Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   130 / 143
(#) epyn válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Idézet:
„A dióda 1.2V”

helyett 2,2V
(#) Aucor hozzászólása Máj 13, 2012 /

Üdv!

Lenne egy kérdésem. Milyen áramgenerátort javasolnátok, ami a legmegbízhatóbb a piros dvd író diódához? Tudom, hogy a topikban van több száz, de nem vagyok jó ebben, ezért kérem a segítségeteket.
(#) zenetom válasza Aucor hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia!
Sokan (énis) ezt építetták meg, és nincs vele baj:
alul van kapcsirajz és leírás. Itt meg nyákterv féleség.
(#) zenetom válasza Aucor hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Még annyit hogy nagyon figyelj oda, mert hihetetlenül érzékeny jószágok ezek a lézerdiódák, és akkor nyiffanak ki, mikor a legkevésbé gondolnád!
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Állásában?
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Máj 14, 2012 / 1

Miért,tán futni,menni,repülni tud-e?

Érzékenyek mindennemű
feszültségtüskére-zajra,elektrosztatikus kisülésre,hőmérséklet megfutásra.
Anno,a helyi szakbolt eladója azt mondta,arra is,ha csak ránézel.
De nem kell megijedni,ritka eset,hogy csak úgy tönkremegy,látszólag minden ok nélkül.Velem legalábbis nem fordult elő.Csupán saját hibáimból.
Tanács:
feszültség mentesitett forrpákával forrasszatok egy pár kohm-os ellenállatkát és egy pár tiz-száz nanós kondit,párhuzamosan a diódára,amik élettartama végéig maradjanak is rajta.
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Máj 14, 2012 / 1

Ez kimaradt:
Egy kisjelű schottky dióda sem árt,sőt.
Igy gondolom:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/96/960ad9954b8075ab76c86...b5.jpg
(#) remiasa hozzászólása Júl 8, 2012 /

üdv

az lenne a kérdésem hogy lehet ezeket a diódákat kiszedni abbol a pici alu tokbol?
(#) epyn válasza remiasa hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Nagyon-nagyon óvatosan szerszámmal széttöröd az öntött alu tokot,csipőfogoval elharapod,majd szétfeszited.
Arra figyelj,ha a dióda nyitott,akkor ne engedd,hogy kiessen belőle,inkább csak addig nyisd szét az alufoglalatot,hogy ki tudd belőle szedni csipesszel.
Ebben a videóban a végén bemutatja a folyamatot.
(#) remiasa hozzászólása Júl 9, 2012 /

pioneer 112d DVD író 18x DVD-R/+R Write Speed 10x DVD-R/+R Dual Layer Write Speed

ennek a lézerét mennyivel lehet meghajtani
(#) epyn válasza remiasa hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Amig képes vagy 20-25C°alatt tartani a diódát,400mA-rel max.Élettartama nem lesz több mint 100 óra@15C°stabil.Ezt kiteszteltem egy 22X LG iró dvd diódájával(LPC-815),420mA-en.Ha mégis többet érsz el vele,akkor én voltam szerencsétlen.
(#) Saggitarius válasza epyn hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

DC-ben, vagy impulzusuzemben hajtottad? Nagyon nem mindegy! Ha sima DC meghajtas volt, akkor nem csoda a rovid elet.
(#) epyn válasza Saggitarius hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Kapott 420mA-t(CW üzem...),peltier-vel pedig meghűtöttem.
Célom a kisérlet volt,és nem a csodálkozás!
Te,mint foglalkozás-szerűen a lézerekkel foglalkozó,nem tudod ezt megérteni.
(#) remiasa válasza epyn hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

köszönö a gyors választ.

és 2,2 V-tal max ha jól tudom?
(#) epyn válasza remiasa hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Az áram a mérvadó.
A feszültséget hiába méred.(Az adatlapján abszolút maximum 3V nyitóirányú feszültséget ir.Ezt számtalanszor megcáfolták,magam is mértem már 3,7V-ot dvd diódán)
(#) remiasa hozzászólása Júl 10, 2012 /

még egy kérdés 1,5 , 2mm vastag kartont lehetne vele vágni?
(#) epyn válasza remiasa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Azt ollóval,vagy szike-késsel szokták.
(#) Stewe válasza remiasa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a lézer nem több egy nagy energiájú fénysugárnál. Vágni sosem tudott, csak hevíteni, az anyag-eltávolítást minden alkalmazásban meg kell oldani: sűrített levegő vagy gázkeverék, de pl. feliratozásnál csak a felületi hatása számít.
Szélsőséges esetben elpárologtathatja az anyagot, de ehhez nagy energiasűrűség: jó fókusz, és nagy teljesítmény kell.
(#) epyn válasza Stewe hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Mellesleg,a papir begyullad 150C°felett,sosem lehetne elvágni lézersugárral,mivel az ha jól tudom 15000C° felettre is hevit,vagy inkább gőzölögtet(elpárologtat)
(#) remiasa hozzászólása Júl 11, 2012 /

egyes papir makettek pl: hajók borda és gerinc elemeit igy szabjá bizonyos gyártók, ismét egy példa: Shipyard ,azok is 1,5 , 2mm vastagságuak!
(#) epyn válasza remiasa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Lézersugárral...
Ok,rendben,hiszek Neked.
http://www.rayjetlaser.com/hu-HU/Siker_a_RayJet_lezerrel/applicatio...g.aspx
Bár itt nem épp dvd diódát használnak.És nem is látható fényűt.
Számomra csak a látványtechnika miatt érdekes a laser,igy egyéb felhasználási területeit nem igazán ismerem és nem is nagyon érdekelnek.
(#) remiasa válasza epyn hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

de azért a15000°C is tulzás egy DVD lézertöl a vasnak is csak 1538°C fok az olvadáspontja, 2861°C-on van a forráspontja és elég érdekes lenne egy ilyen diódával vasat vágni ez azért belátod .
(#) telectro válasza remiasa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Akkor a lézer vágók mivel működnek ? Mert 3mm-es vaslemezt simán lézerrel vágnak ki.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Ezért kell rá CO2-t fújni az elveszi a levegőt és hűti is.
Így az égéshes szükséges 3 féltételből kettőt elvesznek, ezek után nem fog lángra gyúlni.
(#) telectro válasza Stewe hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Idézet:
„Vágni sosem tudott, csak hevíteni,”

Pontosan így van ahogy írod.
(#) epyn hozzászólása Júl 11, 2012 /

Eltértünk a dvd lézertől.
remiasa kollegának a lényeg lejött már,150-200mW-os 660nm-es diódával nem valószinűen fog tudni papirt vágni(Csak a felületét megégetni.)
De ettől független,meg kell próbálni.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 11, 2012 /

Helló!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy Toshiba SD-M1612 DVD olvasó 2001 es, és a lézerdiódája piros fényt bocsájt ki vagy infra? Mellékelem mit találtam az adatlapban.Bővebben: Link

Capture.JPG

(#) telectro válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Mind akét fajta dióda van benne. Van egy infra meg egy piros.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Papírt vágni nem fog tudni és a sima paprt megégetni sem. Csak hőpapírra fog tudni vele rajzolni.
(#) Szabi1 válasza telectro hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Nekem lasershowba kéne olyan 100-200mW kb. S hogy kell bekötni a lasert hogy kipróbáljam? Kell hozzá különféle hűtés a próbához ?
Következő: »»   130 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem