Fórum témák
» Több friss téma |
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1205205.html#1205205
Már nagyon komolyan foglalkoznak a tesztelésével,3,4W-ot is kihoztak belőle,8C°-ra hűtve. Egyenlőre csak pár darabról tudok,hogy elérhető,ha már el nem adták őket) Adatlapja egyenlőre nem ismert. Látni pedig csak akkor fogod,ha veszel egyet.
Üdv. Van egy Toshiba SD-m1612 DVD olvasóm, van e benne piros lézer?
Szia!
Van benne, de az olvasóknak a lézer diódája lényegesen kisebb teljesítményű mint az íróéké! Kettőt fogsz benne találni, az egyik a cd-jé, a másik a dvd-jé.
De ezt nem tekintem mérvadónak....
Messziről jött ember azt mond amit akar. Bármilyen grafikont bármilyen programmal lehet rajzolni. Az ennyire túlhajtásnak nerm látom értelmét. kb. olyan mintha veszek egy autót aminek a motorja 60kW és próbálom kihozni belőle a 80 kW-ot, aztán vagy bírja vagy nem, de attól a széria még nem erre lett kitalálva. Továbbá az ennyire túlhajtott diódának mennyi lehet az élettartama ? Mert szerintem 2-300 óránál nem bírja tovább folyamatos üzemben pláne ha még ki-be van kapcsolgatva is. Idézet: „nem tekintem mérvadónak” Nem kell... Ez,a 9mm-es (2W) 445nm dióda néhány paraméterét tekintve még ismeretlen.Teljesitmény(mert nektek CSAK ez a fontos),hosszútávú üzemi áram,élettartam. Akiknek lehetősége van ezeket bemérni,kitapasztalni,dolgoznak szorgosan.Ők,bár amatőrök,de egyben vérprofik is.A helyedben elfogadnám az eredményeket,mert sok diódát teszteltek már (445nm/637nm, a hires LPC815/825)amik mind ismeretlenek voltak.
Közben,megtaláltam ennek a 9mm-es diódának az adatlapját.
Szóval gyárilag 1,6W-os,ami a gyakorlatban annyit jelent,a 2W-ot megerőltetés nélkül kibirja hosszú távon.
Hát elemről!
![]() Egy nagyon nem ajánlott módszer,de ha beválik akkor meg mindegy: Bővebben: Link A dióda lábkiosztása pedig itt van:dióda bekötés
Hali komolyabban bele kezdtem a lézer gép építésbe van 2 hdd galvo motorom ha elemet rá köttöm ugrik egyett, van egy zöld 50mw lézerem aminek látszik a fény csíkja(fekete lézer pointer 2x aa elemel működik).
Na és olyan kérdésem lenne szeretnék egy kapcsolási rajzot egy tda2030 hdd galvo vezérlőhöz , vagy elég megépíteni az egyszerű végfok kapcsolási rajzát és még a laser nek szeretnék egy meghajtó drivert nézegetem a neten és építettem is de az összesbe a potméter elföstölt. Valami ellenállásos módszer kellene. lm393 ra vagy lm317 megoldásra gondoltam.Tápegysgének van egy 12v adapterem meg egy 8 voltos adapterem .
Tda2030 erősítővel (alapkapcsolás) hajtot hdd zene ritmusra mozog ha olyan jelet kötök rá, szóval az jó lesz csak kell még valami vezérlő de szerintem nem fog olyan jól funkcionálni mint egy galvó.
Én arra gondoltam hogy kell egy jelgenerátor vagy valami mert a tda 2030 csak jelet erősít hogy heghajtsa a hdd tekercsét.
Van facebookod mert ott gyorsabban le tudnánk vezetni a dolgokat.
Most ott tartok hogy az ideg szétvág mert szét szedtem a lézer meg építettem ezt neki Bővebben: Link Egy 13v terekcsel 5 amperes üzemeltettném de meg se villan semmi. :S Mi a fenene lehet a baja öcsém azd mondja biztos jól van oda forrasztva a + és a test meg a test . Van egy 555 ic vel készült generátorom azt meg csináltam .
Hosszas googlezés után arra jöttem rá hogy a táp egységével van baj emrt az összes 50 mw nak teljesen más milyen táp egysége ven mint amit találtam a neten mert az csak egy lm317 ből van de amit találtam sokkal komolyabb.Valaki tud e hozzá táp egység kapcsolási rajzot meg fizethető alkatrészekell. Bővebben: Link
Szia dannu!
Olvastam, hogy van egy kis problémád a zöldeddel!Helyzet a következő: mivel egy pointerből szedted ki a lézer modult, ha visszagondolsz arra, hogy volt benne az elem, akkor láthatod, hogy közös katódos, tehát a dióda háza a pozitív és a másik lába a negatív! Ezért nem világít, mert záró irányba van előfeszítve a diódád (fordított polaritást kap)!
Ha a kondiban van tárolva egy kis energia, és úgy rakod rá a lézert, tönkremehet a diódád. Ez a kapcsolás nagyon veszélyes, én nem használnám.
Sajnos szeritnem a zöld lézerem kuka
![]() Ui a piros lézer dióda működi az lm317 megoldásal
Nekem nem volt vele gondom.A kimeneten azt a kondit egészen nyugodtan el lehet hagyni és megszűnik ez a tárolt energia probléma.
Az egyedüli gond a bekapcsolási tranziens,ekkort lehetséges,hogy a diódára nézve veszélyes feszültség is kerül a kimenetre.
Az általad belinkelt videó és kép az készülhetett akár ugyanarról is csak az egyik szemből míg a másik a vetített képet mutatja.
A 3pc ventilátoros cuccal CSAK szabályos ellipsziseket vagy köröket tudsz rajzoltatni.
Sziasztok Pár kép a második félig készülőben lévő projektemről.
Szia Telectro!
Igen én csináltam. üdv Tybord
Hello!
Annyit szeretnék kérdezni hogy ezt a stabilizátort akarom megcsinálni dvd olvasó laseréhez lehetséges? És ha zenernek 3v9 et rakok ? Jó akármilyen NPN tranyó?
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy RGB lézer esetében a 3 modulnak milyen teljesítményűnek kell lennie, hogy meglegyenek a kevert színek? Gondolok itt a ciánra, sárgára fehérre.
635nm/532nm/473nm:
635 nm - 42.48% 532 nm - 25.09% 473 nm - 32.42% 650nm/532nm/473nm: 650 nm - 70.38% 532 nm - 13.18% 473 nm - 16.44% Különbség azonos teljesitményű 650-660nm / 635-638nm lézerek esetében(na ezért nem érdemes játszadozni a dvd diódákkal... )
Nos ha 9014c tranyót használnék 3v9 zenert és 560 ohm ellenállást a stabilizátor működne? Bővebben: Link
Ha nincs szükséged a lézerdiódára,akkor hajrá....
Ez egy konstans feszültséget leadó stabilizátor,a bekapcsolás pillanatában elégeti a lézeredet ![]() Ez maximum az elemeket pótolhatja,pl: egy pointerből,de az dióda áramforrását semmiképp.
Nah de akkor mit használjak? Milyen áramkört építsek meg?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3818.html
a többit meg megoldod,annyiszor de annyiszor le van irva,hogy besülne a fóru-motor,ha még egyszer valaki eltaglalná!
Csak 1 kérdés Bővebben: Link R1 LM7805 höz annyi? Nemfügg a laser tipusától?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |