Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Nagyjából 3kV-nak. (Vigyázz mert 10n 3kV-on megráz nagyon ha hozzáérsz...)
Kéne még egy-két információ: A fényerő poti tekergetésére változik a fényerő igaz? A kioltás működik? Van visszafutó él? Vagy az osztónál tolódtak el a feszültségek, vagy a kivilágosítónál a munkapont... ui: Belegondolva lehet hogy csak a kondik tűrése 3kV, de akkor mindegyikhez oda írták volna, azért vigyázz... A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Igen egy nagyon minimálisat változik a fényerő. Most már kezdem újra összerakni, hogy anno mit is csináltam vele. Tehát az biztos, hogy az R114 és R115 egyik lábát kiforrasztom, akkor semmi változás nincs a képernyőn ! De mindjárt nekikezdek méregetni - miután csináltam egy osztót...
R111-R112 közös pontján -0.64 V, szinte csak 1 századot változik, ha tekergetem a fényerő potit. A potin még teljesen rendben szabályozható a 15 V.
Folytatom...
Itt van egy rajz, hogy én mihez kezdenék vele. Igyekeztem minnél egyszerűbbre csinálni.
Ahoz, hogy használni tudjad át kell alakítani a tápegységet, hogy 135V helyett 200V-ot adjon, az Y erősítő munkapontját újra be kell majd állítani, stb... Nézd át az adatlapot, a rajzot, a szkóp rajzát, a földelési rendszert, stb... Így már nem olyan kemény dió. ui: Nincs tapasztalatom a működésével, én csak TDA6120Q-val építettem hasonlót, de ehez a szkóphoz nem raknák ennél komolyabb elektronikát a X végfok a fűrészgenerátor és a tápegység jelentős módosítása nélkül. szerk: hopp, a TDA-nál a CTO a 7-es az FBO a 9-es láb A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Akkor hibás a kivilágitó, nem is kell a nagyfesz részen méregetned.
Nos: TR102 E: +86V, B: +85V C: +8.5V;
TR103 B: +0.8V; TR101 C: + 5.7V B: + 1.4V TR100 C: +1.3V A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Sikeresen észrevettem, hogy TR100 földelt bázisú, szóval az emmiter feszültségnek nem is kell változnia, csak az emitter áramnak.
Nézd meg légyszíves, hogy TR102 kollektor feszültsége változik-e ha a fényerő potit tekergeted. (Valószínüleg nem) TR102 bázisán sem stimmel a feszültség a rajzhoz képest, de ezt okozhatja a tápfeszültség eltérése is, azt is ellenőrizd. ui: Működik a kioltás? Van visszafutó él vagy nincs? A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
A TR102 kollektor +56 V-ig megy föl a fényerő potit tekerve. A tápfesz +108.2 V , a TR102 B: 86.3V pontosan (Fluke multival...)
Nos ez sokat segített, a kivilágosító működik akkor.
Korábban elnéztem a dolgokat, és rosszul írtam, hogy nem kell majd méregetned a nagyfesz részen, elnézést kérek. Valószínüleg a szinteltolással nem stimmel valami, ha a kioltás működik (még mindig nem írtad, hogy van-e visszafutó él) akkor C68 feltöltődik egy bizonyos feszültségre, és az AC-t átviszi, de a DC-t nem, vagyis C68 állandó DC szintjét biztosító rész lehet hibás. Mérd végig R72-73-74-et hogy nincs-e szakadás (megnézheted R79-82-t is) utána R73-at kikötve nézd meg, hogy C63-on mekkora feszültség van, ill nézd meg C60-at is. Amondó vagyok, hogy méricskélés közben meglesz a hiba.
Köszi és bocs ! A visszafutó élet nem tudom, mert annyira kicsi a fényerő, hogy nem látom...
Akkor mérek. Jaa, az R74-et nem is találom.. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
C68 és R78 között van, középen jobbról 1/4-ed körül.
Megvan ! Már csak a gépben kell megkeresni. Valószínű, hogy itt:http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=113538 lesz. Mármint a CRT CIRCUIT felirat körül. Ez a rész egy fémlappal van lezárva. Jaaa és még egy + infó: valamikor régebben meg túl nagy volt a sugár fényereje. Bocs hogy ez csak most jutott eszembe.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Keresd meg a 100ohmos ellenállást, ami a glimmekre csatlakozik, annak a másik végén lesz.
ui: Szerintem jobboldalt alulróla második kondi fölötti az. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Sziasztok, na végre sikerült meg javítanom a kis Orosz oszcilloszkópomat, a probléma ott volt ahol gyanítottam!, az X-erősítő részen, vagyis a rajzon nem lehetett meg különböztetni a tranzisztorokat hogy NPN, vagy PNP-ek, egy pár fórumtársam segített is egy két rajzzal és listával, csak azokkal az volt a probléma hogy vagy nem az eredeti rajz volt ami nekem kellet, vagy csak az Y-erősítő résznek az alkatrész listája volt meg!. Ma reggel el kezdtem keresgélni a netten a rajz után és tessék meg leltem a teljes dokumentációt a kis szkoprol, itt meg található az X-erősítő résznek is az alkatrész listája. Mikor át néztem a tranyokat startból leltem 6-darab tranyot ami NPN helyet PNP-s volt, mikor ki cseréltem a tranzisztorokat a megfelelőre azonnal be indult a fűrész jel generátor, még egy pár be állítás a trimereken és mar tökéletes is lett. A VD4-es tunel dióda végül is csak jó, holott ara gyanakodtam először. Köszönöm mindenkinek a segítséget!. Teszek fel képet a kis szkoprol működés közben, és a fűrészjel generátor jel alakjáról is, szerintem tökéletes. Ja és fel teszem a kis oszcilloszkóp dokumentációját is, hátha kell majd valakinek.
Szia!
Valamilyen régi javítás miatt kerültek bele nem odavaló tranzisztorok?
Az ellenállás lánc hidegen mérve jó. Az 50-es ponton -500V-t mértem. Csak én azt nem tudom, hogy az jó-e vagy nem...
Valószínűleg igen, mert valaki előttem nagyon meg akarta csinálni, csak nem sikerült neki, és nagyon össze kuszálta nekem a dolgokat, kelet egy pár nap még teljesen rá jöttem az alkatrészek helyes pozíciójára. Az Y-érőstőben is voltak ősze kuszálások, de azt meg oldottam, csak az X-erősítő okozott nemi fejtorest, de szerencsére meg oldódott.
Ha az 50-es pontra rámérsz, akkor a műszer elrángatja az osztó feszültségét, mérd meg C63-at, C60-at, és akkor azokból lehet számolni.
Ha az osztó rendben van, akkor maradnak a kondik, ill. a rosz feszültség ami lejön a trafóról. Ill. próbáld meg azt, hogy C68-at kiforrasztva megjelenik-e a visszafutás a képernyőn. ui: Sehol se találok dokumentációt, amiben benne lennének a fesz. értékek, de ismerek valakit, akinek van gépkönyve, holnap beszélek vele. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Nagyon KÖSZÖNÖM a segítségedet ! A dokuja elvileg itt:https://plus.google.com/photos/113942866097128618995/albums/5505970...er=pwa van lefotózva, viszont nem minden oldal.
Az a helyzet, hogy mára elfáradtam. Ha lehet akkor folytassuk kedden délután-este. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Rendben, keddig igyekszem beszerezni a teljes gépkönyvet.
Helo.
A fűrészgenerátor jaxliját megtekergetve visszatért a kioltás. Az érintkezők felülete oxidálódott gondolom. A gázos csövet megkeresem, remélem találok bele a csöves dobozomban. Nekem csak ez jutott. Jobb, mint a semmi. Még egy érdekes problémája van: bekapcsoláskor az összes cső rohadtul felizzik, szinte már világít. Ezután úgy izzanak, ahogy kell nekik, csak az elején villan egyet. Ez normális? Mennyire tetszhet ez a csöveknek?
Kijavítottam a korábbi rajzon a hibákat, illetve pár plusz tranzisztorral kicsit növeltem az előfok sávszéllességét. A biztonság kedvéért leszimuláltam, hogy működik-e ill. hogy pontosítsam az értékeket.
A hozzáértőket kérdezem, mi a véleményük róla? Nem most, de késöbb majd megépítem, de addig még hozzácsapok egy fűrészgenerátort, X végfokot, meg egy 12V-ról működő tápot, csak még ki kell találni őket... moltam: A fűtés vagy az anódok izzanak fel? Ha csak pár másodperc, akkor szerintem nem lesz bajuk, de biztosat nem tudok mondani, csöves szkópom még nem volt, csak javítottam. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Szia !
Én is itt vagyok már, de még csak elméletben tudok vele foglalkozni. Sikerült valamilyen dokut szerezni ?
Nem sikerült, rosszul emlékeztem, /2A van neki. De annyira nem is szükséges.
Nézd meg azt, hogy R70-en változik-e a feszültség a fényerő poti tekerésére, ha nem akkor D100 a ludas. Ha igen, akkor a táp körül van a hiba...
Köszi , majd délután nekiállok újra. No azt a diódát még érdekes lesz helyettesíteni. Egyébként lehet, hogy ez a rajz részlet is /2A-ból való. (a fűrész generátor más, de egyébként valamennyire hasonlóak)
2A gépkönyvet töltöttem le de kihagyták belőle a kivilágítót meg a táp rajzot...
De mindegy, nincs nagy elcsúszás a feszültségekben, mert kép az van rajta, csak a DC szinteltolás nem megy neki. Az a dióda nem vészes, nyitóirányban van csak előfeszítve, valószínüleg egy 4148-as megteszi, de lehet hogy nagyobb áramú kell majd.
...itt vagyok gépestül. Tehát az R70-en ott van a -40V, a másik felén szépen látszik ahogy tekerem a potit 8.5 - 56V-ig. Viszont: a 46-48 pontok között csak 12V mérhető ! Nem tudom, hogy mennyinek kellene lenni, de így biztos nem jó. Most már csak a D57-C63 párost kell a panelon megkeresni...
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |