Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1397 / 2208
(#) küzmös Gergely válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 14, 2012
Köszi Imi.. azt hiszem hogy valahol van egy roncs APX.. meg is keresem..
(#) mayky válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 14, 2012
Ha a vas az értékesebb, akkor le kell vágni róla a csévét és utána egy késsel le lehet "szeletelni" az M102-es lemezeket. Csévét meg lehet hozzá venni, vagy csinálni. De szerintem ennek az erősítőnek nincs impregnálva a kimenője, csak egy fekete festékkel körbefestve, tehát roncsolás nélkül szétszedhető.
(#) mayky válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 14, 2012
APX-ből ? Nem a tranyós APT100-as kimenőjét szokták bekötni fordítva?
(#) frecsko válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 14, 2012
Gondoltam, én sem tenném. Inkább beleőrülnék
(#) spirik hozzászólása Júl 14, 2012
Szia mindenki.
Köszönöm a segítséget Pioneer .pcl86pp nyákrajz és beültetési rajz,lassan nekifogtam majd valamikor elkészül.és felteszem .Az anyagiak és a kimenő trafó .a régi tv rádió kimenő trafó jó lesz e ehhez ,köszönöm előre is...
Üdv mindenkinek.
(#) s.sanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 14, 2012
Köszi.Inkább hagyom akkor a dolgot.
(#) sturbi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 14, 2012
Nézd meg milyen a kimenő szekundere. A Beag-nál, 100 V-os kimenőnél, legtöbbször négy szekundert szoktak tekerni, amiből két-két tekercset párhuzamosan, majd ezeket sorba kötik. Ha így van, kösd párhuzamosan mind a négy szekundert (fázis helyesen), ekkor 50 V-os lesz a trafó, ami már egész jól elboldogul a 8 ohmos hangszóróval is. A visszacsatolást az új állapotnak megfelelően át kell alakítani.
(#) Gubán_Gábor válasza sturbi hozzászólására (») Júl 14, 2012
Nem jó a megoldás, mert, ha a dobozban az eredeti 785/A van akkor az 807 PP-vel üzemel, és 40W-ot ad le 250-ohmra. Eredetileg valóban 4 db 50V-os szekunder van benne, amit, hogyha fázishelyesen kötünk párhuzamba, akkor igaz, hogy 50V-unk lesz, de az is 250/4=62,5 ohmon, tehát, sehogyan sem fog szólni vele a 8 ohmos hangszóró, maximum leég. Az erősítő kimenője ugyanolyan, felépítésű, mint a 760/C-é ami abszolúte nincs összeműgyantázva, és nagyon könnyen szét lehet szedni. jómagam már tekertem újra ilyen trafókat és nagyon jól sikerült, mindössze 4 db lemezt nem tudtam visszatenni a végén. A kész áttekert trafókról vannak fent képek az APX 100 topicban. Az APX trafóinak a vasát is szét lehet szedni flex nélkül, ilyet is csináltam már, a saját APX-eim trafóit is áttekertem már ilyen módon, és nagyon szépen szólnak.
(#) sturbi válasza marker hozzászólására (») Júl 14, 2012
Mindegyik jó, ha felfér. Kérdés lehet az is, hogy Mz vagy Mzz a huzal (brutto vastagság miatt, a dupla stigetelésű nyilván vastagabb). Plachtovics úr eléggé tele tervezte a csévét, az általa ajánlott huzalokkal és szigetelésekkel nem sok hely marad (számolgatni kell kicsit a brutto huzalvastagságokkal, szigetelésekkel, tekercselési lehetőségekkel (tudsz-e (il. akarsz-e) majd minden primer menetet pontosan menet-menet mellé tekerni, ha lesz sorszigetelés, mennyit hagysz-el a falaknál stb)....
(#) sturbi válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Júl 14, 2012
Leégni nem fog semmi sem. A 62,5 ohm már "diszkréten elketyeg" a 8 ohmos hangszóróval is. Ne felejtsük, hogy az eredeti ajánlás szerint a 250-ohm-os kimenetre 15 ohm feletti hangsugárzót ajánl a Beag (megjegyezve, hogy az ideális illesztés 250 ohmmmal valósul meg). A trafó fő induktivitása (valamint a primer DcR-je) nem változik (az áttétel változik, tehát Raa sokkal kisebb lesz, mint a 100 V-os bekötésnél), a 807 pedig elég jól bírja a gyűrődést némi félreillesztésnél is. Nyílván egy újratekert trafó jobb eredményt ad, de szkópon príma jelalak beállítható az 50 V-ra átkötött trafóval is (mélyben is), és egész türhetően szól vele a hangszóró is, leégés fel sem merülhet, mert korántsem feszültséggenerátoros egy Beag csöves, trafós kimenet...
(#) Imi65 válasza mayky hozzászólására (») Júl 14, 2012
Dehogynem. A tranyósét kell utánakötni, fordítva, ahogy mondod. Elnézést, Gergő....
(#) frecsko hozzászólása Júl 15, 2012
Sziasztok!

Eddig csak álmodoztam róla, de ma végre sikerült összeraknom egy SE 807-es erősítőt. Itt az oldalon találtam rajzot hozzá.
Számomra nagyon megtetszett eme elektroncső formája, alakja, kerek idoma. Pár hónapja raktam is fel a 807--eseimről képet.
Az építést gombóccal a torkomban és zabszemmel a fe...-kemben kezdtem el. Sok jót olvastam erről a csőről és reméltem, hogy nem csalódok benne. És nem is!! Az építés lassan ment, az egész napom ráment, összetúrtam hozzá az alkatrészeket és megfelelő egyencsövet kerestem hozzá. A hozzá elképzelt AZ1-es árama kevésnek bizonyult így EZ4-essel váltottam ki (itt megjegyezném, hogy akinek van AZ4 vagy EZ4-ese azzal cserélnék vagy vennék tőle). Előfokban ECC81-es munkálkodik. Bekapcsoláskor az állam leesett. Elképesztő milyen szép telt és karakterisztikus hangzása van. Két órányi zenehallgatás után is nehezemre esett kikapcsolni a drágát.
Még egy napos sincs, de a feleségem már féltékeny rá, joggal
Már alig várom, hogy nekikezdhessek a PP-s változatnak.
Pár kép...a kupiért elnézést..
(#) djhans válasza frecsko hozzászólására (») Júl 16, 2012
Biztos jól szólhat. Egyszer én is ki fogom próbálni. Felismertem a kimenő trafót.
(#) frecsko válasza djhans hozzászólására (») Júl 16, 2012
Gondoltam, hogy felismered. Nagyon jó tekercselés lett
(#) csoki18 hozzászólása Júl 17, 2012
Üdv mindenkinek.
Előre is elnézéseteket kérem de elektroncsöves erősítő téren kicsit láma vagyok. . Szóval rá vettem magam hogy építsek egy csöves erőlködőt de fogalmam sincs róla,hogy amik nekem vannak csövek azokból lehetséges-e. Na szóval valaki meg tudná mondani nekem ,hogy a következő típusokból lehet-e erősítőt építeni: EF80 ; ECH81 ; PABC80 ; PCL84 ; PCL82 ; EY86 ; PY82 ; PL82 ; PY83 ; ECH81 ; PL36.
A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) frecsko válasza csoki18 hozzászólására (») Júl 17, 2012
Szia!
Használd a :google:
Bővebben: LinkBővebben: Link
Bővebben: Link
És így tovább...
(#) csoki18 válasza frecsko hozzászólására (») Júl 17, 2012
Bocs erre nem is gondoltam
(#) Imi65 hozzászólása Júl 17, 2012
Kedves Csövesek!
Örömmel értesítelek benneteket, hogy ezen oldalon ez az utolsó hozzászólásom. Önhatalmúlag úgy döntöttem, hogy abbahagyom HE-s tevékenységemet.
Az okokat firtatva: A társaság nagyrészt szétszéledt, a pár évvel ezelőtti összetartás, összetartozás-érzés megszűnt. Pár ember természetesen maradt, akikkel a kapcsolatot továbbra is fenntartom (ha úgy akarják), az E-mail címemet úgyis tudják.
Mindenkinek köszönöm a türelmét, melyet irányomban tanúsított, remélem senkiben nem hagytam negatív benyomást, akiben mégis, attól elnézést kérek.
(#) spirik válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 17, 2012
Szia.
Én sajnálom ha ilyen lett a véleményed ,én új vagyok de az írásaidat olvasva neked is mind másoknak a kis újába van a technika ,.

Szia és vigyáz mindenkire ..
(#) bakos13gab válasza csoki18 hozzászólására (») Júl 17, 2012
Lehet, de szerintem nem érdemes.
Ami a sorból jó lehet, az a PCL82 (véleményem szerint csak is PP-ben). A PL36-al próbálkoztam, az is jó cső, de nekem nem hozott túl sok sikert, viszont létezik vele is PP kapcsolás, akár a 30 évvel ezelőtti rádiótechnikában (az EF80-al meghajthatod, illetve az ECH81 és az PABC80 triódája is használható). Ha nem magas az anódfeszültséged (kisebb vagy egyenlő 250V), akkor a PY82-ből lehet egyenirányító kétutas beállításban két ilyen csővel.
(#) Orbán József válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 17, 2012
[OFF]Na neámmá'...
Remélem, nem bántott meg senki, amúgy meg csak tessék tovább itt nézelőnni és segíts másoknak is örülni!
Amennyiben mégis bajba kerülnél, kiáltsd 3x - Vajaskenyér! ...és én ott termek...


Tessék szépen maranni.........
(#) sulaco válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 17, 2012
Hát ez nagy baj! A társaság mindig változik, de a szakértő segítségre nagy szükség lenne! Gondold meg......
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 17, 2012
Én is köszönöm azt a sok-sok segítséget amit kaptam Tőled !!!
:worship:
:wave:

Remélem egyszer majd én is segíthetek másoknak, mondjuk egy "Hogyan építsünk antigravitációs hajtóművet, házilag" topikban, amit majd én nyitok.
(#) spirik hozzászólása Júl 18, 2012
Szia mindenki.Szeretném kérdezni a 6n2p magyar helyettesítője micsoda.
Köszönöm előre is ...
ecc83?
(#) silent15 válasza spirik hozzászólására (») Júl 18, 2012
Pontosan, de az orosz kicsit pontatlan Szerintem, a magyar jobb, amúgy 6n2p kaphatsz itt -ott, mire szeretnéd használni(persze erősítő) előerősítő, hangszin szabályozás?
(#) spirik válasza silent15 hozzászólására (») Júl 18, 2012
Szia.
2x el84 6n2p kapcsoláshoz majd...
(#) audiofeeel válasza silent15 hozzászólására (») Júl 18, 2012
A 6N2P-EV olcsó, abból lehet válogatni egy normálisabbat. A 6N2P-ER elég komoly, de ezeknél még kicsit összeszedik magukat még az oroszok is A 6N3P-t általában bele lehet tenni helyette, annak jó testes hangja van, gyengébb csöveket meghajtani kifejezetten jó választás (pl EL34, ami nem épp egy audiobarát cső)...
(#) silent15 válasza spirik hozzászólására (») Júl 18, 2012
Ha kis kezdő erősítőt szeretnél, én jobban ajánlom a PCL86 ECL86 csöveket, van bennük 1 ECC83 és egy EL84 , persze csak jelképesen, de ezek tökéletesen megfelelnek elsőre, és nem a drága csöveket használod fel tapasztalatszerzésre , mint az ECC83.
Ha már építettél, és csak kérdés volt, akkor bocsáss meg Sok sikert!
(#) audiofeeel válasza silent15 hozzászólására (») Júl 18, 2012
Az az 500Ft nem hiszem, hogy megvágná a 6N3P-ért. Az ember abból épít erősítőt, amilyen van, vagy ha semmije sincs, akkor abból, amit valahogy a pénztárcájához mérten be tud szerezni. Úgyhogy szerintem eldöntötte már De nem akarok a nevében beszélni... A 6N3P és a 6P14P-K viszont érdekes párosítás lehet, ki kéne próbálnom
(#) spirik válasza silent15 hozzászólására (») Júl 19, 2012
Szia.
Köszönöm a segítséget az első erősítőm az pcl 86 em84 let nagyon szép a hangja ,most a második amit épitek az egy 2xel84 s.csak a 6n2p csőbe nem voltam biztos ,az itthon nincs sajna csak ecc83..Még egy kérdés a lábkiosztás egyforma e.?
Következő: »»   1397 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem