello.1 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Javításba írtam nagyjából a következőket, de nem jelentek meg.
Ha mégis megjelenik és duplikáció lép fel akor az egyik bejegyzést max. ki kell törölni.
* kérdezted, hogy honnan szedem a hangokat.Mindenben vannak.Filmekben mostanaban őrjöngő subok vannak.
(bocs ekezet nelkul, mert nem minden ekezetet jelenit meg az angol nyelvu oprendszer miatt) Zeneszerkesztokben
Soundforge-ban a sinus gererator amivel sokan bass tesztet csinalnak. (mondjuk ez tiszta hullam nem zenei osszetett)
Mert a zeneben is van boven szinte minden zeneben.
A melyek zeneben siman atfognak 2hz es 40 hz kozotti egesztartomanyt, mert egy zenei hang az nemcsak valahany hertzes hanem egyszerre sok.
Goa trance, rapp, tekno-k siman vernek le 10 hz ala.
Csak ez is egy onvedelem, hogy ha nem biromn elviselni, hogy nekem nem jut akor azt mondom, h "amugy sincsen semiben sem olya hang"
Anno azert kezdtek erdekelni a melyek, mert nagyon kellemesek es hallani oket valmennyire egy atlagos nagyobb meretu ladaval is csak gyengen es mindenki ezzel a faszsaggal oltott mar akkor is, h nincsen meg nem hallod.
Gondoltam utananezek, hogyan lehetne erosebben leadatni oket ha "barmit" kell is tenni.
A valasz jott is hamar a szakirodalomban nem azt mondjak, hogy nem lhet csak, hogy nehezkes hetkoznapi korulmenyek kozott mert tobb meteres lada kell neki.
En sem tehettem meg egy ideig mig nem volt meg a sajat lehetosegem, addig 500 liter urtartalmu TL-eket (transmission line) keszitettem, hogy elkeruljem az akusztikus rovidzarat eleg jol, de nyitott lehessen a lada es a levego ne fogja le a membrant.
A TL tulajdonkeppen az mint a bass reflex csak hosszabb csovel es nehany tipusanak kompenzani kell a " fura" hangzasat nehanynak pedig nem.
Annyira szeretem ezt is jol megtanulta mindenki hogy subja van holott bassreflex-e van kb 30 cm es hosszu kilepo uttal ami hamar rovidre zar es irodalom szerint a legjobb breflexek kb 45 hz en kezdenek el vagni.
Azt viszont tobbe eszrevettek , hogy ha hatul van a nyilas akkor jobb eredmenyeket kapnak. persze, mert hozzadodik a doboz korul megtett ut a legnyomaskiegyenlitodes (akusztikus rovidzar) szamara a bassreflex cso hosszahoz, mivel a hang nemmas mint tulnyomas a legterben. (csak a ful nagyon erzekeny erre)
Pont itt olvastam asszem, hogy fizika, hogy a hang hullamhossza mittomen vett egy frekit aminek 17 meter es, hogy az be sem ferne egy szobaba.
Na igen es vajon az 50 beferne ?? Pedig azt hallgatjuk rendszeresen. Nem ilyen egyszeru az, nagyon pici idokulonbseegeken mulik. Es kioltodasi (nyomaskiegyenlitodesi idorol van szo amig elulnek a rezgesek is) Amugy negyed reszenel van a hullamcsucs, tehat a 17 meteres osszahosszu hullamnak 17/4 es ezutan 17/2 idonel vannak elobb a felso (nyomastobblet) majd also (nyomashiany)csucsai.
A nyomatek ingadozasabol all ossze a hang amit hallasz.
Ha mar enyit irtam leirom, hogy a kovetkezoktol fugg a hallasod ill. legfobbkeppen ezek miatt subjektiv egy han grendszer megitelese:
- A levego paratartalma
- A kornyezo feluletek anyagainak rezonancia elnyelse es visszaverese
- Berendezesi targyak es mozgo alakok formaja helyzete
- Sajat faradtsagod
-A terem meretehez kepest a hangero (nyomas) mennyire teliti a termet es mennyire zavarjak egymas ossze a hullamok (ezrt mondjaak h legjobban szabadterben szol egy cucc huen)
- Az a teny, hogy a fuled es idegrendszered alkalmazkodik a kornyezeti zajhoz folyamatosan es alapbol is megvan neki a minimalis erzekenysege es az a pont ahonnan a tul eros jelek miatt az idegrendszer egy idore lekorlatoz attol fuggen mennyire tul eros az a hang. (Tehat ha egy zeneben tul nagy hangerokulonbsegek vannak, akkor 'A' nem hallod a leggyengebbeket "B" feltekered a hangerot es az idegrendszer visszakorlatoz a tul eros hangok miatt ezert megint csak nem reszesulsz kelloen a zene osszes reszeben.
Hogy szeles taromanyban jol erzekeljek azenet kezdteek el a hifistaak a nagyon erzekeny cuccokal visszahozni a finom reszleteket es max 10w-on (hogy wattozunk) hallgatni a zenet.
Ezenkivul bizonyara tapasztaltatok, hogy leulve zavartalnul zenet hallgatni az elso egy oraban nem vesz ugy korul a zene mint a tovabbiakban, mert az idegrendszered meeg nem alkalmazkodott teljesen.
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Élvezettel olvaslak Attól függetlenül, hogy miben értünk egyet és miben nem, már nagyon hiányzott ez a fajta megnyilvánulás a fórumból. Csupa gyakorlatias dolog, semmi misztifikáció.
(#) accaboj válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Remélem ezek a kommentárok nem lesznek sem törölve sem cenzúrázva, régen nem olvastam itt ilyen jó írásokat
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem