Fórum témák
» Több friss téma |
Átgondoltam 90%-ban jó!!!
"Funkciók: Jelzés, várakozás, jelzés, várakozás, élesítés." Funkciók: Jelzés, várakozás, jelzés, várakozás, élesítés. Annyi kellene bele, hogy ha kikapcsolom a riasztót (ekkor tudok a PGM kimentével egy másik relét húzatni jelzésként, hogy ki van kapcsolva , igen reléét ) akkor ugorjon a végére (9-re, tart ahol tart). Ekkor már ki van kapcsolva a rendszer, nem gáz ha újra éles lesz az érzékelő. Csak infó: Amúgy a rádiós relé tud kattintani is vagy behúzva lenni is x másodpercig. Ezt az x-et elég könnyű beállítani, ezért gondoltam, hogy ehhez kellene igazodni. (Satel márka amúgy)
Az "ütemadó" alatt mit értesz? Úgy értem jelen esetben mi tölti be ezt a szerepet?
Logikailag a mozgás érzékelőt és a zümmert is ez az áramkör vezérelné? Mert akkor a rádiós relének csak egy impulzust kell adnia, nem kell behúzva maradni x ideig? Ha végig be van húzva a rádiós relé, nem kattan másikat és nem tudom újra indítani vele a folyamatot. Ezért kérdezem. A folyamat alatt a mozgásérzékelőt végig ki kell söntölni ugye. Infó: Amúgy ha a rádiós relét x időnyi folyamatos behúzásra állítom és úgy megnyomom a gombot az x idő letelte előtt, akkor kezdi előröl az x idő számolását.
Hello!
Ennél a számlálónál, nem lehet ugrabugrálni. De ez nem zsuga, hogy ha "hívok valamit", akkor Te kontrázol egy új információval vagy igénnyel. Elkezdjük újból onnan, hogy fogalmam sincs mit akarsz. Nálad a szobában, a lámpa mellett van egy lámpa, ami jelzi hogy ki van kapcsolva? :wave: üdv! prpoli007
Gondoltam, hogy ez lesz. Mert a fejemben a régi kapcsolásból adódóan (relés szinte minden) könnyen megszüntetek dolgokat meg beleteszek.
De nagyon becsülöm benned a segítőkészségedet és a kitartásodat ezzel a problémával kapcsolatosan! Nagyon jól le van már írva amúgy a dolog. De nekiesek megint : Riasztó központ, külön kezelő, infrák itt-ott. A riasztót a kezelőjével kapcsolom ki-be kód beütésével. A kezelő védett területen van, amit egy infra véd, hogy ez a bejárati infra ne váltson ki riasztást amíg bemegyek a kezelőig, ki kell iktatni ezt az infrát. A kiiktatás egy relével megoldható, ha jó helyre kötöm. Most egy rádiós relével iktatom ki a bejárati infrát. Úgy van most állítva a rádiós relé, hogy 30 másodpercig húz folyamatosan (most épp 30, de ez fog változni, nem tudom mi lesz a vége, legyen csak "X") ezzel kiiktatva az infrát, majd elenged és ismét jelez az infra a központ számára ha mozgás van. De ekkor már valószínűleg kikapcsolom a riasztót a kóddal a kezelőn és riasztás nem lesz. Ez így jól működik. A rádiós relén tudom beállítani most, hogy meddig húzza az infra-kiiktató relét. Ha lehet ez maradjon meg. Ha a rádiós relén a gombot megnyomom, kezdi az X másodperc időzítést előröl. Ez jó dolog. Ha kikapcsolom a riasztót a riasztóközpont tud jelezni, hogy ő már nem éles ezt ki is szeretném használni később (ha lesz majd zümmer). Ez a jelzés abból áll hogy meghúz egy relét pl. (PGM port) Amit szeretnék e mellé: 1. A rádiós relé megnyomásakor egy csippanást (vagy egy LED gyujtást vagy egy relé húzást) ami max. 5 másodperc legyen, de lehessen állítani rövidebbet is. 2. Amikor a vége felé jár a rádiós jelzés időzítése kellene egy (szintén állítható) hosszabb, max. 10 másodperces jelzés. Az hogy hol jár a rádiós relé, nem tudjuk amíg tényleg vége nincs. Mert ugye a felhasználó magától is rányomhat egyet a távkapcsolón, ezzel újra indítva a rádiós relé időzítőjét. Feltételezés: Tehát meg kellene várni amíg végez a rádiós relé és ő helyette tartani onnantól kezdve az infra kiiktató relét és szólni, hogy már nem a relé tart. Tehát hangjelzést adni (vagy relé vagy LED). Ekkor ha újra megnyomom a rádiós relé gombját mert hallottam a jelzést, újra behúzza a reléjét a rádiós és kezdődjön a folyamat előröl: 1-es pont... 3. Ha a riasztó szól, hogy ő már nem éles (1 relét húz meg) ez a hangjelzősdi álljon le azonnal. Jobb már?
A 2-es pont végéhez:
Ha lejár (a példa kedvéért az) az a 10 másodperc, amikor már nem a rádiós relé tart hanem az "új" áramkör, a kiiktató relé engedjen el hangjelzés (zümmer, LED vagy relé húzás) szűnjön meg és újra aktív a infra. Persze ha ekkor a rádiós gombját megnyomom megint kezdődik minden előröl.
Sziasztok.
Miután átnéztem rengeteg 555-ös kapcsolást és megpróbáltam próbapanelen összehozni egy monostabilt rájöttem hogy nem tudom úgy m?ködésre birni ahogy szeretném. Csatoltam egy folyamatábrát arról hogyan kellene m?ködjön. Egy száritóról van szó ahol a f?tés (out1) 5-30sec között kellene állitani és miközben f?tés van a ventilátorok (out2) alacsony fordulatszámon pörögnek, ez az alacsony szint. A vezérlés egy hall senzortól jön itt magas szintel de ez is és a két kimenet is lehet negált. Amikor a hall-tól magas szint jön f?tés be kell kapcsoljon és ventilátorok alacsony fordulaton kell pörögjenek (potméter beállitásátol f?gg?en k. 5-30 sec), ezalatt a hall-tól magas szint jön, ahogy viszont a hall alacsony szintre vált még a beállitott id? alatt a fütés ki kell kapcsoljon, a ventilátorok pedig nagy sebességen kell pörögjenek. Ha a haltól újra magas szint jön f?tés újra bekapcsol ventilátorok alacsony sebességre és igy tovább. Viszont ha hosszú ideig (1-2 min potméteres beállitás) nincs jel a hall-tól a ventilátorok visszaállnak alacsony fordulatra. A ventilátort 555 pwm vezérli. El?bb gondoltam megcsinálom PIC-el de nincs kedvem programot irni, meg van itthon egy marék 555 meg sok-sok passziv alkatrész, meg potik (meg aki használja korából adódóan jobban szereti a potikat mint a kijelzőt meg a nyomógombokat). Szóval 2 monostabil kellene (legalábbis én igy gondolom). Amin elakadtam az volt hogy az 555 bementén (trigger) sokkal rövidebb jel kell mint a beállitott id?zités. Azt hiszem ha kapnék egy kapcsolást 555-el aminek a trigger jele lehet hosszabb mint az id?zités és reszetelhet? akkor abból meg tudnám csinálni. (most nincs melletem a kapcsolás de ha a trigger bemenetre teszek sorosan egy kondit és a jelet negálva rávezetem a reszet bemenetre talán megoldható hogy a hall-tól jöv? jel bármilyen hosszú lehet és ha az id?zités alatt változik akkor reseteli)
Heló.Én azt szeretném megkérdezni hogy van egy yamaha psr38-típusú szintetizátorom és ahhoz szeretnék ilyen "DOS"-hangzást készíteni.Ez szerintetek az 555 ic-vel megoldható?-és ha igen akkor milyen áramkört javasoltok?A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2012
Hello!
Ennyi az egész. Fűtés: - U1 egy "nem újra indítható" monostabil multi, ami a TRIG bemenet lefutó élére indul. Mivel a fűtésnek a Hall felfutó élére kell indulni, T1 tranyós inverter van előtte. Élvezérlésről az C1-R4 gondoskodik. - Amennyiben a hall dT0 jel, dT1 lejárta előtt megszűnik, akkor a fűtés dT1 időzítése megszakad. Erről gondoskodik az U1 Reset bemenete. Mert ha késleltetés ideje alatt a Hall jel megszűnik, a Reset a kimenetet L szintre váltja. Ventilátor: - A ventilátor tulajdonképpen inverz működést mutat a fűtés kimenetével, kivétel, ha dT2 időn felül nem érkezik a Hall-tól jel. - Az U2 egy újraindítható monstabil multi. Ha a hall jel magas szintre vált, T2 kisüti az időzítő kondit. Ha a hall jel ütemesen érkezik dT2 időn belül, akkor U2 kimenete magas szintű, vagy is a ventilátor mehet gyorsban. Ha dT2 ideig nem érkezik hall jel, akkor C4 feltöltődik, és U2 kimenete alacsony szintre vált. Vagy is a ventilátor ez után lassan megy, a következő halljel érkezéséig. (Ez után is még lassú, dT1, vagy dT0 ideig.) - Ha U2 kimenete magas (ütemesen érkeznek a hall jelek), és a fűtés elindul, a akkor T4 lassúra váltja a venti működését, vagy is invertálja a fűtés jelét. Sajnos összetett bementi impulzusokat nem tudok szimulálni, így a három működést három ábrával szimuláltam le, hogy lásd. (Kicsit csaltam, mert ideiglenesen megnöveltem dT1 idejét, hogy a három működést azonos X tengely mentén tudjam ábrázolni.) üdv! proli007
Ez teljesen kész!
Köszi szépen, el is kezdem összerakni.
Sziasztok.
Újra lenne egy 555-ös kérdésem. Összeraktam egy közismert PWM kapcsolást 555-ből, de nem az igazi, bár működik de akár hogy próbálom kb. 5-7% alá nem megy a kitöltés és 90% fölé sem. Összeraktam 2x is különböző alkatrészekből hátha potméter hibás vagy valami de mindkét esetben kb. ugyanaz az eredmény. A kapcsolás egy FET-et kellene hajtson az meg 8 darab 12V "számítógép ventilátort" és második probléma hogy 2 sebesség kellene (amit az előző hozzászólásomra kapott segitség alapján össze is raktam és működik is), a kérdés hogy az onnan érkező alacsony illetve magas logikai szintet hogyan adaptáljam ehhez a kapcsoláshoz. Csináljak 2 PWM-et és ezek kimenetét kapcsoljam a FET-re (egyszer egyiket egyszer másikat) vagy van valami egyszerűbb megoldás 2 potméter tranzisztorokkal történő kapcsolgatására?
Tökéletes 0-100%-t 555-el nem lehet normálisan csinálni.
Próbáld ki azt, hogy a potit diódákat a 3-as lábra kötöd, a 7-es üres, az 1k-t kihagyod. A két fokozatot meg lehet úgy csinálni, hogy egy tranzisztorral sorbakötsz egy ellenálást, ami a kondira megy. Ha a tranzisztor be van kapcsolva, akkor a kondi kisütése hamarabb megy végbe, a kitöltés tény. és a fordulat csökken (a freki nő...) ha kivan kapcsolva akkor alapfordulaton pörög. Érdemes ellenállás helyett potit rakni, és akkor mindkét ford. szintet tudod állítani. De el lehet rángatni a billenési szinteket is az 5-ös lábon...
Sziasztok.
555-el tudtok valami step-up (DC-DC) convertert. 12v ból kellene kb 60-80v csinálni 1-,15A terheléssel. Meg oldható? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Köszi, kipróbálom az általad javasolt kapcsolást, azt hittem én lőttem el vele valamit és azért nem tökéletes, mondjuk nem hiszem hogy az én esetemben olyan nagy probléma lenne hogy nem szabályozható 0-100%-ig csak úgy zavart a dolog.
Közben találtam egy másik kapcsolást is szintén PWM-néven, de nem értem hogy működik, viszont összerakva 0-100% megy, csak nincs itthon oszcilloszkóp hogy lássam, de ventit rákötve ez jónak tűnik.
Ez sem megy 0-100%-al, és a tranzisztort nem emmiter követőnek kéne befogni, hanem földelt emitteres kapcsolásban, diódával.
luluzulu: Lehet csinálni, Skori oldalán találsz a ledes áramgenerátoroknál boost konverter felépítésűt, bele kell rakni egy feszültségvisszacsatolást. TL431+pár ellenállás, kondi, tranyó... Én UC3843-al csinálnám
Lehet hogy nem megy 100% de motor fordulatán úgy tűnt mintha direkt tápfeszültségen lenne és a poti másik végállásában pedig teljesen leállt, persze nem mértem rá, lehet volt ott még valami kis impulzusocska. Hát igen a tranzisztoros rész tényleg nem igy kéne de az most nem lényeges, én FET-el csináltam...
Szia proli0007
Ha a seregély riaszto kapcsolásban a csend intervallumot szeretném csokkenteni akkor mit kell megváltoztatnom? Koszi...
Maradnék az 555 nél...
Hogyan lehet 555nél valamiféle vissza csatolást létrehozni.
Én növelném a seregélyek számát.
Hol van ez a kapcsolás? Jövőre érdekelt leszek, terem a szőlőm - talán.
Idézet: „Én növelném a seregélyek számát. Hol van ez a kapcsolás? Jövőre érdekelt leszek, terem a szőlőm - talán.” Ott ahol a seregély... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Bocs, azt hittem viccelsz, te tényleg nem ismered az 555-öt alapkapcsolásait.
No, itt a lehetőség: Seregély depresszáns: http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm
Egyébként a kimeneti ténykedése érdekelne az 555-nek.
Bemondja időnként hangosanbeszélőn, hogy hess a p...ba madár, vagy mutánozza a madárinfulenzás tüsszögést, esetleg kisebb termonukleáris petárdával tartja távol a szerves életet a madarakkal együtt, szóval? Köszi a segítséget előre is.
Rajzoltam valamit. A fojtókat, az áramérzékelőt átszámoltam, a többit hasraütésszerűen írkáltam. A kimenő feszültséget az R9 R10 állítja (a kimenő feszt 2.5V-ra osztja le)
Az áramérzékelést a fojtóhoz raktam, így könnyebb lesz nyákot tervezni. Arra kell ügyelni, hogy M1 D2 C7 C8 C9 hurok a lehető legkisebb legyen, ill. IC2-höz C3 C4 nagyon közel legyen, valamint IC2 R11 T2 M1 hurok szintén nagyon kicsi legyen.
Sziasztok!
Sajnos az elektronikához annyit értek, hogy az egyszerűbb dolgokat megépítem rajzról, de áttervezni másra már nem tudom. Olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami 12 v os táp rákapcsolásával indul, 2x21W-os égőket villogtat (3x -4x), majd folyamatosan világít, amig kapja a tápot. Gondoltam az 555-re mint villogtató, de hogy áll meg és világít ? Választ (rajzot) előre is köszi !
Hello!
Remélem arról van szó, amiben egy db. CD4060 van. Ez egy elég egyszerű lelkületű kapcsolás, ahol a ki és bekapcsolt időzítést, egyetlen ütemadó és egy számláló látja el. A "csend intervallumot" úgy lehet változtatni, hogy az "On" pontot, másik Q kimenetre kapcsoljuk. Jelenleg, ez a pont, a Q13-on van. Mivel a számlánc bináris, így a Q14 kimeneten a kétszeres időt, míg a Q12-őn a fele időt fogjuk kapni. (Ugyan ez a helyzet az "Off" pont áthelyezésekor is.) Az időt, természetesen az ütemadó oszcillátor állításával is változtathatjuk. De ennek változtatásával az "Off", vagy is a hangjelzés hossza is változik. Az idő, adott Q kimenetre, a következőképpen számolható. Tx=R2*C2*2^Qx Természetesen ha az ellenállást Ohm-ban, a kondenzátort Farád-ban számoljuk, akkor az időt szekundumban kapjuk. (Ha a kimenet pld. a Q13-ra van kapcsolva, akkor az R*C számát, kettő a tizenharmadikon-nal kell szoroznunk) Ebből látható, hogy R2 és C2 változtatásával is változtatható az időzítés mértéke. üdv! proli007
Hello!
Gondolom Féklámpáról van szó. Két lehetőség kínálkozik. Egyik hogy egy ütemadót használunk a villogtatáshoz, és számlálóval számláljuk a három.. villogást. Másik lehetőség, hogy egy astabil 555 ütemadót használunk, és egy monostabillal időzítjük a villogás idejét. Ha a villogási idő lejár, tiltjuk az astabil működését. Persze úgy, hogy kimenete magas szinten álljon meg. Ennek hátránya, hogy szinkronban kell lenni az időnek, hogy az astabil ideje valahol a 3-4 billenési idő között legyen. (természetesen PNP tranyónak bármely nagyteljesítményűt használhatod, ami elviseli a 2*21W-os izzó 5..10A indulóáramát. pld. BD246 vagy más.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Üdv!
Tehát, ha pl. egy 555 meghajt egy 4017-t,(minden második kimenetre egyenirányító) és nincs bekötve a reset az utolsónál , akkor a 4017 megáll, magas szinten marad, egy tranyó és kész ?
Hello!
Igen így is lehet, de az utolsó ütemet vissza kell kötni az órajel engedélyező bemenetére. Ekkor nem lép tovább. Reset kell, hogy mindig elölről kezdjen számolni.. üdv! proli007
Köszönöm szépen,ma estére már sikítani fog,mert már zabálják a kölest...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |