Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   469 / 840
(#) brugo válasza sgt hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Sajnos az assemblyhez nem volt eleg ambiciom amikor lattam,hogy egy 3 soros C programmal már lehet LED-et villogtatni, de tudom hogy az assembly programok gyorsabbak kevesebb memóriát zabálnak stb.
(#) sgt válasza brugo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

LUFA készített egy AVR ISP mkii klónt, amit te is otthon meg tudsz úgy csinálni, hogy nem kell hozzá másik égető . Van erről egy frankó leírás, ha haza értem feldobom ide, ha csak nem linkeli be valaki addig.

Azt gondolom tudod, hogy itt az ISP nem képes semmilyen debug funkcióra sem (szemben a Pickitekkel, viszont nem is kell a firmware-t mindig frissíteni, ha más típust szeretnél), viszont JTAG ICE klónt szintén lehet otthon építeni (igaz csak a sok lábú AVR-eken lehet online debuggolni.
(#) sgt válasza brugo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Az baj, mert akkor nem tudod, hogy hogyan működik az adott MCU. Az egyetemeken sem véletlenül kezd mindenki asm-ben programozni az MCU-kat.
(#) brugo válasza sgt hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Előre is köszönöm az AVRISP klon leirását. Van két darab Atmega 8 -asom letőltöm az adatlapjukat és megpróbálom az assembly kódot megemészteni . Habár jobb lenne egy pár müködö program beirása ami lelkesítsen.
(#) brugo hozzászólása Aug 22, 2012 /

Letöltöttem egy ébresztő óra áramkört programmal eggyüt, a program C ben írodott AVRDUDE-ra a fileok kiterjesztése .h úgy látszik emiatt nem tudom betenni őket AVR Studio 5 be,hogy ott kipróbáljam Kompilálni. nem is látja az AVR Studio a .h kiterjesztést . Mit lehet csinálni ilyenkor ?
(#) pluto válasza brugo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Szia!

Ha gondolod, itt egy leírás egy MKII Clone-ról. Ezt megépítettem és működik AVR-Studióval és BASCOM-al is.

1. Így néz ki. (Itt még nincsenek beforrasztva a szupresszor diódák, de nélkülük is jó. Aztán betettem amikor megjött a rendelés)
2. Eagle brd.
3. Eagle sch.
4. Negatív fólia (Dry)
5. Lötstop fólia

Két dolgra ügyelj. Az USB csati alján lévő két műanyag pöcök helyzete nem egyezik azzal amit a HEStore-n rendeltem. Egyszerően levágtam őket. Amikor forrasztod a programozó aljzatokat és a külső tápellátás jumpert, felülről is kell forrasztanod, mivel nem lyukgalvános a lelkem. Egyébbként a céláramkör megtáplálása a programozón keresztűl nem ajánlott és így vélhetőleg felesleges. Csak azért tettem rá, hogy ki tudja? (Egyszer még jó is lehet) A firmware-t felteszem majd egy következő hsz-ben, ha megtalálom a megfelelő verziót. A panelt természetesen át lehet tervezni saját igényeknek megfelelően.

Üdv, Pluto
(#) trudnai válasza brugo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

A .h az csak Header file (definicios file). Neked a .c kell, biztosan az is ott lesz.

Ha nincs ott, akkor ket varians van:

1. A .h file -hoz egy .o is tartozik, azt hozza kell linkelni a programodhoz, es a header file-ban vannak definialva a fuggvenyek amiket hivogathatsz a C programodbol

2. Az egeszet egy kokler header file-ban irogatta meg amit szinten be kell inkludalnod a sajat C programodba, es a headerben megirt C fuggvenyeket kell hivogatnod a C programodbol...
(#) sikolymester válasza brugo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Javaslom, hogy azonnal terj at az avr studio 6ra. Melynek becses neve atmel studio 6. Rengeteg bosszanto hibat orvosoltak benne.
(#) pluto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Köszönöm!
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nekem az egyaltalan nem akar menni a virtualis gepen, mig az elozo AVR Studiokkal nem volt ilyen jellegu bajom. Remelem majd lesz egy valtozat ami megy nalam is.
(#) mzozo95 hozzászólása Aug 23, 2012 /

Hi!
Analóg multiplexel meg lehetne "növelni" az adc csatornák számát egy atmega vezérlőn? Próbáltam már bc 182esekből ilyet csinálni, de ott bezavart a bázisfeszültség, és amiatt nem mért jól... Egy ilyennel lehetséges lenne multiplexelni 1 csatorna ADC-t?

Üdv.: Zoltán
(#) Sanyi87 válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 23, 2012 / 1

Hali
Lehet. 4067-hez kötöttem 1 16bites adc-t. Működik.
üdv
(#) brugo hozzászólása Aug 23, 2012 /

Köszönöm szépen a sok segitséget, de :

pluto : ilyen kivitelezésre nem vagyok képes én a nyákokat benzinben feloldott szurokkal rajzolom tolheggyel.

trudnai : elijesztő
(#) sikolymester válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Legegyszerűbb akkor, hogyha beruházol a neten egyre. Nézz körül ebayen, vagy érdeklődj zombee kollégánál, aki itt aktív a fórumon.
(#) brugo válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Amig készen megirt programokat nem tudok forditani ( compilalni ) majd szimulátoron átvinni, majd változtatni rajtuk és figyelni a hatást stb. nincs értelme hardwerbe fektetni . De se az AVR Studio, se az Atmel Studio 6 nem enged importálni csak rajtuk szerkesztett fileokat. Máskülönben az Atmel Studio 6 az AVR-ek terén nem tud többet mint az AVR Studio 5 a töblettudás az ARM procik ezért tünt el nevéből az AVR betük mert minden Atmel terméket kezel.
(#) zombee válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Miért is nem jó az AVR Studio 4?
(#) mzozo95 válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Én zombbe től vettem egy avrisp-mkii-t, tökéletesen éget avr studio4-el, de a PC.s szimuláció nem igazán működik(vagyis nálam, de nem is használom).

Vagy, ha tanulni akarsz, legolcsóbb és legjobb megoldás elsőre egy msp430 panel, ehhez van saját fejlesztőkörnyezet és majdnem olyan mint egy arduinp(saját égető, néhány periféria egy panelon), a PC programozója nagyon hasonlít az avr-studiora és az egész panel vezérlővel, programmal 1200ft, a farnell-től rendelhetsz(az FDH-n keresztül lehet Magyarországra behozatni...)
(#) brugo válasza zombee hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Honnan tudjam, hogy minél régibb annál jobb ?
(#) zombee válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

A 4-ben benne van minden ami Neked kell, szó sincs arról hogy azért jó mert régebbi...
(#) brugo válasza zombee hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

A 4-es inkompatibilis a 64 bittes Windows 7 -el .
(#) sgt válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Ez nem igaz. Nekem is win7 64 bit van és simán megy a 4.18. Igen a másik, hogy a 4.18-at tedd fel!

Sajnos az ingyenes fejlesztői környezeteknek az a legnagyobb hátránya, hogy az adott gyártó félvárról veszi a dolgot, és tele van buggal, és egyik elképesztőbb marhaság mint a másik. (Lásd MPLAB, AVR Studio, ISE Webpack stb....) A 4.18 valamelyest kiforrott már (hasonlóan az MPLAB-hoz, nem tudom hogy az MPLAB X mennyire bugos), mert nagyon régóta a nagy közönség előtt van. Az 5-ös pedig friss (emlékszem, hogy szó szerint használhatatlan volt az elején), és ezen át is léptek már, mivel a 6 is kijött.
(#) brugo válasza sgt hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Erről van szó engem is az MPLAB-ok elrontása üldözött Atmel karjaiba de ugy látszik ez mégroszabb. Amikor elkezdtem letőlteni azAVR studio 4 -et, akkor irta hogy inkompatibilis azoperácios rendszerrel
(#) brugo válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Sikerult felraknom a 4.18- at, legközelebb elkezdem a vallatást .
(#) sikolymester válasza brugo hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Na ne mondd... Az elobb meg azt sem tudtad az AVR fejlsztokornyezetet eszik vagy isszak. Hidd el engem nem kell kioktatni a fejlesztokornyezetekrol. Azert javasoltam a 6osat, mert abban bizony az ARM kiegeszitesen kivul nem egy bugot javitottak. A studio 5, ha tudni akarod, csak az atmel marketing osztaly nyomasara jott ki. A 6os verzioval kerult ki az alfa allapotbol a beta/RC be. A legujabb verzio mar egesz jol hasznalhato mindennapi fejlesztesre.

Az importalas dolgot majd megnezem neked, de en biztos vagyok benne, hogy lehet. Ha mas nem, hat manualisan biztos hozza adhatod egy projekthez. Akkor legfeljebb nem kulso makefilod lesz, hanem a studio general majd neked a project settings alapjan.
(#) wolf84 hozzászólása Aug 24, 2012 /

Sziasztok!

nem régen vásároltam avr.tavir.hu-ról stk500v2 programozót.
állítolag 89sxxxx szériát is lehet vele programozni. ,de 89s52 és 89s8253 nem működött, viszont atmega8 simán visszi.
valaki már használta 89s sorozatal?
előre is köszi a válaszokat!!!
(#) zombee válasza wolf84 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Lehet, előbb kérdezni kellett volna, utána vásárolni?

saját vélemény:
Az stk500(v2) klónok többsége a tuxgraphics-os firmware-re épülnek. Ismerem a forráskódját,
ez alapján kijelenthetem hogy ebben a formában nem alkalmas at89xyz programozására.

Aztán vannak még hozzám hasonló mániákusok akik szeretnek elhegesztgetni az ilyen firmware-kkel.
Például én rendesen megcsináltam benne az órajelgenerátort, az ISP-freki beállítását,
feszültségmérőt, beállítás-mentést, reset polaritást(at89-hez elengedhetetlen) és még egy tucat apróságot.

A tavir-os cuccon nem tudom mi van és mire képes, a legjobb ha megkérded tőle...
(#) wolf84 hozzászólása Aug 24, 2012 /

hát kérdeztem.. azért vettem ezt pdf szerint tudni kellene...
de ezek szerint potyára vettem "tuxgraphics-os" firmware kell csinálni usbasp atmega8-ból...
kösszi
(#) zombee válasza wolf84 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Sajnos az utolsó mondatodat nem értem.
Az usbasp egy teljesen más konstrukció, mivel szoftveresen emulál USB-t.
(#) wolf84 válasza zombee hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

van pluszba atmega8 amit tudtam írni... abból csinálok usbasp, most állok neki próba nyákra összerakni csak miért is ne 1db 3,6v zénerem van itthon.
Mi van akkor ha ki hagyom és 68ohm helyet rakok 100-150 ohm ellenállást zéner nélkül?
(#) sikolymester válasza wolf84 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Hát a túloldal nem nagyon fog örülni neki. Nem mondom, hogy mindenképpen kinyírod a PC USB portját, de szerencsétlen számít a szabványra és nem biztos, hogy jól esik majd neki az 5V. Én akkor már inkább nagyobb ellenállást tennék, hadd korlátozza csak a felesleges áramot .
Következő: »»   469 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem