Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a kitűnő tippet! Én nem tudtam, mikor vették ki belőle, csak azt vettem észre, hogy megszűnt. Máris keresem a régi verziót, mert nekem valóban csak telefonálásra kell. Nagyon elegem van már az újításokból, amelyek miatt használhatatlan lesz minden
Sajnos van egy kis gond: hibátlan telepítés után nem enged bejelentkezni. Kipróbáltam három különböző változattal is. Szóval kellene egy hardveres megoldás...
Túl szép volt, hogy igaz legyen. Ha egyszer a Picipuha ráteszi valamire a kezét...
Sziasztok!
Van egy Portwell ROBO-678N típusú kártyás számítógéppel (SBC) felszerelt gépem, passzív backplane-nel. Mivel a táp 8 centis ventije nagyon hangos volt, gondoltam, lecserélem az egyik dobozomban heverő 12 centis ventivel rendelkező tápra. Bekapcsolás után sípoló hangot hallottam a tápból, azonnal lenyomtam a gépet, viszont az SBC azóta nem működik. Van egy tartalékom is, azt beleraktam és visszatettem az eredeti tápot. Amint bedugom a tápkábelt és bekapcsolom a tápon lévő kapcsolót, az indítógomb megnyomása nélkül elindul a gép. Ez hagyján, de nem olyan, mint régen, hogy azonnal felporognek a ventik, világítanak a backplane-en lévő ledek, most elnyújtva indul és áll le, mintha "fáradt" lenne (a ledek is fokozatosan halványulnak el). Az SBC kap áramot, két helyen igencsak melegszik, lehet, hogy rövidzár van valahol. Menthető még a kicsike? SBC Backplane A segítséget előre is köszönöm.
És mi melegszik?
ACA-115 kapcsolós 3.5mm sztereó aljzat. Ha bedugod, leválasztja a kimenetet.
Köszönöm az ötletet, de ez azért gyakori használat esetén nem túl praktikus. Továbbra is valami egyszerű tranzisztoros (esetleg műveleti erősítős) átkapcsolót szeretnék, ami hangfrekvencián működik. A mechanikus kapcsolók előbb-utóbb zajosak lesznek a kontakthiba miatt, tehát azok nem jók erre a célra.
Ne izéljünk már az MS-sel.. Próbálj akkor egy 4.1-et. Meg kellene pontos hibaüzenet.
Az SBC.
A "sipolós" táp után beraktam az eredetit a rossz (?) SBC-vel, azóta produkálja a táp ezt a "fáradt" jelenséget.
Erm. Az SBC-n mi melegszik?
A kártya hátoldalát tapogattam meg (nem az alkatrészes oldalt) és a proci, ill. a South Bridge környéke lehetett olyan 50-60 fokos, ami szerintem sok, ahhoz képest, hogy meg sem nyikkant.
Azóta nem kapcsoltam be, félvén, hogy valami nagyobb kár keletkezik.
50-60 fok még normális, ha táp/órajel jelen van. Ha zárlat lenne, nem indulna el.
Ez az, melegszik, de nem indul el
Ez a fajta SBC elindul backplane nélkül is. Vegyed ki az SBC-t a backplane -ból rakd ki az asztalra és csak az csak az "Additional power source" csatlakozót használjad tápra. Tehát ide csatlakoztatsz bármilyen PC-s tápot. Ha jók az emlékeim az ATX-es remote bekapcsolást is ki lehet iktatni a kártya közepén lévő 2db piros jumper átrakásával. Ha az asztalon jól működik, akkor a backplane lesz a hibás.
Lehet, hogy félreérthető voltam, fussunk neki még egyszer.
Történetünk 5 szereplős. - eredeti SBC (EC) - csere SBC (CC) - eredeti táp (ET) - csere táp (CT) - backplane (BP) A történet időrendi sorrendben: 1. EC + ET + BP = minden jó, minden gromek, csak éppen nagyon zajos 2. EC + CT + BP = induláskor egyet leszámítva az összes LED világít a BP-en, sípoló hang a tápból, azonnal kikapcs, mintha némi amperszag érződne az EC felől 3. EC + ET + BP = bekapcsolás után semmi nem történik, az EC-n két ponton (CPU, SB) sacc/kb. 50-60 fok érezhető. 4. CC + ET + BP = a táp bekapcsolásával (az POWER ON gomb benyomása nélkül) álmosan indul a rendszer, minden LED világít, viszont teljes fényüket lassan,fokozatosan érik el, a ventiknél ugyanez tapasztalható, kikapcsoláskor ugyanez játszódik le fordított irányban Kérdés: (mi) minden menthető a rendszerből? Próbáljam ki más táppal, más alkatrészekkel az EC-t, esetleg az EC alkatrészeit a CC-ben? Javítás? Remélem, most már tisztább a kép
Skacok az eddig jól menő kis gépecském dobott egy ilyen csodát de gőzöm sincs mit takar.
Ez már az eseménynaplóból van de egy kékhalál jött a semmiből és nem jövök rá hogy miért.
Szervusz egy rossz driver is lehet amit nem csip a gép velem is megtörtént! Ujra kelhúzni a gépet nekem egy progi volt avétos..
Egy bluescreenview naplót tudsz mutatni, mert hátha van hivatkozás fájlra is (az 100000d1 kicsit általános, erőforrás-kezeléshez kötődő hiba). Addig is, a szokásos dolgok: Éjen át memtest futtatása, lemez logikai ellenőrzése (chkdsk), és fizikai jóléte (smart adatok), púpos kondi keresés, vezetékek, csatlakozók átnézése, kontaktjavítása, memóriamodulok, kártyák csatlakozóinak tisztítása.
És ha a hiba hardveres jellegű, akkor az újrahúzás azt is megoldja? Egy komplett újrarakás nem félóra, hanem egy jól kialakított és működő környezet beállogatásával akár fél napos meló. Aztán ha csak valami 5 perces baja van, akkor meg mégis jobb érzés, hogy a hiba okát megismerte az ember és sikeresen el is hárította. Ez egy elektronikai fórum, egy hibássá vált készülék baját mi sem úgy oldjuk meg, hogy kidobjuk és veszünk másikat, hanem megkeressük a baját és megjavítjuk, mert időben, pénzben megéri és szakmailag meg jól esik. A PC és a Windows is pont ilyen témakör.
Jó, de a kolléga tippjét ettől még ki kéne próbálnod.
Azt, hogy mi menthető, így távolról nehéz megjósolni. A teszt függvényében a hátlap állapota kiderülhet, a tápokon, azokat bekapcsolva a PS_ON jel zárásával, és egy kikupált HDD-vel (műterhelés) mérni kellene minden egyes feszt, meg a PG jel jelenlétét. A kártyagépekkel nem értelek, ha a cseregép amúgy üzemel, csak a POST lassú, akkor az ne legyen már probléma , de CMOS elem kimérése érdemes lehet, meg hát azonos HW kiépíts, CPU, RAM, stb?
Nem a POST lassú, hanem a be/kikapcsolás folyamata. Normális esetben szinte azonnal max. fordulatszámon pörögnek a ventik, világítanak a LED-ek. Most meg lassan nyerik el a fényüket, mint az energiatakarékos izzók, a ventik is nyávognak, csak utána jön a normális hang. Olyan, mint a kerti locsoló. Kell némi idő, míg eléri az üzemi nyomást és a csap elzárása után is csordogál még a víz.
Átraktam mindkét jumpert, nem indul. Volt még egy ATX tápom, rákötöttem a BP-re. Amikor bedugtam a tápkábelt, percegő hangot (ciripelést) hallottam a tápból. A CC kap áramot, mert a KVM switch kijelzi , hogy új eszköz lóg rajta, az EC-nél viszont már nem
Ez a bluescreenview nekem semmit sem mutat.
Ezek szerint az eredeti SBC-t halott. Backplane nélkül próbáltad remélem.
Úgy néz ki, tényleg halott. Mennyi az esélye, hogy a CPU és RAM működik? Kipróbálhatom őket a működő SBC-ben mellékhatások nélkül?
Kimértem az eredeti tápot. Minden érték rendben (a wikipedián lévő táblázat szerint), kivéve a +-12V-ot, ott +11.26, ill. -11.36 V-ot mértem. Mi mehetett tönkre a BP-en?
Ez sosem kockázatmentes, hiszen hibás eszköz hibás működéssel újabb hibát okozhat. A 12V-ot terhelted (HDD)? Mert terheletlenül lehet alacsonyabbat mérni..
Igen, ráakasztottam egy HDD-t, ahogy javasoltad.
Persze.
Jelentem memtest86-al bootolva eddig folyamatosan ment és semmi hiba. Szerintem szoftveres gond lehet, de vajon mi.
A 4.1 működik és be lehet állítani a belső hangszórót is . Köszönöm! Egyébként a 3.8-nál semmiféle hibaüzenet nem volt, csak nem tudott kapcsolódni, amikor megadtam a nevet és a jelszót.
Még egy kérdésem volna! A piezo zümmer helyett mit lehet csatlakoztatni (pl. optocsatoló), hogy kivezethessem a jelet a gépből, de ne tegyem tönkre az alaplapot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |