Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   286 / 1210
(#) brato válasza joco3910 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Proteus vagy Pic Simulator IDE programokkal megnézhető.
(#) joco3910 válasza brato hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Köszönöm.Megprobálom
(#) Panzer576 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Helló!
ELINDULT!!!!!!!!!
Köszi mindenkinek! Kicseréltem mindent nagybetűsre, és most megy! Pedig ki van kapcsolva az érzékenység, de mind1!
Kösziiiiii megiiiiint!
(#) imi84 hozzászólása Júl 22, 2012 /

Sziasztok! Épp rs232-n akarok adatot küldeni, 9600 BAUDdal, próbáltam max232-vel és egy ftdi basic breakout boarddal is olvasni, a két byte szekvencia (közel?) azonos (csomó olvashatatlan byte is van, szóval ezt csak az olvasható byte-okra alapozva mondom), csak épp nem helytálló. Én arra gyanakszom, hogy a küldő (pic) oldalon túl nagy az eltérés a 9600 BAUDtól.

Hardver: pic18f4550 külső kristály nélkül. Ennek én az órajelét 0.25MHz-nek mértem a következő módszerrel:
ide:
BTG PORTD,RD1
BRA ide

És mértem szkóppal a jelet, a félperiódus ideje 12 mikroszekundum volt, és tudván, hogy a ciklus egyszeri lefutása pontosan három órajel alatt történik (1:BTG, 2:BRA, 3:ugrás miatti cache invalidálás), egy órajelre 4us jut, ami 0.25MHz-nek felel meg. Ebből ugye Fosc=1MHz, hiszen a Fosc négy üteme ad ki egy órajelet.

A kódot csatoltam, az adatlapnak megfelelő POR értékekre támaszkodik néhány helyen a kód.

Bizonyára tévedtem valahol, érdekelne, hogy hol és miben. Előre is köszönöm a válaszokat.

hello.asm

(#) Auf hozzászólása Júl 22, 2012 /

Sziasztok!

Úgy néztem a pk2-nek vinnie kéne a PIC18F26K80-at, de sajnos nem látja.
Más típusokkal megy a pk2, igaz az 16F-es széria.
Valami ötlet?
Köszi
(#) Hp41C válasza Auf hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!
Vinnie kellene, ha nem maradt volna ki (tudatosan) a Bulk Erase parancs a programozási leírásból vagy a chip -ből. PICKit3...
(#) Hp41C válasza imi84 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!
A BaudRate eltérés elvileg 0.16%.
  1. MOVLW 25
  2. MOVWF SPBRG

Az a 25 ugye decimális. Jobb lenne .25 -öt írni.
(#) Auf válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!
Tehát csak a pk3 a megoldás? Ezt nem venném szívesen, ez árt a lelki világomnak...
Esetleg egy lpt-s kütyű? valahol még megvan ő is.
Szükség volt rá, hogy elkészülhessen ő
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 22, 2012 /

Szép estét!
Ha az Mpblab-ban szimulálok (Mpblabsim) és van megszakításom, akkor, hogyan tudom követni a tárolókat ha egy infra távirányító okozza a megszakításokat?

Szia!

Az LPT-s programozók átalakítás nélkül csak az Vdd=5V, Vpp=13..13.5V tipusokat kezelik. Ennek a típusnak Vpp=9V kell, az LF változatvak ráadásul Vdd=3.3V szükséges...
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 22, 2012 / 1

Debugger / Stimulus / New workbook. Pin / Register action. A jelek közé vedd fel a bemenetet. A táblázat soraiban add meg a jel lefutását. Save majd Apply. Fordítás. Már mehet is a hibakeresés...
(#) brato válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Itt egy leírás.

stimulus.pdf

(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 22, 2012 /

Kösz mindkettötönek, most egy nagyon összetet projektem dolgozom, és nem akarok folyton írogatva tesztelni.
(#) aroxol hozzászólása Júl 22, 2012 /

Sziasztok!

Lehet hogy buta kérdés, de lehet programbol bemenetet kapcsolni? Igen bemenetet.
Esetleg ez használható:

BCF PORTA,0

És a pk2 automata chip választással elronthatja? Egy beolvasással? Persze nem olvasott be semmit. A chip nem LF -es.
Ha módosítom a Vpp-t 9V -ra akkor mehet neki az lpt-s próba?

Idézet:
„És a pk2 automata chip választással elronthatja?”
Nem ismeri a típusazonosítót, tehát amikor végigpróbálja a típuscsaládokat túlmegy a 18FxxK családon, ráadhatja a 13.5V -os Vpp -t is. Meglehet, hogy tönkretette.
Idézet:
„A chip nem LF -es. Ha módosítom a Vpp-t 9V -ra akkor mehet neki az lpt-s próba?”

Előbb nézd meg, ismeri-e a progra ezt a típust. Ha igen, akkor saját felelősségre. Ha nem ismeri, ne próbáld.
Én inkább a PICKit3 vagy ICD3 vételét ajánlom. Esetleg másik típust használni...

Az akkor, hogy a pk2 devicefile -jében benne van a típus azonosító, az nem jelent semmit? Nem örülnék neki, hogy egy 1000Ft-s chip örök sleep-be menne...
Másik típust nem tudok választani, mivel egy után építésbe lenne. Ebbe.
Köszönet a közzétételért!
Esetleg valaki megnézné nekem, akinek van pk3-ja? Sajna most nem tudok venni egyet.
Köszönöm.
(#) icserny válasza Auf hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Idézet:
„Ha módosítom a Vpp-t 9V -ra akkor mehet neki az lpt-s próba?”
Milyen kezelőprogrammal?
(#) atiotezer válasza Auf hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

A PIC18F25K80-öt nem támogatja a pickit2, csak a 3.

Szia!
A PK2DeviceFile.1.62.14 verzióvan tényleg felsorolja, de a családból csak a 18(L)F26K80 -at, és csak programozásra.
Idézet az MpLab 8.86 csomagban található PICKit2 readme.htm -ből:
Idézet:
„PK2-96 Firmware changes necessary to support K80 devices PIC18F66K80 datasheet family, PIC18F87K90 datasheet family, PIC18F87K22 datasheet family”

Az adatlapja közös a 18F26K80 -nal.

Ha nem vagyok túl off, Bp-n valaki be tud nekem egyet programozni? Esetleg ezt megnézni, hogy még jó e.
Köszönöm az eddigi információkat!
(#) marek válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Hello! Ne haragudj hogy ilyen későn írok, nem voltam internet közelben a hétvégén. Megnéztem ezeket a beállításokat, sajnos egyik sincs a nyomógomb bemenetére állítva. Át kell néznem a tápellátást, lehet hogy ott van valami zűr. Köszönöm hogy írtál! Marci
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 23, 2012 /

Szép napot!

Sd kártyáról wavot vagy akármilyen hangformátumot hol találok példákat? Nagyon bonyolult?
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Idézet:
„Sd kártyáról wavot vagy akármilyen hangformátumot hol találok példákat?”
Google barátodnál
(#) zenetom válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia!
Itt nagyon szépen leírja a wav file szerkezetét:
WAVE PCM soundfile format
(#) Johnny0004 válasza Auf hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia!
Abban nem 18f2423 van? Vagy rossz a link?
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Ott van a cikkben, hogy lehet benne PIC18F2423, vagy 18F2523 is.
(#) cmdnetwizard hozzászólása Júl 23, 2012 /

Sziasztok!
Van egy CPU ventim, amelynek a visszajelző lábáról a jelet rákötném a PIC-re. A venti 1100-2500-at fordul percenként, és ezt szeretném lemérni tizedmásodpercenként...
Gondoltam arra, hogy a kapott jelet egy megszakításos láb fogadja, mely minden megszakításnál egy globális változót növel eggyel, valamint még egy belső megszakítás minden tizedmásodpercben nullázza ezt a számlálót, és ezt a főprogram dolgozza fel, és ez alapján keveri le a színt, amit majd az RGB LED fog mutatni...
Szerintetek ez így megvalósítható, vagy van ennél elegánsabb módszer is?
Köszönöm!
(#) Auf válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia!
Tudom, de azért ( már megvettem) választottam a 18F26K80-at, mert avval megy a legújabb verzió.
Másrészt nincs annyi pénzem, hogy vegyek 2-3 ic-t csak úgy. Sajnos. Ám, ha ezt elrontottam, akkor muszáj lesz.
Egyébként ketten felajánlották a segítségüket már. Nagyon köszönöm nekik előre is. Viszont előrelépés csak csütörtök lesz az ügyben.
Egyébként köszi!
(#) Stefan válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szerintem periódusidőt kell mérni mert elég kevés impulzus lesz 0.1 s alatt.
Következő: »»   286 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem