Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
a willem programozó szoftverjének forráskódja ha jól tudom nyílt volt és elvileg anno letölthető volt a willem.org-ról de most már sehol nem találtam rá a neten. Ha valakinek esetleg megvan és át tudja küldeni jelezzen már nekem. Köszönöm.
Hali
Most latom a keresed. Nekem meg van. Ha erdekel meg irj maganban.
Hello Urak!
Készítettem egy kisseprom "típusú" programozót, de van vele egy olyan gondom,hogy XP alatt ha kiolvasom a tartalmát, akkor az első néhány bájt nagyjából azonos, de a további tartalom változik a különböző olvasások alkalmával. Valószínűleg íráskor ok volt a helyzet, de nem tudom rendesen ellenőrizni a beírt tartalmat, mert ahány olvasás annyi eredmény. (egyéb beírt epromokkal is változó az olvasott adatkupac) Ötletek?
Hi.
Én is építettem, de nekem nem akar működni Viszont XP alatt nekem nem nagyon akar elindulni, mert XP alatt nem engedélyezett a printer port közvetlen programozása, amit a kisseprom programja szeretne.
Rövidítsd a vezetékeket, legyen tisztességes a tápellátás és 100 nF az EEPROM táp és föld kivezetései között. Legyen rendesen összeföldelve a számítógéppel (vagy amihez csatlakoztatod).
Szia!
Kaptál választ a kérdésedre? Engem is érdekelne a dolog, én 24C256-ot szeretnék égetni, szintén pickit 2-es égetőm van. Azt tudom, hogy technikailag lehetséges, de a lábak bekötése... hm.
Szia!
Nekem így működik: 1,2,3,4,7 lábak GND-re 8 -as láb a VCC 5-ös láb a PGC-re, és egy 10Kohm-os ellenállás a VCC-re 6-ös láb a AUX-ra, és egy 10Kohm-os ellenállás a VCC-re A pickit lábkiosztása pedig a következő: 1 - VPP 2 - VCC 3 - GND 4 - PGD 5 - PGC 6 - AUX
Hello mindenkinek
Szeretnék epromokat irni de nincs sem serial sem paralel prot a leptopomon. A pickit2 meg csináltam de még nem sikerült felprogramoznom a pic18f2550. Aa lenne a kérdésem h milyen más epromokat lehet vele égetni azokon kivül amiket meg adtak és hogyan kell öket bekötni?. A másik kérdésem h nem lehet e egy egyszerübb irót csinálni ami usb ről is müködik és nem kell bele pic vagy bármimás amit irni kell. Vagy esetleg egy usb rs232 átalakitó nem felelne e meg? és akkor eléglenne egy egyszerü PonyProg iró. Előre is köszi.
vennék eprom égetöt 2716-27512 ig urbanics fajtát
ár nem érdekel a cimem jojo660805@citromail.hu
Az I2C (24C..), egy adatvezetékes SPI (25C..), a MicroWire (93L...) és az 1-Wire (DS18..) EEProm- okat maga a PICKit2 is képes programozni. Bekötés a PICKit2 programjának Readme állományában található.
Sziasztok, korábbi munkahelyen volt eprom égető. Most viszont magamnak melózom, és épp kellene valamire.
Azt gondoltam hogy összedobnék egyet. (meg ráadásul most csak olvasásra kell) Mivel régi ez a topic, gondoltam ismét felhoznám, hátha van valakinek frisebb ötlete. Gondoltam egy USB-s MCU-s designra, mivel párhuzamos port már nem általános dolog. Meg írnék hozzá progit is, ha már ennyire ráérek. Valakit érdekel a téma?
Szia!
Mi lenne az elképzelésed kicsit pontosabban? Mik azok a típusok amit kezeljen, és a pc oldali felület mit tudjon? Nem rossz ötlet!
Tiszteletem!
Az elmúlt napok folyamán megépítettem egy willepro PCB3-as égetőt. Látszólag gondnélkül üzemel, de amikor beolvasnám egy IC tartalmát, végig üresnek látja. Próbálkoztam 27C512, 27C1001 és 28F010-zel is, de egyikről sem olvasott. Utóbbit törölni sem tudja. Az az érzésem, hogy nemes egyszerűséggel nem látja a behelyezett IC-t. A nyákot átnéztem párszor, se szakadás, se zárlat. Self testben rámértem a foglalatra, mindenhol rendben van. Valakinek ötlete esetleg?
Akkor nem marad más hátra, mint tüzetesen átvizsgálni a nyákot, alkatrészeket. Printer porton be jönnek a jelek? Adat jel, órajel? Gondolom, hogy van valamiféle órajel.
Engem az ilyen Self-tesztek, nem győztek meg, amióta szívtam egy epromégetővel. Adat folymat rendben volt, az eprom címzése tökéletes volt, és mégis voltak hibák a panelen amiket át kellett forrasztanom, mert a furatgalvanizálás nem sikerült a nyákgyártó cégnek. Lehet másik PC-n kellene próbálkozni a programmal, printer port beállítások rendben,? Lehet nem ártana egy inpout32.dll-t bemásolni az xp könyvtárba.
Szia! A gerry által leírtakon túl: nézd meg a port beállításait. Ha jól emlékszem ecc/ep kell, sajnos nem tudom megnézni mert nincs most párhuzamos portos működő gépem. Nagyon érzékeny a kábelre is, nekem csak egy olyan 30cm forma darabbal működött stabilan, épp kiért a gép mögül. a kacsolókat jól állítottad be?
Megfogadva tanácsitokat első körben újból átvizsgáltam a nyákot. Egy teljesen lényegtelen pontban találtam is forrasztási hibát, de természetesen ez nem segített a helyzeten.
Kicseréltem az összes félvezetőt: Nem nyert. Minden beállítás megfelelő, a DIP-kapcsoló is. A kábelt teszt végett, egyszerűen kihagytam a rendszerből és rákötöttem a gépre úgy ahogy van, ez sem segített Sajnos a jelenség másik gépen is szintúgy fennáll. Utolsó gyenge próbaként átállítottam W98-ra a kompatibilitást. Ebben az esetben lefut a blank test, de minden másra HW fail-t írt /érthető módon/. Lehet, hogy az egészet ki kéne hajítani úgy ahogy van és egy 3B elkészítését megkísérelni, hátha?
Sziasztok!
Segítséges szeretnék kérni egy halott asrock z77 pro3 alaplap felélesztéséhez. Bios update után felpörög-léáll a végtelenségig. Nem tudtok valami rajzot+progit, amivel meg tudnám írni? Vagy esetleg elküldöm valakinek és kifizetem. A chip típusa: winbond 25Q64BV Előre is köszönöm! Üdv: Gábor
Bővebben: Link
Ezen az oldalon fent van egy SPI buszos flash programozó. Kipróbált működő és több tipust is ismer. Hogy a tiédet tudja azt nem tudom.
Köszi szépen!
Össze fogom dobni ezt a kapcsolást.
Szia!
Köszi Neked is. A rajz pdf-ben nem találok kapcsrajzot.
Üdv, elolvastam a topicot, és látom, nagyjából egy éve másban is felmerült, hogy esetleg kellene egy nem párhuzamos portos égető klasszikus EPROM-okhoz.
Nos, én nemrég C64-eket javítottam, és szükség volt egy 2732-es égetőre, mert az egyikben a karaktergenerátor (eredetileg 2332 ROM) volt halott. Van ugyan nekem egy saját (ISA) illesztőkártyával rendelkező, valamikor a '80-as és '90-es évek fordulóján egy kisszövetkezet által gyártott égetőm, de sajnos anno a programja valami Pascalban lett megírva, és az időzítésekkel nem tud mit kezdeni, akármilyen lassú gépet próbáltam alátenni otthon (486DX33-nál régebbit nem bírtam összekaparni). Sajnos a kezelőprogi forrása nincs meg sehol, így a végén letettem a használatáról. A végén összeütöttem egy próbapanelen egy PIC-es kapcsolást, ami mellett egy IC foglalat van, meg pár primitív kiegészítő, valamint a PIC-be megírtam egy rém egyszerű progit, ami a 2732 írását levezényli. A programozandó tartalom is a PIC memóriájába lett betöltve a programmal együtt, tehát ez nagyon célorientált megoldás volt. Azóta újraépítettem az egészet egy másik próbapanelon, de már 28 lábú ZIF foglalattal, és RS232 kapcsolattal PC felé. Tettem a ZIF foglalat mellé egy 20 lábú DIP foglalatot is, amibe különböző "huzalozásokat" dugdosva a különböző EPROM-ok bekötése szerint a jelek a megfelelő lábakra kerülnek. Az igazság az, hogy ezt nem klasszikus foglalattal oldottam meg, hanem azokkal a tizedinches osztású hüvelysorokkal, amikbe való aranyozott tűsorokat is lehet kapni. A bedugandó "huzalozások" IC méretű próbapanel-barabokba forrasztott tüskesorokkal lettek megvalósítva (lehet, ez így leírva bonyolult, majd teszek fel képeket róla, akkor talán világos lesz - nagyon egyszerű megoldás amúgy). Az EPROM címzését alsó 12 biten egy 4040 valósítja meg, így elég láb marad még a 40 lábú PIC-en a különböző feszültségek kapcsolgatására is. A firmware-t direkt úgy írtam meg, hogy az összes programozási intelligencia, az időzítések, és minden ehhez kapcsolódó kritikus lépés a PIC-ben valósuljon meg, ne legyen az égetésre használt számítógéphez, illetve operációs rendszerhez semmiféle köze. A soros portra is pont azért esett a választásom, mert eléggé szabványos, és ha szükséges, akkor egy USB/soros chipet elétéve már akár soros port nélküli laptopról is használható az eszköz. A soros portot nem hekkelem, nem bitbang-elek vele, összesen az RX és TX kell, hogy bekötve legyen, szabványos, 9600N81 kommunikációval és XON/XOFF átvitelvezérléssel kommunikál. Értelemszerűen PC oldalra semmi nem kell, csak egy megfelelő soros porti terminálprogram (pl. PuTTY vagy TeraTerm). A firmware-rel a terminálból parancssorban lehet "beszélgetni", pl a "device 27xx" utasítás gegépelésével lehet beállítani az EPROM típusát. Ami a leglényegesebb: az EPROM írása úgy történik, hogy a megfelelő paraméterek beállítása után a terminálba egyszerűen bepaste-eljük az epromba égetendő tartalmat szabványos, Intel hex formátumban. EPROM tartalom kiolvasása hasonlóan: a tartalom Intel hex formátumban a terminálra kiíródik, amit vagy file-ba logoltatunk, vagy kijelölünk és a clipboard-on keresztül egy tetszőleges szövegfile-ba másoljuk. A hardver most a következőket tudja: - 12V váltó "dugasztáp"-ról kapja a tápellátást, amiből a panelre épített egyenirányítók és stabilizátorok előállítják a szükséges tápfeszültségeket. - névlegesen 12.5, 21 és 25 voltos Vpp előállítása, elektronikus átkapcsolással (firmwareből) - névlegesen 5.5V Vcc előállítása - a Vpp vonalra Vcc, Vpp vagy GND elektronikus kapcsolása (aktív lehúzással) - Vcc vonalra Vcc vagy GND elektronikus kapcsolása (aktív lehúzással) - 3 LED az állapotok visszajelzésére (red, yellow, green) A firmware nagy vonalakban kész, olvasni, írni, ellenőrizni lehet vele: - választható eszközök: 2716, 2732, 2764, 27128, 27256 és 27512 - választható Vpp értékek: 12V, 21V, 25V - választható programozási módok: STANDARD (50ms fix impulzus), FAST (1ms kezdő impulzusok, max. 25; majd 3x-os idejű ráégetés) - választható módok hex file feldolgozásra: WRITE és VERIFY A hétvégén és tegnap megírtam és kitöröltem többször is egy zsák EPROM-ot, ezek mind régről meglévő, bontott, már korábban használt példányok voltak. Egyedül a két 27C256-omat nem tudtam írni, de ezek elég viharvert múlttal rendelkeznek, elképzelhető, hogy tényleg rosszak, viszont 256-ból csak ez a két példányom van jelenleg. Mivel a kezelésük a 2764-27128 nagyon közeli rokona, és végignéztem a folyamatot a firmware-ben többször is, úgy gondolom, hogy jó példányokkal menni fog ez is. 27128-am egyetlen van, azzal nincs gond. 2764-ből van egy marékkal, 2716 és 2732 is olyan 6-8 db, 27512 meg leglább két maréknyi. Vannak különböző gyártóktól származó példányok, sőt sima, és C-s verziók is. 2764-ből van 21V-os és 12V-os mintám is. A fent említett két 27256 kivételével mindegyiket sikeresen tudtam többször írni és törölni, tehát a működés elég bíztató. Komplett rajz nincs, a részegységek vannak papíron így-úgy leskiccelve, de megpróbálom majd összeszedni, hogy ha esetleg valaki úgy gondolja, akkor utánépíthető legyen. A firmware még egy kis pofozgatás után akár közzé is tehető, ha van rá érdeklődés.
Feltettem ide pár képet a cuccról: EPROM programmer
Talán látszanak a típusokhoz tartozó átkötés-modulok is. A modulokból az egyik láb ki van szedve, a foglalatban ebben a pozícióban van egy levágott láb, így megakadályozza a modul rossz behelyezését.
Ezt öröm volt olvasni is! 1 jelentkező már van az után építésre. Teszteléshez tudok adni nagyobb epromokat is, ha szükséged van rá. pl 27c1001
Szia! Nem hiszem, hogy belemenne a 28-as foglalatba... :hide:
Tudom. Kalapács! De hátha bővül a kész mivolta elött...
Egyébként tetszik ez a tüskés "ál ic" átkötősdi.
Igen, ötletes...
Van valakinek tapasztalata TMS2732A típusú EPROM-mal? Vettem ugyanis három (elvileg) teljesen újat a hétvégére, hogy az EPROM-égetőnek ezt a részét belőhessem, de nagyon úgy néz ki, mintha mindhármat sikerült volna kinyírni.
Az elsőnél még azt mondom, hogy én voltam a hülye, mert nem figyeltem fel rá, hogy A-s, és ennek (talán) 21V kell, és nem 25. (Sajnos ebben sem vagyok teljesen biztos, mert egyértelmű infót nem találtam a neten, viszont találtam device-listákat más égetőkhöz, ahol az A-s 21V Vpp-vel szerepelt.) Viszont a másodiknál már ez biztos nem játszott, a harmadiknál meg végképp. A harmadikat ugyanis úgy szólítottam meg, hogy az égetési rutin fázisait kiszedtem kis, külön meghívható részekbe (prog1...prog7), aminek segítségével szépen, lépésenként végigmérhettem (EPROM nélkül), hogy minden jel megfelelő helyen és megfelelő szintekre vált. Ezután a programozás a 7 lépést egymás után meghívó rutinnal történt, egyetlen, a nullás című bytera. A TMS2532A esetén a 2716-okhoz kialakított bekötést alkalmaztam, persze a kezelőszoftverben az E lábra (18) az A11 címbitet kapcsolom, valamint a G lábat (20) a 2532 adatlapjának megfelelő PD/PGM funkcióinak megfelelően kapcsolgatom. Az elbaltázott EPROM-ok most úgy néznek ki, hogy ha kiolvasom a tartalmukat, akkor abban periodikusan jelennek meg olyan területek, ahol nulla bitek vannak jónéhány byteon keresztül. Ráadásul ezek a területek mindig máshol jelennek meg, akárhányszor olvasom ki a tartalmat, sőt, még a byteok sem ugyanazok két kiolvasáskor. Még az a chip is ugyanígy néz ki, amibe csak egyetlen byteot próbáltam írni. A próbák előtt mindegyik végig FF-nek olvasódott. A neten kotorászva találtam nem is olyan régi thread-eket, ahol többen is írták, hogy TMS2532A-s EPROM-okkal úgy jártak, hogy 10-ből 1-2 programozása volt sikeres, ellenben ugyanabban a környezetben az A nélküli, valamint a HN482532-es típusokat hiba nélkül tudták használni. Gyorsan rendeltem is ebay-ről egy tizes csomag HN-t, hátha azzal több szerencsém lesz, csak érkezzen is meg... Egyébként az égető ha lassan is, de fejlődik. A hétvégén felderítettem egy zárlatot, ami meghiúsította a 27256-ok programozását, a hiba elhárítása után az összes bontott 27256-omat sikeresen tudtam programozni, majd törölni és újraprogramozni is, a két vadonatúj példányt elő sem kellett szednem. A 2532 mellett beépítettem a 2864 és 28256 EEPROM-ok kezelését is, kipróbálni csak 28C256-tal tudom, mert csak egy ilyenem van, de azzal gond nélkül ment az írás-olvasás-törlés is. Megoldottam, hogy az átkötéseket megvalósító "modul"-oknak legyen egy 4 bites, a mikrokontroller által beolvasható azonosítójuk, így a program meg tudja állapítani, hogy melyik modul van éppen bedugva. Emellett került a programba egy eszközlista, amiből egy eszközt kiválasztva automatikusan beállítja az eszközcsalád, a szükséges modul, a Vpp és a programozási metódus értékeit. Persze a Vpp és a metódus felülírható parancsokkal később, de pl. a szükséges modult így össze tudja vetni az aktuálisan behelyezettel, és ha nem egyezik, akkor szól, és nem kapcsolgatja a feszültségeket rossz helyekre. Ez az ellenőrzés még nincs benne az írási-olvasási rutinokban, de már minden adott hozzá, hogy bekerüljön.
Annak már vagy 25 éve, hogy megírtam az égetőprogramot még i8080-ra. Sajnos a források/dokumentáció a nyaralóban van, oda vagy két hét múlva jutok el. Nehezen jönnek elő ennyi idő után elő a részletek, de abban biztos vagyok, hogy a Texas legalább kétféle bekötéssel gyártott *32 EPROMokat. Egyszerűbb volt a dolgom, mert le tudtuk selejtezni a megfelelő típusokat.
Az is biztos, hogy a '32 .. '128 tartomány sok fejtörést okozott. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Lehet, hogy ha előkerül, akkor hasznos lenne megnézni, hogy az akkori kották miket írtak ezekről. Most a neten a 2532A-ról nem is találtam semmit, a sima 2532-ről igen, illetve annak pár megfelelőjéről is, ezek konzisztensek voltak bekötés és programozás tekintetében. A más gyártók által gyártott 2732 egy másik bekötés, azt tudom is kezelni rendesen, van pár példányom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |