Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, elosztóm már van, kábelt kell még gyártanom megfelelő méretűt, na meg az elvezetést kell megoldanom... majd ha nagyon ráérek. De köszi!
Sziasztok !
Arra gondoltam hogy befogom a régi FM tv antennákat rádió vételére. Arra gondoltam hogy az a kábel, ami a rádióig menne az antennától, az nem-e lenne jobb ha litze huzalból lenne, mivel MHz-ekről van szó. Vagy fölösleges ?
Szerited milyen az az FMtv antenna?
A TV nagyfrekvenciás jel, amit az antenna vesz, összetett modulációt alkalmaz. A TV jel csonka oldalsávos amplitudó modulációt, míg a hang F M modulációt alkalmaz. Mindezeknek semmi köze az antennákhoz, A lényeg, hogy milyen frekvenciára van hangolva, annak megfelelő jelet tudsz vele venni. A TV sávokban pillanatnyilag még semmilyen más adást nem tudsz fogni. A Litze huzalt hatékonyan 0,1 - 3 MHz között tudod használni, ezen frekvencia felett már mindegy, inkább ezüstözött huzallal tudod csökkenteni a vezeték veszteségét.
Merthogy azt olvastam hogy az FM rádióantennák azok hasonlóak a régi tv antennákhoz.
Na mindegy, majd kipróbálom, aztán kiderül.
A műsorvevő antennáknál gyakori a Yagi típusú antenna a viszonylagos egyszerűsége, és jól kidolgozottsága miatt. Az analóg rádió műsorszórás FM modulációval a 87,5 - 108 MHz sávban történik, és erre a sávra méretezett antennát kell használnod. De a modulációnak semmi köze az antenna kiviteléhez. Ugyanilyen antennákat használnak a TV műsorszórás vételére, de azok a magasabb frekvenciák miatt kisebbek, Az UHF V. sávnál már egész kicsik, míg a VHF I. sávúak meg jóval nagyobbak a szükségesnél. Ezek használatávak kb. ugyanazt az eredményt éred el, mintha egy darab drótot dugnál az antenna csatlakozóba.
Itt egy kis irodalom, és minden világos lesz:Bővebben: Link
Ok. Kösz !
Akkor már csak az a kérdés hogy a Yagi-ból milyet érdemes építeni ? Mert vannak ilyesmik hogy " CCIR meg OIRT " ?
A könyvben benne van a csatornák kiosztása is. OIRT gyakorlatilag már nincs. Az a KGST országok rendszere volt.
Szóval akkor egy ilyen antennát csak simán egy dróttal rákötök a rádió bemenetére ?
Nem kell hozzá semmi plusz kütyü ?
Nem. Az antennát tápvonallal kell a vevőberendezés bemenetére kötni. A tápvonalnak illeszkednie kell az antenna, és a vevő impedanciájához. Ha nem illeszkedik megfelelően, előállhat az az eset is, hogy semmit nem ér az antenna. A Yagi antennák általában szimmetrikusak, ilyenkor a vevő bemenete is szimmetrikus, akkor azonos impedanciájú (általában 240 - 300 ohmos) tápvonalat (szalagkábel) kell használni. Ha a vevő bemenete aszimetrikus, akkor 75 ohmos koax kábelt kell használni, és a szimmetrikus antennát aszimetrikussá kell tenni, balun transzformátorral, vagy az antenna aszimetrikus (gamma tagos) táplálásával.
Ez ilyen bonyolult ?! *
Néztem a tunerem, 75 Ohm meg GROUND csatlakozó van a hátulján. Ezek szerint aszimmetrikus. Akkor most olyan antennát kellene csinálnom, nem ? És ha csak simán egy aszimmetrikus antennára huzalt kötnék ? Vagy ennyire nem lehet leegyszerűsíteni ?
Néztem ezt a balun trafót nem is olyan bonyolult/drága.
Na mindegy, egyelőre jegelem a projektet.
Helló!
Hát az is benne van az antennakönyvben...
Sziasztok
Egy olyan kapcsolást keresek, amivel lehetne fogni a mindig-tv 7-ingyenes csatornáját, szkárt, vagy HDMI kimenettel, viszonylag olcsón lehet már kapni, de hátha mégis olcsóbban lehetne kihozni. köszi elöre is
Attól tartok ilyen kapcsolás nincs. Ha mégis tud valaki én is kíváncsi lennék rá.
![]()
Már egy analóg színes TV építése is meghaladta egy amatőr hobbista lehetőségeit. Egy digitális TV -jé pláne.
Másolj le egy gyári digitális TV kapcsolását, a képcső áramköreit kivéve. De mi köze ennek az antennákhoz?
Nem tudtam sajnos letölteni, mert nem engedi, csak ha... mittomén...
Sziasztok
nem jól fogalmaztam, DVBT vagy minek hívják, egy olyan vevő kéne, már sok tv-be, integrálva van, sajnos az én tv-m, még csak digitális, nem full HD-s, nincs be építve, épp ezért kéne a rajza de utána nézek a neten, hátha találok valamit róla,
sajnos csak többnyire jel szétosztókat látok,
amivel az antenna jelét lehet szétosztani, erősítő -nek írják, de a legtöbb,csak egy jel szétosztó semmi több.
Ilyen vevőt nem fogsz tudni építeni. De már 10000Ft alatt kapható.
Nem a TV -be van integrálva, hanem maga a TV vevő. A vevőben levő dekóder vagy alkalmas a HD TV adások dekódolására, vagy nem. Hasonlóan, mint régen a rádióknál a sztereo dekóder, csak ezesetben sokkal bonyolultabb.
De ez a topik antennákról, antenna rendszerekről,, és tartozékaikról szól, a kérdésed nem itt, hanem a földfelszíni digitális adások vétele c topikba való. Ott folytasd a tudakolódásod, bár mint mondtam egy ilyet otthon nem fogsz tudni megépíteni, mert túl sok céláramkört tartalmaz. Bővebben: Link
Helló !
Ha a rádióm antennacsatlakozója 75 Ohm-os koax, akkor az úgy elfogadható megoldás hogy egy vékony huzalon hozom a jelet, és annak a végére egy koax csatlakozót kötök ? Merthogy koax kábelnek (vastag) nem lenne hely, csak valami vékony vezetéknek. Kösz !
Közeli adókra jó egy darab drót. Távolihoz kell egy antenna és akkor kell a koax is.
Létezik 3mm átmérőjű koax is. Az más kérdés hogy mivel ritkán használják szinte sehol sem kapható. Pl. itt.
Tisztelt fórumozók!
Kaptam két régi rádiót: LAUSITZ 2011 és SATURN MR 422 asztali készűléket. Mindegyik működik, de az URH-n antenna nélkűl csak a Petőfi adó jön be. Halvány gőzöm sincs, hogy a hátlapon lévő /URH/ antennadugaszt hogyan csatlakoztassam. Ha valaki járatos ebben a témában, megköszönném ha tippet adna. A többi frekvenciákon minden adó bejön, pedig a hátlapon ott is van föld és antenna bemenet dugalj, - /szintén nem tudom milyen antenna kellene hozzá, a föld az egyértelmű/- amibe nem dugtam semmit.
Ez még keleti normás rádió. Gondolom valamilyen mértékig áthangolva, mert különben a Petőfi sem jönne. Az antenna helyére dugj egy darab drótot. Az eredeti csatlakozó ilyen volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |