Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » H-híd hiba
Látom már, de nem is ez szúrja igazából a szemem hanem inkább az, hogy a kondi-fet-fet-kondi útvonalt bejáró nagyfrekis áram a TC vezetékeiben fesz. tüskéket indukál, és a TC erre kikapcsolja a fet-et, amikor nem kéne.
Rá tudsz mérni a felső fet GS jelalakokra? Ha ott is ugyanez a séma látható, de a PIC kimenete viszont fixen van, akkor a nyák a hibás. (Emelett azért a csatorna ellenálás is fűt, de nem ennyire.)
Helló!
A képen látható jel a bekapcsolt felső FET G-S lábai köztlett mérve. Látszik, hogy ha be van kapcsolva az alsó FET egy kicsit beesik a tápfesz kb. 1V-ot. Itt a szkóp test a pozitívon volt. Ha a GND-hez képest mérem a FET-ek gate-jét, akkor ez a beesés természetesen az épp kikapcsolt FET Gate-jén látható (hisz épp tápra van kapcsolva). A bekapcsolt FET gate-je stabilan lent marad! A PIC felől jövő magas jel is beesik egy kicsit (kb. 0,5V-ot) terheléskor, de ez nem befolyásol semmit.
Sziasztok látom nekem lenne egy hasonlo kapcsolásom ami müködik is ha valakit érdekel, mind a két kapcsolás jó.
Ez nagyon érdekes. Mostmár csak egy tippem maradt.
Nézd meg a folyamatosan bekapcsolt fet-en a feszültséget és nézd az alatta lévő n csatornás fet GS-ét. (utóbbi stabil gnd kell hogy legyen) A 2458-on (ami a bekapcsolt p csatornás fet feszültsége) látszik, hogy a amikor bekapcsolna a pwm fet, akkor nagyon megugrik az áram rajta (mintha kinyitna a másik n csatornás fet) utána visszaesik, majd lineárisan növekedik (ami teljesen jó) de amikor kikapcsol a pwm fet, akkor nem csökken lineárisan vissza, hanem majdnem 0-ra áll be (ez is fura). Olyan mintha a nem használt n mosfet is vezérelve lenne. De igencsak fura hogy akkor jön elő a hiba amikor terheled a motort. Zavarszűrő kondi van a motoron? Ha továbbra sincs meg a hiba oka, akkor marad a kézrátétel. Vagyis egy-egy kondi közvetlenül a source-okra, illetve esetleg gate ellenállás (azok nélkül előfordulhatnak vadrezgések a gate körben.
Pontosan hogyan is érted azt, hogy kondit kéne tenni a source-ra? A source és mi közé?
jav.: Úgy érted, hogy a felső és az alsó FET source-ja közé?
Igen, egy n-p fetpáros source-jaira, közvetlenül.
Így a nagyáramú AC hurkokba nem fog beleesni a két meghajtó IC. Pár kérdés még felmerült bennem. A motor áramot hol mérted? 2463-on be van terhelve a motor, vagy nincs? (Érdekesnek tartom azt is továbbá, hogy üresjáratban 2.5, lefogva 2.7A-t vesz fel a motor, egy 14.4V-os bosch fúrógép motora, amihez IRLR7843 félhíd és ir2104 párosult üresben 1.5A-t evett, míg nyomatékzár nélkül teljesen lefogva majdnem 15A-t) ui: Nézd majd meg teljesen bekapcsolt p-fet alatti n-fet gs jelalakját is majd, valamerre el kell folynia annak a nagy áramnak, ami akkora feszültséget ejt a p-csatornás feten...
Értem. Vannak még 2,2µF-os MKS kondijaim, odapróbálom azokat.
A 2463-s kép terhelt motornál készült. Az áram azért ennyi mert nem akartam maxra felnyomni nehogy elszálljon a FET amíg a fotót készítem. A motor 7,2V-os, az akksi 6V -os ennek megfelelő az áramfelvétele. kb. 10A maximum teljesítményen terheléssel. Robbe Power 600/19 -es modell motor A korábban mutatott jelalak egyértelműen kivehető a test és a motor "bekapcsolt felső FETes" oldala közt mérve is. Ahelyett, hogy szépen fent marad a fesz, be-be "szakad". Olyan mintha az alsó FET rányitna. Pedig elvileg nem teszi. A kondikat most kipróbálom. kieg.: A motor áramot egy az akksival sorba kötött multiméterrel mértem. Nem a legpontosabb főleg a PWM miatt, de azért irányértéknek jó.
Igen, olyan mintha rányitna az alsó fet, de ha tényleg ez lenne akkor már valószínüleg pukkant volna.
Mivel a gate jel rendben van, ezért a "beszakadást" az okozhatja csak, hogy bazi nagy áram folyik át rajta, ez a motoron nem folyhat, mert az egy soros LR taggal modellezhető, és az induktivitása van akkora, hogy ilyen áramváltozást ne engedjen meg ilyen frekin. Így már csak az a lehetőség maradt hogy az alsó fet valamennyire rányit. A vezérlő elektronika nem lehet hibás, mivel üresben jól működik, így marad az, hogy a motor növekvő árama miatt a vezérlő összeszed némi zavart, és fals jelet ad a fetnek. Ha a kondik, illetve egy kis áthuzalozás nem segít, akkor marad az új nyák. (Illetve ez a jelenség csak az éppen bekapcsolt p-fet melegedését magyarázza, a másik melegedése a body dióda használata miatt van, mert az n-fet kikapcsolása után tp-ton ideig arra terelődik rá a motor árama, ezt úgy lehet kiköszübölni, hogy a software-be beleírod azt hogy kapcsolja be pwm-et kapcsoló n-fet-el ellenütemben a felette lévő p-fet-et is. Ezt viszont te tudod, hogy megoldható-e, én nem tudom milyen timerek vannak a pic-ben)
Ráraktam 1-1 2,2µF -os kondit közvetlenül a source-ok közé, de sajnos a jelenség ugyanaz maradt.
Már sokszor olvastam, hogy a nagyáramú/nagyfrekis kapcsolások megszivathatják az embert, ha nem jól tervezi a NYÁK-ot. (Esetleg ha nem úszom meg, hogy újat kelljen terveznem, akkor jól jönne néhány jótanács a vezetősávok elhelyezése terén.) Nem tudom mennyire látni de igyekeztem a lehető legrövidebb úton eljuttatni az áramot oda ahová mennie kell. Még holnap megpróbálom azt is, hogy átlósan kiveszek két FET-et, és megnézem hogy úgy is melegszik-e a felső. Akkor biztosra lehetne venni, hogy a rányitás okozza az áramlökést. Elméletileg lehetséges az ellenütmű vezérlés is, de nem vagyok benne 100%-osan biztos. Át kell néznem a PIC adatlapját hozzá. Amúgy nem tudom ez számít-e bármit, de van még a tápon egy 15V-os Transil dióda is. Ezt a FET-meghajtó védelme érdekében építettem be kiegészítésként. (a 2461-es képen kicsit látni is)
Az átlós fet kiszedés nem jó ötlet, csak a folyamatosan bekapcsolt p-fet alatti n-fet-et szedd ki.
Írtam, hogy amikor a pwm-et szabályzó n-fet kikapcsol akkor a motor árama átterelődik a másik fet body diódájára. Ha nincs ott dióda amire átterelődjön, akkor egy túlfeszültség tüske lesz, ami átüti a fetet. De mielött ezt megcsinálod majd nézd meg szkóppal a folyamatosan bekapcsolt p-fet alatti n-fet gate-jét is. Biztos meg lehet oldani, hogy jól működjön. Amúgy nemrég jutott eszembe egy egyszerűbb vezérlés. A félhidak p és n fetjeinek a gate-ja közösítve van. (Ill. egy-két ellenálás, meg dejóda van benne, hogy legyen holtidő) Az egyik félhidat vezérled pwm-el. A másik félhidat pedig 0-1 között kapcsolod a menetiránynak megfelelően. Menetirány váltáskor csak a kitöltési tényezőt kell az ellentetjére állítani. A nyáktervezésnél törekedni kell a rövid fólia csíkokra, hogy a gyors áramváltozások minnél kissebb tüskéket indukáljanak a csíkok induktivitásában, illetve oda kell figyelni a megfelelő hidegítésre, hogy a nagy kapcsolóáramú részek hurokjai minnél kisebbek legyenek, és ne legyen átfedés a nagyáramú és a kisáramú hurkok között. Valamint oda kell figyelni a "földelésre" is. A vezérlő és a teljesítmény elektronika földjét lehetőleg egy ponton kell közösíteni. Ezenkívül még hasznos a kétoldalas nyák egyik oldalt teliföldel, mert csökkenti a parazita induktivitásokat. Egy jól bevált elrendezés az, hogy baloldalt van a betáp, a hidegítő kondik, a motorvezetékek, középen a fetek, jobboldalt a vezérlés. Majd késöbb rakok fel egy rajzot, mire gondolok. Üdv!
Kivettem az egyik N-FET-et és úgy tűnik nem az alsó FET kapcsolt rá. Gyakorlatilag ugyanúgy melegszik mindkét FET és az állandóan bekapcsolt oldalon szép sima fesz helyett azt a randa beesést látni továbbra is.
Na erre mit lehet lépni?
Motorról tudsz írni valamit?
Sima két mágnes forgórész, kommutátor, szénkefe felépítés, vagy van benne zavarszűrő kondi vagy valami?
Robbe Power 600/19 néven található meg a neten. 7,2-8,4V a névleges üzemi feszültsége. kb. 11A az üzemi árama névleges feszültségen. Sima 2 mágneses kommutátoros motor. Amennyire a szellőzőkön belátok, van benne 2 kerámia kondi amik a két kivetés és a fémház között vannak. Én utólag tettem rá egy 100nF-os kerámiát a két kivezetésre közvetlenül (talán látni valamelyik képen)
Akkor próbáld meg eltávolítani a kondikat.
Azért esik be annyira a feszütség, mert amikor bekapcsol az alsó n-fet, akkor a kondik töltetlenek, ezért van a bazi nagy áramimpulzus. Amikor petig kikapcsol a fet a motor árama kisüti a kondikat. Szóval minden periódus elején fel kell töltenie a kondit.
De ezek csak kis vacak kerámia kondik nem lehet nagy a kapacitásuk... De azért leveszem őket próbaképpen.
Hát a kondik levétele csupán abban segített, hogy a tüskék még nagyobbak és veszélyesebbek legyenek.
Áá. Kibujt a szög a zsákból, nem jó a vezérlése.
Ha teljesen be lenne kapcsolva, akkor ekkora feszültséghez nagyon nagy áramnak kéne folynia. Ezt viszont jó kérdés mi okozhatja. Biztos hogy a meghajtójel nincs renden. Az alsó fet bekapcsolásakor le kell hogy csökkenjen GS feszültség 4V környékére. Meg kéne nézned egyszerre közvetlenül a GS és DS lábakon méreve szkóppal. ui: Ennek ellenére a kondi ugyanúgy nemkívánatos, ne rakd őket vissza!
Tessék:
Felső sugár: Drain, alsó sugár: source. Szkóp test a pozitívon. 5V/ div, 10us/div
Ez már teljesen más mint a 2463. Látszik hogy a visszaható kapacitáson a DS feszültség megrángatja a GS feszültséget, be is púposodik.
És a kiváltó ok is látszik. Ott a berezgés a gate jelen a bekapcsoláskor, és a DS feszültségen is látni hogy fogas. (n*10MHz-es belengés) Elég kicsi a fet belső gate ellenállása, és a meghajtó is kisimpedanciás, így nem nagyon van ami csillapítsa a gate kapacitás, és a parazita induktivitások rezgőkörét. Próblj bele a gate-el sorosan egy 10 ohmos ellenállást.
Hát ha ha alaposan megnézem van rajta egy apró lengés ott ahol megszalad az áram.De ez annyira egy gyenge valami, hogy nem tartom valószínűnek, hogy ez okozza..
100_2482: Fent Drain, lent PIC kimenet 100_2483: a felső csak 10x-es időnyújtással 100_2485: fent FET Gate, lent PIC kimenet 100_2486: a felső csak 10x-es időnyújtással 5V/div, 5us/div jav.: a #1275198-as hsz-ben Gate-re gondoltam, de source-ot írtam.
2486-on látszik, hogy a tüske eléri a nyitó feszültséget, és onnantól a belengés a púp végéig a nyitó feszültség közelében marad. (Valahol a raszter vonal fölött van egy picivel a nyitófesz, eléggé a határon, de ha a tüske megszüntethető akkor működhet. Viszont egy logic fet jobb lenne, csak p-fetben nemtudom hol lehet ilyet találni)
Csillapítani kell a gate kört, hogy minnél elöbb lecsengjen. Illetve a nyákterven a pic-től a gnd-t a meghajtóig körbe viszed, viszont a négy vezérlőjelelt középen, így van egy hurkod, amiben pont benne van a kapcsoló kör. Vágd át a két szélső gnd összekötést és vezetékezd be középen.
Amit korábban említettem FDD6685 valamivel alacsonyabb Gate küszöb feszültséggel is rendelkezik, többek között azért gondoltam erre a típusra. A GND átkötését megpróbálom. Meg a gate ellenállást is mindjárt. Viszont, ha a PIC GND-jét a mérőellenállások mögül veszem, akkor nem lesz árammérés. Ha legalulról az ellenállások mellől a PIC alatti területre átkötöm az megfelel?
FDD6685 jó lenne, de lehet hogy a tüske azt is megbolondítaná, azt mindenképp meg kéne szüntetni.
A gnd átkötésnél csak az a lényeg hogy ne legyen ott a hurok, a sönt elé kötheted, csak középen legyen. Amúgy az LM324 ilyen alacsony bemeneti fesznél működik még?
Kipróbáltam. Hurok megszakítva+ 22Ohm-os ellenállás a felső FET-ek gate-jén. Talán egy pici leheletnyivel jobb lett, de még így is rendesen melegszik.
100_2498: fent Drain lent Gate (5us/div) 100_2495: fent Drain lent PIC limenet (5us/div) 100_2493: fent Gate lent PIC kimenet(10us/div)
Pakold vissza a fetekre a kondit is a source-ok közé, lehet sokat számít.
ui: a tüske ugyanúgy megvan amikor bekapcsol az alsó fet, csak a gate kör csillapítása ennyit használt.
Pedig pont a lehető legkisebb veszteség és a leggyorsabb fel/le futás érdekében nem tettem ellenállást mindenhova, és alkalmaztam ilyen erős FET drivert.
Csatlakozom, jó ötlet, az átkötések helyett ellenállást tenni.
A pic kimeneti ellenálása kb. mekkora ha digit kimenetnek van beálítva?
Holnap megpróbálom még visszarakni a kondit, bár sejtésem szerinte ennél azért még több kell neki. Még valami(ke)n finomítani kéne.
Igazából a probléma az elhelyezéssel van. Ott a tüske a tc bementén és kimenetén is, de nem azért mert a tc átviszi a bemenetről (ahoz túl lassú) hanem mivel a nagyáramú rész közepén van a meghajtás.
Egy új nyák megoldaná a problémát, fd-vel 100%-osan.
Elszámoltam a szkópos fotón a tüske szélességét, át tudja vinni a tc, lehet akkor a pic és a tc közötti ellenálások meg is oldják a problémát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |