Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1098 / 2523
(#) olahtamas hozzászólása Júl 16, 2012 /

A tda 1558 at nem csináltam meg, de helyette egy kissebb teljesitményut a tda 2009 et megcsináltam, a villogokat az már megcsináltam régebben is meg most is egyik haveromnak kellett
(#) olahtamas hozzászólása Júl 16, 2012 /

Ezt az erösitöt mondom http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/79/79956d20a2bf49f4b2e55...c4.jpg csak valahogy elvesztem és az elözményekben sem találon
(#) bereczk.jans válasza olahtamas hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Pl. ezzel már sokan találkoztak: http://www.electronica-pt.com/circuitos/en/audio-amplifiers/44-audi...3.html
+-30...36V-ra lecsökkentve a tápfeszültséget adott a kívánt csökkentett teljesítmény olcsóbb tranzisztorokkal is. Pl. 2N3055 TO3-s, vagy a könnyebben szerelhető TIP35C(hamis BD249 helyett) a BD911 is jó ha nem hajtod túl. A nyomtatott áramköre igen könnyen elkészíthető.
A TDA7294 is jó választás (zárlat és túlterhelésvédelem, szépen szól) Külön topikját a keresőbe írva megtalálod.
(#) olahtamas hozzászólása Júl 17, 2012 /

A tda 7294 erösitöhöz ugye kettös táp kel nekem van egy de gondolom kicsi 18V ad le váltoban, elég lenne-e neki és mennyi teljesitményt adna le akkor?(+ A kettös tápot hogy lehet egyenirányitani? lehet 2 Graetz hiddal megoldani?)
(#) reloop válasza olahtamas hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Azzal a trafóval 10W/4 ohm, vagy 6W/ 8ohm érhető el. Híd kapcsolással lehetne fokozni, de az már az "egyszerű" kritériumon kívül esik.
A TDA7294 szokásos trafója 2x24VAC szekunderrel rendelkezik és csatornánként tudnia kell legalább 2A-t.
(#) 5mate149 válasza mindenes hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Hello!

Megnéztem amit írtál és értettem is viszont fogalmam sincs hogyan tudnám felhasználni nem tudnád esetleg lerajzolni nekem?
(#) Beringer 600 válasza olahtamas hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Hali! Nekem nagyon jól dolgozik ez az erősítő,csak ajánlani tudom.http://www.electronica-pt.com/circuitos/en/audio-amplifiers/44-audio-amplifier-90-100w-with-2n3773.html
(#) speeddo hozzászólása Júl 17, 2012 /

Sziasztok!

Mit jelent a mellékelt képen látható hangdobozon az, hogy az érzékenység mellé 3W-van írva?
(#) Alkotó válasza speeddo hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Pocsék a fotó, de mintha Én látnék ott egy dB/m egységű számot is. Feltételezem, ehhez kell 3W.
A dB egység, a "Bell-ről" elnevezett egység 1 tizede, tehát a deci a prfixum. A "B" nagybetű. Elég kínos, hogy az adatlapon "darab"-ot írtak helyette. Itt részletesen.
(#) Elektro Boy válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Két darab végfokot fog működtetni. Mindegyik végfokon van két darab TDA2030, két darab BD245 és két darab BD246. Ez egy teljesítmény erősítő 2X100W teljesítménnyel.
(#) speeddo hozzászólása Júl 17, 2012 /

Csatolom nagyobb méretben a képet.
Engem inkább a 3 W érdekel. Esetleg annyi lenne,hogy a kezdő érzékenységet nem 1W-on adták meg hanem 3W-on, hogy érzékenyebbnek tűnjön a hangdoboz?
(#) szabi992 válasza speeddo hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Hello!
Ez annyit tesz, hogy a hangdoboz 3W teljesítményen 1 méter távolságból 96dB-nyi hangnyomás érzékelhető.
Üdv! Szabi
(#) Orbán József válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

A fizika mai állása mellett nem tudsz 12V-ról csak tizedét kivenni az erősítőből, nézz utána.
A hídkapcsolást is vágom, de hacsak nem közvetlenül a vezetékre adja le a teljesítményt, normál hangszórókra nem lehetséges.
Egyébként egy laikus feltevés: Van egy 12V 8A-es trafó, amit keresel hozzá, tegyük fel, az 96VA.
Neked pedig szerinted van 2x100W erősítőd.
Szerintem meg nincs.
De még lehet...
Elsőre ez is jó lesz.
(#) speeddo válasza szabi992 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Köszönöm, akkor jóra gondoltam.

Köszönöm! Megvan a dokumentációja az erősítőnek, hogy valami... ,,komplementer tranzisztorpár" stb. szöveggel. Szóval azt írja, hogy ki lehet hozni belőle 100W-ot vagy többet is.
(#) Orbán József válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Úgy tudnánk segíteni a továbbiakban, ha tennél ide egy rajzot, vagy róla egy fényképet.
Az erősítő tápellátása gyökeresen más lesz, mint amire most gondolsz.Bizonyára kettős tápegység, tápfeszültség szükséges hozzá és jóval nagyobb, mint 12V.
Egy 2x100W erősítőnél kb.400VA transzformátorban kell gondolkodni. A hangdobozoknak meg darabonként 150-200W terhelhetőségűnek kell lennie..
Ajánlatos aztán már hangszóróvédelem is, egy kicsit el fog bonyolódni az építés, de már sokaknak sikerült, neked miért ne?
(#) mindenes válasza 5mate149 hozzászólására (») Júl 17, 2012 / 1

Szia!
Itt a rajz tessék!

Íme a kapcsolási rajz és egy kép az erősítő végfokozatáról. Az utóbbi nem néz ki valami szépen, de a végfokok és a panel kinézetét szerettem volna bemutatni vele.
A dokumentációban szerepel egy olyan írás, hogy ,,a kapcsolás virtuálisan megkétszerezi a feszültséget anélkül, hogy hozzányúlnánk" és ,,a két komplementer tranzisztorpárnak köszönhetően meg négyszerezi a teljesítményt (gondolom így csinál a kapcsolás a TDA2030 25W-os teljesítményéből 100w-ot vagy még többet)
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Szia! Ebből ki tudod ókumulálni a tápot. A TDA2030 témában beszélgethetsz, olyan fórumtársakkal, akik már megépítették ezt az erősítőt.
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Szia! A tápom már megvan, sőt Egy 7812-es tranzisztorral is meg van ,,spékelve". Csak trafó hiányom van, de a közeljövőben azon leszek, hogy beszerezzek egyet.
Köszönöm a segítséget!
(#) Alkotó válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

Ha a 7812 a végfok tápját stabilizálja, akkor abból csúnya meglepetés lesz.
(#) Elektro Boy válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

A 7812-est nem használtam hozzá, csak egyszer talán, de még régen próba képpen.
Végre sikerült találnom egy rossznak hitt, de jó trafót, ami 1X30-at vagy 2X15V-ot tud. Csak az egyik ágát használom 2db 10000mF 25V-os kondenzátorral. Az erősítőt ki is próbáltam vele nem régiben és sikeresen záródott a történet. Az erősítő nagyon szépen működik, mivel egy sajnos régen elfelejtett dolgot beillesztettem a kapcsolásba, miszerint a puffer kondenzátor földelését rákötöttem a potméter test részére, mert enélkül az erősítő nagy hangerőn kicsit be tortyogott. A transzformátor másik 15V-os ágára kisebb ügyességgel egy ventillátort fogok kötni, amely kicsit majd hűti az erősítőt használat közben.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeket! A saját és ti tapasztalatotokból most már életem első erősítőjét majdnem teljesen összerakva örülök nagyon!

Íme egy kép a transzformátorról.

Kép1040.jpg

(#) Alkotó válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

Ha már megszólítottál, engedj meg nekem 2 megjegyzést.
1. Mikor azt írod itt, hogy 7812-vel megspékelve, azután meg itt, az elnkezőjét, akkor most mi honnan tudjuk melyik az igazi?
2. Nem követem nyomon az építésedet, de a rajzon lévő erősítőnek egyértelműen szimmetrikus táp kell. Tehát a 2x15V-os trafódnak csak az egyik 15V-ját használva nem tudod működtetni, mindkettő kell hozzá, mint ahogyan azt láthatod Reloop ajánlásában.
(A kondenzátor földelését meg egyáltalán nem értem, esetleg annak egyik lábára gondolsz, vagy a GND potenciálra -ami a leírásod alapján nálad nem is nagyon értelmezhető-?)
Összefoglalva, több minden is van itt, ami jelentős kérdőjeleket rajzol ennek az erősítőnek a történetébe.

Bocsánat. a 7812-essel kapcsolatban tényleg félre írtam. Csak korábban próbáltam az Ic-vel stabilizálni, de már nem kísérletezem vele.
A kondenzátor földelését pedig a potméter lábára kötöttem, azaz a GND potenciálra, mert ugyan oda vezet a kettő.
Esetleg egy rajzot tudnál mutatni, hogy miképpen érted a transzformátor bekötését?

Már értem a transzformátor bekötését! Köszönöm!
(#) Dj Decybell válasza szamóca hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Az említett ökölszabályt úgy értsem h táp áganként 10000uF?
-Vagyis STK4050-nél +- -os táp (1x200W kimenő) 40000µF/vég?
Továbbá STK-kra mi a jellemző?
Több kell vagy "elég" kevesebb is, mint a többi erősítő típushoz (pl.:TDA-k MOS fetek stb...)
(#) Stynson hozzászólása Júl 18, 2012 /

Itt van egy kapcsolási rajz amit találtam 2*130Wos végerősítő megépítéséhez.
Azt írják hogy 30-40 voltal működtető, de én 40Val akarom működtetni ugyanis akkor adja le a 260W-ot.

Ezt valahogy lehet működtetni autóból, vagy más kapcsolás kéne hozzá?
(#) ozpecs válasza djcrash hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Az a Yamaha kivételesen korrekt kis erősítő kár belenyúlni és becsületes a specifikációja is. A trafóra amúgy 1000-1200W-ot írnak és az így elég korrekt. A benne levő végtranyók elegek erre bőven.
(#) ozpecs válasza Anden hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Azért nem minden D osztályú végfok szól borzalmasan, nekem jó pár darab van és van amelyik nagyon szépen szól. Az a régiekre igaz inkább, hogy nem túl szép a hangjuk és inkább csak basszusra valók az alacsony freki miatt.
(#) ozpecs válasza djcrash hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Ebben jórészt igazad van bár elég bevált a 2400-as de óvatosan kell vele bánni és tényleg lehet növelni a megbízhatóságát egyszerűen erről több fórumon is lehet olvasni 2 ohmra én se ajánlom azért. most már azért jó áron hozzá lehet jutni hangosításra digit végekhez is én már csak azt veszek ilyen célra a meglévő analóg erősítőim egy részét is inkább eladnám
Következő: »»   1098 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem