Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   171 / 383
(#) Axel válasza granpa hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Ez a csévetestnek nem árt ugye?
(#) granpa válasza Axel hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Nem. Kis szerencsével a huzal-szigetelésnek sem.
(#) csonti54 hozzászólása Aug 3, 2012 /

Üdv mindenkinek!Szeretnék egy trafót csavarintani,de megakadtam. Segítséget kérnék a következő problémával . Trafó vas lemezelt hypersil, a tekercselésre nem találok adatot hogy legyenek a tekercsek. Az is lehet rossz helyen kerestem. Íme az elképzelésem.

dollar1.jpg

(#) vipera1997 hozzászólása Aug 3, 2012 /

Hello!Szeretnék építeni egy 2X24VAC transzformátort 200VA-es-et.10A-es kellen de nem tudom hogy a menetszámot és a vezeték vastagságot hogyan kell(kellene) kiszámolni.Köszönöm
(#) Mályi László válasza csonti54 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

A 2-es verzió szoros csatolás, a legnagyobb teljesítmény így vehető ki a trafóból. A tekerés irány is jó.
(#) frank tibor válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Szia
A 2*24V *10Amper nem 200VA! Valami meg kell változtatnod a tervezéshez. Először a szükséges vasmagkeresztmetszet kell majd.
(#) guliver83 hozzászólása Aug 4, 2012 /

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség.

Van egy Hipersil transzformátorom ami 30V 10A tud.
A trafó a következő ként van megtekerve: Két vezeték egymás elé van tekerve. Én egy +30V 5A,-30V 5A tápot akarok belőle csinálni, ha szétveszem az egyik kimenő ágát és a másik megmarad akkor lehetséges ez?

Remélem érthető, hogy mit is akarok, egy gyors rajz.

Táp.png

(#) granpa válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Szia! Feltéve, hogy ép a szigetelése a huzaloknak, járható út, de nemigen biztonságos, mivel a két tekercs nincs igazán elszigetelve egymástól. Mérj szigetelési ellenállást a két tekercs közt.
(#) granpa válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Szia! Visszaolvasol ebben (és a többi trafós) topicban, és mindenre megtalálod a választ.
(#) fleta válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

2x24 Voltos trafó ami tud 10 A 480 VA .
Ha 200 VA-es kell akkor 2x24Volt 4A tud.
Egy trafó elkészítése megfelelő anyag híján bajos.
Toroid lenne a legidálisabb . Szerintem keressél egy szakembert aki elkészíti neked, és nyugodtan alszol.
(#) vipera1997 válasza fleta hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Van 1 tekercselő aki megcsinálná csak a menetszámot nem tudja kiszámolni. :'(
(#) guliver83 válasza granpa hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Köszönöm az infót!
A legegyszerűbb ez a megoldás lett volna, de a legjobb, ha leveszem és áttekerem külön elszigetelve a tekercseket. Ha ugyanezt a vezetéket egymás után feltekerem akkor jónak kell lennie?
(#) fleta válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

A menetszámot csak is a vas méreteiből tudjuk kiszámolni. Ha megvan a vas szivesen kiszámolom.
1 mm-es huzal 2,1-2,5 A tud. /toroidnál kicsit többel lehet számolni/
A primernek kb 0,7-es huzal kell.
200 VA-es vasról van szó
(#) simi21 hozzászólása Aug 4, 2012 /

Üdv mindenkinek.A következő lenne a kérdésem.Adott egy Orion Orister 1015-ös erősítőm,ami végfok hibás,de mellesleg most vettem észre hogy a trafónak is annyi mert a kimenetén semmi feszültséget nemtudok mérni.Ha esetleg szakadás van benne azt meglehet valahogy csinálni?Vagy pedig próbáljak csinálni neki egy másik tápot,vagy trafót szerezni?Mellékeltem egy kis kapcsolási rajzot is.
(#) reloop válasza simi21 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Üdv! Ohm mérővel ellenőrizd a primert és a szekundert, hogy ténylegesen szakadt-e a két tekercs valamelyike. Égés nyoma látszik a trafón?
(#) simi21 hozzászólása Aug 4, 2012 /

Megmértem és a bemeneti oldalon nem tudtam mérni R-t,de viszont a kimenetén van egy kicsi.De az a furcsa hogy a bemenetre rendesen rámegy a 220v fesz. de a kimeneten nem jelenik meg semmi.Ezekszerint valahol a primer oldalon lehet baj.Gondolom a végfokokkal együtt a trafó is túl melegedhetett.Égés nyomot nemlátok rajta de viszont a festék eléggé kopik róla.
(#) CHZ válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Ne tekerd le, jól van úgy, csak a kivezetéseket kell sorosan bekötnöd. Kezdet/vég, egyik tekercs kezdetét a másik végével, nem ahogyan a rajzodon van.
(#) Qeeman válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Szia.
Nem túl szabályos,de azért szerintem menni fog.Persze csak akkor ha tényleg úgy van tekercselve.
(#) Mályi László válasza simi21 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Lehetséges hogy hőkioldó van a primer tekercsbe beiktatva, ezért méred a szakadást. A trafó szétbontása után kiderül, csak óvatosan kell szétszedni.
(#) simi21 hozzászólása Aug 7, 2012 /

Szétbontottam de nemtaláltam sajnos benne hőkioldót. Lehetséges hogy elvan rejtve valahol a trafóban,ahol nem látszik.Teljesen szét kellene szednem.De szerintem nézek egy másikat.Elvileg 20V és 32-38V kellene.Mit vegyek figyelembe új trafó keresgélése során?Gondolom a feszültséget és a teljesítményt.Ez szerintetek jó lenne:

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/transzformator/tr...7.html
(#) granpa válasza simi21 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Nem tudom mit jelent a "szétbontottam", de ha nem szedted ki a vasakat, tedd meg, sokszor a belső tekercsvég törik el, javítható. Ha nem, akkor a szekundert lebontod, lehet hogy az elválasztó szigetelés alatt találod meg a hibát (hőkioldó nem valószínű, inkább kivezetés törés/oxidáció). Ha semmi nem jön össze, és nincs leégve, akkor a saját anyagából újra megtekercselhető egy kis odafigyeléssel (letekert menetek számolása, feljegyzése). Egy db. trafót megtekerni kézzel, nem túl nehezen kivitelezhető, és jó kis gyakorlat (olcsóbb mint venni/csináltatni). Van a trafós topic/ok/ban egyszerű kézi tekercselő rajz. Ha a primer mégis meg van égve, még huzal-beszerzéssel is jóval olcsóbb.
(#) simi21 hozzászólása Aug 8, 2012 /

Rendben.Köszönöm a választ.Csak a külső takaró részét bontottam meg,de most akkor nekiállok teljesen szétszedni.
(#) erbe válasza simi21 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

A hővédelmet sokszor a primer és a szekunder közé teszik. Ki se lehet szedni a szekunder letekerése nélkül. Meglátni, mert ott rés van a két tekercs között. Oda bújik be két szál. A primer egyik vége és a bejövő. Óvatosabb használatnál elég, ha kiiktatjuk.
(#) Mályi László válasza simi21 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

A rajz szerint 24V 3A a szekunder. Tehát csak egy ilyen tudású trafó jöhet számításba. A vaterásnál nem láttam adatot.
(#) simi21 hozzászólása Aug 8, 2012 /

Köszönöm a válaszokat.Letekertem a szekundert teljesen de eddig még semmit nem találtam.139 menet volt a szekunder.
(#) teddysnow hozzászólása Aug 12, 2012 /

Sziasztok

Van több egyforma trafóm, 230V/12V. A rosszaknak az a bajuk, hogy a beépített hőkioldó örökre kioldott. Szétszedtem, finoman, hőkioldót kivettem. Összeraktam, finoman, csupán egy lemezt nem bírtam bepaszírozni. Működik, de. Egy hibátlannal összehasonlítva kétszer-háromszor-négyszer (mikor milyen kedve van) akkora a nyugalmi árama, mint egy gyárinak. Mit rontottam el?
(#) granpa válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia! Valószínűleg ez a hibája (egy kis menetzárlat). Az az egy lemez nem hiányzik. Ezek szerint nem bontottad la a szekundert. Sajnos az újratekerés a megoldás. A primer huzal újrafelhasználható,mert az ilyen zárlat csak néhány menet kiterjedésű szokott lenni. Ekkora mértékű Iü növekedés azt jelenti, hogy nincs komolyabb összeégés (jó még a huzal legnagyobb része).
Egyúttal lehetőséged nyílt más sz.feszültségű tr. készítésére. Kis szerencsével a szekunderben van némi komolytalanság, ez a szekunder lebontásakor kiderül (és nem kell a primert újratekerni).
(#) granpa válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Előző válaszom szerint járj el.#1273961!!
(#) vipera1997 válasza fleta hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

A vas méretei ugyan olyanok mint a Videó-ban a transzformátor?Csináljuk magunk -ban itt
(#) teddysnow válasza granpa hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Köszi. Akkor a menetzárlat lesz a baja. Van olyan amelyik 10 Wattot fogyaszt üresjáratban és szintén a hőkioldó kioldott.
Következő: »»   171 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem