Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1769 / 3986
(#) kuka88 hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok,
Találtam egy sp-k10 típusú aktív hangfalpát. 2darab 3 wattos 4 ohmos hangszóró van benne. Egy 10,7 watt/0,8A-es trafó van benne. Ugyan nem mértem de a feszültség 10,7/0,8=13,3Volt körül lehet. Kérdésem az lenne, hogy akku-ról működtethető-e így? Esetleg valami módosítással, vagy felejtős a dolog?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) erdgab válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Mérd meg a feszültséget is s ha eléri a 12V akkor minden további nélkül mehet akkuról,persze 12V-ról.
(#) minicooper hozzászólása Aug 21, 2012 /

Megint én volnék.
Maximálisan hányszor tud nyitni egy relé egy bizonyos idő alatt ? Mondjuk 1 perc alatt .
NYÁK-ban!
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia
Nagyon szépen köszönöm a fáradságod és a válaszod!
Bocsánat az értetlenkedésért, de még egy dolgot nem értek, méghozzá azt, hogy alapból bekapcsoláskor magas szinten van a kimenet, azaz alapból szól a duda? Mert ugye úgy kellene hogy alapból ne szóljon, hanem a dőlésszög kapcsoló zárásakor kezdjen el szakaszosan szólni, vagy ez hogy van?
Köszi!
(#) blackdog válasza minicooper hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A relé nem arra való, hogy egy percen belül többször kapcsolgasd. Erőátviteli elem.
1 Hz-en is instabil a működése (ami ugye másodpercenkénit kapcsolást jelent). Persze minősége válogatja. Nézd meg a kiválasztott relé adatlapját.
Kérdés, hogy be-ki kapcsoláskor mennyire pereg. Jó minőségű relé lehet, hogy tud 10 másodpercenként kapcsolni vagy még lejjebb, de az adatlapján meg kell nézni, hogy hány periódust bír.
(#) minicooper válasza blackdog hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hát ezesetben lemondanék a reléről! (Mivel minimálisan 2 Hz kellene)
Na és a tranzisztor?

Relével 0,5sec kapcsolni elég necces. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem a legjobb.
Minden további attól függ, hogy mit szeretnél kapcsolni.?
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Ja és bocsi hogy így belepofátlankodok, hogy nem én vagyok a kérdező, de én is elkezdtem ezt építeni, mióta megláttam a topickba és az a bajom vele hogy szerintem pont fordítva működik, és figyeltem a kommentjeidet amik segítettek, nekem ez egy szivattyút vezérelne.
Köszi szépen!
(#) havranarpi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Ez az elgondolás így működtethető lenne?
És akkor ebből kettőt építeni ,hogy sztereó legyen

GU81M 001.jpg

(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello!

Elkészítettem a késleltetést BS170 FET-tel, jól is működik, ami a késleltetést illeti, viszont túlságosan lágyan fut fel a feszültség, így a relé prelleg az elején. Ezt az anomáliát hogyan lehetne kiküszöbölni? Esetleg egy 4.7V-os zénert, vagy valami egyszerű alkatrészt be lehetne tenni valahova, ami akkor kapcsol, ha a feszültség már "felfutott" 4,5-5V környékére? Ha igen, akkor hova/hogyan kellene tennem?
(#) minicooper hozzászólása Aug 21, 2012 /

Esetleg valaki megfelezné 1 LED-es villogóra?
Sehogy sem megy .

Mégis mit

Itt van 2db LED villogtató kapcsolás és egy be-ki kapcsolós.
Miért nem veszel villogó LED-et? Bővebben: Link Nehéz rájönni, hogy mit szeretnél. Amúgy meg:
Idézet:
„Esetleg valaki megfelezné 1 LED-es villogóra?”

Egy darab LED villog, ha akarod. Vagy világít vagy nem.

Valójában nekem az áram szaggató rész kellene és nem a LED.
Jóét mindenkinek!
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen fogyasztónak az áramát akarod szaggatni.
(#) silent15 hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok, lenne egy gyors kérdésem:
Melyik az az IC ami olyan mint az ULN2003 csak 8 darlingtonnal? És melyik az az IC ami pedig ugyanez csak pozitív meghajtásra?

KöszI!
(#) kokozo válasza silent15 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

(#) silent15 válasza kokozo hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Köszi!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia!
Nézd csak meg ezt!
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello!
Honnan veszed, hogy szól a duda? Gondolod, vagy próbáltad? Mert a Reset áramkörnek az lenne a feladata, hogy alaphelyzetbe állítsa a tárolót, vagy is ne szóljon..
üdv! proli007
(#) kokozo válasza silent15 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nincs mit!
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello!
Most szivattyú, vagy motor, vagy duda, vagy mi is van? :no:
üdv! proli007
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello!
Ezek szerint nem olvastad el amit írok.. Pont ezek az anomáliák miatt volt benne az 555 még néhány vacak.. Bocs, de ez, tipikus kezdő hozzáállás. Nem lehetne egy tranyóból? - Most meg nem zenél?
üdv! proli007
(#) kuka88 hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok,
Találtam egy sp-k10 típusú aktív hangfalpárt. 2darab 3 wattos 4 ohm-os hangszóró van benne. Egy 10,7 watt/0,8A-es trafó van benne. Ugyan nem mértem de a feszültség 10,7/0,8=13,3Volt körül lehet. Kérdésem az lenne, hogy akku-ról működtethető-e így? Esetleg valami módosítással, vagy felejtős a dolog?
Előre is köszönöm a segítséget.

Hello!

Természetesen elolvasom amit írsz, de fogalmam sem volt, hogy 5 másodperc késleltetés után újabb 5 másodperc alatt fog felfutni a feszültség. Bár a mellékelt diagramodon látszott, hogy lesz némi felfutás, de azért ott korántsem volt akkora, mint a valóságban. Én úgy gondolom, hogy semmi új igényem nem állt elő, továbbra egy egyszerű, relé nélküli késleltetésre lenne szükségem, lágyindítás extra nélkül
(#) amitech hozzászólása Aug 21, 2012 /

Véleményetek szerint ez a kapcsolás ebben a formában működőképes? Nekem úgy tűnik, mintha a táp lemaradt volna az 1-8 lábakról.
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello!
Vicces, de ez az utolsó ajánlatom..
üdv! proli007
(#) Gezaba hozzászólása Aug 21, 2012 /

UPC kabeles set-top-box on Scart és RCA kimenetek vannak . 22es full hds TFT monitoron szeretném nézni a TVt. HDMI, DVI és VGA benenetekkel rendelkezik. Merre kellene indulni?
Találtam egy kábelt de nem hiszem, hogy ez visszafele működne vagy igen?

Hello!

Köszönöm szépen! Most előre megkérdezem, hogy ő ugye egy határozott lendülettel kapcsol?
Következő: »»   1769 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem