Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 298
(#) raptor1974 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Kicsit pontosítanék. A Nofrost hűtőknek a hűtőtsete a mélyhűtő részban van. Ez alatt található a belső csepptálca, aminek a kifolyójával van gond. Eldugult, majd elfagyott. Ha a hűtőtest teljesen tiszta lesz, akkor is be fog folyni az olvadékvíz a hűtőtérbe, mivel a csepptálcából nem tud elfolyni, az megtelik majd túlcsordul.
(#) raptor1974 válasza judy35 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Nem akarlak elkeseríteni, de ezek a jelek hűtőközeghiányra vagy jobb esetben részleges kapilláris cső dugulásra utalnak. Ha a normál tér hűtőtestének eleje (felső része) nagyon deresedik, az alsó része viszont csak vizes, az azt jelenti, hogy a hűtőtest nem dolgozik teljes hosszában, azaz a hűtőtest felében már nincs folyadék állapotú hűtőközeg csak hűtőközeg gőz, ami már hűtést nem tud végezni. Ezzel együtt a kompresszor szállítóteljesítményének állandóságából fakadóan az elpárolgási nyomás/hőfok nagyon alacsony lesz, azért a hűtőtest eleje, ahol még van folyadék nagyon hideg lesz, ezért ott fokozott jegesedés lép fel. Mindenképpen hívj hozzá szerelőt. Sajnos még az is lehet, hogy eldobós lesz a készülék.
(#) Baan13 hozzászólása Júl 2, 2012 /

Sziasztok!

Laikusként szeretnék segítséget kérni.

Van egy Indesit BAAN13 kombi hűtőnk.
Pár napja észrevettük, hogy a fagyasztónak - bár tökéletesen működik - fura szaga van, azóta már többször ki lett takarítva ecetes vízzel, szódabikarbónával, ezek kombinálásával, tettünk bele kávét,citromot stb. Ami idegesítő, hogy továbbra is megmarad a büdi, amit akkor érzünk, mikor kinyitjuk az ajtót - a fagyasztó felső részén érződik a legerősebben - fél perc múlva már kevésbé, ill. meg is szűnik a szag.
Szerintetek attól,mert működik rendesen még lehet valami problémája: kompresszor,gáz stb., vagy egy alapos, több napos szellőztetéssel megszüntethető a kellemetlen szag?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Szép estét!
(#) Bellavita válasza zszalai hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Köszi az ötletet, megkérdezem az Ikeát, az 5 évet éppenhogy átléptük...de talán...
Amúgy nektek mi a tapasztalatotok a beépíthető készülékekkel? Bontsam szét az egészet inkább egy nem beépíthető hűtőért?
Amúgy melyik márkát ajánljátok??? Indesit? Gorenje? Bosch?
Nagyon nagy szívás, ugyanis 157 cm magas beépíthető gépet nem lehet kapni, így elég bénán fog kinézni, hogy egy magasabb hűtőt építek be és felül lévő kis pakolófelületet a hűtő nyitásával lehet majd elérni....érdekes lesz.
(#) Bellavita válasza Baan13 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Az én hűtőmben is fura szag volt. Folyt a gáz...
Tudnád pontosítani milyen szagot érzel?
(#) judy35 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Köszönöm a választ raptor1974!
Elszomorodtam, félek, hogy igazad van. Mármint,hogy eldobós lesz a gép. Ráadásul tele a méjyhűtője.Van egy kis gorenje fagyasztószekrényem,de az is tele van, és ráadásul az is problémás.Sűrűn kapcsolgat ki-be / azt gondoltam,gyenge a hőszigetelése/, és most vettem észre, hogy a legalsó rácsozat csak hideg,de nem deres, mintha abban nem lenne hűtőközeg.Lehetséges, hogy ugyanaz a hibájuk?Nem találtam még szerelőt, és ezen a fórumon is annyi elborzasztó történetet olvastam, hogy mindenképpen valaki megbízhatót szeretnék.
Egyébként gázhiány esetén a kondenzátornak nem hidegnek vagy langyosnak kellene lenni?

Mégegyszer köszönöm a segítséget.
Üdv:
Judy
(#) judy35 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Szia Tibi!
A hűtőgép egyelőre ugyanúgy működik, tartja középen a kb.6-7 fokot,alul /ahol nem hűt/a kb. 8 fokot, a legfelső polcon 11-12-t / de alul-felül normál szobai hőmérő van,azok szerintem nem olyan pontosak, mint a hűtőhőmérő/
Minimálisra csökkentettem az ajtónyitások számát,a családnak is letiltottam, csak ha nagyon muszáj, akkor is csak viharsebesen.Néha persze be kell nyúlni...
Kaqkk tanácsára lejjebb tekertem a hőfokszabályzót, most hajlandó többé-kevésbé ciklikusan működni, tehát ki is kapcsol. Mindig merő ideg vagyok,hogy be is kapcsoljon. Nagyon szeretném, hogy legalább még néhány napot elműködjön, legalább a nagy meleg elmúltáig, és, hogy addig is apaszthassam a mélyhűtő készletét. Leolvasztanám, de félek, hogy nem indulna be újra utána,amennyiben gázhiányos. És akkor nincs hova tennem a kaját.Most szinte alig deresedik, gondolom az ajtónyitogatások csökkentése, és a hőfokszabályzó letekerése következtében.
Egyébként soha nem teszek bele meleg ételt,és mindent szorosan lefedek, meg becsomagolok.
Én szeretem és bírom is a meleget, bár a hűtők is szeretnék...
Nem ismersz véletlenül nagytudású, megbízható hűtögépszerelőt Budapesten a 18.kerület környékén?

Mégegyszer köszi a hozzászólásokat és a tanácsokat.

Szia,

Judy
(#) Baan13 válasza Bellavita hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Először olyan halszag-féle volt - a fagyóban volt hal, arra gyanakodtunk, hogy esetleg attól, átcsomagoltuk stb., illetve utána kezdtük az előzőekben már leírt többszöri takarítást.
Most már nem hasonlít romlott halszaghoz, inkább szúrósabb, erősen büdös a szag amit érzünk.
Nálad milyen szagra hasonlított?
A javítás mennyibe került?
A mi gépünk még garanciális, akkor lehetséges az, hogy ingyen megjavítják?
(#) raptor1974 válasza judy35 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Ha a hűtőkozeghiány kis mértékű, akkor a kondenzációs hőfokon alapból nem veszed észre (pláne ha meleg a készülék környezete), ráadásul mivel az R600a-s készülékek hűtőtestében üzem közben mélyen légköri alatti nyomás uralkodik még idegen gáz is kerülhet a rendszerbe, ami a kondenzációs hőmérsékletet és nyomást nem hogy csökkenti, de emelni fogja. A gorenje fagyasztód esetében ha az egyik rács csak vizes, de nem fagyos, és a hűtőben már mínuszok vannak, akkor ugyanaz a jelenség játszódik le, mint amit a kombi hűtődnél leírtam.
(#) raptor1974 válasza Baan13 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Ha a hűtőközeg szagát éreznéd, akkor a hűtőd már nem hűtene, lévén, hogy a benne levő hűtőküzeg mennyisége típustól függően 30-140g közé taksálható. Ha amúgy rendesen működik, akkor valami élelmiszer szagát érezhetitek.
(#) bodij1967 hozzászólása Júl 4, 2012 /

Köszönet raptor1974-nek és kaqkk-nak a segítségért!
Mivel nem mertem belekotorni a gépbe magam, szerelőt kellett hívnom. Kihajszárítózta előről a csövet majd hátulról a cső végéről lehúzta a gumiterelőt ( ez tud elkoszolódni a porcicáktól), amit ott is hagyott a csepegtető tálcában, 8ezeré' már nem fért bele, hogy vissza is rakja kitisztítva. Mind1, legközelebb már nem kell kihívnom. De,ahogy elnéztem,ha évente kiporszippantózom a hátulját, ez a hiba nem igen fog egyhamar jelentkezni.
Még1x köszönet.
(#) Bellavita válasza Baan13 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Hát én nem ételszagot éreztem, hanem amolyan gázszagot Amónnia vagy nemtudoménmit. Mindenesetre olyan szagot, amely teljesen idegen, és korábban soha nem éreztem.

Én is sajnálnám kidobni a hűtőmet. Én kb. 10 szerelővel beszéltem, nem is nagyon akartak kijönni, amikor elmondtam, hogy mi a baja, meg mit tapasztaltam, hanem rámondták, hogy gáz-szökés, és mivel beépíthető, nem lehet javítani.

Hát az én esetemben szépen lassan alakult ki a probléma, lassan -lassan egyre jobban éreztem, hogy nem hűt, hiába emeltem a hőmérséklet-szabályozót.

Szóval én elhiszem, hogy ez a helyzet, bár az is biztos, hogy a beépíthető készülékeket nem szeretik javítani....
(#) judy35 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Szia raptor1974!
Nagyon érthetően elmagyaráztad, mi lehet a probléma, köszönet érte. Bárcsak a szerelő is / akit még nem sikerült találnom/ értene így a hűtőkhöz. Nincsenek jó tapasztalataim .
Elkeserítő, hogy mindkét hűtőmnek is egyszerre ugyanaz a hibája. Gőzöm nincs, mit csináljak, ha mindegyik eldobós. / Vagy műhelybe szállítós/.

Üdv:Judy35
(#) raptor1974 válasza Bellavita hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Az, hogy szépen lassan elkezdett nem hűteni, nem csak hütőközeg szökésből eredhet, különösen beépíthető készülékeknél. Ha a bútort készítő asztalos nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a hűtőnek a bent felvett hőt valahol le is kell adnia, akkor elő szokott fordulni, hogy a kondenzátor (a külső "rács") szellőzését nem biztosítják, rosszabb esetben teljesen el is zárják. Ekkor a nyomó oldali hőmérséklet, és ezzel együtt a nyomás is magasabb értékre fog beállni. Ez viszont a kompresszor sűrítőművének nyomó oldali szelepezésénél magas nyomógáz hőmérsékeltet eredményez, ami ezen a ponton a hűtőkompreszor olajának kokszosodását okozza. Ez előbb-utóbb el kezd kirakódni a szelepezésre, ami a kompresszor szálítóteljesítményét rontja és ezzel együtt a hűtőteljesítmény csökkenését okozza. Ez szépen lassan elérheti azt a határt, ahol a kompresszor teljesítménye annyira lecsökken, hogy a hűtés elégtelen lesz vagy esetleg meg is szűnik
(#) Bellavita válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Raptor1974!
Köszönöm a választ! Abban az esetben, ha az általad említett probléma van, akkor javítható a dolog?
Amúgy profi szekrénybe van beépítve, igaz, hogy két oldalt és hátul is van mellette valami, de Ikeás szekrény, direkt erre lett tervezve, alul van egy talpazat, amin a levegő tud járni, illetve a szekrény mögött is van szellőző.
A szerelő nem egész egy perc alatt, a hűtőbe nyúlás után állapította meg, hogy elszökött a gáz, és drága a javítás, vegyek újat....megnézessem még mással is? Vagy ezt hogyan állapította meg? Most 14 fok van benne, már télen észleltem, hogy kevésbé hűt, azóta egyre rosszabb a helyzet.
(#) raptor1974 válasza Bellavita hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

A hűtőközeg hiány és a kapilláris cső dugulása alaptüneteit tekintve azonosak, így ennyiból nem igazán lehet megálapítani, hogy melyik áll fenn, illetve azt, hogy hűtőközeg szökés esetén javítható e a készülék. Ezt igazából csak műhelyben, nyomáspróba által lehet meghatározni. Ha a kompresszor nem szállít, akkor azt csak kompresszor cserével lehet orvosolni.
(#) benkomarti hozzászólása Júl 5, 2012 /

Sziasztok! Egy kis segitseget szeretnek kerni. Bizonyara unalmas lehet a kerdes, de huto vasarlas elott allunk, es nem igazan jutunk dulore, hogy milyet is vegyunk. Kb 80-100 ezer ft kozotti osszeget gondoltunk ra. Neztunk egy Samsung hutot akciosan 80.e ft, illetve egy nagyobb, tagas Hotpoint-Ariston hutot, bar az mar dragabb kicsit. Koszonom a segitseget.
(#) aloewera63 hozzászólása Júl 5, 2012 /

Sajnos elment a gáz a combi hűtőmből, a szerelő szerint kár megjavítatni, mert ha feltőlti gázzal, akkor sem biztos, hogy működni fog. A fagyasztó része üzemelt. Gyors megoldásként vásároltam egy használt, egyszerű hűtőszekrényt, mit két naponta olvasztanom kellett, mert úgy befagyott az ajtajánál, hogy nem tudtam kinyitni. De persze a hideget nem tartotta! A hőtő hátoldala csak úgy árasztotta a meleget, de sajnos már azt sem. Egyszerűen nem kapcsol be. Nem hagyott nyugodni,megmozgattam mindenféle csövet, vezetéket, mit találtam rajt, sokszori próbálkozásra egyszer csak elindult. Nem tartott sokáig az örömem, mert szintén nem reagál semmire! Megpróbálom még a világításnál a dobozban valamit ügyködni, mint ahogy itt a fórumban olvastam, aztán meglátjuk. De azért ha van ötletetek, szívesen venném! Köszi
(#) Bellavita válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Szerinted érdemes elszállíttatni megnézetni? Egy ilyen javítás nagyságrendileg milyen összeg amúgy?
(#) raptor1974 válasza Bellavita hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Nem ismerem a budapesti árakat, nem akarok hülyeséget írni az árat illetően. Meg kell kérdezni a szerelőt, hogy mi mennyibe kerül és ennek alapján lehet eldöntenim hogy neked megéri-e. Az biztos, hogy a bevizsgálást akkor is ki kell fizetni, ha nem javítható a készülék. Érdemes körbe kérdezni az ismerősöket szerelő ügyben, hátha tud valaki egy pozitív referenciákkal bíró szakit ajánlani.
(#) Bellavita válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Köszi a választ! Hát a szaki 90 ezres javítást mondott, 5 ezer volt az egy perces diagnózis. Szerintem nem kínlódok a javítással, hanem veszek egy új gépet és kész
(#) tomikapc hozzászólása Júl 6, 2012 /

Üdv. Van egy kb 5 éves electrolux hűtőm. Állandóan bejegesedik a hátulja, egyből leolvasztás után is. Lehetséges, hogy a nagy melegtől van? Felül van fagyasztó, alul a normál hűtőtér. A normál hűtőtérnek az egész hátulja végig jeges. Plusz ez miatt valószínű többet is megy és a legnagyobb fokozaton (5) is gyengén hűt.
Hűtőt nem nagyon szereltem még, szóval tippem sincs, hogy mi lehet a gond, de újat meg nem nagyon szeretnék venni és a szerelést se lenne rossz, ha el tudnám végezni...
(#) gdaczagi hozzászólása Júl 6, 2012 /

Kérek segitséget.
A lányomék most vettek egy Zanussi Lehel kombi hütőszekrényt, mert az előző hütőjüket- ami szintén kombi volt- költözés miatt átvitték. A hütő egy darabig müködött, de egy idő után azonban a normál hütőrésze nem müködött mert meleg volt, de nélyhütő része jó volt. Az uj hütővel ugyanez a probléma állt elő egy idő után. Kihivták a márkaszervizt aki két órát szerelte, gázt cserélt, meg még kitudja mit. A hűtő alsó része továbbra sem müködik a mélyhütő viszont igen. A szerelő azt mondta nem érti hogy miért történt mindkét esetben ugyanaz?Ha valaki érti kérem segitsen!!
(#) tomikapc válasza gdaczagi hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Ha garanciás (márpedig biztos az, ha most vették), akkor addig piszkálnám a gyártót, míg meg nem oldja. Ha rajtuk kívül javíttatod vagy javítod ugrik a garancia.
(#) gdaczagi válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Arra van valami magyarázat hogy mindkét hütőnél ugyanaz a hiba történt, szerinted miért?
(#) StMiklos válasza gdaczagi hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Nehéz így válaszolni..
Azt mondod, a mélyhűtője jó. Egy mélyhűtő akkor felel meg feladatának, ha benne a hőmérséklet -18C körüli.
A fagyott csirke ugyanúgy kopog -5 fokosan, mint -18-al.
Normál hűtőre mondod, hogy meleg volt. Hány fok volt benne alul-középen-felül?
A hűtőre megadnak műszaki adatokat, az akkor rossz, ha azokat nem teljesíti. Hány fokos környezeti hőmérsékletnél vannak megadva az adatok? Biztos nem 35 feletti.
Valószínűsíthető, hogy klixonozik a gép ( a kompresszor), és sokkal kevesebbet jár (hűt), mint ami kellene.
Javaslatom: vedd vissza(!) 1-es fokozatra, akkor van némi esélye olykor vezérelten kikapcsolni és nem a kompresszor védelme fogja megállítani, így végeredményben hosszabb járásidőt fogsz kapni....
A szervizt meg hiába hívogatod, jó esély van arra, hogy nem tud vele mit kezdeni, mert messze a megengedett környezeti hőmérséklet felett kéne teljesítenie, amit főleg az új energiatakarékos (A meg A+ és így tovább) nem tolerálnak...
Én ezt gondolom erről, üdv: StMiklos
(#) judy35 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Elnézésedet kérem raptor1974,hogy ismét zavarlak.

A kérdésem az lenne, hogy a helyszínen meg tudja-e állapítani a szerelő,hogy kapilláris cső, vagy hűtőközeg probléma áll fenn, vagy csak találgatni tud? Írtad valakinek,hogy nyomáspróbával állapítható meg műhelyben a gázhiány. Helyszínen nem lehet nyomáspróbát végezni?
Valamint szeretném megkérdezni, hogy ha leolvasztom az Electroluxot / nagyon jeges a mélyhűtő/, van-e rá jó esély, hogy leolvasztás után nem indul be? Egyáltalán érdemes-e foglalkozni vele, vagy hagyjam, hogy működjön, amíg meg nem adja magát teljesen? Hűtő nélkül úgysem maradhatunk a melegben, venni kell másikat.
És akkor ott van még a Gorenje mélyhűtő feltehetőleg ugyanazzal a gonddal. Na de az 40000 Ft volt, az Electrolux viszont 100000 felett. /Most még jobban felette van./

Elnézést a sok kérdésért, kérlek szépen, válaszolj, ha van időd.

Nagyon köszönöm: Judy35
(#) raptor1974 válasza judy35 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Egyes esetekben igen de nem minden estben lehet száz százalékosan eldönteni, hogy kapilláris cső dugulás vagy hűtőközeg hiány. A nyomáspróbát meg lehetne éppen csinálni helyszínen is, de előfordul, hogy több nap is beletelik, mire eredményt mutat. A szerelő nem fog minden nap kimenni a helyszínre a nyomásokat ellenőrizni, mivel a kiszállást senki sem akarná ennyiszer kifizetni, az pedig a szerelőnek is pénzbe kerül. Ha a hűtőtest lyukas, akkor az olvasztással valószinűleg elszökik a hűtőközeg jelentős része. Viszont hűtőközeg hiányosan járatni nem szerencsés, ha mondjuk a keretfűtés cső lyukas, mivel ezt a problémát lehet orvosolni, de a kompresszor könnyen rámehet. Ha mélyhűtő hűtőteste olyan kialakítású. mint a hűtők hátulján levő "rács" (csőlíra fémpálcákkal átkötve) akkor jó esély van a keretfűtés cső lyukadásra. Ez javítható probléma.
(#) raptor1974 válasza Bellavita hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

90 ezer abszolút nem reális, hiszen ezért már új készüléket kapsz. Az egy perc megint csak nem reális. Ennyi idő alatt csak akkor lehet eldönteni egy hűtőről, hogy mi baja, ha átment rajta az úthenger.
(#) judy35 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Raptor1974 köszönöm szépen!

Judy35
Következő: »»   79 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem