Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Akkor egy párhuzamos rezgőkör egyenirányítva szerinted megteszi?
Nem kell egyenirányítani. Viszont valami ellenállás kell hozzá.
Használj a vételhez is tesla tekercset (ugyanolyat mint az adó oldali), így lehet a legnagyobb távot elérni.
És akkor lehet nagyobb távolságot elérni, hogyha valami sima tetőkapacitást teszek rá is nincs kitörési pont rajta ugye?
Üdvözlet mindenkinek.
Épp egy tesla tekercs meghajtó hídjához szedem össze az alkatrészeket ebből kifolyólag a következő kérdéssel fordulnék hozzátok.: A TC4468 típusú FET - meghajtó IC alkalmas lenne-e 4db IRFP 450 teljesítmény MOSFET meghajtására, vagy inkább alkalmazzam a TC4420 és TC4429 típusokat. Segítségeteket előre is köszönöm.
Igy van, ha szikrázik - akkor veszteség van. Nekem 2 tekercs között a tekercs hosszának 3x-a távolságban, közel 20%-ot ki tudtam venni a betáplálthoz képest.
Egy ledet hajtani, többtíz/száz Watt benenőből szerintem elég messziről meg lehet.
Szerintem a nagyobb áramú jobb lenne - a meghajtó trafónak is lesznek veszteségei, és a FET-ek gate töltése sem kicsi...
Hali!
Az omega labs oldalán szerettem volna kicsit nézelődni, de nem működik az oldal. Tudja esetleg valaki, hogy hová költözött vagy egyáltalán működik-e még? Köszi.
Igen. Nálam sem tölti be. Valószínű hogy karban tartás.
Üdv!
Először is köszönöm a válaszokat! Körülnéztem ahogy javasoltad, és találtam is elég sokféle kapcsolást. Tervbe vettem, hogy megpróbálok egyet megépíteni, csak nem tudom melyiknek érdemes nekiállni. Ez egyrészt a bőség zavara, de inkább részemről a kellő hozzáértés hiánya. ![]()
Bővebben: Link
Én ezt építettem meg, a texastól tudsz rendelni ilyen félhíd meghajtó IC-ket. Kezdetnek ez ideális, de ez már hálózati feszültséget használ (illetve 120V-ot), szóval egy 230/110V-os trafót érdemes bekötnöd elé.
Szolgáltatóváltás miatt nem elérhető, amint megkapom az ftp jelszót, feltöltöm újra.
Üdvözletem!
Kicsit megakadtam, így segítséget szeretnék kérni. Készítek egy 500W-os teslát, 5kV/100mA-os NST-ből. Kiszámoltam már az NST impedanciáját, ez kijött 50kohm-ra. Majd számoltam egy elsődleges rezonancia kapacitást, amit ha jól tudok nem szabad alkalmazni, mert begerjed vele az NST. Ez kijött 63,7nF-ra. Optimális kapacitásnak statikushoz 103nF, forgó szikraközhöz pedig 121nF jött ki. Majd találtam még olyat hogy pfc fázisjavító kondi. ( nem tudom hogy mekkora szerepe lenne, illetve kell-e ) De ezt is kiszámoltam 37,6nF-ra. Viszont a thompson képlettel is kijött a 63,7 nF. Nem tudom hogy jól számoltam e. A primer felől érdeklődnék, hogy melyik kialakítás lenne jó, ekkora teljesítményre, hogyan tudnám ezt kiszámolni ( hosszát, induktivitását ). Meg lenne még egy olyan problémám, hogy adott egy vezeték keresztmetszet a szekunderhez, példának vegyük 0,25nek. 1000 menetet tekerek az kb 25cm magas lenne.( Kell e nagyobb? illetve elég e a 25 cm? bár én kevesellem ) Hogyan lehetne ezt módosítani, hogy a szekunder magasságát növeljem a vezeték keresztmetszet megtartása mellett? Nagy gond az, ha például 2000 menet lesz? Mennyire irányadóak a szekuder arányok? Értem ezalatt a pl.: 1:4hez? Hirtelen ennyit kérdeznék, de valószínű hogy elakadok még. A segítséget előre is köszönöm! ![]()
Számolgattam kicsit a TeslaMap nevű programmal. Ezek jöttek ki. Aki lát benne bibit kérem segítsen a javításában. Köszönöm
Ma kísérletezgettem, amikor észrevettem, hogy a GU81-es teslámban meghalt a staccato vezérlő. Ötletem sincs, hogy mi lehet a baja, mert a működést jelző LED olyan frekvenciával villog amit beállítok a potikkal. A triacot már kicseréltem, hátha az a probléma (800V 4A-s van benne), de nem segített semmit. Még el se pukkant, és nincs zárlat a lábai között. A GND és a kontroller kimenete közé ha hangszórót teszek, az szépen a beállított frekivel kattog. Szerintetek mi lehet a probléma vele? ( A Triac a GND és a katód közé van bekötve, és a T1 és a T2 közé egy kapcsoló van rakva, hogy működés közben kiiktathassam a staccato-t az áramkörből.)
Nem tudom hogy jó lehet-e egy relé a triac helyett.
Szerintem nem jó a relé. Próbálgattam még, hátha működik a staccato, de azt vettem észre, hogyha ezzel járatom a tekercset akkor másak azért a szikrák mint ha anélkül járatom. Kicsit mintha reagálna is a potik változtatására, de semmi mást nem csinál. A vezetéknélküli továbbítással kapcsolatban annyi jött össze eddig, hogy csináltam a primerhez hasonló tekercset csak 160-as helyett 110-es csőre és ezzel párhuzamba kötöttem ugyanakkora kondit mint ami a tesla tekercsben van a primer körben. Így olyan 20cm távolságban a tesla-tekercstől világított max. a LED. Utána már semmi nem volt.
Idézet: „A vezetéknélküli továbbítással kapcsolatban annyi jött össze eddig, hogy csináltam a primerhez hasonló tekercset csak 160-as helyett 110-es csőre és ezzel párhuzamba kötöttem ugyanakkora kondit mint ami a tesla tekercsben van a primer körben. Így olyan 20cm távolságban a tesla-tekercstől világított max. a LED. Utána már semmi nem volt.” A szekundert másold le, ne a primert - a te esetedben a szórt mágneses teret fogtad be 20 cm-ről, nem a kisugárzott EM-mezőt! Láttam olyan videót, amin a működő Tesla-tekercstől méterekre egy másik szekunder tekercs (nem ugyanolyan, mint a működő, tehát még azt se lehetett mondani, hogy jól össze voltak hangolva) is szikrázott, pontosabban koronajelenséget produkált, tehát több kV nagyságrendű feszültség jelent meg rajta. A lényeg a minél pontosabb hangolás.
A Staccato-val szerinted mi lehet a baj? A triakkal sikerült egy hálózati izzó működését kontrollálnom, tehát szerintem nem az a probléma.
Mint már említettem, ilyen staccatóval nincs tapasztalatom, nem tudok biztosat mondani.
De azt tudom, hogy meglehetősen nagy igénybevételnek lehet kitéve a triac a VTTC-ben. Nem tudom, változtattál-e valamit a kialakításon, elsősorban az árnyékolásra gondolok, meg a staccato tápjának zavarszűrésére. Lehet, hogy olyan zavarokat kap a triac, amitől visszagyújt. Mondád, hogy kísérleteztél, esetleg úgy hangoltad a tekercseket, hogy több felharmonikust termel? Vagy több energia jut vissza a primer körbe (szoros csatolás, összehangolatlanság)? Javaslom, hogy a triac-kal köss párhuzamosan egy snubbert (guglizz ![]() Az értékeket saccoltam, eddig csak 50Hz-es, normál hálózati üzemre tervezett snubbereket láttam, konkrétan idevalót nem. Te lehetsz az úttörő! ![]() A triac sarkain a snubber megakadályozza a kikapcsoláskori meredek feszültségemelkedést (RC-tag indőállandó!), mert van egy deltaU/deltaT érték, amit nem szabad túllépni, különben nem tud a határréteg visszazárni. A C-t tölti az R-en keresztül a növekedő feszültség és nem a triac-ot birizgálja. A Tesla-tekercsen meg ugye nagyfrekvencia van, meredek feszültségugrásokkal...
Üdv!
Segítséget kérnék a primer tekercs számításához. Próbáltam már a winteslát is, teslamapot is. Nem hajlandó megmondani nekem a primer menetszámot. De ez nem is olyan nagy gond, ha valaki leírná nekem, hogyan is megy ennek a kiszámítása. Mi határozza meg a primer menetszámot? És azt hogyan lehet kiszámolni? Köszönöm előre is
A primer menetszámot jópár dolog határozza meg ( helikális vagy spirális a primered, milyen vastag vezetékből tekered a primert, mekkora a primer kondid). A deepfriedneon-on vannak jó számoló programok, azzal ki tudod számolni. A szekunder frekvenciára kell hangolnod a primer rezgőkört (ami egy párhuzamos LC rezgőkör).
_BiG_ Nagyon jó ötlet volt a snubber, köszönöm szépen. ![]() ![]() Szerinted az gond, hogyha a primer 20kV-os 2nF-os tárcsakondi zizeg egy kicsit? A vezetéknélküli átvitellel is haladtam. A nagyjából 1m-re (vízszintesen 1 m) lévő szekunder tekercsből 1,5 centis szíkrákat lehet előcsalogatni, és ha LED-et kötök a szekunder kivezetései közé, az olyan 3 méterig világít.
Szia Velkey!
Leköteleztél, és nagyon szépen köszönöm a segítséged! ![]()
Sziasztok
Lenne egy kérdésem hogy ennek a nyáktervnek valaki tud csinálni kinyotatható fórmátumot adni? Bővebben: Link A mini tesla tekercs 3. képet nézd Üdv:Bálint
Örvendek, hogy használt
![]() A kérdés: a VTTC tápja egyutasan vagy kétutasan egyenirányított? Ugyanis ne feledd, hogy nem egyenáramról egy a cucc! Lüktető az az egyenáram, tehát csak akkor fog neked a triac kapcsolni, ha van épp mit kapcsolni. A szaggatás (gyújtás) üteme és a tápfeszültség hullámzása összefügg. Azonfelül a maximális energiát a teljesen feltöltött tápkondi adja, ha van, így ha az 50 Hz-hez szinkronizálod a staccatót mondjuk nullátmenet-figyeléssel, fogja a legnagyobb szikrát adni. Staccatóval nem fogod zenére bírni, szinte biztos. Ha zizeg a kondi, akkor baj van, valahol koronázik, vagy áthúz. Nem hinném, hogy jót jelent. Inkább több darabból rakd össze a kívánt kapacitást (soros-párhuzamos).
Halli.
Ezt, egy univerzális nyákra is meg lehet építeni.
De ha a keresőbe beírod ,hogy minitesla és Keresés Fájmellékletek akkor kidobja a Sprint Layout-os változatot.
Szia!
Csatolom neked a nyomtatható verziót.Nem az én munkám,nem is néztem át,ellenőrizd le mielőtt megépíted!A pdf-ből nyomtathatod is,nem kell méretezned a nyáktervet.Elvileg vasaláshoz és fotózáshoz is megfelelő,a rajzolat megy a rézfelületre. Üdv.:Zoli
Köszömöm Zoli
Szaisztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy PL504 helyett VTTC-be megfelelne-e a PL500? Illetve ,hogy Milyen primer ,feedback és secunder kell hozzá? Gondolok itt-Huzal vastagságra menetszámra és átmérőre. Az lenne a legjobb ha megfelelne neki a Gu50-es felállás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |