Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1761 / 3984
(#) kadarist válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Használhatsz, de nem fontos olyat alkalmazni. Impulzusüzemű tápegységek simítójánál érdemes kis ESR értékűt használni, ahol nagyobb frekvenciák vannak.
(#) amitech válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Köszönöm! Valahol azt olvastam, hogy nem mindegyik fesz.szab szereti az alacsony impedanciás kondikat, sőt, volt aki azt mondta, hogy kizárólag oda szabad használni, ahol kifejezetten szükség van rá, ezért bizonytalanodtam el. :pirul:
(#) kadarist válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Ez téves információ, nem kell elhinni.
(#) granpa válasza amitech hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Az árkülönbség okán sem szoktunk igénytelen helyre low ESR-est használni, persze ha abból van doszt, akkor mért ne.
(#) Gezaba hozzászólása Aug 12, 2012 /

ds 18s20 600Ft
-+0,5fok hiba, beépített rom , igy lehet azonositani sok hőmérőt azonos vezetéken.
ds 1821+ 2000Ft
-+1fok hiba, nincs rom
Na most miert kerül 4x annyiba a rosszabb? Mit nem vettem észre?
(#) amitech hozzászólása Aug 12, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) gabrisherceg hozzászólása Aug 12, 2012 /

Sziasztok,
Van egy 12 V-os adapterem, ha jól tudom 180 mA-es, erre szeretnék egy sz.gép hűtő ventillátort kötni, úgy hogy szabályozható legyen. Gondoltam hogy egy potenciométerrel állítanám, legkisebb feszültség 3 V lenne, amin még működik. Ha meglehet ezt így oldani, akkor mekkora potenciméter kellene? HA tudtuk küldhettek HE store-os linket. Köszönöm
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Hello! Poti üdv! proli007
(#) vicsys válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Az egyik csak szenzor, a másik termosztát is. Nem rosszabb, csak más a felbontása.
Bővebben: Link
(#) Gezaba válasza gabrisherceg hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Ki kell számolni mennyi árom fog átfolyni az ellenálláson.
Megméred a ventillátor ellenállását.
Nekem a 12cmes ventim 1403 R.
A 8cm vetim 1577 R.
R=U/I
I=U/R 12/1403=8.5mA 12/1577=7.6mA.

P=u*i= 12V*8.5mA=102mW
Ennyi energia mehet át maximum a ellenáláson szóval a 4Wos kicsit túl van méretezve Ha 20 darabot párhuzamosan kötnél akkor is elég lenne a 4Wos poti
Igaz az már a tápod határát súrolja, szóval 20at ne rakjál rá azért
(#) Szpisti hozzászólása Aug 12, 2012 /

Hát ez elég szomorú, hogy ennyivel el lett intézve, de akkor tényleg hagyjuk ...
Maradok én is egy kézzelfoghatóbb kérdésnél:
Van-e valakinek tapasztalata a BEAG 2XTB208-B mikrofon illesztővel kapcsolatban? Egy Di-Box jellegű leválasztást szeretnék megvalósítani földhurok és pc zaj ügyben.
Van-e valakinek ezügyben gyakorlati tapasztalata?
Nem szeretnék 15 ezret kiadni egy ilyen kész dobozra.
A "grundlift" és hasonlóak ismerős fogalmak, mielőtt még valaki belevágna...
Tudom van ilyen topic is már, de ahogy elnézem elég régen hamvában porladt a téma már elég régen...
Köszönöm a kitartó kollegáknak a segítséget!
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Üdv! Üdítő így hazajönni nyaralásból:
Idézet:
„Rendben.
Akkor tanuljunk együtt!
Mutass csak egyetlen egy magyar angol vagy német nyelvű szakleírást arról, hogy az elektrolit kondenzátoroknak szükséges az előfeszültség!!!
Köszönöm fáradozásodat.”

Egy kedvenc előadóm: "Keresztrejtvényműveltségből szereztedaműveltséged,annyittudokajánlaniolvasstöbbet,ooo:"
(#) Gezaba válasza vicsys hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Ds 18s20 adatlajából
Alarm Search Command Identifies and
Addresses Devices Whose Temperature is
Outside Programmed Limits (Temperature
Alarm Condition)
Applications Include Thermostatic Controls,
Industrial Systems, Consumer Products,
Thermometers, or Any Thermally Sensitive
System

Akkor ez csak azt jelentené, hogy ha lekérdezik szól ha a beállított nem a beálított értékek között van a hőmérséklet?
A ds1821 meg magától méricskél és vezérel?
Első olvasásra nem tünt úgy hogy a ds18s20 nem tud irányítani.
(#) pucuka válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

De tényleg. Mi lenne ha egyszer eltalálnád hogy melyik topikba teszed fel a kérdésedet. Az nem indok, hogy halott a topik, ha írsz bele, akkor feléled. Egyébként van tapasztalat.

Egyre már rájöttem... ha komolyan szeretnék valamit értelmes emberekkel kitárgyalni, akkor nem a hobby kategóriában kellene keresgélnem...
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

[OFF]Akkor azért ilyen drága a kakaó, én meg azt hittem azért, mert ezek a csirkefogók besorolták az élvezeti cikkek közé!

[quote]Javaslom elméleti síkról átterelni gyakorlati megvalósításra az eldöntendő kérdést. Keress egy jó nagy elkót, lehetőleg minnél régebbit. Egy jó nagyteljesítményű transzformátorra egyenirányítást mellőzve ala natúr csatlakoztatsd a kondidat. Remekül megfigyelhető milyen változásokat szenved az elkó szigetelőrétege váltakozó feszültségen. Később megmérheted egy hangnyomásmérővel a keletkezett hangnyomást is, és a vicces topicban beszámolhatsz a környezetedben levő emberek reakcióiról.

Most komolyan mondom, ilyen idióta érvelések után olyannyira lealáztátok az általam eddig időnként hasznosnak vélt hobbyelektronika oldalát, hogy már csak viccnek veszem a legtöbb hozzászólást.
Megintcsak : sorry
(#) Orbán József válasza (») Aug 12, 2012 /

[OFF]Egyetértek, a személyeskedőknek itt nincs helye, pláne a közvetlen szónak a hangosbeszélővel szemben.
Ez is csak úgy általában: "Mielőtt nem voltál és miután nem leszel, minden ment és megy a maga útján." Faraday: A lyukvándorás és az elektronok töltésviszonyai a XIX. században 75. oldal
(#) granpa válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

[OFF]Akkor megvan az iránytű, csak követni kell. :smile:
(#) Szpisti válasza granpa hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Most őszintén nappapi.... egyetértesz az idézettekkel ???? Komolyan kérdem!!!
(#) proli007 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Hello!
Ebben az elméletben erős tévedések vannak..
- A ventilátor ellenállását, nem lehet mezei ohm méréssel megmérni. Mert abban félvezetők vannak, ahol vélhetően ezek nyitófeszültségét méred ellenállása helyett. Vagy is a motor látszólagos ellenállását, csak áramméréssel és számítással lehet meghatározni.
De ha csak egyszerűen belegondolsz, biztos nem az van írva a ventilátorodra, hogy 12V-on 7,6mA-t eszik, hanem mint a kollégának is, 180mA-t.
- A ventilátoron feltüntetett motoráram, névleges értékű. Mert az átlagos motorterhelésre/csapágyra vonatkozik. A valóságban az áram ennek kb. 80%-a lesz. Ha viszont lefogod a motort, akkor, kb 150%-ra nő a fogyasztása.
- Ha névleges áram mellett számoljuk a motor ellenállását, akkor 12V/180mA esetén 67ohm jön ki. Ha feszültségosztóként használjuk a potmétert, akkor ennél kisebb értékűt érdemes alkalmazni. Ha sorosan, és a motor 3V-nál indul meg (új korában), akkor a potira a 12V-ból 9V jut. ha a motor 57ohm-os ellenállására 3V jut, akkor 9V mellett, a potinak háromszor ekkorának, vagy is 200ohm-nak kellene lenni.
- Ha feszültségosztónak használjuk az 50ohm-os potit, akkor 12V mellett, azon U^?/R=12V^2/50ohm=2,9W teljesítmény jön létre. ehhez jön még a motoráram által megnövekvő teljesítmény.
- Ha a soros 200ohm-ot alkalmazzuk, akkor 9V^2/200ohm=0,4W jön ki.
- De a potméterre írt teljesítmény, mindig az "ellenállásra", vagy is a poti két végére vonatkozik, sosem a csúszkára. A legtöbbször a csúszkáról levehető áram van maximalizálva, ami sokkal kisebb, mint a poti teljesítménynéhez tartozó áram.

Nos kb. ennek figyelembevételével lehet meghatározni valamit.
üdv! proli007
(#) Sonus hozzászólása Aug 13, 2012 /

Szerintetek jó ez a videó?

http://www.youtube.com/watch?v=5-s1ckzk8LY
(#) gabrisherceg válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Köszönöm, Csak 1 ventillátor menne róla.
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Hello,
Én ehhez már egy kicsit hülye vagyok Tehát akkor szerinted Gezeba által küldött potméter nem megfelelő erre? A 180 mA az az adapter áramerőssége. Bár a ventillátor is hasonló lehet. Szerinted akkor milyen értékű potméter kellene nekem? Üdv
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Uppsz, bocsi, már összekavarodtam, hogy ki mit írt. Szóval akkor az általad küldött poti a helyes értékű?
(#) Gezaba válasza gabrisherceg hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Biztos, hogy jó. Csak szerintem kisseb is eleg lenne, de már nem vagyok biztos benne
De egy egész topic foglakozik ezzel. Vannak kafa hőmérséklet szabályozós kapcsolások is.
(#) gabrisherceg válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Köszönöm, tulajdonképp nem hűtésre használnám, hanem egy lézer effekt készül és a második ventillátorra rögzített tükör fordulatszám szabályzásával lehet különböző alakzatokat kirajzolni.
(#) Gezaba válasza gabrisherceg hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Jól hangzik. Csinálsz róla képeket vagy videót? Küldhetnél nekem egy PMet linkel ha felrakod valahova.
(#) Sonus hozzászólása Aug 13, 2012 /

(#) zoltan0801 válasza Sonus hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Helo!
Az első kérdésem az lenne, hogy milyen választ vársz a kérdésedre? Gondolok ezalatt arra, hogy igen jó ez a videó, de ha nem értesz az elektronikához, akkor ebből nem fogod megtanulni, én is láttam már ezt, és nagyon jó kiegészítő anyag, de ha tanulni szeretnél, vegyél ki egypár könyvet, és kezd el olvasni őket!
Üdv Zoli!
Következő: »»   1761 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem