Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   30 / 106
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Vagy Tina-val szépen le lehet szimulálni, és amit ott kísérletezik az ember, azt a valóság is jól meg fogja közelíteni!
(#) reloop válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Igazságod vagyon
(#) Májk válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Rendben. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
(#) Vinci hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Sziasztok!

12V-os autó akkuról szeretnék táplálni műveleti erősítőt (TL-074) egy a képen látható egyenirányító és szűrő áramkörben. TC7662-es inverter megfelelő lenne,a -12V előállítására?

zapoj.png
    
(#) proli007 válasza Vinci hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Hello!
Jó lesz hozzá. De helyes működéshez, R9-nek 20kohm-na kel lenni. Lehet a közel 20kHz-es jel sok lesz a TL074-nek.
üdv! proli007
(#) Vinci válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
OK,köszi szépen a választ!
(#) xNorbi hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Hello

Működőképes lehet ez az áramkör? Az ötletet innét vettem. Mert öszeraktam és sehogy se akar működni, viszont ha a két 3K ellenállást rögtön az erősítő invertálló és nem invertálló bemenettére kötöm, akkor szépen megy. Hol rontom el a dolgot?

Untitled.png
    
(#) reloop válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia! Az invertálóra kéne visszacsatolni.
(#) xNorbi válasza reloop hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Igen, most látom, hogy a rajzon rosszul van a + és a - bemenet fel van cserélve, viszont itt előttem helyesen van összerakva.
(#) vilmosd válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Alapvetoen nem mukodhet az eredeti kapcsolas sem, mert nincs negativ visszacsatolasa. Ide valami kivono kapcsolas kellene, ami a cella feszultseget eltolja a 0-> xx V tartomanyra.

BATTEQ.JPG
    
(#) xNorbi válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Nah, akkor hogy tisztázzuk!

A nemmukodik.png áramkört építettem meg, de ez nem akar menni. Sajnos már a nyákot is legyártottam hozzá úgyhogy jó lenne műkodésre bírni, mivel ez alapján csináltam és én is pont erre szeretném használni ezért, gondolom valahogy biztos működhet, ha ott is ment.

Még csak az egyik cellához tartozó áramköri elemeket forrasztottam be és ezeket próbálgatom, de szeritnem nem befolyásol az semmit, hogy a cikkben 6 cella feszültségét mérte, tudtommal ezek függetlenek egymástól.

Ha módosítom az áramkört mukodik.png re, akkor szépen úgy megy ahogy kell, ha most tervezném a nyákot akkor rögtön így tervezném meg, csak sajnos már kész ezért lenne jó maradni az első verziónál.
(#) vilmosd válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
A mukodik pont olyan mint amit en rajzoltam. Igaz en nem epitettem meg, de szimulatorban szepen dolgozik.
(#) xNorbi válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Igen, ha most tervezném a nyákot nem lenne probléma így megtervezni, csak sajnos már kész, ezért lenne jó ha úgyis működne ahogy a Nixx akku balancernél van, ha ott működött akkor nekem is kell, hogy menjen. Azért köszönom, csak jön valaki és elmondja, hogy ott miért jó úgy és nekem miért nem megy.
(#) vilmosd válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Ezt hivjuk ugy hogy "Pistike kapcsolasi rajza". Valoszinu (sot biztos ) hogy a jo kapcsolas lett megcsinalva egy masik forrasbol, es utana Pistike csinalt egy rajzot, aminek semmi koze az eredeti, mukodo kapcsolashoz. Sajnos tele a net felelotlen emberekkel (gyerekekkel), akik megmondjak a frankot, es a masik utanacsinalja sikertelenul. Ezert kell minden forrast kritikus szemmel nezni.
(#) El_Pinyo válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Nem minden arany ami fénylik. Sajnos a netes anyagok, kapcsolások nagyrészt hibásak, vagy "félkészek". Itt is ez a helyzet. Ezt maximum át lehet drótozni, illetve a megfelelő ellenállásokat "légszerelve" beültetni úgy ahogyan a mukodik.png képen is van.
Egyébként ha megnézed a cikk végén a letölthető anyagokat, akkor láthatod, hogy a szerző SprintLayout PCB tervezőt használ, amelynek legjobb tudomásom szerint nincs schematic editora, így ami nála működik, az biztos, hogy nem a kapcsolási rajz alapján lett készítve. Esetleg szólhatsz a cikk írójának, hogy legyen olyan bűbájos és javítsa ki a schematic-ot, a későbbi felhasználók lelki békéje érdekében.
(#) xNorbi válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
[OFF] Hát igen, ez is egy kielégítő válasz, sajnos nem erre számítottam így marad az átdrótozás valahogy. Köszönöm mindkettőtöknek(vilmosd El_Pinyo) a segítséget. A cikk írójának szólni fogok[OFF]
(#) Novak hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű áramkört, mellyel egy árammérőben szeretném a söntön eső feszültséget erősíteni. Meg is van egy jól bevált kapcsolás, csak annyi a baj, hogy jelenleg kifogytam a P-csatornás FETekből, viszont a csatolt kapcsolásba bizony az kellene (BS250).
N-csatornásból viszont rengeteg van, a kérdésem az, hogy hogyan tudnám a legegyszerűbben módosítani a rajzot úgy, hogy az "A" ponton megjelenő feszültségem ugyan az maradjon, mint P-csatornás esetben?
Arra gondoltam, hogy talán az lenne a jó megoldás, ha a műveleti erősítő két bemenetét megcserélném (2-3-as lábak), és a kimenetére akkor simán mehetne az N-es FET.
Tudna valaki hozzáértő segíteni ebben?
Előre is köszönöm.

Rajz.jpg
    
(#) proli007 válasza Novak hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Hello!
Nem írtad a tápfeszültséget, és a konverziót. De 12V szükséges, és 50A/5V a konverzió. A minimum táp egyébként Ut>Uki+UGS+Usat(IC) (A sallangokat nem rajzoltam oda..)
üdv! proli007
(#) Novak válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, még ma kipróbálásra kerül az áramkör.
(#) Novak válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Elkészült az áramkör, de valami nem stimmel sajnos. Ha a bemenetét sönt nélkül felkötöm a tápra (ami ugye 0A-es áramnak felel meg), akkor is kiül a kimenet 6,8 V-ra. Ha hagyom a levegőben lógni a bemenetet, akkor szintén 6,8 V mérhető a kimeneten.
Próbáltam TL071 és TL081 ICkel is. A FET egy BSS138-as. Esetleg valami ötletetek?
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Előző hozzászólásomat tekintsétek semmisnek, megoldódott a dolog. Figyelmetlenség okozta a hibát.
Az áramkör tökéletesen működik, köszönöm a segítséget még egyszer prolinak.
(#) nem hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
sziasztok!

van egy kis gondom egy AD624AD műveleti erősítővel.

adatlap:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/analogdevices/AD624BD.pdf

kapcsolás:
csatolom a kapcsolást, amit összeraktam. a PS2506 egy opto-leválasztó, ezt nem építettem bele egyenlőre, és az azt követő szűrőfokozatnak (bár az össze van rakva) sem hiszem, hogy sok köze lenne a problémához.

input:
amit rákötök a bemenetre: a két kezemet (kezdetleges EKG áramkör próbálkozás.) szintén zárójelben: amikor jól működik, egész jól kivehető a szkópon az EKG, tehát a kapcsolás alapvetően működőképes, némi szűrés meg árnyékolás azért majd még kell neki, de amivel most elakadtam, az más jellegű.

a probléma:
az erősítő kienete randomra elmegy plusz vagy minusz tápra... és nem is mindig pillanatszerűen. tehát a kimenetet figyelem (még a szűrő előtt) szkóppal, miközben a bemenetek a kezeimre vannak kötve. a jel AC tartalma tök jó, EKG szerű, DE: a DC szintje fel-le mászkál, többször is kiakad tápra. ha leveszem az egyik vagy másik vagy mindkét kezemről az érintkezőt majd újra megfogom, néha átugrik a másik tápra (mármint a pozitív és negatív táp közt), néha jó lesz, néha marad ugynazon a tápom. amikor "jó lesz", tehát a DC szintje bekerül a két táp közé, akkor is mászkál a DC fel-le.. és amíg a tápfeszeken belül mozog, tök jó az AC-tartalma is, amikor kiakad tápra, természetesen vége a bulinak.
(ha összeérintem a két bemenetet, tehát 0 a differenciál bemenet, akkor stabilan nulla a kimenet is, tehát akkor jól működik)
túlragoztam, de mindenképp azt akartam, hogy az olvasó lássa maga előtt a jelenséget.

kérdések:
mitől lebeghet a bemeneten a DC-szint? nem hiszem, hogy ekkora DC-k keletkeznének az emberi testen (ja hozzátenném, a lábam közben le van földelve a kapcsolás középfeszültségéhez).

lehet-e hibás a kapcsolás és valami nincs neki definiálva? például az adatlap szerint a 4-es és 5ös láb (ami nálam nincs beforrasztva) a bemeneti DC offset állító... dehát az arra való, hogy a hőmérséklet miatti offsetet kompenzálja vele az ember, elvileg nem kell bekötni. és mivel nulla differenciál bemenetnél nincs gond az offsettel (akkor nem mászkál a kimenet), ezért megint csak nem hiszem, hogy ez segítene.

milyen egyéb ötletetek van?

köszönök bármilyen segítséget!

ádám

ecg.jpg
    
(#) kadarist válasza nem hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szia!
Azt ugye tudod, hogy, hogy az EKG-vizsgálatot teljes nyugalomban kell végezni, mert a test izomműködése keltette feszültségváltozások jóval erősebbek, mint a szív ingerkeltő központjának jelei.
(#) GPeti1977 válasza nem hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1
 
Tegyél a bemenetre kondit az erősítő bemeneteit meg >10MOhm ellenállással kösd testre, a kapcsolás még így is zajos lesz mert a jobb lábat az elektródával meghajtják a zaj, brumm ellenfázisával. A neten keress ilyen kapcsolást.
A DC fesz a fém elektróda miatt keletkezik (galvánelem) azért jó a kondis leválasztás.

A terheléses ekg-t is meg lehet csinálni nem zavarja a gépet hogy közben futsz a szőnyegen.
(#) kadarist válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
A terheléses elvezetéseit ne hasonlítsd össze ezzel a megoldással, na meg a készülék is profibb. Én is kísérleteztem EKG-vel, tapasztalatból (is) írtam az előzőeket.
(#) nem válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
persze, abban igazad van, hogy ha tiszta EKG-t akarsz és egyéb izommozgás hatásától elkülönítettet, akkor nyugalomban kell végezni, de ugye ez még nem indokolja a DC eltolódást. illetve ahogy GPeti1977 is írja lentebb, létezik terheléses EKG vizsgálat is.

de köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéssel és minden további javaslatot/tapasztalatot szívesen fogadok!
(#) nem válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
úgy érted, hogy mindkét bemenetre (mármint invertáló és neminvertáló) tegyek sorban egy-egy kondit, igaz? magyarul, hogy csak az AC menjen át... mekkorával érdemes kezdeni a próbát szerinted? csak mert ugye az ember által produkált mV-os jelnek nem túl nagy az energiája, és jó lenne, ha átmenne a kondin!

a 10Mohm-ot is kipróbálom majd, de a brummal egyenlőre nincs nagy bajom, de majd a zajszűréses témára is visszatérek, csak először azt szeretném elérni, hogy az első lépés stabilan működjön, azaz kijöjjön a jel tápra akadás nélkül.

köszönöm a segítségedet!
(#) El_Pinyo válasza nem hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1
 
Szerintem a műveleti erősítő bias áramával lesz gond, hogy nem elég jó a DC jelút. Emiatt az input +/- és GND közé tennék egy-egy 100 kOhm nagyságrendű ellenállást. Adatlap Figure 31. c ábra.
(#) nem válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
ahha, na ez sem hangzik hülyeségnek... ki fogom próbálni ezt is.

köszönöm!
(#) kadarist válasza nem hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Lehet, hogy láttad már ezt a projektet.
Következő: »»   30 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem