Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICD2 - Kérdések - válaszok

Témaindító: mspike, idő: Júl 19, 2005
Lapozás: OK   6 / 33
(#) miklosch hozzászólása Aug 10, 2007 /

Akkor most melyik panelen kell változtatni? Azon, amin a régi honlap címe van? Mert ilyenem van nekem is, de lemaradtam, ha kellene esetleg javítani rajta.
(#) Stadi válasza miklosch hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Az "ICD2 NYÁK gyártás" topikban levő utolsó MPi-féle NYÁK az aktuális, meg persze a potyo honlapján levő. Utóbbi mellett le van írva, hogy melyik NYÁK-nál mi változott.
(#) potyo válasza miklosch hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

A régire kell neked beraknod egy ellenállást a 16F877 6-os lába és a VDD közé.
(#) potyo válasza Stadi hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Ezt:

Idézet:
„Erre azért van szükség, mert a 74AHC126 jelzésű chip nehezen beszerezhető, viszont a 74HC126 jelzésűnek felső védődiódái is vannak a bemeneteken, amelyeken keresztül a bemeneti lábakról feszültség juthat az ISP-VDD vonalra (ez csak kevés esetben okoz problémát, de inkább ne spóroljunk ezen a leden).”
(#) Stadi válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Felteszem máshogy a kérdést:

Ha az ICD2-t rádugom az USB-re, MPLAB alól inicializálom, és nincs kipipálva a Power target circuit, akkor az MCLR Vdd mezőben (Status fül) Pass-nak vagy Low-nak kell-e lennie, ha nincs áramkörhöz csatlakoztatva az ICSP csati?
(#) potyo válasza Stadi hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Low-nak, mert nincs megfelelő feszültség ott. Ha kikapcsolod az említett opciót, akkor az ICD2 kimeneti szintillesztője a céláramkör felől kell, hogy kapjon tápfeszültséget ahhoz, hogy megfelelően működjön.
(#) Stadi válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Köszönöm kedvességed, akkor a probléma bennem van, és nem az összerakott áramkörben. Utóbbi jó hír, előbbit meg már úgyis tudom.

Mondjuk ha én írok egy programot és egy nagy piros hibaüzenetet küldök a felhasználó arcába, legalább jelzem, hogy mi az a leggyakoribb, mondhatni triviális eset, amikor mégsem gond az, ami ki van írva. Ezt az MPLAB fejlesztői nem tették meg, és direktben az ICD2 leírásában sincs benne, csak sejteni lehet belőle. Ráadásul a bekapcsolási sorrend is úgy van megadva, hogy mindenképp legyen ilyen üzenet, ha jól gondolom.
(#) zolikaa hozzászólása Szept 17, 2007 /

Sziasztok!

Már majdnem kész az MPi-féle nyákra szerelt ICD2, viszont két kérdés fogalmazódott meg bennem:

-> Mivel lehet az 1N5819 diódát helyettesíteni, mert nem kapok olyan tokozásút, ami a furatba beleférne. Bármilyen Schottky dióda megfelelő?

-> A másik kérdésem pedig az volna, hogy azt az MPi-féle nyákot, ami Potyo honlapján le is van fényképezve, kell-e még valamivel kiegészíteni. Tudom, hogy már volt róla szó, és bocs' az ismétlésért, de szeretném konkrétan tudni!

Üdv: Zoli
(#) MPi-c válasza zolikaa hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Vékonyítsd le a dióda kivezetéseit és állítva forraszd be!
Az 1RA4 vonalra tegyél egy 4,7k-s felhúzó ellenállást. Ezt a 16F877 alatt a forrasztási oldalra, vagy, ha még a PIC foglalata nincs beforrasztva, az alkatrész oldalra is teheted.
(#) zolikaa hozzászólása Szept 18, 2007 /

A 16F877-es 6-os lába, és a Vdd közti ellenállásra gondoltál?
Sajnos már minden más a helyén van, de majd megoldom!
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Moderátor hozzászólása zolikaa hozzászólására (») Szept 18, 2007

Hali!

Legközelebb próbáld meg használni a Válasz gombot, ha valakinek az írására válaszolsz! Ez nem csak neked lesz jobb később, hanem másnak is jót teszel vele, jobban átláthatóak lesznek a hozzászólások, és reagálások!

Köszi!
(#) MPi-c válasza zolikaa hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Idézet:
„A 16F877-es 6-os lába, és a Vdd közti ellenállásra gondoltál?”

Igen. A melléklet kép szerint meg lehet oldani.

01.jpg

(#) miklosch válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Ez az ellenállás mire szolgál? Mert én már felprogramoztam ezzel az áramkörrel legalább 180 PIC-et, és egyikkel sem volt gondom.
Ha a NYÁK-ból utángyártást kérek, akkor a www.nyak.atw.hu-n lévő elérhetőségen kell kérni a potyo-féle NYÁK-ot?
(#) zolikaa válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Köszi a képet, így már minden világos!
(#) MPi-c válasza miklosch hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Üdv miklosch!
Idézet:
„Ez az ellenállás mire szolgál?”

Potyo honlapján a rev.1-ről írtak (2007. jún. 22. ) megmagyarázzák.
A második kérdésre pedig igen a válasz.
(#) miklosch hozzászólása Szept 20, 2007 /

Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy laptoppal rengeteget használtam az MPi-c féle ICD2-t, és potyo1. változatát is, és most asztali gépen akartam használni, bedugtam az USB-be, és vagy azt írja, hogy nem lehet felismerni az eszközt, vagy jön a "kékhalál" és újraindul a gép. Mi lehet a gondja?
(#) MPi-c válasza miklosch hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

USB csatlakozóval minden rendben? (mármint a PC felöl) Volt már olyan, akinek nem volt meg az 5V az USB-n és nem is ment az ICD2-je.
(#) miklosch válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

a feszültség rendben van, mert néha felismeri a gép, a kábel is jó, mert másik géppel megy. valami ezen a gépen nem jó, mert mután feltelepítem a drivert, rádugom az icd-t, a gép kékhalál, majd újraindul.
(#) zolikaa válasza miklosch hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Sziasztok!
Javítsatok ki, ha tévedek, de nekem volna ötletem az újraindulással kapcsolatban. Amikor a 877-es PIC nem aktív, a lábai ugye lebegnek. Azok a lábai is, amik a 74ls07n-et vezérlik. Ha előáll az az eset, hogy egyszerre engedélyezi a GND-t és a tápfeszültséget, akkor az rövidre zárja az USB-ről jövő tápot. Ha ez megtörténik, akkor leesik a PC tápfesze, és a gép újraindul. Szerintem megoldás lehet a dologra, ha a megfelelő lábakat, mondjuk egy 10k-s ellenállással a Vdd-re kötjük. Mi a véleményetek?
(#) Stadi válasza miklosch hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

A kék halál szövegét el tudod olvasni, ha a Sajátgép->jobb egérgomb->Tulajdonságok->Speciális fül->Rendszerindítás és helyreállítás dobozban Beállítások gomb->Automatikus újraindítás elől kiveszed a pipát (feltéve, hogy magyar XP-d van). A kék halál szövege talán jó lehet támpontnak. (Ritkán az eseménynaplóban is el lehet olvasni a hibaüzenetet.)
(#) Stadi válasza zolikaa hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ha "csak úgy" egy pillanatra leesne a tápfesz és emiatt újraindulna a gép, nem lenne ideje kék halálba dőlni... Szerintem.
(#) potyo válasza zolikaa hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Két (három) helyen bukik az elméleted:

1. nem véletlenül van ott nyitott kollektoros TTL kapu. Egyrészt a kimenete felmehet akár 30V-ra is, így alkalmas a Vpp feszültség kapcsolására. Másrészt a TTL logikai áramkörök bemeneti fokozata olyan felépítésű, hogy ha lebeg a bemenet, akkor az áramkör többi részére úgy hat a bemenő fokozat, mintha logikai magas szint lenne a bemeneten. Gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy felhúzóellenállás, de ettől egy picit bonyolultabb. Ezért nem lehetséges az, hogy a tranzisztorok egyszerre bekapcsoljanak.

2. az USB túláramvédett, így ha rövidzár van a porton, akkor a vezérlő automatikusan leveszi a tápot a portról, és a windows egy buborékablakban figyelmeztet, hogy túlterhelés van a porton.

+1. Ha az esetleges zárlat le tudná rántani a feszültséget annyira, hogy az a gépnek gondot okozzon, akkor ott útközben néhány dolog tönkremenne. Egy ATX tápot nem egyszerű lerántani, azért ott az 5V-on 30A ki szokott tudni jönni, amivel már majdnem hegeszteni lehet.

Itt egyértelműen szoftverhiba okozza a kékhalált, mint ahogy legtöbb esetben.
(#) zolikaa válasza potyo hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Igazad van, köszönöm a választ!
(#) Benczus hozzászólása Okt 6, 2007 /

Sziasztok!

Kezdő PICkelőként kis segítségre lenne szükségem.
Megépítettem Potyo USBs ICD2-jét, MPI által tervezett panelra.
A problémám, hogy az MPLAB(7.60) nem tud kapcsolódni hozzá. A driver telepítésnél csak az ICD2 Firmware Client települ( eszközkezelőben meg is jelenik) a loader nem. (XP rendszerem van laptopon)Talán ez lenne a hiba? Bróbáltam többször is újratelepíteni, de az eredmény ugyan ez. A panelt átnéztem, rendben találtam a PIC-ek közti vezetékezést, rajz alapján leellenőriztem minden kötést.Rendben. Csak ez a driver nem telepítődik.....
Tudnátok valami ötletet adni, hogy miért.

Zsozso.
(#) gulasoft hozzászólása Okt 9, 2007 /

Na minden vezetéket bekötést átforrasztottam, most a laptop fel is ismeri az eszközt, telepíti is a microchip tools-t az eszközkezelőbe, látszik is, azt monja megfelelően működik, ám az mplab nem látja:
ICD0082:Failed MPLAB ICD 2 operation
majd azt írja:
MPLAB ICD 2 Ready
de igazából sem olvasni semmást nem tud és olyankor már más hiaüzenetekkel bombáz.
Tesztáramkör rajta van, remélem jól vettem ki a leírásból a sorrend vpp,vdd,gnd,pgd,pgc
Ja és persze be van állítva, hogy az icd2 adja tápfeszt a tesztáramkörnek, de a kimeneteken pár tized volt ha van.
Hogy a fenében van, hogy a winfos látja az usb eszközt, de az mplab már em bír kommunikálni vele?
(#) Stadi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 9, 2007 /

Nekem akkor volt ilyen gondom, mikor bambán bedugdostam az IC-ket, a 4550-es fel volt programozva, és azt hittem, a 877-est már az fogja beégetni. De nem, abba is külön be kell tölteni a bootloadert. Utána jó is lett egyből.
(#) gulasoft válasza Stadi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /

ind a kettő fel volt programozva, most azt csinálja, hogy 11.5v van a Q6 lábánál, aztán ez továbbcsámpázik a vdd ledhez de ott már csak 1.5v épp hogy csak világít és most már megint nem ismeri fel a gép.
Lehet hogy a tranyók meghaltak?
(#) Stadi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 10, 2007 /

Hmm... Anélkül, hogy a kapcsolási rajzra pillantanék... Szvsz a "felismeri a gép vagy sem" csak a 4550-es PIC-en múlik. Tehát ott kellene keresgélni. Hány volt jön ki az USB-n (a 4550 táplábain mérve)?
(#) gulasoft válasza Stadi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /

mind az mlrc-n min a 11 és pérja lábon 5.06V van
(#) gulasoft hozzászólása Okt 10, 2007 /

Na ICD2-es égető helyzet:
Látja a gép, belül bizonyos pontokon 11.5V található maximum. de mplab ICD2 -es beállításokkal (potyo leírása alapján) ICD0082:-es hibát ír (Failed MPLAB ICD 2 operation)
Majd MPLAB ICD 2 Ready üenet, élnek a menük, de nem fut semmi, mert fossa a hibaüzeneteket és elkezd villogni az usb led.
5 letek?
Következő: »»   6 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem