Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a tanácsot! Leszedtem az előlapot is. Ééééss ezt találtam. Jól gondolom szerinted/szerintetek, hogy a kép bal oldalán látható alaktrész egy beforrasztott kis akku? Honnan lehetne megtudni, hogy milyenre kellene/szabadna kicserélni? Bejelölten a harmadik képen, hogy a lap hátulján hová van forrasztva ez az alkatsrész, hátha abból (neked/nektek) kiederül valami.
Bocsánat a hülye kérdésekért, de kb. annyit értek hozzá, hogy melyik vége meleg a pákának. Nagyon köszönöm a segítséget!
Nyákoldalon nem látszott, ezért jó hogy lebontottad..
Nem akku! Kondi, 5,5V néhány tized F. Bővebben: Link
Ismét csak köszönni tudom a segítséget. Különösen a linket! Gondolod, hogy ez "fáradt ki" (van ilyen egy kondinál?), és ha ezt kicserélem/kicseréltetem, akkor már nem fogja elfelejteni az állomásokat?
Biztos lehetsz benne, hogy jó lesz. Videókban is általában ilyen kondi "őrzi" az óra beállításait. Sajnos eléggé hamar elfáradnak (max 2-3 év)
Sziasztok . Lenne egy radóerősítőm amin a rádió csak max hangerő mellett szól nagyon halkan ( belekel bújni a hangfalba). Sajna eddig nem jöttem rá mi a hiba . de hát ha tudtok segíteni. Rajzot csatolom.
Köszönöm.
Ha átgondoltabban kérdeznél, több segítségre számíthatnál.
Halkan szól, minden funkcióban, rádió, erősítő üzemmódban is? Végfok bemenetéről mit produkál? Ezeket már régen végig kellet volna próbálnod.
Az erősítőrésze az jó minden bemenete megfelelően érzékeny . A radió kimeneténél a csatlakozót lehúzva a tuner bemenet működik, az erősítő felé ha másról hajtom meg . LA6358 ic megkapja a 12v-ot .
Ezt az információt már az előző kérdésedben is érdemes lett volna megosztani velünk. Így csak a rádiórész vizsgálatára kellene koncentrálnunk..
Az LA6358 ic-t külső erősítővel próbáltam tesztelni a bemeneteket és kimeneteket rajta. Sajnos szerintem nem jó valami vele mivel az 6,7 lábon szólalmeg meg a radió nagyon halkan. Többi lábon nincs jel , Az ic a 12V-ot megkapja . Rossz lenne az ic ?
HA12016... C206/C207 kondikon nézd meg mekkora a jelszint. AM is halk?
lc206/c207 kondinál jelszint picit nagyobb és tisztább a hang . LA6358 6,7 lábán nagyon kicsi jelszint tompa magas hangszín nélküli hang . Igen az AM is halk. De azért az LA6358 IC-nél a bemenet nem az 5/3 láb, a kimenet 1/7 lábon kellene lenie ?
Sziasztok!
Van egy Videoton Pluto RC-4623 rádióm, aminek elég rossz minőségű a hangja, nagyon zúg, ráadásul brummos is. Az adók állandóan elmásznak, semmit nem lehet rajta tisztán behozni. Ez ennek a készüléknek a gyári sajátossága, esetleg a 30 év munkája dolgozott rajta, vagy érdemes javítani?
Az a baj a régi forgókondis hangolású gépekkel, hogy mára teljesen beterítették a CCIR sávot mindenféle apró adókkal, így nehéz pontosan ráállni a megkívántra, mert az AFC akár át is húzhatja a szomszédos frekire - ha azon erősebb az adó.
Ráadásul ezt két normásra készítették (O-C), átkapcsolás nélkül, ennél még kisebb az esély a pontos beállításra.
Sziasztok!
Nemrég vettem egy "CBX12S" nevű CB rádiót, hobbi célból, hogy majd megjavítom. Már több hibát is találtam benne, volt elszakadt kábel, hibás kondi, törött ellenállás is. A rádió kijelzője működik, lehet beállított csatornák között váltani, és ahogy állítgatom, változik a kiadott zaj is. Viszont már nem találok több szemmel látható hibát. - Multiméterrel miket érdemes mérni, merrefelé keresgéljek? - Kapcsolási rajzot még nem találtam hozzá a neten, valaki tud küldeni? - Az antennát ideiglenesen egy kábellel oldottam meg, abból kiinulva, hogy egy fm rádiónál azzal is működik. Ez kipróbáláshoz itt is elegendő?
Egy multiméterrel egy adó /vevőben nem sokra mész. Ezzel csak a tápfeszültsége meglétét, esetleg ha már tisztában vagy legalább nagyjából a kapcsolással, a munkaponti egyenfeszültségeket mérheted. Ezeket antenna nélkül is megteheted, de az adónál már más a helyzet. Ha antenna, de leginkább műantenna nélkül a végfok biztos károsodik azalatt a rövid idő alatt is, míg a méréseket végzed. Amúgy sem illik külső antennára dolgozni a mérések ideje alatt. Az az ideiglenes "kábel" nem antenna, hogy egy vevőnél elmegy, az nem jelent semmit. Az pedig, hogy csatornánként változik a zaj, az azt jelenti, hogy biztos rosszul van hangolva, ezt pedig asztalsarkán elég nehéz megjavítani műszer nélkül, még annak is aki nap mint nap ezt csinálja.Bővebben: Link Azt írja, hogy a Funkschau 1980 / 3 számában találsz bővebb infót. Úgy hogy pénzért szerezhetsz kapcsolási rajzot
Sziasztok!
Van egy VIDEOTON R 4932 sztereó rádióm. Az a probléma vele, hogy nem szól az AM (HH, KH, RH) sávokon. Az URH-n jó a vétel, csak az OIRT norma miatt kevés adó jön be, gyenge térerővel, bár ez egy konverterrel könnyen megoldható. Mi lehet az oka annak, hogy nincs vétel az említett hullámsávokon? Ezen kívül az a baja, hogy alig vannak mély hangok. Ez megoldható valamilyen kondenzátor cseréjével.
Szia
Az ECH81 8lábán mérd meg az anódfeszültséget. Ha magasabb az előírtnál valószínűleg nem megy az oszcillátor.
Az említett cső 8-as lábán 73 helyett 75V-ot mértem. Az sok?
75Volt nem sok, az jó érték. Olyan közös alkatrészeket kellene ellenőrizni amelyek az AM vételhez kellenek csak, és az összes sávhoz szükségesek.
Láttam egy tekercset mely nincs rögzítve, lehet hogy tekergették. Ezt lehet, hogy elég behangolni?
Lehet hogy szét van hangolva, de ahogy látom a kapcsoláson a különböző hullámhosszakhoz más más tekercskészlet tartozik. Valószínűleg az összes nem hibás, azonosítani kellene azt a tekercset.
Inkább a hullámváltó kapcsolókra gyanakodnék.
Sziasztok!
Lenne egy problémám.Kaptam az ismerősömtől egy Grundig rádiót nem ment.Szétszedtem megcsináltam működik csak az a baj hogy a háttérzene megy de az énekes hangját nem lehet hallani. Meg tudjátok mondani mi a hiba? Válaszotokat előre is köszi.
Sziasztok
Wagner model 309 cb rádió kapcsolási rajzát keresem. köszi
Volt egy kis időm foglalkozni a Videoton rádióval, megcseréltem két csúszkát, és tökéletesen szól minden hullámsávon, kivéve a hosszúhullámon, de az amúgy sem érdekel. Az URH-n az OIRT miatt gyenge a vétel, de csinálok hozzá egy konvertert, és szerintem jó lesz. Főleg a lemezjátszóhoz akarom használni erősítőként. Most már csak az a probléma, hogy nem vagyok megelégedve a mély és magas hangokkal. Szerintem jobban kellene szólnia, mert elvileg HI-FI minőségű. A csövek gyengesége okozhat ilyet? Esetleg valamilyen kondenzátorokat kellene kicserélni? Mi okozhatja a hang "tompaságát"? Ezen kívül a fűtőfeszültség egy kicsit magas (6,3 helyett 7v).
Mindenképp jól meg szeretném csinálni mert maga a készülék nagyon jól néz ki. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Sziasztok.
Van egy Tento Vef 206 s rádióm és szeretném a segítségeteket kérni hogyan tudnám a mai adókra hangolni. Anélkül hogy mondjuk kéne cserélni ezt azt. Csak az MR1 jön de az s zajos.
Szia!
Ez a készülék nem alkalmas URH FM vételre, tehát nem megy a dolog.
Szia.
Akkor mi egyébre lenne jó? Porfogó és díszen kívül?
Rádióadások hallgatására való a középhullámú meg a rövidhullámú sávokban. Na meg persze az esztétikai és műszaki jelentősége sem elhanyagolható, ezért még egy gyűjtemény szép darabja is lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |