Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   176 / 227
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Akkor egy párhuzamos rezgőkör egyenirányítva szerinted megteszi?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Nem kell egyenirányítani. Viszont valami ellenállás kell hozzá.
(#) fordkapcs válasza velkey hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Használj a vételhez is tesla tekercset (ugyanolyat mint az adó oldali), így lehet a legnagyobb távot elérni.
(#) velkey válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

És akkor lehet nagyobb távolságot elérni, hogyha valami sima tetőkapacitást teszek rá is nincs kitörési pont rajta ugye?
(#) HöTö hozzászólása Aug 8, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek.
Épp egy tesla tekercs meghajtó hídjához szedem össze az alkatrészeket ebből kifolyólag a következő kérdéssel fordulnék hozzátok.: A TC4468 típusú FET - meghajtó IC alkalmas lenne-e 4db IRFP 450 teljesítmény MOSFET meghajtására, vagy inkább alkalmazzam a TC4420 és TC4429 típusokat.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) fordkapcs válasza velkey hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Igy van, ha szikrázik - akkor veszteség van. Nekem 2 tekercs között a tekercs hosszának 3x-a távolságban, közel 20%-ot ki tudtam venni a betáplálthoz képest.
Egy ledet hajtani, többtíz/száz Watt benenőből szerintem elég messziről meg lehet.
(#) fordkapcs válasza HöTö hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Szerintem a nagyobb áramú jobb lenne - a meghajtó trafónak is lesznek veszteségei, és a FET-ek gate töltése sem kicsi...
(#) Big Blaster hozzászólása Aug 8, 2012 /

Hali!

Az omega labs oldalán szerettem volna kicsit nézelődni, de nem működik az oldal. Tudja esetleg valaki, hogy hová költözött vagy egyáltalán működik-e még?

Köszi.
(#) alfa007 válasza Big Blaster hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Igen. Nálam sem tölti be. Valószínű hogy karban tartás.
(#) vargalaszlo0405 válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Üdv!
Először is köszönöm a válaszokat!
Körülnéztem ahogy javasoltad, és találtam is elég sokféle kapcsolást. Tervbe vettem, hogy megpróbálok egyet megépíteni, csak nem tudom melyiknek érdemes nekiállni.
Ez egyrészt a bőség zavara, de inkább részemről a kellő hozzáértés hiánya. Ha van ami szerinted működő, vagy már bevált kapcsolás megtennéd hogy útba igazítasz? (Nem vagyok alapvetően lusta, de nem sok időm van a fórumot böngészni)
(#) Collector válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Bővebben: Link
Én ezt építettem meg, a texastól tudsz rendelni ilyen félhíd meghajtó IC-ket. Kezdetnek ez ideális, de ez már hálózati feszültséget használ (illetve 120V-ot), szóval egy 230/110V-os trafót érdemes bekötnöd elé.
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Szolgáltatóváltás miatt nem elérhető, amint megkapom az ftp jelszót, feltöltöm újra.
(#) joseyy hozzászólása Aug 11, 2012 /

Üdvözletem!
Kicsit megakadtam, így segítséget szeretnék kérni. Készítek egy 500W-os teslát, 5kV/100mA-os NST-ből. Kiszámoltam már az NST impedanciáját, ez kijött 50kohm-ra. Majd számoltam egy elsődleges rezonancia kapacitást, amit ha jól tudok nem szabad alkalmazni, mert begerjed vele az NST. Ez kijött 63,7nF-ra. Optimális kapacitásnak statikushoz 103nF, forgó szikraközhöz pedig 121nF jött ki. Majd találtam még olyat hogy pfc fázisjavító kondi. ( nem tudom hogy mekkora szerepe lenne, illetve kell-e ) De ezt is kiszámoltam 37,6nF-ra. Viszont a thompson képlettel is kijött a 63,7 nF. Nem tudom hogy jól számoltam e. A primer felől érdeklődnék, hogy melyik kialakítás lenne jó, ekkora teljesítményre, hogyan tudnám ezt kiszámolni ( hosszát, induktivitását ). Meg lenne még egy olyan problémám, hogy adott egy vezeték keresztmetszet a szekunderhez, példának vegyük 0,25nek. 1000 menetet tekerek az kb 25cm magas lenne.( Kell e nagyobb? illetve elég e a 25 cm? bár én kevesellem ) Hogyan lehetne ezt módosítani, hogy a szekunder magasságát növeljem a vezeték keresztmetszet megtartása mellett? Nagy gond az, ha például 2000 menet lesz? Mennyire irányadóak a szekuder arányok? Értem ezalatt a pl.: 1:4hez? Hirtelen ennyit kérdeznék, de valószínű hogy elakadok még. A segítséget előre is köszönöm!
(#) joseyy hozzászólása Aug 12, 2012 /

Számolgattam kicsit a TeslaMap nevű programmal. Ezek jöttek ki. Aki lát benne bibit kérem segítsen a javításában. Köszönöm
(#) velkey hozzászólása Aug 12, 2012 /

Ma kísérletezgettem, amikor észrevettem, hogy a GU81-es teslámban meghalt a staccato vezérlő. Ötletem sincs, hogy mi lehet a baja, mert a működést jelző LED olyan frekvenciával villog amit beállítok a potikkal. A triacot már kicseréltem, hátha az a probléma (800V 4A-s van benne), de nem segített semmit. Még el se pukkant, és nincs zárlat a lábai között. A GND és a kontroller kimenete közé ha hangszórót teszek, az szépen a beállított frekivel kattog. Szerintetek mi lehet a probléma vele? ( A Triac a GND és a katód közé van bekötve, és a T1 és a T2 közé egy kapcsoló van rakva, hogy működés közben kiiktathassam a staccato-t az áramkörből.)
(#) alfa007 válasza velkey hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Nem tudom hogy jó lehet-e egy relé a triac helyett.
(#) velkey válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szerintem nem jó a relé. Próbálgattam még, hátha működik a staccato, de azt vettem észre, hogyha ezzel járatom a tekercset akkor másak azért a szikrák mint ha anélkül járatom. Kicsit mintha reagálna is a potik változtatására, de semmi mást nem csinál. A vezetéknélküli továbbítással kapcsolatban annyi jött össze eddig, hogy csináltam a primerhez hasonló tekercset csak 160-as helyett 110-es csőre és ezzel párhuzamba kötöttem ugyanakkora kondit mint ami a tesla tekercsben van a primer körben. Így olyan 20cm távolságban a tesla-tekercstől világított max. a LED. Utána már semmi nem volt.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Idézet:
„A vezetéknélküli továbbítással kapcsolatban annyi jött össze eddig, hogy csináltam a primerhez hasonló tekercset csak 160-as helyett 110-es csőre és ezzel párhuzamba kötöttem ugyanakkora kondit mint ami a tesla tekercsben van a primer körben. Így olyan 20cm távolságban a tesla-tekercstől világított max. a LED. Utána már semmi nem volt.”

A szekundert másold le, ne a primert - a te esetedben a szórt mágneses teret fogtad be 20 cm-ről, nem a kisugárzott EM-mezőt!
Láttam olyan videót, amin a működő Tesla-tekercstől méterekre egy másik szekunder tekercs (nem ugyanolyan, mint a működő, tehát még azt se lehetett mondani, hogy jól össze voltak hangolva) is szikrázott, pontosabban koronajelenséget produkált, tehát több kV nagyságrendű feszültség jelent meg rajta.

A lényeg a minél pontosabb hangolás.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

A Staccato-val szerinted mi lehet a baj? A triakkal sikerült egy hálózati izzó működését kontrollálnom, tehát szerintem nem az a probléma.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Mint már említettem, ilyen staccatóval nincs tapasztalatom, nem tudok biztosat mondani.
De azt tudom, hogy meglehetősen nagy igénybevételnek lehet kitéve a triac a VTTC-ben. Nem tudom, változtattál-e valamit a kialakításon, elsősorban az árnyékolásra gondolok, meg a staccato tápjának zavarszűrésére.
Lehet, hogy olyan zavarokat kap a triac, amitől visszagyújt.

Mondád, hogy kísérleteztél, esetleg úgy hangoltad a tekercseket, hogy több felharmonikust termel? Vagy több energia jut vissza a primer körbe (szoros csatolás, összehangolatlanság)?

Javaslom, hogy a triac-kal köss párhuzamosan egy snubbert (guglizz ) - ez egy soros RC-tag, aminek az értékei R: ~ 50-100 ohm / 10 W, C: ~ 10-20 nF / ~5kV. Ez lehet/legyen tárcsakondi. Az R ne legyen kisteljesítményű, sőt, inkább több soros tagból épüljön fel, mert egy ellenállás nem biztos, hogy kibírja a nagyfeszültséget! Pl. 10 ohmos darabokból rakd össze, így még a legmegfelelőbb értéket is be tudod állítani.
Az értékeket saccoltam, eddig csak 50Hz-es, normál hálózati üzemre tervezett snubbereket láttam, konkrétan idevalót nem. Te lehetsz az úttörő!

A triac sarkain a snubber megakadályozza a kikapcsoláskori meredek feszültségemelkedést (RC-tag indőállandó!), mert van egy deltaU/deltaT érték, amit nem szabad túllépni, különben nem tud a határréteg visszazárni. A C-t tölti az R-en keresztül a növekedő feszültség és nem a triac-ot birizgálja.
A Tesla-tekercsen meg ugye nagyfrekvencia van, meredek feszültségugrásokkal...
(#) joseyy hozzászólása Aug 17, 2012 /

Üdv!
Segítséget kérnék a primer tekercs számításához. Próbáltam már a winteslát is, teslamapot is. Nem hajlandó megmondani nekem a primer menetszámot. De ez nem is olyan nagy gond, ha valaki leírná nekem, hogyan is megy ennek a kiszámítása. Mi határozza meg a primer menetszámot? És azt hogyan lehet kiszámolni? Köszönöm előre is
(#) velkey válasza joseyy hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A primer menetszámot jópár dolog határozza meg ( helikális vagy spirális a primered, milyen vastag vezetékből tekered a primert, mekkora a primer kondid). A deepfriedneon-on vannak jó számoló programok, azzal ki tudod számolni. A szekunder frekvenciára kell hangolnod a primer rezgőkört (ami egy párhuzamos LC rezgőkör).

_BiG_
Nagyon jó ötlet volt a snubber, köszönöm szépen. Amint beépítettem (52ohm ellenállás és 20nF 4kV volt sorba kötött fóliakondikból a C) rögtön lehetett modulálni a frekvenciát. Viszont voltak kisebb zavarok is. Amikor teljesen kitekerem (50Hz-n kellene mennie) akkor akadozik a szikra, tehát olyan 30-40 Hz lett a max frekvencia. Valamint így a kitöltést se nagyon tudom modulálni, mert nem lehet hirtelen emelkedéseket létrehozni. A triac pedig egyáltalán nem melegedett, ami nagyon jó. Variálgattam az ellenállást, ha túlságosan kevés volt (22 ohm tájékán) akkor nem lehetett kis frekvencián (20Hz környéke) modulálni. Most fogok majd a kondival kísérletezni, hogy annak a variálására hogyan reagál.
Szerinted az gond, hogyha a primer 20kV-os 2nF-os tárcsakondi zizeg egy kicsit?
A vezetéknélküli átvitellel is haladtam. A nagyjából 1m-re (vízszintesen 1 m) lévő szekunder tekercsből 1,5 centis szíkrákat lehet előcsalogatni, és ha LED-et kötök a szekunder kivezetései közé, az olyan 3 méterig világít.
(#) joseyy válasza velkey hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia Velkey!
Leköteleztél, és nagyon szépen köszönöm a segítséged!
(#) -balint01- hozzászólása Aug 17, 2012 /

Sziasztok
Lenne egy kérdésem hogy ennek a nyáktervnek valaki tud csinálni kinyotatható fórmátumot adni?
Bővebben: Link
A mini tesla tekercs 3. képet nézd
Üdv:Bálint
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Örvendek, hogy használt

A kérdés: a VTTC tápja egyutasan vagy kétutasan egyenirányított?

Ugyanis ne feledd, hogy nem egyenáramról egy a cucc! Lüktető az az egyenáram, tehát csak akkor fog neked a triac kapcsolni, ha van épp mit kapcsolni. A szaggatás (gyújtás) üteme és a tápfeszültség hullámzása összefügg.
Azonfelül a maximális energiát a teljesen feltöltött tápkondi adja, ha van, így ha az 50 Hz-hez szinkronizálod a staccatót mondjuk nullátmenet-figyeléssel, fogja a legnagyobb szikrát adni.
Staccatóval nem fogod zenére bírni, szinte biztos.

Ha zizeg a kondi, akkor baj van, valahol koronázik, vagy áthúz. Nem hinném, hogy jót jelent. Inkább több darabból rakd össze a kívánt kapacitást (soros-párhuzamos).
(#) alfa007 válasza -balint01- hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Halli.

Ezt, egy univerzális nyákra is meg lehet építeni.
(#) havranarpi válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

De ha a keresőbe beírod ,hogy minitesla és Keresés Fájmellékletek akkor kidobja a Sprint Layout-os változatot.
(#) belganarancs válasza -balint01- hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia!

Csatolom neked a nyomtatható verziót.Nem az én munkám,nem is néztem át,ellenőrizd le mielőtt megépíted!A pdf-ből nyomtathatod is,nem kell méretezned a nyáktervet.Elvileg vasaláshoz és fotózáshoz is megfelelő,a rajzolat megy a rézfelületre.

Üdv.:Zoli

).lay].pdf

(#) -balint01- hozzászólása Aug 18, 2012 /

Köszömöm Zoli
(#) havranarpi hozzászólása Aug 18, 2012 /

Szaisztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy PL504 helyett VTTC-be megfelelne-e a PL500?
Illetve ,hogy Milyen primer ,feedback és secunder kell hozzá?
Gondolok itt-Huzal vastagságra menetszámra és átmérőre.
Az lenne a legjobb ha megfelelne neki a Gu50-es felállás.
Következő: »»   176 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem