Fórum témák
» Több friss téma |
Nem látok mellékelt rajzot, de gondolom a clock és data vezeték felhúzó ellenállásaira gondolsz. Ezeket én inkább a PIC-hez szoktam tenni. Az LM75 nyákjára csak egy 100nF-os kondi kell a tápra és egy 4 eres vezetékkel összeköthető a PIC paneljével. Erre a célra én 4 eres beltéri vékony telefon vezetéket használok. A vezeték maximális hosszát nem a tápfeszültség esése fogja meghatározni, hiszen az LM75 csupán 1mA-es csúcsfogyasztással bír. Az I2C busz lesz ennek a meghatározója. Nem tudom mennyi a maximális áthidalható távolság vele, nálam 5m volt a legtöbb ami kellett, azt biztosan tudja.
Az LM75 mivel I2C buszos, ezért áramköri környezetben való alkalmazásra szánták. (Pl. ventillátor indítás,...stb) Lehet produkciókat tenni, de ha mégsem sikerülne, akkor itt van egy példa,(61.) aztán ezen az oldalon több "jó példa" is más dologra. 18S20 az 15m-re biztosan elvihető, (két éve "jár" így) nálam. Orosz_projektek
Sziasztok!
Egy feszültségmérőt kéne csinálnom hétszegmenes kijelzővel 3 digiten 57mm szegmensekkel. Próbálgattam a gyári példákat de nekem mind villog pedig még semmit nem is raktam hozzájuk.(877 proci). A baj az hogy az egész tök sötétben lesz és irtó csúnya a vibrálás. Kerestem a témában elég sok változat van szerintetek melyiket válasszam?
Egy időben elég sok 7szegmenes vezérlést tettünk fel ide a témába olvass vissza ..
Az előzőhöz visszatérve.
A példák közül vettem elő az alábbit, csak a kimenetet bcd-re átalakítottam. 74ls247.esek hajtják a 7szegmenses kijelzőket. A kijelzők közös anódosok a 12V-ot az tranyok kapcsolgatják at RC portról. Mit rontok el?
Mondjuk a program beillesztését , mert itt semmi nincs ,ebből nem tudjuk kitalálni hol hibáztál
Mit csinál vagy mit nem ? Erre a példaprogramra mondtuk
hogy villogtatja a kijelzőket ...
Azért gondoltam az ls247-re mert a kijelzőhöz 8V kell minimum (4Led van egy szegmensben) és 5V-al lehet vezérelni. Mást nem nagyon találtam ami ezt tudná, hacsak nem rakok be egy kazal tranyot.
Ha tudtok más megoldást javasolni ami szoba jöhet azt megköszönném.
Végülis ez is jó megoldás, itt le van integrálva néhány dolog és így helytakarékos. Ebben az esetben nem a hétszegmens képet kell a közös elektróddal egyidőben összekapcsolni, hanem a éppen aktuális digit (szám) BCD kódját. Árban a tranzisztorokkal jobban jössz ki. Éppen a múltkoriban csináltam egy ilyen cuccot. (nem PARSIC-os).
Szerintem én ezt csinálom.
Ha nem javíts ki.
Csak nem nevezted át a tabulátort , ez zavart meg minket (ha nem nézel bele a nevéről nem látszik mit csinál)
Igazad vagyon az átnevezéssel nem foglalkoztam, de a kérdés továbbra is hogy miért van az hogy minden digitre ugyanaz a szám kerül ki?
A fene egye meg én vagyok a hülye!
A tranzisztorokat egy lábbal arrébb raktam a nyákon.
Azért a eredmény nem igazán szép.
A villogás ha gyengén is de látható és a szegmensek fényereje is változik, attól függően hogy éppen hány szegmens aktív. Kaqkk néztem a 4digit-es filet, annál nem léphet fel hogy a szegmensek fényereje változik a kijelzés függvényében? Azt írtátok hogy nem villog azt hiszem este kipróbálom.
Én több programban próbáltam az általam feltett filét
nem vettem észre hogy a fényerő változott volna .
Hello!
A szegmensek fényereje, nem is a programtól, hanem az elégtelen meghajtó miatt változhat. üdv! proli007
Való igaz,nálam is ez volt a baj. A tranyok amik az anódra mennek nem nyitottak ki rendesen.
Viszont kaqkk megoldása (kipróbáltam) teljesen jó úgyhogy a ls247 elfelejtve.Betettem egy ULN2003-at a port és kijelző közé.Így most 12V-ról járatva teljesen jó. Semmi villogás és a fényerő is egyenletes. Köszi kaqkk.
Sziasztok!
Azt kéne valahogy megoldanom hogy egy adott idő alatt mi volt a legnagyobb érték ami az ADC bemenetére kerül, és azt kijelezni.Az ADC 16 bites. A kijelzés nem gond de hogy jutok hozzá a max értékhez?
Esetleg valami parsicos ötlet mert az asm még sajnos nem nagyon megy.
Ha jobban átolvasod , simpi az elvet írta le ez bármilyen programban felhasználható . (ott a komparátor modul pont erre való)
Hello!
Hogy ne legyen üres a kezed.. üdv! proli007
Köszönöm!
Közben én is hasonlót gondolkoztam csak a multiplexer szelektjét nem tudtam hogy kéne csinálni. üdv:tsava
Sziasztok!
Ha szoftveresen akarok PWM-et csinálni (nem a beépített modullal, mert az adott PIC-nek nincs ilyenje), hogyan oldanátok meg? Üdv: Zsolt
Lehetséges, hogy a gyári példák között van ilyen a 16F84 re. A modell1...4 nevőek között keresd.
De szerintem egy 16F628 csere szerintem nem okoz gondot. Ebben van Hw Pwm. Vagy 8 lábú a cucc? |
Bejelentkezés
Hirdetés |