Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   289 / 1210
(#) trudnai válasza Wabe hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Idézet:
„Valamiért nem sikerült kikapcsolnom, szerintem ezen a típuson nincsen WDT, mert hibás konfigurációs szóként értelmezi a fordító a WDT_OFF-ot. Még mivel lehet próbálkozni?”

Pedig ott van az ha beleneztel volna a device file-ba...

1. ConfigWordOptions
  2.       bod_on          : $3FFF;     bod_off   : $3FBF;
  3.       cp_on           : $3FFF;     cp_off    : $3F7F;
  4.       cpd_on          : $3EFF;     cpd_off   : $3FFF;
  5.       pwrte_off       : $3FFF;     pwrte_on  : $3FEF;
  6.       wdt_on          : $3FFF;     wdt_off   : $3FF7;
  7.       mclre_on        : $3FFF;     mclre_off : $3FDF;
  8.       er_osc_clkout   : $3FFF;     er_osc_noclkout    : $3FFE;
  9.       intrc_osc_clkout: $3FFD;     intrc_osc_noclkout : $3FFC;
  10.       extclk_osc      : $3FFB;     lp_osc    : $3FF8;
  11.       xt_osc          : $3FF9;     hs_osc    : $3FFA;
(#) Wabe válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Szia!
Köszönöm neked és mindenkinek a gyors válaszát, igazatok van, tényleg van benne WDT (már az első
válasz hozzászólás után beállítottam). A device fájl-ba én is belenéztem miután a hiba történt(a Pas2PIC sajtjába), de ebbe nincsen benne, hibás. Megnézhetitek, mellékeltem, vagy letölthetitek a Pas2Pic-kel együtt. (én a 0.8.1-t használom)

Mindenesetre köszönöm mindenki segítségét!
Az eredményről pedig majd referálok!

Wabe

12F675.PTP

(#) djadji válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Dehogy is játszok... nem állt szándékomban :no:
Csak nem értem egészen, hogy a PIC honnan ismeri fel, hogy programozni szeretném őt, vagy futtatni a benne levő programot. A tápot (akár futattom, akár programozom) ugyanoda kapja a PIC és szépen 5Vot is kap mindig, nem?
Olvastam valamit, de nem egészen értettem. Ha kap tápot, előbb vár egy kicsit, hogy kap e programozó adatot, ha nem akkor elkezdi futattni ami benne van? Erről van szó (vagy keverem valamivel)?
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Van egy olyan lab, hogy MCLR....
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Az van, ezt kell egy 10Ks ellenállással felhúzni VDDre. De mindenhol csak ennyit találok.
Vagy ez azt jelenti, hogy ha futtatom, akkor 10KOhmon keresztül megy a VDDre, ha programozom, akkro pedig nincs benne az ellenállás?
Keresgéltem neten, de nem találtam, hogy a MCLR láb hogyan ad nekem megoldást.
Kérhetnék még közönség segítséget? ( a felezővel nem mennék most sokra...)
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

A programozaskor ez a lab vagy magas feszultseget kap, ami jocskan ketszerese a tapfesznek. Regebbi PIC-ek 13V korul, ujabbak mar olyan 7-9V korul.
Van alacsony feszultsegu programozas, ekkor a lab ugy kap feszultseget, hogy ez idoben elter a tapfesztol.
A modernebb PIC-eknel pedig mar a data labon speci kodsorozatot kell kiadni, aztan lep be a progi uzemmodba.
Az MCLR lab rendes korulmenyek kozott tapra felhuzott, ellenallas majdnem mindegy. Ha reseteled vagy programozod, akkor viszont foldre huzod. Ide ellenallas sem kell.

Ha tobbet akarsz tudni a programozasrol, akkor azokrol is van adatlap, adott pic programozasi segedlet a microchip honlapjan.
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Idézet:
„Az MCLR lab rendes korulmenyek kozott tapra felhuzott, ellenallas majdnem mindegy. Ha reseteled vagy programozod, akkor viszont foldre huzod. Ide ellenallas sem kell.”

Ez itt a kulcsmondat. Akkor ezért nem tetszett neki, ha egyszerre adtam neki a futtatási külső tápot és a programozó tápját? Az egyik földre húzta a másik a tápfeszre? Hát.. remélem még működnek az alkatrészek (ezek után nem csodálnám ha nem...)
Köszi szépen értem!
És akkor a programozo-teszt panelen egy váltókapcsoló van, ami ezt cserélgeti!
Köszi még 1x!
(#) trudnai válasza djadji hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Ha jol sejtem a Velleman K8048 lehet meg neked (csatolt kepen), Ha igen akkor itt a doksi abban ott van a kapcsolas...

Az a kapcsolo nem foldre teszi az MCLR labat (hisz akkor resetben tartana), hanem a Vdd-re (azaz a +5V-ra) huzza fel, hogy ezzel engedelyezze a PIC futtatasat. Tehat ha abban a modban akarod programozni, akkor elkepzelheto, hogy ott galibakat okoz a tap vonal es a programozo feszultseg buffee kozott. Van ott egy aramkorlatozo ellenallas is ha jol megnezed, ugyhogy kicsi az eselye, hogy ott valami baj tortenjen -- ettol fuggetlenul azert figyelj oda erre.

Amugy ez is tulajdonkepp egy JDM tipusu programozo, igaz gyari es nekem anno a kulso tappal jol mukodott, de nem egy idealis darab ha komoly munkakat akarsz csinalni. Tanulni valoszinuleg meg elmegy.
(#) trudnai válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Link persze jol lemaradt... Ime a dokumentacio:

Velleman K8048
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 31, 2012 /

Szép estét!

Mplab-ban szeretnék c-ben megtanulni. De ami benne van Hi- Tech az beszól hogy ő lite verzió és nemjó. Valaki tud rendes ingyenes fordítót egy sima ledes példaprogrammal? Olvastam Google-ben de nemtudom melyiket kéne, egy csomó fizetős.
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Idézet:
„De ami benne van Hi- Tech az beszól hogy ő lite verzió és nemjó.”
Miért ne lenne jó?!
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 31, 2012 /

Pontosan ezt 1273) Omniscient Code Generation not available in Lite mode (warning).
(#) kissi válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Ez csak azt mondja, hogy a "mindenttudó" fordító nem elérhető lite módban --> gondolom nem optimalizál maximálisan, de ez csak "warning", azaz figyelmeztetés és nem "error", azaz hiba, tehát ettől szerintem le kellene fordulnia ( én nem használok HI-Tech-et!) !

Steve
(#) jocoka hozzászólása Júl 31, 2012 /

Sziasztok srácok!
Egy kis segítség kellene építettem egy zapper nevű szerkezetet és nem tudom beégetni a hex-et mert azt írja ki az égető hogy hibás a 20-as sor valaki meg tudná nézni hogy mi a fenne van ezzel?
Feltöltöm a hex és az asm fájlt,előre is köszönöm.
Üdv: Joco

zapper.rar

(#) trudnai válasza jocoka hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Ezt meg milyen assembly-vel kellene forditani? Amugy mi a hibauzenet? Masik kerdes: HEX-et nem tudod beprogrmozni?
(#) vilmosd válasza trudnai hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

EPE TASM. Valamikor a 2000-es evek elejen keszult a megboldogult John Becker mester egisze alatt.
Idézet:
„Many PIC source listings were programmed using TASM before MPASM was widely available, but they may convert successfully with some manual changes.”
(#) trudnai válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Akkor mar csak ezeket a manualis valtoztatasokat kell megcsinia jocokanak Amugy ahogy elnezem nem egy nagy ordongosseg, barmilyen regex kepes szoftvegszerkesztovel (vim vagy emacs pl) illetoleg scripttel (Perl vagy python pl) konnyeden megoldhato a dolog.
(#) ferkoo válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

szia én sourceboost Ide-n tanulok van beépülő modulja Mplab-ba és ingyenes.
(#) jocoka válasza trudnai hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat csak az volt a gondom hogy be akartam égetni a hexet és az égető hibát hozzot.
Nem értek sajnos a forditáshoz ezért szeretem volna valakivel leforditatni az asm fájlt hogy be tudjam tölteni a pic-be.
Próbálok azokból ki indulni amit leírtatok nekem,hátha sikerül egy jó hexet készítenem.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segitséget.
Üdv:Joco
(#) Kovabe hozzászólása Aug 1, 2012 /

Sziasztok egy számomra érdekes dologgal találkoztam és nem tudok rá gombot varni. Adott egy PIC16F870 4MHz kvarc minden helyesen bekötve (1db led, 1db potméter) és a müködése hibázik mert felprogramozom, adok neki tápot, a led világit (byte bemenetelü a poti és 100 fölött kapcsolja a ledet) ha letekerem a potit akkor nem csinál semmit, elveszem a tápot majd visszaadom a led nemvilágit, a poti fel és nem történik semmi a következö tápelvételig. Flowcode-ban irom a porgit ott müködik de élöben nem. Kisebb PIC-el már porbálkoztam ledvillogtatás meg kapcsolgatások és az müködött is, itt meg elvéreztem 4 orán keresztül. Ha valakinek van ötlete szoljon mert tanácstalan vagyok.
Üdv Kovács G
(#) kokozo válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Szia Lehet hogy nincs ciklusba téve? Bár ha látnánk a progit könnyebb lenne.
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Azért ide irok mert hw bajnaktünik.
(#) Kovabe válasza kokozo hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Ciklusba van téve de azt látom hogy nem fut a progi csak áll egyhelyben (megfagyi) probáltam villogtatást is deott is csak vagy müködött a led vagy (tápelvét) vagy nem.

Watchdog ki van kapcsolva?

Osc: XT
Watchdog:off
power up time: off
Brown out detect : off
Low volt prog. :disabled
Flash program write: enabled
background debug : disabled
data protect : off
code protect: off
Igy vagyon beállitva és nem fut semmi most beállitottam két led villogtatását és az sem megy az elsö programpontnál lehal.

Csak mutasd már meg azt a progit mert így bármi lehet a baja. Mind a 2 vss be van kötve? 1-es lábra van rakva 10k felhúzó ellenállás?

A kérdésekigen ahogy irtad. küldöm a progit
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 1, 2012 /

Üdv!
Meg csináltam ezt és az a probléma vele hogy mikor adom neki az áramot semmit se csinál de ha hozzá nyúlok a kristály egyik lábához akkor végig8 -as lesz utána semmi mi lehet a baj ?

Így elsőre nem 4 megára van állítva az órajel. MX_CLK_SPEED 19660800
Nézet-> project opcióknál állítsd át.

Ok megvan de igy is fagy nemtudom lehet valami elkötés és attol fagy?
Következő: »»   289 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem