Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1766 / 3984
(#) mps válasza -balint01- hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia!
Először is tudd meg milyen magra, mert nagyon nem mindegy.
Ha leírod azt is mihez kell, könnyebben lehet válaszolni a kérdésre.
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia!

- A relé elengedett állapotában a B-E feszültség 596mV
- A kondi egy vadi új Nichicon, bár érdekes, hogy a 10V AC-ből 11,1V DC-t készít, ha jól számolom 14,1V DC-t kellene.
- 100ohm-on hogyan tudok feszt mérni?

Amit még hozzátennék, hogy a vezérlő kapcsolást változtatás nélkül megdupláztam és kiegészítettem egy nyáktrafóval. (képek mellékelve). A tápszűrést így egy 470µF-os kondival oldottam meg, az érzékelő áramkörénél viszont maradt a külön-külön 78l05 stabilizátoros megoldás.
(#) kadarist válasza amitech hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia!
Az ellenállás sarkai között mérj feszültséget.
(#) -balint01- hozzászólása Aug 18, 2012 /

Válasz mps-nek!
Ehez
Bővebben: Link
(A nyák tervet nézd)
valami>1000 vasmag
(#) amitech válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia!

Az ellenállás még az egyenirányító előtt van, így 1,1V AC-t mértem rajta.
(#) tasligep válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hú ez nekem egy kicsit bonyolult.Nem hiszem hogy ezt meg tudom csinálni.Most az 5 láb közül kell keresnem 3-at ahol tudok mérni ilyen értékeket?
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hello!
- Az gond, ha majd 600mV van, mert éppen nyitni kezd a tranyó. Vagy is az optocsatoló nem tudja lezárni a bázis-emitter diódát. Ekkor vagy az optocsatoló diódája kap kicsi áramot, (ezt kellett volna mérni a 300ohm két lábán feszültség formájában, csak 100ohm-nak tituláltam), vagy az opto CTR paraméter kicsi, vagy darlington az opto.
Megoldás lehetne a gondra, egy dióda, ami sorban van a tranyó emitterével. Mert akkor nem 600mV lenne a küszöbfeszültség, hanem 600mV+700mV.
- A 10V/11V azért van, mert sorba kötöttél a Graetz-el, egy ellenállást. Az nemigazán jó megoldás. Gondolom az egyenirányított feszültséget találtad túl soknak. De jobb megoldás lett volna, a relével soros ellenállás, vagy a relék számára szűretlen egyenirányított feszültség. A 12V-os relé, simán meghúzna a 9V hullámos egyenfeszültségre. Ehhez is csak egy dióda kellett volna, az egyenirányító és a pufferkondi közé.

üdv! proli007

Szia!

Köszönöm a segítséget!

- Diódából 1N4148 switch van itthon, vagy 5V1 zéner. Az 1N4148-as megfelelne erre a célra? A katód a tranzisztor emittere felé nézzen? (Jól emlékszem, hogy a gyűrűs része a katód?)
- Az ellenállást valóban a magas feszültség miatt tettem be, bár gyakorlatilag felesleges, mert ha mindkét relé elenged, akkor 13,48V a feszültség, ha az egyik meghúz, akkor 12,9V, ha mindkettő meghúz pedig 12,1V. Az adatlap szerint pedig 130%-ig bírja a relé, ami 15,6V-nál van.

Ami még érdekes, hogy a tápnál lévő ellenállás nélkül is 10,9V AC - 12,1V DC mérhető, ez még mindig nem VAC*gyök2. Az értékeket a szekunder kivezetésén és a pufferkondin mértem.

Lemértem az opto diódáját is, 1,16V-ot kap mindkét relénél, ez kicsit kevésnek tűnik.
(#) mzozo95 hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok!
Még sosem használtam műveleti erősítőt, de most szükségem lenne egyre.

Az erősítő egy TL 074 CN(4 erősítő 1 tokban). Bekötésnél a Wikipedia Nem invertáló alapkapcsolását vettem alapul.
Bekötöttem VCC+-ra +5V-t, vcc-ra gnd-t, 1in-ra egy 10k-s ellenállást ami az 1out-ra csatlakozik és egy 1k-s ellenállást az in-ról a gnd-re. Nos, akármekkora feszültséget is kötök az 1in+ra 3,9 és 4,2 közötti feszültséget mérek az 1out on. Még akkor is, ha 1in+ra testet kötök, vagy +5V-t...

Kipróbáltam másik tl074cn-t is, de ugyanez a hiba, valamit én ronthatok el...

Valaki tudna segíteni a helyes bekötésben?

Előre is köszönet!
Zoltán
(#) minicooper hozzászólása Aug 18, 2012 /

Tud valaki kapcsolási rajzot megszakítóra?
Mondjuk olyan 1 másodpercre kellene de ha kevesebb az se baj. Tudom ilyenkor :google:
De nem találtam .
(#) qvasz2 válasza minicooper hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Ezt hívják megszakítónak - többek között - , de egyiknek sincs kapcsolási rajza:Bővebben: Link

Jó lenne már ha nem kéne mindig találgatnunk, hogy mire is gondoltál!
(#) qvasz2 válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Próbáld ki szimmetrikus táppal: pl + / - 15 V-al! Az egyszer 5 V nem túl jó választás.
És az erősítést is vehetnéd kisebbre, pl 2-3 szorosra, akkor minden jobban látszódna!
(#) kiszebra hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok!

Találtam itthon egy Philips magnót, mondom, jó lesz kazettát hallgatni. A rádió tökéletes, a motor forog, és az erősítő is jó, mert ahogy a fejhez hozzáérek kis búgást hallok. Azonban zenét kazettáról nem tudok lejátszani, egyszerűen csönd van.
Gondoltam, biztos a fej lesz az, de nem, kicseréltem egy másikra, azzal sem jó. Csatolnék egy képet a panelről, hátha valaki ismeri ezt a hibajelenséget.

2.JPG

(#) tras hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok ennek a csatlakozónak mi a neve és hol található hozzá anya?
(#) minicooper válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Neharagudj!
Ezesetben olyan megszakítóra/szaggatóra gondoltam mint az irányjelzőnél van csak az kellene hogy 1.5-12 V-ig működjön.
A választ meg köszönöm.
(#) kiszebra válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Köszi az ötletet! Már megmozgattam, rángattam, hátha, de semmi változás sajnos, nem tudok rájönni, mi baja lehet.
(#) zolika60 válasza tras hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nem ilyen? Bővebben: Link
(#) tras válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Elméletben szerintem ez lesz az anyát tudsz nekem találni mert nem találok?
(#) tras válasza tras hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

(#) tras válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) proli007 válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hello!
Korrekt módon az 1-2 perc kicsit sok az 555 számára, de rajzoltam egy kb. 25 másodperces változatot. Ha a hőmérséklet a beállított érték fölé nő, a ventilátor 20..25 másodpercre elindul. De ha ennek ellenére a hőmérséklet több a beállítottnál, akkor folyamatosan jár, míg a hőmérséklet le nem csökken. A motoráram nem lehet több, 110..140mA-nál. Ha több, akkor egy tranyó+ellenállással, vagy egy Fet tranyóval ki kell egészíteni a kapcsolást.
üdv! proli007

Venti555.png

Hello!
- Az 1N4148 megfelelő, mert az 100mA-es, a relé meg kb. a fele. A katód a csík, de annak a GND felé kell nézni. Jogy nyitóirányban legyen. (A zénereket használjuk, záróirányba.)
- Gyök 2 azért nem lesz, mert a diódákon veszteség van. De a 10,9/12,1 kicsit kevésnek tűnik. Azonos állapot mellett nézted a kettőt? (Mind az AC, mind a DC feszültséget terhelve, vagy terheletlenül kell nézni.)
- Ne az opto diódájának feszültségét nézd, hanem a vele soros ellenálláson eső feszültséget. Mert minket elsősorban az áram érdekel, nem a dióda nyitófeszültsége. Amúgy is ez egy Infra Led, minek nyitófeszültsége alacsonyabb a megszokott Led-eknél. De, adatlap!.. (De ahhoz is tudni kell az áramot.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza minicooper hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hello!
Most tényleg egy irányjelző villogóra gondoltál, vagy egy astabil multira, ami pld. egy Led-et villogtat? Valamint miért kellene 1,5V-tól működnie? Arról még egy mezei Led-et is nehéz villogtatni, mert nyitófeszültsége minimálisan épp eléri ezt az értéket, feltéve, hogy piros..
üdv! proli00!

Hello!

- Az 1N4148-at sorba kötöttem a tranzisztor emitterével (katód a tranzisztoron van), így a B-E feszültség 376mV-ra esett vissza és megszűnt az anomália, a tekercsen így mindösszesen 2mV mérhető elengedett állapotban!

- A feszültséget ugyan olyan állapotban mértem, mindkét relé meg volt húzva, ezért is érdekes.... Közben a kikerült az ellenállás is az egyenirányítók elől, már emlékszem, hogy azért tettem bele a tervezésnél, mert a 9V-os nyáktrafóról terheletlenül 13V jön ki az adatlapja szerint, a terhelés pedig elenyésző, maximum 150mA környékén lehet az 500mA-es trafóra.

- Az optoval soros ellenálláson 12,5V-ot mértem, az opto pedig 1,15V-ról üzemel tipikusan az adatlapja szerint, tehát az 1,16V tökéletes.

- Továbbra is fennálló anomália viszont, hogy minden 2-4. indítást (hálózati kábel bedug) követően az érzékelők "lefagynak" és meghúzva hagyják a relét a hőmérséklettől függetlenül. Viszont ha jó periódusban vannak, akkor hibátlanul üzemelnek bármeddig. A probléma gyakorisága nő, ha a DS1821 programjában felcserélem a LO to HI, HI to LO hőmérsékleteket. Elméletileg ezek szabadon választhatók, hiszen hűtésre és fűtésre használható az érzékelő, hűtés üzemben pedig pont ellenkező szintre kell váltania az alsó hőmérsékleti küszöbnél, mint fűtésnél.

Hello!
- Akkor most valami nézeteltérés van. Én az optodiódával soros 300ohm-ra gondoltam. Ott meg nem lehet 12V, mert az 5V-ról működik a DS-el egyetemben..?
- A DS1821-ről nem tudok nyilatkozni, mert még nem mutatkozott be. Esetleg megkérdezheted Vicsys-t, mert épp itt van.
üdv! proli007
(#) SKY hozzászólása Aug 18, 2012 /

Hello!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a fordítva bekötött ELKO 1-2A felvett áram és rövid melegedés után már kuka vagy megbízható marad még ráadásul kapcsitápban?
(#) erdgab válasza SKY hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Én nem tenném bele.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2012 / 1

Ó, bocsánat! Az NTC zavarszűrő kondiját lefelejtettem.. De majd megkérjük a kedves Modikat, cseréljék ki a rajzot, ne maradjon benn a hibás..
Köszi! proli007
(#) kuka88 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Köszönöm szépen!
Következő: »»   1766 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem