Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Jó napot.
Van egy UNITRA ZK140 szalagos magnó a képeken látható állapotban . Azt szeretném tudni milyen értéket képvisel, esetleg elcserélném ?
Nagyjából:Bővebben: Link De csak ha valaki ilyenre vágyik. Lomtalanításkor ingyen lehet hozzájutni.
Üdv!
Orion AR604-es rádió kapcsolási rajzának jobboldalán lévő bekeretezett része az alsó 425-ös képen baloldalt látható. Az ebben a szerelvényben -662-es kép- látható vasmagos tekercseknek - a fehér csévetesten lévő- a kivezetései kiszakadtak a helyükről. A rajz alapján visszaforrasztottam őket de elnémult pedig, mielőtt ezek elszakadtak akkor búgott, de nem tudtam vele egy adót sem befogni. Nagy a valószínűsége hogy valamit elnéztem. Van valakinek ötlete a bekötésre? Ha van valakinek esetleg ilyen rádiója, megtenné hogy leírja mely tekercs kivezetései hova vannak kötve? Segítséget előre is köszönöm.
Az az FM 2. Kf., AM 1.KF, ha a hosszú fehér csévetestekről van szó, azok az FMKF tekercsei. de ez a készülék OIRT normás, nem csoda, hogy ezen nem szól semmi.
Üdv!
Gyanítottam hogy a későbbiekben szükségem lesz egy OIRT-CCIR konverterre, de akkor ez már biztos. Köszi a megerősítést.
gkari jól mondja. OIRT-en nem fogsz semmit. Kell egy CCIR konverter.
Igen. Viszont a helyes tekercs bekötések még kellenek mielőtt beszereznék egy konvertert.
Közben felvetődött még egy kérdés: Honnan tudom megállapítani hogy egy készülék OIRT vagy CCIR normás?
Megnézed a tunerben az oszcillátor, és modulátor köri tekercseket. Az OIRT nél 5 -6 menet szokott lenni, a CCIR -nél 3 - 4 menet.
Üdv!
Ezek az adatok csak hozzávetőlegesek vagy mindig ilyen menetszámmal találkozunk az említett részben?
Üdv!
Kit tudnád ezt kicsit bővebben fejteni?
Általában így van, de ezt csak akkor látni, ha van összehasonlítási alap. A skála is biztos, mi van rajta, 68 - 74, vagy 87 - 100 MHz?
A skáláján 88 és 100 Mc illetve 150 és 1600 Kc felirat van + sok európai város neve. A Kádár könyvben -zöld- 010-es és 020 kivitelről van szó. (arra még nem jöttem rá nekem melyik kivitelű van) A 010-es 150 kHz-től 100 MHZ ig tart, a 020 -as kivitel pedig 520 kHz-től 100-MHz-ig.
Mindkét kivitel ultrarövidhullámon 87.5-100 MHz ig terjed. Ezek alapján kellet volna tudni vele rádióadót befogni, ha jól értelmeztem az eddigi információkat.
Akkor ebben CCIR sáv van, még a régi. 150 - 280 KHZ ig HH, 520 - 1600 MHz -ig KH, 87,5 - 100 (108) MHz -ig URH sáv van. Bár az URH sáv szűkebb, mint a ma használatos, pár adót azért kellett vona fogni vele. Már ha jól állítottad helyre a KF trafót. Remélem csak visszaforrasztottad, és nem hangoltad közben. Ha középhullámon szól, akkor a primer rendben van, akkor az elkötéssel sok probléma nem lehet, csak 4 véget kell a helyére forrasztani.
Ha van benne hosszúhullám, akkor 010, ha nincs, akkor 020. A 020 ban a hosszúhullám helyett halászsáv van, ez a KH vége, meg egy kicsi a rövidhullámból.
Üdv!
Hangolás -kondi csere, tekercs állítás stb..- nem történt. A készülék teljesen süket, csak akkor zúg és fütyül ha a két árnyékoló serleget - egyik előző hsz-emben a kép425 - eltávolítom. Semmit nem fogtam vele csak búgott. Igen, 4 szál vezetéket kell rendesen helyre forrasztani, a fehér csévetest tekercseiről, de valahogy nem akar sikerülni.
Ahogy a rég volt főnököm mondogatta: ügyeskedjél.
Az lesz. Este fele jelentkezek mi a helyzet, addig is köszönöm az eddigi segítséget.
Átnéztem még egyszer a kapcsolási rajzot , módosítottam a a bekötésen és az lett a a vége hogy lefüstölt egy 1k-s ellenállás. Holnap cserélem és jelentkezek este fele mi a helyzet.
Figyelem, az URH 1.KF trafó az URH dobozban van, a 2. az az 1. "serleg alatt, tkp. a 3. a 2. serleg alatti az aránydetektor(a diódákkal). A leszakadt drótokat nem mindegy, hogy hova kötöd vissza(kezdet-vég!!!). Melyik 1k-s ellenállat füstölt?
Jó napot.
Ma hozzám került ez a tv ránézésre egybe van jó állapotú. Ha valakinek kell elcserélném csövekre vagy hálózati trafóra. Sajnos hely hiányában sokáig nem tudom megfelelő helyen tárolni.
Üdv!
Pucukának is szól ez a bejegyzés- nem akartam kétszer kiírni ugyanazt. A tok 8-as lábáról megy a kimenőtrafóhoz is. Füstölt, melegedett, megfeketedett de ellenállásértékét megtartotta. Mindezek ellenére kicseréltem. Alaposan átnéztem a dolgokat átforrasztottam és újból zúg a rádió sőt egy külföldi - talán szlovák- rádióadót betudtam fogni. Elfeslett a ferritantenna forgatónak a madzagja azt a holnapi nap folyamán pótolom és megnézem tudok-e más adót befogni vele. Van egy 22 k-s 10%os ellenállás az ECH 81 1-es lábán ami szintén a kimenőtranszformátorra is csatlakozik melynek mért értéke 32 k-s. Ezt cserélni kell vagy maradhat?
Mit nevezel "tok"-nak? A 22kohm az annyi kell, hogy legyen, ha 32, akkor cserélni(min. 0,5W-osra!)-ez egyébként a heptóda segédrácsellenállata, az 1k pedig az anódellenállása(a KF primereken keresztül). Mérj DC feszeket a csöveken, nekem az ECH cső gyanús, hogy hibás lehet. Ha URH-n van valami jel, akkor már nagy baj nem lehet, de szignál nélkül behangolni nagyon nehéz. Ha el tudnád hozzám hozni a sasszit, akkor ebben tudok segíteni. Ha AM-en legalább a Kossuth szól, akkor a KF (és a demod.-EABCcsővel)már elég biztosan jó.
Ebben a rádióban a kimenőtrafó érdekes kialakítású. A kimenőtrafó egyik fele mint fojtótekercs működik, aminek az átfolyó egyenárama ellentétes a végcső anódáramával. Ennek köszönhetően nem kell légréses kimenő trafó, így az kisebb lehet a szükségesnél, kisebb torzítást, illetve jobb mélyátvitelt produkál a kis mérete ellenére.
Ilyenformán a kimenőre menő vezeték az egész rádió anód tápfeszültsége.
Sziasztok,
Lehet ennek a kérdésnek egy másik témában lenne a helye, de szerintem ide tartozik, ha mégse akkor bocsi. Elvégre ez is egy muzeális készülék ![]() Szóval hozzájutottam, egy EMG-1314 (Bővebben: Link) milivolt mérőhöz. A műszert szeretném nullázni az állító csavarral, de azt körbe-körbe lehet tekerni, de a mutató nem mozdul. Próbáltam kivenni a Deprez műszert, egyenlőre sikertelenül. Gondoltam megkérdelek bennetek, hátha volt valakinek ilyennel dolga.
Bizony, ki kell szerelned a műszert, és szét is kell szedned. Az a kis nullázó csavar másik oldalán van egy kis pucuka, ami a csavar belső oldalában excentrikusan van rögzítve. Ennek passzolnia kell a deprez műszer lengőtekercsének előfeszítő rugójának végét rögzítő kis fülhöz. Ennek a fülnek a a szárában van egy kis hasíték. Ebbe kell passzolnia a gombon levő pucukának. Ezt a műszer nagyon óvatos összerakásánál tudod bele passzítani.
Ha a mágneses mérőművet, és az arra rögzített skálát szintén óvatosan kiszereled a házból, a hiba rögtön láthatóvá válik. Jobb esetben csak a pucuka kiugrott, a vágatból, ezt aránylag könnyű vissza helyezni. Ha valamelyik oldal letört, sokkal nehezebb dolgod lesz.
Hát az a vicc, hogy elvileg 4 csavar fogja a műszerdobozhoz, azokat kiszedtem de a műszer meg se mozdul. Feszegetni meg nem akartam, elvégre ez egy műszer.
Ki kell annak jönni. A műszer keret négy sarkában van négy csavar, ami rögzíti. Meg kettő, ami a mérőművet, ami egyben a kivezetés is, ahhoz egyenlőre ne nyúlj.
Hát itt elől a keret alatt tényleg vannak csavarok de azok az üveg mögött vannak, hátul meg 2 csavar van csak, azokat kiszedtem se semmi :/
Itt nézegesd, úgy tűnik hogy a keretet le kell pattintani az előlapról.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |