Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   420 / 843
(#) HA3GX hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Sziasztok.

Egy szabályozható tápegységen dolgozok, és megszeretném szűrni a diódahidat is. 4x 100nF-ra gondoltam.

Amit kérdezni szeretnék, hogy a kondenzátorokat a mellékelt rajz alapján kell bekötni?

greatz.JPG
    
(#) tibibalogh520 válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia!
Igen.
...de nem Greatz, hanem Graetz.
(#) HA3GX válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia,

köszönöm a választ. Megszeretném szűrni amennyire csak lehet, puffernek 4x 4700µF-ot gondoltam. Kondenzátorom van bőven, így nem kell spórolnom vele.
A csatolt rajzot szeretném még bővíteni, szeretném ha az 50Hz majdnem teljesen eltűnne. Hova érdemes még kondenzátort raknom?
(#) kadarist válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Nem 50, hanem 100 Hz. De oda még egyetlen (max. kettő) 4700µF-os kondi is elég lenne.
(#) tibibalogh520 válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„Hova érdemes még kondenzátort raknom?”

A fiókba.

Nos, szóval nem szabad át esni a ló túloldalára sem.
(#) Alkotó válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Ha "sok" konit raksz bele, attól nem lesz jobb, csak nagyobb és drágább. Ha pici a terhelés, akkor egészen kis kapacitás is szinte teljesen kiegyenesíti a szinuszhullám egyenirányított púpocskáit. Ha nő a terhelés, akkor nagyobb puffer is kell, de a mértéket nem célszerű az esztelenségig fokozni. Alapesetben 1000uf/1A, vagy szélsőséges esetben 2-3000µF/1A kapacitástól több már butaság.
( szerk.: nem olvastam ezt a másik oldalt, előttem már elmondták a többiek)
(#) Koree válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Üdv.
Csak most jutottam net közelébe.
Elég jól szuperál a kettő egymással,de van némi apró hibája amit már említettem anno,hogy terhelés alatt a váltási pontok közelében oda-vissza váltogat néha.
Meg van mind a két előválasztó, szendvics ként egymáson vannak távtartókkal szerelve.Azért nincs még a másik táp panel a helyén, mert még van pár kábel (panelmérők) amit be kell kötnöm és addig nem akarom felpasztázni a bordát sem.Élgerincen az L idomot érted? Azt a Metaloglobus-nál vettem még tavaly.
(#) Koree válasza micimacko hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Köszönöm.
(#) Alkotó válasza Koree hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Élgerincen a doboz élein lévő speciális profilt értem, az honnan van?
(#) c27 hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Szia Alkotó.
Tudnál valamit érdemben mondani a problémámról? Az előző oldalon leírtam (1269188).
(#) Csupasz válasza zenetom hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia
Ha még nem választottál javaslom Neked bármelyik Alkotó-féle tápot.Kiválóan működnek, és ha mégis elakadsz az építésben, itt találsz segítséget hozzá.
(Bocsánat a többiektől, de én is ezt építettem meg ,és azért merem ajánlani...)
Üdv:
Csupasz
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Próbáltam összebogarászni mi is a problémád, de kicsit zavaros. Mintha terhelés nélkül próbálnál valamit elérni, ami nem sikerül, ha nulláról tekered felfelé a feszültséget.
Elég részletesen leírtam a beállítások mikéntjét, csak v2.7.4 verzióhoz van kapcsolva, de az igaz a korábbiakra is, csak abban van néhány praktikus módosítás.
Javaslom válaszd 3 részre a vizsgálatot.
- Nézd meg a referenciafeszültséget, annak értéke megvan-e, és stabil-e.
- Külön vizsgáld csak a feszültségállítást, mégpedig úgy, hogy a feszültség poti csúszkáján méred a feszültséget. Annak szépen egyenletesen kell növekedni (ha nulláról mész felfelé), nem lehet benne semmi zavar/ugrás/esés az említett 2V körüli tartományban.
- Végül külön vizsgáld az áramkorlátot, valamilyen terheléssel. A legcélszerűbb egy árammérővel rövidre zárni a kimenetet, és ahogy növeled az áramhatárt, úgy kell szintén teljesen folyamatosan növekedni a kijelzett értéknek is.
A két érték vizsgálata közben, a másik érték ne legyen nulla, mert hátha éppen az zavar be.

Az elég valószínűtlen, hogy mindkét funkcó jól szabályoz a teljes tartományban, kivéve egy adott pontot.
(#) Koree válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Az a műszerdoboz gyári eleme, a Lomexben vettem.Ezen a néven van a kínálatukban "M03 MŰSZERDOBOZ 440x250x150 ALU"
(#) zenetom válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia!
Köszi, de közben már elhatároztam, hogy a linkelt verziót építem meg.
Még a végén lesz egy labortápom.
(#) Alkotó válasza zenetom hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Próbáld egy kicsit szélesebb látószögből is elemezni a választásodat, mert az elég gyenge érv, hogy "nem tudsz választani". Amit kinéztél, vélhetően az is működik, de ha valahol elakadsz, esetleg nem elég az 1A küröli maximum, vagy más témában szorulsz tanácsra, akkor nehéz lesz információhoz jutni.
Itt viszont jelent vannak általában a tervezők, illetve olyanok akik megépítették egyik-másik kapcsolást, tehát első kézből tudhatnak segíteni.
(#) zenetom válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Szia!
Néztem az általad tervezett tápot (nagyon szép munka, nem kis kitartás kelhetett hozzá, szóval gratula!), és megtetszett, szóval megint nem tudok dönteni melyiket csináljam meg.
Viszont nekem a későbbiekben egy szimmetrikus táp kellene, addig megteszi valami egyszerűbb is, és a másiknak már megterveztem a NyÁK-ot, amit egyébként lehet bővíteni, egyetlen hátránya, hogy nem jelzi LED az áramkorlát elérését, viszont kimeneti rövidzár mellett lehet állítani az áramkorlátot.
Szerk.: az itteni tervek alapján meg lehet csinálni a verziódat, tehát ez tesztelt, működő verzió?
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Igazából csak annyi a problémám, hogy ha a feszültség 2V alá van tekerve akkor ha letekerem az áramkorlátot teljesen nem világít az áramkorlát jelző led.
Már próbáltam a feszültség normálisan szabályozható és az áramkorlátot is kipróbáltam 2 napja pontosan ahogy írtad multiméter direktbe a kimenetre úgy szabályozható az áram normálisan inkább az áramkorlát jelzésnél van probléma.
Majd nekiugrok holnap és megcsinálom amiket írtál méréseket. És ha kihúzom a tápot az áramkorlát jelző led világít. (Azért kicsit kusza amit írok, mert még csak nemrég fejeztem be a bekötéseket és csak úgy futólag méregettem és próbálgattam még.)
(#) scooby_ válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Az előző verzióját / másik nyákon / Én magam is leteszteltem működik. Rövidre zárt kimenettel konkrétan bármelyik táp áramkorlátját be lehet állítani, amennyiben rövidzár védett. Én ezt a tápot javaslom neked, nagyon jól működik. Ennél egyszerűbbet nem igen találsz, és ennyi viszont mindenkinek kell. És igen, ezt a tápot lehet szimmetrikusan kötni. És tetszés szerint módosíthatod a maximális kimenő áramot-és feszültséget a visszacsatolások változtatásával. Egyébként ez a táp tökéletesen működik BD tranzisztorokkal is. Én speciel BD245-öt használtam, mert lusta voltam a TO3-nak furkálni. Még azt döntsd el, hogy mekkora maximális kimenő áramot-és feszültséget akarsz a tápból kiszedni. Segítünk kiszámolni a hozzá szükséges szekunder feszültséget, és a visszacsatolásokat is belőjük neked.
(#) Alkotó válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Az "itteni verzió" linkeden lévő dokumentáció alapján -véleményem szerint- elkészíthető a labortáp.
Ez sem mindentudó, de kellően komplex mert a mérés is rajta van, ami azért is jó, mert nem kell utólag kitalálni mit és hogyan célszerű megoldani.
Részletesen leírtam, adott kimenő paraméterekhez, milyen beállítások és milyen trafó szükséges, ami alapján bárki elvégezheti a neki kellő egyedi konfigurációt.
Vedd észre, hogy kétféle terv is van ott, egyik huzalozott végtranyó bekötéshez, a másik pedig "L" profilos megoldáshoz.
(#) zenetom válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Most erre a kapcsolásra gondoltál? Itt én is BD249-nek terveztem meg a NyÁk-ot (minek a TO3-as tokozással húznu az időt, mikor jó ez is ).
Alkotó: köszi a választ!
(#) scooby_ válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
TO3-as tokozást célszerű labortápnál használni, mert az nagyobb felületen képes átadni a hőt a bordára. Márpedig egy labortáp előszabályzás nélkül bizony durván tud melegedni! Ismerem ezt a rajzot, de amit leírtam nem arra vonatkozott, hanem Alkotóéra. A BSS-elektronikásat Én még soha nem építettem meg, de egyébként működik, többen is után építették.
(#) zenetom válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Értem, kösz ia választ!
A BD249 adatlap szerint a megfelelő hűtéssel 125W-ot tud eldisszipálni, ez nekem elegendő.
(#) scooby_ válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
1A-hez bőven elég, igen!
(#) Alkotó válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Furán értelmezed az adatlapot. Már többen elmondták itt, és most én is beállok a sorba, hogy az a bizonyos max. teljesítmény csak 25°C-on igaz, és minden ennél melegebb állapothoz egyre kisebb teljesítmény társul. (Adatlap bal alsó diagramja, ami szinte mindig ott van már az első oldalon.)
És bizony labortápéknál a melegből van bőven, tehát a 80-100°C-ra érdemes méretezni. Aztán te mondhatod, miért lenne ez jó, mikor a bordád csak 60°C, de az érték nem a bordára, hanem a tokra van megadva, és az rövid időre akár ennek a többszörösére is felmehet. Éppen ezt a pillanatnyi "hősokkot" viseli el sokkal jobban a TO3-as tokozás, mert ott maga a tok is jelentős hűtőtönkként működik.
(#) zenetom válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Ezek szerint rosszul értelmeztem, de a lényeg, hogy megfelel a célra a BD249 is.
Viszont ha uA723 helyett LM723-at használok, nem tudom mennyire járok jól, a belső blokkdiagramm és a lábkiszotás természetesen megyegyezik, de a belső kapcsolási rajznál már eltérő értékű alkatrészek vannak.
Gondolom azért mert azóta kicsit újratervezték ezt az IC-t. Remélem attól úgyanúgy működik, mint az uA723 és nincs semmilyen rendellenessége.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Eredetileg SN72723 volt a Texas Inc gyármánya, de többen utángyártották, a saját számozási rendszerükbe illesztve.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Ja vagyúgy...
Köszi a választ!
(#) Ghoost hozzászólása Júl 30, 2012 /
 
sziasztok!

Mint emlitettem par hozzaszolassal elobb emlitettem, hogy ALKOTO labortáp LM324-el v2.7.4a verziojat terveztem megepiteni.
Ma elesztesre kerult sor.
3db 2n3055 helyett -probakepp- 1db epitodott be.

Mereseim:

U_nyers: 39V AC
U_be: 52,2V DC
IC1_1lab: 9.9V
IC1_4lab: 25.2V
IC1_11lab: -5,0V
IC1_13lab: 10,12V
IC1_10lab: allithato
IC1_12lab: allithato

Uki: 0,53V (nem valtoztthato)

Szeretnek nagy tisztelettel otleteket hol lehet a gaz?
a 2n3055 beszereles elott mukodott, rovidzarba meg nem probaltam.
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
kiegeszites:

T2 /BD244/
Emitter - Gnd: 51,5V
Bazis - Gnd: 51,5V
(#) proli007 válasza Ghoost hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Hello!
Ha a BD244 Bzisán és emitterén is azonos feszültség van, akkor bizony a tranyó zárva van. Az IC1 14-es lába, és a T1 tranyó bázisa között kell kutakodni. Mert vagy nem működik az IC, vagy a T8 szívja el a bázisáramát T1-nek. Vagy valahol szakadás van.
Tehát mérni kell a IC1 14-esén, a T8 kollektorán és bázisán, valamint T1 bázisán és emitterén.
üdv! proli007
Következő: »»   420 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem