Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Hali!
A Tuner utáni egységben van 3 lábú kerámia szűrő. A CCir norma 5.5M Oirt norma 6.5M Keresd már meg a Kf egységben ezeket a szűrőket és csinálj róla fotót vagy írd le mit láttál?- milyeneket raktak be?
Hali!
A CCIR csatornakiosztás Tv-nél nem sokba külömbözik az OIRT-tól(az volt nálunk régen).Gond max a hanggal lehet,de ez sem biztos,lehet,hogy jó lesz.(OIRT hangvivő-képvivő táv 6.5MHz, CCIR 5.5MHz.)Ez a CCIR B/G (D/K) inkább régen vot gond,a 80-as években,amikor sokan hoztak külföldről videókat,és sokan rá is b@sztak,pont ez,meg a PAL/SECAM/MESECAM miatt!(Nincs hang:FF a kép:csak a magyar adók felvételei FF-ek:színes a kép,hang meg sehol, stb...)A franciáknál régebben volt egy saját TV-szabvány,teljesen másabb mint az európai,asszem 800valahányas sorbontás a szokásos 525-625 sor helyett.Ráadásul a hang a tv-technikában szokásos FM helyett AM volt
Hali
A B/G jelölés a hangnormát jelenti, vagyis ebben az esetben a hang 5,5MHz-re van a képtől. (A másik, ami régen nálunk is volt, az D/K, itt volt a távolság 6,5MHz. És még van több is.) A CCIR nem csak az URH rádiózásban létezik, ez csatornák kiosztását is jelenti, a másik az OIRT, ez volt, és részben még van is nálunk. A PAL, a SECAM egy színes rendszer, nálunk volt a SECAM III/B Optimum, ami nem azonos a francia SECAM-mal! Már nálunk is a PAL színes rendszer dívik.
Hali! Az 1345-ös helyen a panelen 1db 5,5mHz-es ceramic szürő van..
Mit nézzek még meg?Üdv
A két SECAM majdnem azonos, ezért kompatibilis is egymással. Én orosz tévén néztem francia műholdas tévéadást teljesen jó színekkel.
Elég a szürőt kicserélni 6,5MHz-re???
Üdv
Ha 5,5 MHz-es szűrők vannak benne, akkor az úgy jó.
Hogyan tudnám olcsón és egyszerűen megoldani,hogy hangom is legyen???
Előre is köszönöm..
Sziasztok!
Nagyon örülnék, ha tudna nekem valaki segíteni. 1 hete tönkrement a tv-m. Grunding t55-340 a CTI. Az a probléma vele, hogy egyszer csak bekapcsoltam és kiverte a kismegszakítót, de magában a tv-ben a biztiket nem. (TXXX-es biztik, szoval tudom hogy lassú nem gyors ezért nem csapta lehetséges ki), elkezdtem keresgélni, hogy vajon miért vágja le a kismegszakítót. Egyenként vettem ki az alkatrészeket és néztem át (kondi, dióda stb.). És lett egy sejtésem. Rögtön a 230 és a bizti után a fesz belemegy egy tekercs féleségbe (nem vagyok annyira szakértő alkatrészek terén) azt átnéztem nincs szakadás nincs zárlat de a tekercsből ami kijön annak a nyákvonalát követve van egy párhuzamos kondi "1n M Up4kV-BS415 WKP 400V ~ GPF" legalábbis azt hiszem ez egy kondi, ahogy ezt kivettem a tv már nem vágta le a kismegszakítót, csak kattogó hangot adot ki a képcsőnél. Tehát nem tudom ez az alkatrész e a probléma. Aki ért valamennyire hozzá, az segítene nekem, hogy biztos ez lesz a hibás, mert akkor veszek bele egy újat.? Illetve ha nem ez a baja, akkor tip hogy mi lehet, hol keresgéljek? Előre is köszi a választ!
Elviszed egy olcsó áron dolgozó szakemberhez.
Ha nem értesz hozzá, miért nyúlsz bele?
Ha lenne aki segít picit inkább magam oldanám +....
Jaj, de örülök ilyen kommenteknek. Azért valamenyire kapisgálok dolgokat, villamosmérnöknek tanulok, csak TV-kel nem foglalkoztam még, föleg nem ilyen régiekkel. Azért kérek segítséget, hogy aki találkozott már ilyennel vagy jobban ért hozzá mint én az segitene. Köszönöm
Az a baj, hogy az nem elég, hogy az ember azt írja, hogy ezen meg ezen tekerj, aztán már jó is. Sajnos ehhez előttem kellene lenni a készüléknek. Távgyógyításosan nem megy.
Idézet: Ez sok mindent sejtet a hozzáértésedről, ezért nem tanácsoljuk a további erőfeszítéseidet ebben a témában.„legalábbis azt hiszem ez egy kondi” De ha mégis szeretnél ismerkedni a készülékkel, akkor a rajzát innen letöltheted.
Feltettem a service manualt is...gondolom erről kellene beszélnünk:http://elektrotanya.com/files/forum/2010/04/hang2.jpg ill. http://elektrotanya.com/files/forum/2010/04/hang01.jpg
Előre is köszönöm....
De miért akarsz konvertálni? Ha 5,5 MHz-es szűrő van benne, akkor nem kell konverter, mert mindegyik UHF-sávi adó és a kábeltévé is CCIR-normás hangsegédvivővel működik.
Semmi fólia vagy forrasztási hiba nincs,halk nagyfrekvenciás füttyöt lehet hallani,a képcsőben a nagyfeszűltség megvan,azért gondolom mert a kezemet a tv elé téve lehetett érezni a képcsövön de 1 darab fény sincs
Azt írtad, hogy van egy függőleges csík. Ezek szerint van fény.
Most már az is eltűnt,ahogy kiportalanítottuk az elején hogy megnézzük a forrasztásokat,de azok jók amit rossznak ítéltünk azt átforrasztottuk.Semmi máshoz nem nyultunk.
A képcső fűt? Mekkora a sortápfeszültség? A sortrafóról lejövő segédtápfeszültségek jók? Katódfeszültségek hogy alakulnak? A G2 (Screen) potmétert (sortrafón van) feltekerve előjön a fény? Van néhány kérdés, amikre választ kell kapni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni.
Sorvég trafótól menő szalagkábelen egyik pontján sincs feszültség a sorvégtranzisztor bázisa 0V kollektor 7V G2 tekergetésre nem reagál csak a halk pár khz-es fütty hallatszik és semmi más.
Vedd ki a sortranzisztort és úgy mérj a kollektor helyén feszültséget.
Bázis 0V,Kollektor 140V,a kivett tranzisztor B-e3,3 ohm B-k 42 ohm,K-e 43 ohm
Ez a sortranzisztor rossz. Mi a típusa?
Szakadt kollektorkondenzátor vagy rossz hőátadás miatti túlmelegedés okozhat ilyen hibát.
Szia köszönöm megpróbálom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |