Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   803 / 1385
(#) atiotezer válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Nekem a bevált előhívó, a dry-hoz: 2,5 Liter vízhez, 3 normál evőkanál mosószóda (ilyen használok: Bővebben: Link ) Ezen felül még előhívás közben egy ecsettel, dörzsölgetem a panelt. Én szobahőmérsékleten használom.

Levilágítás: lézerrel írásvetítő fóliára egy rétegben nyomtatva, 4x15W-os BL cső, 30sec.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Az ok , de , hogy jó e ez igy , vagy előhívó oldatban esetleg Game Over lesz stb, vagy színre jó , e vagy sötétebbnek kell lennie stb .Ez is sac /kb lett , se időt se energiát nem néztem , tehát nem lett tesztelve sem a levilágítás sem semmi , és ezt dobta a gép a végére.Ja és nem nyomdai film amint láthattátok.És 1x es.
(#) pluto válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!

Nátrium-Karbonát oldat, 0.85%.
(#) pluto válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!

Kiegészítés: Ha nem baj, leírom, hogy én miként csinálom. (gulasoft kolléga ötlete alapján)

A legfontosabb, hogy mindig minden ugyanaz legyen. Ezért, ha egy munkamenetben mindent előhívtam, megy a lefolyóba és mindig friss oldatot használok. Viszont így gyakran kellene bekeverni. Ezért készítek egy sűrűbb oldatot, amit aztán hígítok. Digitális konyhai mérleg elengedhetetlen, vagy valami ami gramm pontosságú. A vizet grammban számolom és figyelmen kívül hagyom, hogy ez 4 Celsius-nál lenne érvényes. Ennyi pontatlanság belefér.

1. Literes műanyag flakonba beletöltök 51g Nátrium-Karbonátot, majd feltöltöm 949g vízzel. Ezzel kész is az oldatunk, ami 6l előhívóhoz elég.
2. Használat: Felrázom, majd egy kis műanyag mérőedénybe - amit általában a mosóporokhoz mellékelnek - betöltök 50ml-t és mehet is az előhívóedénybe. Majd kéz-meleg vízből feltöltöm a mérőt 250ml-ig. Ezt is beleöntöm az előhívóba. Így máris van 300ml 0.85%-s oldatunk. Ez általában elég is. Ha nem, akkor még egyszer ugyanez és van 600ml.

Szerintem ez így nagyon jó megoldás mert gyors és tiszta. Az oldat nagyon sokáig elég és nem kell a keveréssel bajlódni. Csak a felrázást nem elfelejteni! A lényeg az, hogy az egyik munkamenet fix ismételhető eredményt ad és ha mégis hiba lenne valahol, az biztos máshol van.

Üdv, Pluto
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Az előhívó legyen kézmeleg és ahogy írták 0,85% os
Viszont a fóliád amint látom "hősokkot" kapott (attól vannak rajta azok a pici buborék szerű dolgok) ezek már magán a fólián rajta voltak mielőtt felvitted a nyákra .
Sajnos így már nem igen használható minőségi munkára .
Ja és ugye ez csak teszt ? Mert a DRY invertált maszkot kiván !
(#) pluto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Ebben biztos is lehetsz!!!
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Igen ez is teszt , és valóban előtte is voltak rajta légbuborékok , de elsősorban egy folyamatot akartam végig vinni úgy, hogy semmi tippet , vagy leírást minden ilyesmit mellőzni , hogy mi lesz az eredmény így elsőre.Utána minden mozzanaton lehet javítani. Úgy is nekem kellesz megtalálni a magam megfelelő beállításait stb Sokkal korábban írtam erről , hogy ki fogom próbálni , de nekem más elképzeléseim vannak a dry al kapcsolatban , mnt mindenki másnak ez is így készült.
(#) eyess válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Annyi van még , hogy az előhívó minden esetben leszedi a dryt ha túl erős az oldat , vagy csak akkor ha nem jó a levilágítás . ?
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szeretem amikor a segítség miatt letolnak ! Ez volt az utolsó hogy reagáltam egy hsz edre ! Kisérletezz nyugodtan Üdv

"semmi tippet , vagy leírást minden ilyesmit mellőzni , hogy mi lesz az eredmény"
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
-Ne értsd félre saját magam akartam kipróbálni , hogy mit érek el .Nyilván jók a leírások ezt nem vitatom , és azok alapján biztos a siker , de az van , hogy elsőre azok alapján se tudtam volna olyanra megcsinálni mint aki már nem is tudom hanyadika csinálja .Sok a különbség úgy mint levilágító mindenkinek más fajta van.Olvastam itt ahány annyiféle , előhívó is szóval ki azt írja jónak ki mást .És eligazodni nehéz , hogy kié esetleg a tényleg tuti eljárás .Én csak azokkal a dolgokkal tudok próbálkozni amik nekem a rendelkezésemre állnak , így azzal kell megoldanom mint levilágító stb stb stb .
(#) eyess válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Ki mit használ olvastam itt sziti lefolyótisztítótól kezdve a nem is tudom még mit. Nekem nincs 2cm vastag üveglapom semmii ilyesmi , se nyomdai filmem semmi ilyesmi , annak ellenére nem is lett rossz az első próbálkozás.Ez nem volt leszorítva semmivel levilágítva lett .Elszámoltam kb 25 ig , és ilyen lett .
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Látod, még semmit el nem olvasva is majdnem jó lett. Ilyen ez a dry. Ha meg még el is olvasnád, elsőre tökéletes lenne.
Egyébként nincs itt semmi titok, csak kevered a dolgokat.
Egy fajta előhívó van, a mosószóda! Háztartási boltban kapható! 1%-os oldat. Úgy ahogy írták, a módszeremmel a sűrűt higítani-val 20mp alatt be lehet keverni.
A sziti az max a leoldáshoz jó, de arra hivatalosan nátrium hidroxid kell, de ha maratás után bedobod az előhívódba reggelre az is leszedi.
Ez ilyen kis strapabíró.
(#) eyess válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Látod még ezt se tudtam.De mint látszik ha nem is tökéletes még ,de nem a megszokott , vagy a mindenki által jól bevált leírás alapján csináltam , mert nekem sok minden másabb amivel csinálni tudom.Persze másabb részletek vannak rajta elsiklott felette mindenki pedig látszik.
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Egyébként kösz igazából magára dry ra voltam kíváncsi , hogy hogy viselkedik egy pusztán balta kivitelezéssel.A részleteken még persze tudom javítani kell , mint dry felvitele a nyákra , hogy ne legyen buborékos stb , de ezeket gyakorlással el lehet majd érni.
(#) Petjaa hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem illetve ha úgy nézzük egy ötletem. Mi lenne ha fognám a nyáklapot rálaminálnám a dry fóliát, majd nem filmet tennék rá hanem cncbe fogott uv lézerrel történne a világítás. Szerintetek ez járható út vagy felejtős?

Köszönettel Petjaa
(#) gulasoft válasza Petjaa hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Lassú! Gondolj utána mire mindenhol bekeményedne ahol vezetősáv kell!
(#) emmzolee válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
A képeiden látszik, hogy amikor fölraktad a DRY fóliát a nyákra akkor légbuborékos maradt. Ez előhíváskor szét fog menni. Ez így nem jó.

Úgy próbáld meg fölvinni a fóliát, hogy csak a szélét illeszted rá először a nyákra, aztán egy rongy darabbal simogatva fokozatosan haladsz a nyák másik oldala felé. Így nem tud alatta maradni a levegő. Most a legutolsó levilágítás tesztemet is így dobtam össze.

Az előhívót én úgy csinálom, hogy veszek egy 7 decis befőttes üveget. Tele töltöm langyos vízzel, teszek bele egy csapott evőkanál mosószódát, kupak rá és össze rázom.
Különben hivatalosan 1%-os oldatra van szükség. Ha rendesen le van világítva a fólia akkor lehet erősebb is a keverék. Sokkal gyorsabb lesz vele a munka. Kis ecsettel mindenképpen dörzsölészni kell, mert úgy rendesen le jön mindenhonnan ami nem kell. Aztán csapvíz alatt ujj beggyel dörzsölve leöblítem, amíg már nem érzem, hogy síkos. Tudod olyan mint a mosószerek szoktak lenni.

Ja még egy fontos dolog. nem kell az előhívót eldobni mert nem bomlik le hamar. Én egy előhívót használok legalább fél évig.
(#) Norberto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szép lett a NYÁK. A fúró viszont már nem volt az igazi...
(#) eyess hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
A második dry szárny próbálgatásom.Ne nézzétek , hogy negatív , vagy nem addig úgy sem érdekes amíg nem tökéletes .Valószínű sokáig hagytam az előhívóba itt ott meg kapta .De az arányokat úgy kevertem ahogy a nagy könyvbe leírtátok , és a nyákra a fóliát víz alatt tettem fel , szép sima volt .És óvatos szárítás mellett gumi hengereltem , de laminálóba nem tettem lehet ez baj volt.Viszont a vékony vonalakra voltam kíváncsi , hogy mennyire lehet vele szépen megcsinálni.Hát raktam fel képet , de azt el kell mondjam sokkal körülményesebb eljárás , és több a hiba lehetőség , mint a vasalásos módszerbe.Ez nem nyomdai filmes , és 1x es nyomtatású rajzolat lett levilágítva ,és egyébként semmi extra , semmi egyéb , és elég jól takart.

1.JPG
    
(#) sastas01 válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Ez nekem még mindig olyannak tűnik, mintha levegő került volna alá, vagy meggyűrődött volna a dry. Hogyha az előhívód lett volna tömény akkor több helyen produkálná a hibát nem csak pár helyen(szinte minden nagyobb felület széle elkezdene leválni).
Illetve, gondolom a házi film miatt lett a minta "halvány"(nekem majdnem -ha nem teljesen- olyan szinű szokott lenni az egész, mint neked a széle).
(#) eyess válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
A levilágítási idő szerintem kevés lehetett , ha a minta miatt lett volna akkor leszedte volna mondjuk a vékonyabb vonalakat , vagy itt ott kiszedett volna ha nem jól takart volna .De ha a széleket kezdte ki az előhívó , akkor vagy túl erős lett , vagy a levilágítás kevés , és nem tudott eléggé kikeményedni a dry fólia.Nem tudom még annyira behatárolni másodikra még.
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szerintem nem véletlenül kell 110 fokon fellaminálni. Lehet ettől lesz rajta erősen, és talán ettől nem jön le. Hiába keményedik be, ha a nyákra nem tapad jól. Csináld rendesen. Ez most olyan, mintha valami szutykos nyákra akarék felvasalni egy sima papírra nyomott mintát, egy csak 50 fokot tudó vasalóval, amit rá sem nyomok, majd elkezdeném szidni a vasalásos módszert, hogy milyen sok hibalehetősége van! Csináld rendesen, vagy ne csináld!
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Valahol gondoltam , hogy a tapadással még nem ok valami.Nem szidom én a technikát , de amíg ez elrontható a fólia felvitelénél , a minta milyenségénél , a levilágításnál , az előhívásnál talán a maratásnál már nem .Ez 4 mozzanat addig a vasalás csak egy mozzanat , ha a maratást nem számolom.
Persze nem adom még fel , de a vasalással is eltudom érni ugyan ezt a minőséget ,mert el, akkor a dry már nem kifizetődő .Se időbe se pénzbe.Lötstopnál viszont látom értelmét.
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Végül is igazad van, vasalásnál csak a felület előkészítése, a papír minősége, vasaló hőfoka, talpának egyenessége, és az áztatásnál a papír leszedés ami változó.
Nyákgyárak meg hülyék amiért nem vasalnak.
(#) janikukac hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Tesztelgettem eyess videójának a tippjeit, valóban szépen lehet dolgozni nagyon alacsony hőn. Bár nekem még mindig nem volt elég hideg, illetve nem voltam alapos, de már alig lett zárlatos az a nagyon vékony vezetős rész...

Üdv!
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Igen ez is igaz , bár egy nyákgyárakkal nem tudom felvenni a versenyt.De ha most veszem azt , hogy nem téged , mert te ebben a dologban profi vagy , hisz így csinálod már jó ideje, de egy olyan valaki aki viszonylag gyorsan kevés ráfordítással , csak egy kis kéz ügyességgel eltudja érni mindazt amit a dry fólia nyújt , akkor lehet mindig csak vasalna.Sokan írják , hogy hiába először sikerül nekik a dry , de később valahogy nem, pedig biztos mindent úgy csinálnak ahogy kell.Jó ok megvan ez vasalásnál is , de ha megnézzük mit veszít a két fajta eljárás közt , akkor lehet nem mindegy.Próbálkozok egyértelmű lehet harmadikra már jobb lesz , csak nekem olyan mintha több időbe stb stb stb kerülne , mint vasalni.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Nem szeretnék követelőzni távol álljon tőlem , ha lehet kérhetnék képet róla .Nem baj ha nem tuti , látod még az én dry om sem az még is rakok fel képet róla , mert így aki akar könnyebben tud segíteni , illetve hozzá szólni.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Nem fog látszani rendesen semmi, mert elfogyott már napokkal ezelőtt az ecet, amiben leszedtem a maradék papírt, és sósavam nincs.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Ma má' nem..
Ja, gyere el a Viccesbe, mindjárt leírok még egy bótos sztorit, a tegnapihoz..
(#) eyess válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Esetleg szomszédok ?Vagy vízkőoldó ?
Következő: »»   803 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem