Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Valamiért nem sikerült kikapcsolnom, szerintem ezen a típuson nincsen WDT, mert hibás konfigurációs szóként értelmezi a fordító a WDT_OFF-ot. Még mivel lehet próbálkozni?” Pedig ott van az ha beleneztel volna a device file-ba...
Szia!
Köszönöm neked és mindenkinek a gyors válaszát, igazatok van, tényleg van benne WDT (már az első válasz hozzászólás után beállítottam). A device fájl-ba én is belenéztem miután a hiba történt(a Pas2PIC sajtjába), de ebbe nincsen benne, hibás. Megnézhetitek, mellékeltem, vagy letölthetitek a Pas2Pic-kel együtt. (én a 0.8.1-t használom) Mindenesetre köszönöm mindenki segítségét! Az eredményről pedig majd referálok! Wabe
Dehogy is játszok... nem állt szándékomban :no:
Csak nem értem egészen, hogy a PIC honnan ismeri fel, hogy programozni szeretném őt, vagy futtatni a benne levő programot. A tápot (akár futattom, akár programozom) ugyanoda kapja a PIC és szépen 5Vot is kap mindig, nem? Olvastam valamit, de nem egészen értettem. Ha kap tápot, előbb vár egy kicsit, hogy kap e programozó adatot, ha nem akkor elkezdi futattni ami benne van? Erről van szó (vagy keverem valamivel)?
Az van, ezt kell egy 10Ks ellenállással felhúzni VDDre. De mindenhol csak ennyit találok.
Vagy ez azt jelenti, hogy ha futtatom, akkor 10KOhmon keresztül megy a VDDre, ha programozom, akkro pedig nincs benne az ellenállás? Keresgéltem neten, de nem találtam, hogy a MCLR láb hogyan ad nekem megoldást. Kérhetnék még közönség segítséget? ( a felezővel nem mennék most sokra...)
A programozaskor ez a lab vagy magas feszultseget kap, ami jocskan ketszerese a tapfesznek. Regebbi PIC-ek 13V korul, ujabbak mar olyan 7-9V korul.
Van alacsony feszultsegu programozas, ekkor a lab ugy kap feszultseget, hogy ez idoben elter a tapfesztol. A modernebb PIC-eknel pedig mar a data labon speci kodsorozatot kell kiadni, aztan lep be a progi uzemmodba. Az MCLR lab rendes korulmenyek kozott tapra felhuzott, ellenallas majdnem mindegy. Ha reseteled vagy programozod, akkor viszont foldre huzod. Ide ellenallas sem kell. Ha tobbet akarsz tudni a programozasrol, akkor azokrol is van adatlap, adott pic programozasi segedlet a microchip honlapjan. Idézet: „Az MCLR lab rendes korulmenyek kozott tapra felhuzott, ellenallas majdnem mindegy. Ha reseteled vagy programozod, akkor viszont foldre huzod. Ide ellenallas sem kell.” Ez itt a kulcsmondat. Akkor ezért nem tetszett neki, ha egyszerre adtam neki a futtatási külső tápot és a programozó tápját? Az egyik földre húzta a másik a tápfeszre? Hát.. remélem még működnek az alkatrészek (ezek után nem csodálnám ha nem...) Köszi szépen értem! És akkor a programozo-teszt panelen egy váltókapcsoló van, ami ezt cserélgeti! Köszi még 1x!
Ha jol sejtem a Velleman K8048 lehet meg neked (csatolt kepen), Ha igen akkor itt a doksi abban ott van a kapcsolas...
Az a kapcsolo nem foldre teszi az MCLR labat (hisz akkor resetben tartana), hanem a Vdd-re (azaz a +5V-ra) huzza fel, hogy ezzel engedelyezze a PIC futtatasat. Tehat ha abban a modban akarod programozni, akkor elkepzelheto, hogy ott galibakat okoz a tap vonal es a programozo feszultseg buffee kozott. Van ott egy aramkorlatozo ellenallas is ha jol megnezed, ugyhogy kicsi az eselye, hogy ott valami baj tortenjen -- ettol fuggetlenul azert figyelj oda erre. Amugy ez is tulajdonkepp egy JDM tipusu programozo, igaz gyari es nekem anno a kulso tappal jol mukodott, de nem egy idealis darab ha komoly munkakat akarsz csinalni. Tanulni valoszinuleg meg elmegy.
Szép estét!
Mplab-ban szeretnék c-ben megtanulni. De ami benne van Hi- Tech az beszól hogy ő lite verzió és nemjó. Valaki tud rendes ingyenes fordítót egy sima ledes példaprogrammal? Olvastam Google-ben de nemtudom melyiket kéne, egy csomó fizetős.
Idézet: Miért ne lenne jó?! „De ami benne van Hi- Tech az beszól hogy ő lite verzió és nemjó.”
Pontosan ezt 1273) Omniscient Code Generation not available in Lite mode (warning).
Ez csak azt mondja, hogy a "mindenttudó" fordító nem elérhető lite módban --> gondolom nem optimalizál maximálisan, de ez csak "warning", azaz figyelmeztetés és nem "error", azaz hiba, tehát ettől szerintem le kellene fordulnia ( én nem használok HI-Tech-et!) !
Steve
Sziasztok srácok!
Egy kis segítség kellene építettem egy zapper nevű szerkezetet és nem tudom beégetni a hex-et mert azt írja ki az égető hogy hibás a 20-as sor valaki meg tudná nézni hogy mi a fenne van ezzel? Feltöltöm a hex és az asm fájlt,előre is köszönöm. Üdv: Joco
Ezt meg milyen assembly-vel kellene forditani? Amugy mi a hibauzenet? Masik kerdes: HEX-et nem tudod beprogrmozni?
EPE TASM. Valamikor a 2000-es evek elejen keszult a megboldogult John Becker mester egisze alatt.
Idézet: „Many PIC source listings were programmed using TASM before MPASM was widely available, but they may convert successfully with some manual changes.”
Akkor mar csak ezeket a manualis valtoztatasokat kell megcsinia jocokanak Amugy ahogy elnezem nem egy nagy ordongosseg, barmilyen regex kepes szoftvegszerkesztovel (vim vagy emacs pl) illetoleg scripttel (Perl vagy python pl) konnyeden megoldhato a dolog.
szia én sourceboost Ide-n tanulok van beépülő modulja Mplab-ba és ingyenes.
Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat csak az volt a gondom hogy be akartam égetni a hexet és az égető hibát hozzot. Nem értek sajnos a forditáshoz ezért szeretem volna valakivel leforditatni az asm fájlt hogy be tudjam tölteni a pic-be. Próbálok azokból ki indulni amit leírtatok nekem,hátha sikerül egy jó hexet készítenem. Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segitséget. Üdv:Joco
Sziasztok egy számomra érdekes dologgal találkoztam és nem tudok rá gombot varni. Adott egy PIC16F870 4MHz kvarc minden helyesen bekötve (1db led, 1db potméter) és a müködése hibázik mert felprogramozom, adok neki tápot, a led világit (byte bemenetelü a poti és 100 fölött kapcsolja a ledet) ha letekerem a potit akkor nem csinál semmit, elveszem a tápot majd visszaadom a led nemvilágit, a poti fel és nem történik semmi a következö tápelvételig. Flowcode-ban irom a porgit ott müködik de élöben nem. Kisebb PIC-el már porbálkoztam ledvillogtatás meg kapcsolgatások és az müködött is, itt meg elvéreztem 4 orán keresztül. Ha valakinek van ötlete szoljon mert tanácstalan vagyok.
Üdv Kovács G
Szia Lehet hogy nincs ciklusba téve? Bár ha látnánk a progit könnyebb lenne.
Azért ide irok mert hw bajnaktünik.
Ciklusba van téve de azt látom hogy nem fut a progi csak áll egyhelyben (megfagyi) probáltam villogtatást is deott is csak vagy müködött a led vagy (tápelvét) vagy nem.
Osc: XT
Watchdog:off power up time: off Brown out detect : off Low volt prog. :disabled Flash program write: enabled background debug : disabled data protect : off code protect: off Igy vagyon beállitva és nem fut semmi most beállitottam két led villogtatását és az sem megy az elsö programpontnál lehal.
Csak mutasd már meg azt a progit mert így bármi lehet a baja. Mind a 2 vss be van kötve? 1-es lábra van rakva 10k felhúzó ellenállás?
A kérdésekigen ahogy irtad. küldöm a progit
Üdv!
Meg csináltam ezt és az a probléma vele hogy mikor adom neki az áramot semmit se csinál de ha hozzá nyúlok a kristály egyik lábához akkor végig8 -as lesz utána semmi mi lehet a baj ?
Így elsőre nem 4 megára van állítva az órajel. MX_CLK_SPEED 19660800
Nézet-> project opcióknál állítsd át.
Ok megvan de igy is fagy nemtudom lehet valami elkötés és attol fagy?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |