Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1760 / 3984
(#) Router hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok!

Tegnap összeraktam az egyik Skori féle áramgenerátort. Bővebben: Link - itt a legalsó az.

A gondom annyi, hogy a kapcsolás elé betettem egy PTN78020H step down convertert mivel 24V-os a tápom és 18-ig üzemképes az áramgenerátor. Ezzel annyi a baj, hogy melegszik a dc-dc konverteren a tekercs és az 555 is.

Egyébként tökéletesen üzemel az áramkör de a melegedést nem értem. A konverter nélkül nem melegszik az 555 (12V-ról), viszont ha elé teszem, egyből hevül minden.

Mi lehet a gond?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Így is lehet mondani, de én egy ohm-ot képzeltem az R helyébe és máris megvilágosodtam. Azért ez is számít.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Úgy is jó, de a K ohm os, M ohm os tartományban is R a neve. Jelen esetbenb persze nincs jelentősége, csak kötekszem.
(#) maximus79 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok!

Ha valakinek tudok segiteni alkatresz ugyben irjon. Van elolepom is nem az usb-es fajtabol. Van 3db csak alaplapom. Van egy db aminek a negy csatornabol egy nem szol amugy minen funkcio ok. 3 alkatresz kellne kiszedni a masik 3alaplap valamelyikerol es mukodokepes dolog lehetne az egeszbol... email matrahazigaborkukacfreemailponthu
(#) Balaa16 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia!
Van kb. 4 zóna. Mindegyiknek külön LED, ami jelzi a zónák állapotát, és külön van 4 LED a riasztási memóriához. Ha élesítve van a rendszer, és mondjuk a 2-es zóna riaszt, akkor ugye világít a zóna állapotát jelző LED. Az a lényeg, hogy miután pl. becsukják az ajtót, a 2-es zónához tartozó LED világítson. (külön van LED a memóriának, vagyis minden zónához 2 LED tartozik.) A memóriához tartozó LED-ek csak akkor kapnak feszt, ha élesítve van a rendszer. Remélem érthetően leírtam, hogy miről van szó.
Üdv! Balázs
(#) golem hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok!

Hoztak tegnap 2 hangfalat rá van irva hogy impedence 4...8 ohm. ez mit jelent?
(#) cipo22 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Üdv. mindenkinek!
Szeretném kiszámolni egy adott ponton áthaladó villamos energia mennyiségét, az áramerősséget mérem, a feszültséget ismerem, mert váltóáramról van szó.
A gondom az, hogy a pillanatnyi áramerősség értékét el kellene tárolnom, majd egy adott idő eltelte utáni értékkel megnövelnem.
Parsicban viszont nem találtam erre megoldást, pedig napok óta bújom a fórumot.
A segítséget előre megköszönöm.
(#) peter1995 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok. Kellene nekem egy kis segítség. Kellene nekem egy olyan kapcsolás ami kb 2 Hz-en kapcsol és elenged.
Arra gondoltam hogy egy 555IC-t beállítok 1,5-2Hz-re és a kimenetére teszek egy tranyó bázisát és akkor a C-E a Hz-re vezet és nemvezet?
Vagy ha túlbonyolítottam és lehet egyzserűbben is azt megköszönném.
(#) nyemi válasza mex hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Idézet:
„Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan?”

De, mert azt vallom, hogy tiszteld a vitapartneredet, mert tőle tanulhatsz a legtöbbet.

Idézet:
„Amúgy nagyon jól tudod, nem az utánépítéssel van a baj, hanem a pofátlan üzleteléssel.”

Tudom, de ez engem nem nagyon érdekel, legyen boldog vele. "Szerencsére" én nem ebből élek, aki meg csinálja, lelke rajta.
Amúgy nem könnyű kenyérkereset az se. Hallottam már más fórumba ilyen szerelőket szidni. Na, nem is nagyon írogat az illető már bele, mert szerintem mindig fél, hogy jön valami elégedetlen kuncsaft.

Idézet:
„Magyarkodásról inkább magánba kellene folytatni - bár nem látom értelmét.”

Igaz és elnézést. Másoktól is. De nem ide való téma én is már rájöttem.

Tisztelettel nyemi
Uí. Köszönöm az idézet gomb megtalálásához a segítséget.
Más fórumokon válasznyomógombként van definiálva ezért nem is figyeltem.
(#) amitech hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a zárlatbiztos trafó hogyan/mitől lesz zárlatbiztos és mi történik vele, ha zárlatba kerül? Illetve baj-e, ha egy ilyen trafó primerén olvadóbiztosítékot alkalmazok? Adatlapja szerint nem kell.
(#) peter1995 válasza amitech hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia. A biztosítékl sosem baj.
Az hogy zárlatos lett lehet pl attól hogy túlterhelődött és leégett a lakkozás a drótról.
(#) proli007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 11, 2012 / 1

Hello!
Ha jól értem, akkor mindössze az a feladat, hogy 4 zóna jelzéshez van 4 tárolt jelzés is. Hogy ha valamelyik zóna bejelez, majd megszűnik a jelzése, utólag lehessen tudni ki jelzett. Erre való, a tárolt jelzés.
De a flip-flop, vagy is RS tároló, jó a számodra. Csak 4db-ra van belőle szükséged. A zóna jelzése bebillenti a zónához tartozó tárolót, és ég a tárolt jelzés. (Set) A tárolók törlése lehet közös. Amikor élesíted a rendszert, és megjelenik a tárolók tápfeszültsége, egy időre törlöd a tárolókat. (Reset) Ez ennyi.
De én a helyedben négy db BT 149 D kis-tirisztort használnék. A jelzés begyújtja a tirisztort, a Led ég mindaddig, míg a tápfeszültséget el nem veszed. (Pontosabban míg a tirisztor anódárama meg nem szűnik.) Az meg az élesítés tápfeszültsége. Egy tároló csatorna = két ellenállás, egy tirisztor, és egy Led. Törölni nem kell, mert ha elveszed az "élesítve" jelet (tápot) "bont" a tirisztor.
üdv! proli007
(#) Balaa16 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia!
Köszönöm a segítséget!
Üdv! Balázs
(#) gronee hozzászólása Aug 12, 2012 /

Jó lenne ha valaki segítene nekem a 3 lábú tranzisztorok világában. Kezdő lévén ha ránézek egy tranzisztorra mondjuk a lapos oldalán(nem a félhenger)akkor honnan tudjam melyik a B,C,E ????
(#) kadarist válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia!
Az adatlapján megadják a bekötését.
(#) Balaa16 válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia!
Tranzisztortól függ. Ha a lapos oldalát nézed akkor balról jobbra: C,B,E. Általában BC.... tranzisztoroknál van így. BD... tranzisztoroknál viszont B,C,E. De inkább nézd meg a tranyó adatlapját.
Üdv! Balázs
(#) pjg válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Van olyan 3 lábú aminek a lábkiosztása gyártótól is függ. Ezért kell megnézni az adatlapot.
(#) amitech hozzászólása Aug 12, 2012 /

Sziasztok! Egy termosztátot építek, ahol egy BC337 tranzisztor végzi a relé kapcsolását. Most válogatom az alkatrészeket, de elakadtam, hogy, melyik változatát válasszam a BC337-nek. Lehet kapni kisebb (25TA) és nagyobb (40TA) változatút, utóbbinak nagyobb a bétája. Melyiket válasszam, illetve általánosságban mi a jelentősége ennek?

nekem BC-s tranyóm van,most már tudom melyik-melyik, köszönöm! Akkor a 2N3904-es tranyóm is így kell nézni?
(#) granpa válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia! Látatlanban: ha kicsi a kapcsoló jel (bázis áram), és nagy a relé meghúzó árama (collector áram), nagyobb ß. És fordítva. ß= Ic/Ib.

A tranzisztornál mi az a bázis ellenállás?
(#) granpa válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 / 1

Mint írták, az adatlapja szerint! Pl. 2n3904-ebc.
Gondolom nem a tranzisztor belső ellenállására gondoltál, hanem a bázis-emitter feszültség beállítóra, vagy az Ib beállítóra.
(#) kadarist válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 / 1

Az az ellenállás, ami a bázisáram értékét állítja be.
(#) kadarist válasza gronee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Ide süss: Adatlap
(#) amitech válasza granpa hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Egészen pontosan erről a kapcsolásról van szó. Az illesztést egy optocsatoló végzi. Ide melyik bétát ajánlanád?
(#) kadarist válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia!
A képen 25-ös van. De itt annyira nem is számít ez a különbség, mert akkora bázisárammal dolgozik a tranzisztor, hogy mindenképpen teljesen ki fog nyitni, akármelyik bétájút is választod.
(#) amitech válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Köszönöm a segítséget! Végezetül már csak egyetlen kérdésem lenne: okoz bármi gondot, ha a relé tekercsén lévő diódával párhuzamosan egy visszajelző LED-et kötök, megfelelő előtéttel?
(#) tib12 válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Nyugodtan kötheted úgy. Igazábol relétöl függ hogy hány mA-t fogyaszt de szerintem elég lesz. Sok sikert
(#) amitech válasza tib12 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Köszönöm szépen!
(#) amitech hozzászólása Aug 12, 2012 /

Úgy látszik mindig van új kérdés Egyenirányításnál pufferként használhatok alacsony impedanciás kondenzátort?
Következő: »»   1760 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem