Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1768 / 3986
(#) compaqamplifier hozzászólása Aug 20, 2012 /

Üdv mindenkinek! 16 csatornás keverőt keresek max! 60 ezer forintért de lényeg hogy olcsó legyen, használtan is érint a dolog, mit ajánlotok? Compressort vegyek vagy építsek? full analógot szeretnék.
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!

- Valóban a GND-t kell megszakítani, mert ha az +5V-ot szakítom meg, akkor a relé őrült módjára prelleg! Akkor vissza a tervező asztalhoz. A csatolt módon való bekötés megfelelő N-FET-tel?
- És szintén a kérdés, N-csatornás FET-ből BSS138-am van itthon (vagy szerdán tudok BS170-et, de ha az előző jó, akkor inkább azt használnám)

N-FET.png

(#) vidra8 hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok.

Szeretném kicserélni ezt a sztereó potmétert az erősítőmből, csak nem tudom ezt mivel lehetne helyettesíteni. Illetve mi az a 4. láb?
Ez van ráírva az alkatrészre: 133F-5390090V100KBX2

A google nem igazán dob ki eredményt erre a típusra, vagy olyat aminek 4. lábkivezetése van. Nem igazán értek hozzá.

DSCN3224.JPG

(#) speed008 válasza vidra8 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Üdv!
Szerintem az csak a potinak a házának az árnyékolása. Így küszöbölik ki, hogy plusz zajt felvegyen a rendszer.
Ahogyan látom a sorozatszámból ez egy 100k ohmos poti és B-s, illetve 2 szeres.
(#) zoltan0801 hozzászólása Aug 20, 2012 /

Helo!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne, ennek a LED-nek mekkora előtét kell??
(#) pucuka válasza zoltan0801 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Nagyon egyszerű. Ha használod ezt a programot, a szükséges adatokat az LED adatlapjából kinézed, megkapod az ellenállás értékét.
(#) zoltan0801 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszi szépen a gyors választ! El is felejtettem, hogy van ilyen is.
(#) moltam válasza vidra8 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szerintem a hangszínszabályzás miatt van 4 lába. Loudness control
(#) LordPeti hozzászólása Aug 20, 2012 1 /

Sziasztok !
Egy mems giroszkópos elfordulásmérőn dolgozok ezzel kapcsolatba szeretnék segítséget kérni. Egy adxrs150 giroszkópot használok a kimenetet egy ADS7841p adc-vel mérem. Az a problémám hogy viszonylag kis elfordulásokat (0.5-1 fok/sec) is kéne mérnie, de a kimenet rettentően zajos, gyakran 5-6 LSB is szokott lenni. Valaki esetleg tudna ötletet adni valami hardveres vagy szoftveres szűrőhöz amivel csökkenteni lehetne a zajt ?
(#) tasligep válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Nos méregettem össze vissza minden lábon de egyik lábon se jött ki az a képlet.Mérési eredményeim:
1-es láb-2-es láb 0
1-es-5-ös 2,9
1-es-2-es 2,9
1-es-3-as 0
2-es-3-as 2,9

egyet tekerve
1-es-2-es 0
2-es-3-as 0
1-es-4-es 2,9
2-es-4-es 2,9
3-as-4-es 2,9
1-es-5-ös 0
2-es-5-ös 0
3-as-5-ös 0

még egyet tekerve
1-es-2-es 2,9
2-es-3-as 2,9
1-es-3-as 0
1-es-4-es 0
2-es-4-es 2,8
3-as-4-es 0
3-as-5-ös 2,9
1-es-5-ös 0
2-es-5-ös 0
4-es-5-ös 2,9
Az általam kiosztott lábkiosztás a képen van

Ezek a mérések mindig úgy történtek hogy 1-et 1-et kattant.A gyártó pedig nincs rajta csak annyi hogy USE.

Bocs azt elírtam.
1-es láb-4-es láb 0
1-es-5-ös 2,9
1-es-2-es 2,9
1-es-3-as 0
2-es-3-as 2,9

Elképzelhető mert formára ilyesmi.És erre hogy tudnám rákötni a két gombot?Illetve hogy mérjek leddel+ellenállással?
(#) blackdog hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok!

Készülő kapcsolásom tápellátását nem tudom eldönteni, hogy hogyan lenne a legegyszerűbb és legbiztosabb.
Amire szükségem van: 5VDC az MCU számára és komponensei. 12VDC relék számára amiket az MCU kapcsol uln2804-en keresztül. És 24VAC ami optocsatolón keresztül bemenet az MCU számára.
Az 5VDC és 12VDC az csak a nyákon van jelen, de a 24VAC az 12 felé el lenne osztva akár 100 méteren keresztül.
Eddig azon voltan, hogy két trafó. Egy ami 15VAC ebből jön a két DC feszültség és egy független 24VAC. Ennek nagy előnye, hogy a DC és AC oldal földfüggetlen. Viszont körülményes.
Most azon gondolkodom, hogy veszek egy nagyobb teljesítményű 24VAC trafót. Ez egyszer menne az optókra majd menne egy 7812-re innen pedig egy 7805-re. Így megúsznám 1db trafóval, de félek nem lenne üzembiztos mert a sok-sok méteren keresztül elvezetett 24VAC zajt hozhat ami megzavarja az MCU működését. És nem leszek földfüggetlen. Mit gondoltok? Melyik megoldás lenne a jobb?

Rendben köszönöm a segítséget!
(#) speed008 válasza vidra8 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

A legjobban akkor jársz, ha kiméred a potit egy multival.
Valószínűleg az 1-3 lábnál 100k-t mérsz. Az 1-2 vagy 2-3 nál az érték tekeréskor változik.
A 4. lábnál pedig próbálkozni kell, hogy kivel van kontaktusban (a házzal is próbáljad).
(#) vidra8 válasza speed008 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Én azt olvastam hosszas keresgélés után, hogy a 4. láb a loudness funkció lehet ami halk zenehallgatás esetén lehet hasznos, egyébként elhanyagolható.
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Jó, a BSS138, csak a diódát fordítsd meg, mert így nem lesz késleltetés.
üdv! proli007
(#) szulek hozzászólása Aug 20, 2012 /

Szép Estét!

Egy régi vasipari cégnél a kompresszorházban az elektromos szekrényre szereltem egy 230V-os dugaljt és egy 400V-os aljzatot(4 águt). Az a problémám, hogy 230V van, de egy 3 fázisu hegesztő aminek kell nulla az nem indul be, a kompresszorházról és az ott lévő összes épületről tudni illik hogy a nulla meg a védőföld össze van kötve...de más helységben működik a hegesztő zavartalanul...Megkerestem a bejövő kábelt aminek szálai akkorák mint az ujjam és ott volt a nulla is és azt kötöttem be 230V-hoz meg 400V-hoz is..Mi lehet a probléma?
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!

Köszönöm szépen! Késleltetés idejét kivel tudom állítani, illetve merre változtassam a növeléshez/csökkentéshez?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Én a helyedben 2*12V-ossal próbálkoznék. A trafó középkivezetését földelném. A két végén, ott a 24Vac. Két diódával, egyenirányítanám a 12V feszültséget, ezt szűretlenül kapnák a 12V-os relék. Majd egy diódás elválasztás után, pufferkondi, de ami csak a CPU áramát hivatott szűrni, majd az 5V-os stabi.

Ha valami földfüggetlen, még nem biztos, hogy az rendszertechnikailag jó is. Mert akkor a földfüggetlenséget figyelni kell. Hiszen bárhol átvezetés van a föld felé, már is nem független a dolog, és fogalmad sincs mi a helyzet.
- Ha zavarjel érkezik a 24V felől, az lemegy a középkivetésen a földbe.
- Az optó, pedig elválasztást biztosít a CPU felé, tehát nem lesz földhurok.
- A kétdiódás egyenirányítás egyébként is jobb, mint a Graetz, mert a trafó fixen össze van kötve a GND-vel, vagy is az egyenirányító nem "kapcsolgatja" a hálózatot a trafón keresztül a GND-re minden félperiódusban.
- A hálózat felől érkező zavarjel, a trafó közös ponton keresztül a földre megy, nem a "lebegő" CPU tápra.
- Trafó egyenirányított feszültségét, nem kell szűrni a relék számára. Előnye, hogy nem kell stabilizálni a relé feszültségét, de nincs is szükség rá, mert a behúzott relék számától függően nem fog "lepkézni" a tápfeszültség a pufferkondin. A 12Vac-ból 12V átlagértékű DC keletkezik. Vagy is nem lesz több a relék feszültsége a névlegesnél. Meghajtónak ez nem gond, relé pedig jobban szereti az egyenirányított jelet, gyorsabban és határozottabban kapcsol le. 100Hz-re nem is "krepeg", ha nem Reed reléről van szó.
- Ettől függetlenül, még lehet zavarszűrőt alkalmazni a 24Vac és 23Vac oldalán is. Egy osztott csévetestű "biztonsági trafó" melynek vasmagja földelt, sokkal jobb elválasztást biztosít a hálózati zavarokkal szemben, mint mondjuk egy nyáktrafó, de a legvacakabb (életvédelmi és) zavarátvitel szempontjából, a toroid.
- Ha a relék 230V-ot kapcsolnak, a kontaktusra érdemes tenni RC zavarszűrő tagot (X2), és a reléket fém lapra szerelve az egyik oldalon a behúzótekercseket, a másik oldalán a hálózati feszültségeket huzalozni. A fémlapot földelni.
üdv! proli007
üdv! proli007
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Olyan sok választás nincs! Csak az ellenállás, és a kondi. De a tranyó GS küszöbfeszültsége is beleszól a dologba.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza szulek hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Miért itt kérdezed? Miért nem a villanyszerelési topikban.
A négypólusú csati, ma már nem szabványos, azt szerelni ma már nem szabad. De abban a negyedik csatlakozó, nem a nulla, hanem az életvédelmi földelés. Ha a nullát kötötted bele, akkor nem megfelelő. Ha a hegesztőn is négy pólusú csati volt, akkor abban biztos nem a nulla van bekötve, hanem a föld, mert gyártó ilyent nem tehet.
De egy üzemben nem barkácsolunk, hanem szabvány és terv alapján szerelünk. Feltéve ha nem akarod annak jogi következményeit is felvállalni!
üdv! proli007
(#) proli007 válasza LordPeti hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Rossz helyen kérdezed, ajánlanám inkább a "PIC - Miértek, hogyanok." topikot, a guruk ott leledzenek.
De ha a mérési sebesség megengedi, több mérést átlagolni is lehet, a kiugró maximum és minimum értékeket előbb kiszórva.
üdv! proli007
(#) szulek válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Elnézést, hogy ide írtam, de úgy gondoltam ide is fellehet tenni ilyesfajta kérdéseket...Az a cég nagyon régen megszünt nem folyik munka csak nekem engedélyezve van a bejárás, és ugyanúgy kötöttem be mindent ahogy régen be volt, azt meg nem tudtam hogy a 4 pólusú csati már nem szabványos, csak mivel régen minden azzal volt bekötve így az volt kéznél...de köszönöm a segítséget
(#) havranarpi hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok!
Sokat keresgéltem a neten Gu81M-re alapuló csöves erősítő után.
Ez a cső 600-700W hangteljesítményt tud leadni.
Amiket találtam mind PP .(2*1200 W)
És nem szeretném elhasználni az összes csövem ,csak egy sztereó SE-t szeretnék építeni.(2*600W)
Aki tudna ilyen kapcsolást adni vagy segíteni valahogyan azt nagyon megköszönném.
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia!
Nem is a kapcsolással leszel bajban, hanem a kimenőtrafó elkészítéséval és a nagyfeszültségű tápegység megvalósításával. Egyébként lehet találni leírásokat, rajzokat ehhez a csőhöz.
(#) minicooper hozzászólása Aug 21, 2012 /

Üdv!
Segítenétek bekötni?
Egy irányjelző megszakítójáról volna szó!
Egyik felén 3 be vagy kimenet van a másikfelén pedig egy legrögzítést segítő ami az egésznek van a külsejéhez kötve (lehet hogy ide kell letestelni)

A 3 be/ki menet: + P Z és meg mint írtam talán test.

A betűrövidítések azthiszem szlovákul vannak!
(#) minicooper válasza minicooper hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Éppen feltöltődött a kamera.
(#) minicooper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Köszönöm!
Következő: »»   1768 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem