Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC

Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 46
(#) icserny válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Idézet:
„Ez talán már elég lenne hozzá”
Lehet, de ez sem segít rajta. Ha jól értem, ő a fordítottját szeretné: VGA vagy RCA-videó jelet fogadni, nem pedig kelteni.
(#) viktor0312 válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Nem magam akarom próbára tenni csak egy használható dolog kéne. Az a baj hogy csak a monitor típusa van meg és pont semmi több.Letöltöttem az adatlapot de az nekem kínai sajnos. Nem vagyok jártas a videó technikában. láttam készen megvásárolható cuccot 4,2"monitor+ vezérlő hozzá 200 dolcsi.Annyiból meg már egy gyári 19" monitort veszek
(#) Zsora válasza viktor0312 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Idézet:
„Annyiból meg már egy gyári 19" monitort veszek”

Épp erről beszéltem. Ha neked csak egy monitor kell, akkor érdemesebb készen venni. Ha meg mindenáron sajátot akarsz:
Mindenképp kell valami gyors ADC áramkör (színcsatornánként 1, tárolós bemenetű), ill. az ezt kiszolgáló gyors mikrovezérlő vagy FPGA. Ehhez jön még esetleg külső RAM a képfeldolgozáshoz, átméretezéshez. Szükség van még tápra az LCD háttárvilágításához. Meg még néhány kiegészítő...
És ez még csak a vas volt, meg kell írni hozzá a vezérlőprogramot, ill. vezérlőlogikát. Ez sem olyan hű de egyszerű.
A bolti cuccokban speciális IC-ket alkalmaznak, de azok meg egyrészt nem igazán beszerezhetők, másrészt doksi sem igen van hozzájuk, így azokra nem nagyon lehet alapozni.
Szóval... Miért akarsz űrhajót építeni, ha nem értesz az űrhajóépítéshez?
(#) viktor0312 válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Az űrhajós rész az tetszik Tudod az embert nagyon izgatja az ismeretlen Erre ez lenne a jó válasz talán.. Akkor maradok a normál monitornál Ha már van 3 darab abból is. oksa . Meggyőzhető vagyok.
(#) Zsora válasza viktor0312 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Sokmindent megépíthetünk házilagosan is. Viszont kérdés hogy képesek vagyunk-e rá (akár segítséggel), ill. kifizetődő-e.
Én pl. sokmindenbe csak amiatt vágok bele, hogy bizonyítsak önmagamnak. A pénz és az idő ilyenkor nem számít.
(#) _vl_ válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Viszont ilyen célra alapvetően olyan feladatot érdemes választani, amit reálisan meg is tudunk majd csinálni. Mert ugye a sikerélmény hiánya nagyban rontja az élvezeti faktort...
(#) Zsora válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Ez így igaz.
(#) viktor0312 válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Igen az otthoni építgetésnek meg van a varázsa Nagyon szeretnék egy repülőgép szimulátort Házat is úgy akarunk majd vásárolni, hogy legyen egy jókora műhely ahol lehet barkácsolni,elfér a szimulátor és a zenét úgy hallgatom ahogy szeretem. (saját erősítőmön a saját hangfalaimon) stb
(#) tmarcell hozzászólása Máj 11, 2012 /

Sziasztok!

Van egy LCD kijelzőm HX8347G vezérlővel. Szépen működik. Most viszont szükségem lenne egy nagyobb méretű kijelzőre. Amit találtam (ETQ570G0DH6) annak HX8218 vagy HX8615 vezérlője van. Szerintetek kompatibilis lehet az új kijelző a régivel?
(#) mrbird hozzászólása Júl 5, 2012 /

Sziasztok!

Érdekelne vkit. az alábbi TFT vezérlő:
Epson S1D13517
Elég sokmindent tud, ára sem veszélyes (kb. 2500Ft), csak a minimál darabszámos rendeléssel van mindig gond...

Üdv.
(#) Zsora válasza mrbird hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Egy éve érdekelt volna, de azóta megoldottam a dolgot külső vezérlő nélkül. Egyébként jó cucc, én is próbálkoztam a beszerzésével, de nem sok sikerrel. Azért mellé még kell egy SDRAM is, mert nincs belső memóriája, valamint - ha jól emlékszek - a képmemória csak írható, de vissza nem olvasható, így bizonyos (ritka) esetekben szükséges lehet 1 második RAM is a mikrovezérlő/proci mellé.
(#) pici válasza mrbird hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Jobban szeretem az SSD1963
(#) mrbird válasza Zsora hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia!
És lehet tudni vmit. a megoldásodról? (800x480-ra kéne rajzolgatni...)
(#) watt hozzászólása Júl 6, 2012 /

Sziasztok! Van egy ilyen LCD-m: Bővebben: Link
Nem találok róla semmit, ha tudtok segítsetek egy adatlappal! Köszi!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

7 inch? Az már nem kicsi. Mivel akarod hajtani?
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Egy CPLD-vel, ha sikerül. De ez 480*234 csak, ideális, hogy ne kelljen vele szenvedni nagyot elsőre. Talán egy PIC32 is elviszi, sőt az itt olvasottak alapján biztosan.

Közben megtaláltam. Csak érdekességképpen próbáljátok a barátukba beírni, hogy HS070I651, majd utána ezt, hogy HSD070I651-F. Meglepő különbség! Az LCD hátulján nincs D a HS után, illetve csak az egyik címkén. Szép az élet.
(#) watt hozzászólása Júl 6, 2012 /

Létezik, hogy van analog RGB bemenete? HSD070I651-F
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Kezdek rájönni, hogy miért kérdezted, hogy mivel fogom meghajtani! Nem erre számítottam, ez analog... Van ötlet mivel lehetne egyszerűen?
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia!

Nem néztem át tüzetesen az adatlapot, de:
A korábbi linkednél is írták ehhez ( F típus ) az analóg interface-t!
Egyébként szerintem az NTSC és PAL kompatibilitás is erre utal véleményem szerint .

Steve
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Nekem ez eszembe sem jutott, hogy analóg. Nemis kerestem rá, csak láttam a linken az átmérőjét
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia Watt
Nos 4,3" - 7" -ig kétféle TFT van.
- RGB digital 18-24 bites, ezeknek a felbontása 480x272 (persze van nagyobb 800x480 én is ilyet használok 7"-osban)
- "analog" ezeknek a felbontása mind 480x234. Ezeket már jól elkerülöm, pedig olcsóbbak.
A vezérlése elég elvetemült. Nem sima analóg (pl AV) jel kell neki. Hanem lépcsős oda vissza jelkevert.
CPLD-vel is megoldható, de nem erre találták ki, hanem kamerák megjelenítésére. (tolató, aux..., Security)
Ha neked digitális a rendszered (képek, karakterek...) akkor nem erre van szükséged.
Az általad linkelt adatlap 17. oldalán van a lényeg (VR,VG,VB) Na ezzel aztán lehet bírkózni...
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Köszi, igen már látom, eddig ilyennel még nem találkoztam. Úgy kaptam, örültem neki, de most lehet, hogy nem lesz jó semmire. Talán ha lenne valami köztes átalakító spec IC, aminek a bemenete digitálisan elérhető lenne és meg tudná hajtani. Ezt kutatom, de egyelőre nem sok eredménnyel. A BIT1611B valami ilyesmi, de még nem tudom jó lenne-e és egyáltalán kapható-e. Aztán a CVBS jelet elő lehet-e állítani?

Pár éve én is vacakoltam vele, de nem éri meg... persze nem volt ilyen LCD a készleten, ami motívált volna jobban, inkább elkerültem... meg azokat is amiknél van 3-5db külön táp.
Ami jó és stabil, 1db 3,3V táp, pár GND, 18 RGB adatbit és vezérlők (clk,r/w,c/d....)
És ez nem több mint 40 pin.
Ilyenből van pár nekem is vezérlős és vezérlő nélküli 3,2"-7"
Vezérlő nélkülit meg lehet hajtani procival, de sok procidőt és ramot felzabál. Ezért kell vezérlős vagy + vezérlő.
Mindegyik vezérlő többnyire azonos elven működik, csak mások a kódok... ILI SSD 1SD...
Ha nem statikus képe(eke)t kell kirakni, akkor nem éri meg összetákolni egy vezérlőt ram+cpld-vel.
...

BIT1611B
input: 16-Bits RGB (RGB 5/6/5)
output: Analog RGB line invert
szerintem jó lehet... de ez egy átalakító
(#) _vl_ válasza watt hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Idézet:
„Aztán a CVBS jelet elő lehet-e állítani?”

Persze. Minden DVD lejátszó fenekén ott az RCA csatlakozó, "Composite OUT" felirattal
Amúgy szerintem kompozit jel előállítására vannak cél IC-k. Az viszont kérdés, hogy a minőséggel mennyire leszel elégedett, ha digitális információt (betűk, feliratok, menük) akarsz megjeleníteni, nem pedig képet vagy videót. A CVBS ugye hírhedt arról, hogy a színek visszaadásában vannak hiányosságai.
(#) mrbird hozzászólása Júl 7, 2012 /

Ez a BIT1611B jó cucc, de honnan lehet ilyet teremteni? (Pont ilyen 7"-os analóg TFT-re van kitalálva.)
(#) Zsora válasza mrbird hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Szia!
Én 40 MIPS teljesítményű PIC24H-val hajtottam meg közvetlenül a 480x272 felbontású LCD panelt 16-, ill. 24-bites digitális RGB interfészen keresztül. Tökéletesen működik vektorgrafikus és karakteres üzemmódban is. A 800x480 viszont már túl sok, ahhoz már ajánlott egy külső vagy belső LCD vezérlő, vagy egy FPGA/PLD. (Bár már lehet kapni 60 ill. 70 MIPS-es PIC24E-ket is...)
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Egyetértek veled, nem érdemes vacakolni vele, hacsak nem tudok beszerezni olcsón átalakítót. (ebben esetleg kérem segítségeteket!)
A digitális RGB-s típusoknál nem nagy befektetés egy 16bites PIC, ami csak a meghajtást csinálná, kiegészítve a video RAM-al. A vezérlést másik PIC-el meg lehet oldani. Nem multimádiát akarok, vezérlést, érintőképernyősen. Nemrég vettem egy touchpadot 7"-at egy autó fejegységhez, "csak" 6 ezer volt kínából. Ezért lett volna jó, ha ez a TFT nem analog, mert elég olcsón kijött volna a dolog...
(#) watt hozzászólása Júl 7, 2012 /

Kerestem BIT1611B-t, még a hálón se nagyon találni árat, itthon abszolut nincs az általam ismert boltokban, köztük az FDH-nál se.

Arra gondoltam, hogy 3db 8 bites gyors D/A-val nem lehetne próbálkozni? A jel szintekből áll, nem kéne integrálni sem a jelet, ha jól sejtem. Igaz, bele kéne ásnom magam a videojel rejtelmeibe, de onnantól végül is szinte ugyanaz a kód a PIC-ben...
Tudtok valami jó anyagot a videojel részleteiről(feszültségszintek, jelalak, időzítés stb.)?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Tudsz többet mondani erről a hatezres touchpadról? Vagy ez csak az érintésérzékeny rész, nem az egész kijelző?
Következő: »»   29 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem