Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi Imi.. azt hiszem hogy valahol van egy roncs APX.. meg is keresem..
Ha a vas az értékesebb, akkor le kell vágni róla a csévét és utána egy késsel le lehet "szeletelni" az M102-es lemezeket. Csévét meg lehet hozzá venni, vagy csinálni. De szerintem ennek az erősítőnek nincs impregnálva a kimenője, csak egy fekete festékkel körbefestve, tehát roncsolás nélkül szétszedhető.
APX-ből ? Nem a tranyós APT100-as kimenőjét szokták bekötni fordítva?
Gondoltam, én sem tenném. Inkább beleőrülnék
Szia mindenki.
Köszönöm a segítséget Pioneer .pcl86pp nyákrajz és beültetési rajz,lassan nekifogtam majd valamikor elkészül.és felteszem .Az anyagiak és a kimenő trafó .a régi tv rádió kimenő trafó jó lesz e ehhez ,köszönöm előre is... Üdv mindenkinek.
Nézd meg milyen a kimenő szekundere. A Beag-nál, 100 V-os kimenőnél, legtöbbször négy szekundert szoktak tekerni, amiből két-két tekercset párhuzamosan, majd ezeket sorba kötik. Ha így van, kösd párhuzamosan mind a négy szekundert (fázis helyesen), ekkor 50 V-os lesz a trafó, ami már egész jól elboldogul a 8 ohmos hangszóróval is. A visszacsatolást az új állapotnak megfelelően át kell alakítani.
Nem jó a megoldás, mert, ha a dobozban az eredeti 785/A van akkor az 807 PP-vel üzemel, és 40W-ot ad le 250-ohmra. Eredetileg valóban 4 db 50V-os szekunder van benne, amit, hogyha fázishelyesen kötünk párhuzamba, akkor igaz, hogy 50V-unk lesz, de az is 250/4=62,5 ohmon, tehát, sehogyan sem fog szólni vele a 8 ohmos hangszóró, maximum leég. Az erősítő kimenője ugyanolyan, felépítésű, mint a 760/C-é ami abszolúte nincs összeműgyantázva, és nagyon könnyen szét lehet szedni. jómagam már tekertem újra ilyen trafókat és nagyon jól sikerült, mindössze 4 db lemezt nem tudtam visszatenni a végén. A kész áttekert trafókról vannak fent képek az APX 100 topicban. Az APX trafóinak a vasát is szét lehet szedni flex nélkül, ilyet is csináltam már, a saját APX-eim trafóit is áttekertem már ilyen módon, és nagyon szépen szólnak.
Mindegyik jó, ha felfér. Kérdés lehet az is, hogy Mz vagy Mzz a huzal (brutto vastagság miatt, a dupla stigetelésű nyilván vastagabb). Plachtovics úr eléggé tele tervezte a csévét, az általa ajánlott huzalokkal és szigetelésekkel nem sok hely marad (számolgatni kell kicsit a brutto huzalvastagságokkal, szigetelésekkel, tekercselési lehetőségekkel (tudsz-e (il. akarsz-e) majd minden primer menetet pontosan menet-menet mellé tekerni, ha lesz sorszigetelés, mennyit hagysz-el a falaknál stb)....
Leégni nem fog semmi sem. A 62,5 ohm már "diszkréten elketyeg" a 8 ohmos hangszóróval is. Ne felejtsük, hogy az eredeti ajánlás szerint a 250-ohm-os kimenetre 15 ohm feletti hangsugárzót ajánl a Beag (megjegyezve, hogy az ideális illesztés 250 ohmmmal valósul meg). A trafó fő induktivitása (valamint a primer DcR-je) nem változik (az áttétel változik, tehát Raa sokkal kisebb lesz, mint a 100 V-os bekötésnél), a 807 pedig elég jól bírja a gyűrődést némi félreillesztésnél is. Nyílván egy újratekert trafó jobb eredményt ad, de szkópon príma jelalak beállítható az 50 V-ra átkötött trafóval is (mélyben is), és egész türhetően szól vele a hangszóró is, leégés fel sem merülhet, mert korántsem feszültséggenerátoros egy Beag csöves, trafós kimenet...
Dehogynem. A tranyósét kell utánakötni, fordítva, ahogy mondod. Elnézést, Gergő....
Sziasztok!
Eddig csak álmodoztam róla, de ma végre sikerült összeraknom egy SE 807-es erősítőt. Itt az oldalon találtam rajzot hozzá. Számomra nagyon megtetszett eme elektroncső formája, alakja, kerek idoma. Pár hónapja raktam is fel a 807--eseimről képet. Az építést gombóccal a torkomban és zabszemmel a fe...-kemben kezdtem el. Sok jót olvastam erről a csőről és reméltem, hogy nem csalódok benne. És nem is!! Az építés lassan ment, az egész napom ráment, összetúrtam hozzá az alkatrészeket és megfelelő egyencsövet kerestem hozzá. A hozzá elképzelt AZ1-es árama kevésnek bizonyult így EZ4-essel váltottam ki (itt megjegyezném, hogy akinek van AZ4 vagy EZ4-ese azzal cserélnék vagy vennék tőle). Előfokban ECC81-es munkálkodik. Bekapcsoláskor az állam leesett. Elképesztő milyen szép telt és karakterisztikus hangzása van. Két órányi zenehallgatás után is nehezemre esett kikapcsolni a drágát. Még egy napos sincs, de a feleségem már féltékeny rá, joggal Már alig várom, hogy nekikezdhessek a PP-s változatnak. Pár kép...a kupiért elnézést..
Biztos jól szólhat. Egyszer én is ki fogom próbálni. Felismertem a kimenő trafót.
Gondoltam, hogy felismered. Nagyon jó tekercselés lett
Üdv mindenkinek.
Előre is elnézéseteket kérem de elektroncsöves erősítő téren kicsit láma vagyok. . Szóval rá vettem magam hogy építsek egy csöves erőlködőt de fogalmam sincs róla,hogy amik nekem vannak csövek azokból lehetséges-e. Na szóval valaki meg tudná mondani nekem ,hogy a következő típusokból lehet-e erősítőt építeni: EF80 ; ECH81 ; PABC80 ; PCL84 ; PCL82 ; EY86 ; PY82 ; PL82 ; PY83 ; ECH81 ; PL36. A segítségeteket előre is köszönöm!
Kedves Csövesek!
Örömmel értesítelek benneteket, hogy ezen oldalon ez az utolsó hozzászólásom. Önhatalmúlag úgy döntöttem, hogy abbahagyom HE-s tevékenységemet. Az okokat firtatva: A társaság nagyrészt szétszéledt, a pár évvel ezelőtti összetartás, összetartozás-érzés megszűnt. Pár ember természetesen maradt, akikkel a kapcsolatot továbbra is fenntartom (ha úgy akarják), az E-mail címemet úgyis tudják. Mindenkinek köszönöm a türelmét, melyet irányomban tanúsított, remélem senkiben nem hagytam negatív benyomást, akiben mégis, attól elnézést kérek.
Szia.
Én sajnálom ha ilyen lett a véleményed ,én új vagyok de az írásaidat olvasva neked is mind másoknak a kis újába van a technika ,. Szia és vigyáz mindenkire ..
Lehet, de szerintem nem érdemes.
Ami a sorból jó lehet, az a PCL82 (véleményem szerint csak is PP-ben). A PL36-al próbálkoztam, az is jó cső, de nekem nem hozott túl sok sikert, viszont létezik vele is PP kapcsolás, akár a 30 évvel ezelőtti rádiótechnikában (az EF80-al meghajthatod, illetve az ECH81 és az PABC80 triódája is használható). Ha nem magas az anódfeszültséged (kisebb vagy egyenlő 250V), akkor a PY82-ből lehet egyenirányító kétutas beállításban két ilyen csővel.
[OFF]Na neámmá'...
Remélem, nem bántott meg senki, amúgy meg csak tessék tovább itt nézelőnni és segíts másoknak is örülni! Amennyiben mégis bajba kerülnél, kiáltsd 3x - Vajaskenyér! ...és én ott termek... Tessék szépen maranni.........
Hát ez nagy baj! A társaság mindig változik, de a szakértő segítségre nagy szükség lenne! Gondold meg......
Én is köszönöm azt a sok-sok segítséget amit kaptam Tőled !!!
:worship: :wave: Remélem egyszer majd én is segíthetek másoknak, mondjuk egy "Hogyan építsünk antigravitációs hajtóművet, házilag" topikban, amit majd én nyitok.
Szia mindenki.Szeretném kérdezni a 6n2p magyar helyettesítője micsoda.
Köszönöm előre is ... ecc83?
Pontosan, de az orosz kicsit pontatlan Szerintem, a magyar jobb, amúgy 6n2p kaphatsz itt -ott, mire szeretnéd használni(persze erősítő) előerősítő, hangszin szabályozás?
A 6N2P-EV olcsó, abból lehet válogatni egy normálisabbat. A 6N2P-ER elég komoly, de ezeknél még kicsit összeszedik magukat még az oroszok is A 6N3P-t általában bele lehet tenni helyette, annak jó testes hangja van, gyengébb csöveket meghajtani kifejezetten jó választás (pl EL34, ami nem épp egy audiobarát cső)...
Ha kis kezdő erősítőt szeretnél, én jobban ajánlom a PCL86 ECL86 csöveket, van bennük 1 ECC83 és egy EL84 , persze csak jelképesen, de ezek tökéletesen megfelelnek elsőre, és nem a drága csöveket használod fel tapasztalatszerzésre , mint az ECC83.
Ha már építettél, és csak kérdés volt, akkor bocsáss meg Sok sikert!
Az az 500Ft nem hiszem, hogy megvágná a 6N3P-ért. Az ember abból épít erősítőt, amilyen van, vagy ha semmije sincs, akkor abból, amit valahogy a pénztárcájához mérten be tud szerezni. Úgyhogy szerintem eldöntötte már De nem akarok a nevében beszélni... A 6N3P és a 6P14P-K viszont érdekes párosítás lehet, ki kéne próbálnom
Szia.
Köszönöm a segítséget az első erősítőm az pcl 86 em84 let nagyon szép a hangja ,most a második amit épitek az egy 2xel84 s.csak a 6n2p csőbe nem voltam biztos ,az itthon nincs sajna csak ecc83..Még egy kérdés a lábkiosztás egyforma e.? |
Bejelentkezés
Hirdetés |