Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   100 / 282
(#) lsilent válasza Beachway hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia!

Az összes usb, illetve a kártyaolvasó hibája bizony, alaplap hiba, 99%-ban délihíd.
(#) Beachway válasza lsilent hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Abban reménykedtem, hogy talán egy külön chip gondoskodik ezekről a bemeneti eszközökről.Vagy csak egy csatoló alkatrész hibája okozza.És esetleg egy gyakori tipus hiba, amivel gyakorlott szerelők találkoztak már.
Köszi a segítséget!
(#) lsilent válasza Beachway hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Ez így van ahogy mondod, egy chip, a south bridge az. Cserélhető. Irtam pm-et.
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 15, 2012 /

Üdv van egy fujitsu siemns amilo pa 3553 laptopom amit ha rádugok tölteni nem világit a led az aksi feltölt de van hogy gondol egyet és megáll és nem vesz fel több töltést ezt mi okozhatja?
(#) lsilent válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Üdv. Elég sok minden lehet, kbc, töltés vezérlő, az i2c illesztő, stb stb..
(#) SBahadurD hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok!

MSI GX 600 laptopom adta meg magát. Mikor a tápegységet (be volt már dugva a konnektorba) be akartam dugni a gépbe, akkor pukkant egy nagyot és szikrázott a csatlakozónál. A gépnek meg füst szaga lett.
Hol lehet érdemes elkezdeni a hibát keresni? Elképzelhető, hogy a tápcsatinál valami alkatrész megfogta, és csak azt az elégett alkatrészt kell cserélni? Hogy érdemes neki indulni? Az biztos, hogy a winchester nem ment tönkre. A memóriák, BT modul, Wifi modul, meg maga az alaplap látszólag sértetlen, amennyire bele tudtam nézni. De egyszerűen nem bírom annyira szétszedni, hogy a csatlakozó közelébe kerüljek. Service manual-t nem találtam a neten ehhez a géphez.
Ha valaki tud ötletet adni, szívesen veszem.
Köszönöm!
(#) sanykaraj válasza lsilent hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

raktunk bele egy új kölcsön aksit de ennél sem világítót a töltés led viszont ezt gond nélkül töltötte és nem is kapcsolt ki vele.
(#) lsilent válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Ha csak nem világít lehet a led, vagy a kivezérlése, viszont a rosszabb, hogy a kölcsön aksit tölti rendesen. Akkor pedig aksi. De távban ezt pontosan megmondani képtelenség.
(#) lsilent válasza SBahadurD hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Szétszedés
Remélem gyári táppal próbáltad, és nem utángyártottal, aminél polaritást is lehet változtatni.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) forma3 hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok!

Régebben vettem egy hibás laptopot alkatrésznek, de most eszembejutott, hogy jó lenne megcsinálni. IBM 380Z-ről van szó, és azért is lenne jó, mert ebben már van USB is. HDD sajnos nincs benne. Az a nagy baja, hogy szépen bekapcsol, világítanak rajt a ledek ahogy kell, de ventillátor is elindul, de kép semmi, még egy csöpp háttérvilágítás sincs, és próbáltam a vga kimenetet monitorra kötni, úgy se történt semmi. Ilyenkor mi lehet a baja? Merre lehet elindulni. Így HDD nélkül a BIOSnak azért be kéne jönni, nem?
(#) SBahadurD válasza lsilent hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Gyári táppal volt.
Nagyon köszi a videót. Esetleg azt tudod, hogy mit érdemes majd a panelon keresnem hiba gyanánt?
Köszi mégegyszer!
(#) Báddzsó válasza SBahadurD hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

A csatlakozót kell megnézni, meg a közelében lévő supressor diódát, valószínűleg az sült meg.
(#) lsilent válasza SBahadurD hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Nem kizárt, hogy látható nyoma van, először nézd meg, aztán majd kitaláljuk. Meg azért mérd meg az adapter kimeneti feszültségét, nem e az is tönkrement.
(#) forma3 válasza forma3 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

mi lehet a baja?
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 25, 2012 /

Üdv nemrég tönkre ment a laptopom. Egy fujitsu siemens pa3553 as sajna meghalt a videó kártya. Bevittem egy szervizbe ahol rögtön ajánlatok egy 22 ezres árat egy újra golyózási technológiát( nem tudom mit jelent de drága és garanciás volt) Majd megkérdeztem még 2 helyen az egyik helyen azt mondták, 8 ezer és újra melegítik és tökéletes lesz, A másikba 20 ért garancia nélkül kínálták ugyan ezt és közölték hogy meg fog halni. Az lenne a kérdésem hogy melyik technika mit jelent. ÉS inkább érdemes-e újat venni vagy esetleg megcsinálni?
(#) zolika60 válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

A BGA tokozású alkatrészek lábai tulajdonképp kis ón golyócskák. Ezekkel forrasztják a panelra. Ez gyakran még a gyártónak sem sikerül tökéletesen, ezért elválik a paneltől, mint a te esetedben. Egyszerű javítása az alkatrész újra melegítése, de nem sikerül mindig, és nem is üzembiztos megoldás. Jobb levenni a helyéről, újra golyózni és szakszerűen beforrasztani. Ez viszont felszerelést és szakértelmet követelő munka. Szerintem olyan helyen javíttasd ahol van erre technika.
(#) lsilent válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Én az újragolyózást sem tartom jó megoldásnak, csere új alkatrészre, szinte minden beszerezhető. Annak aki úgy csinálja, megvette hozzá a stencilt, és a golyókat, neki ez a gazdaságosabb megoldás, de nem feltétlen a legjobb. Gondoljunk kicsit bele, mi is történik ilyenkor. Adott az BGA amire egyszer gyárilag fölkerültek a golyók. Nem ördöngősség kitalálni, igen melegítés útján, hogyan máshogy. (1), Föl került a lapra, szintén ugyanazon eljárással.(2) Leszedi neked a delikvens aki golyózza.(3) Elhelyezi rajta a golyókat, ugye szintén melegítéssel(4). Majd föl vissza az alaplapra a BGA-t.(5)

Mindenki döntse el, mennyire szereti mindezt az IC. Pláne a használatból adódó természetes öregedés mellett.

Arról nem is beszélve, ha vmi oknál fogva nem sikerült neki elsőre jól helyretenni azt a fránya BGA-t. Akkor adjunk hozzá újabb 3 melegítős kört. Le, golyó, föl!

Én csere párti vagyok, és kizárólag újra. Nem ördöngősség, csináltam már néhány 100-at a 10 év alatt.

De persze mindent úgy, ahogy a kedves vevő óhajtja.

Melegítés=(átmeneti hiba orvoslás) Értelem szerűen nem várható el, hogy bárki garit vállaljon rá.

Golyózás=(szintén lehet átmeneti megoldás) Garancia itt sem várható igazán, hiszen ki tudja mit kapott az a szerencsétlen IC előtte. Mennyire volt a gép karbantartva, nem pedig csak használva.

Csere újra= nagy eséllyel ha utána megfelelően használják, és karbantartják a gépet, annyit valószínűleg menni fog, mint az eredeti alkatrésszel, de ha figyelünk és esetleg már addigra jött ki belőle javított kiadású IC, szinte örök életű lehet.

Részemről ennyi.
(#) lsilent válasza forma3 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Nem fogja neked tudni senki megmondani távsegítségben, hogy ez vagy az a rossz. Ha nincs kép, igen valószínű, hogy azért nincs mert nem bootol, vagy épp video hibája van. Ahhoz hogy az IBM logót lásd, megjelenítőn, procin, ramon kivűl nincs másra szükséged.

Nem tudom neked én sem megmondani, mert ott már mérni kell, debugolni kell, hogy mit csinál, meddig jut el, milyen tápok indulnak, illetve nem indulnak, stb stb. Konkrét hibán lehet ötletelni, hogy mi lehet. De ezen nem, csak is akkor tud rá bárki bármit mondani, ha kézbevette és megnézte.

Többet nem tudok rá mondani, mert szinte bármi lehet. Akár proci, ram, az sem kizárt hogy benne sincs. De alaplap hiba, vmelyik tápban, vagy akár BGA. Egy hibás eszköz ami megfogja a bootot stb stb....

Szóval bármi!
(#) forma3 válasza lsilent hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Köszi, közben szétszedtem nagy nehezen ripityára, és kisérletezgettem vele. Van nekem egy pont ehhez való processzorpanel, kicseréltem arra, és semmi változás nem történt, sőt arra is rájöttem hogy processzor nélkül is ugyanezt csinálja. Ez most azt jelenti, hogy mindkét proci rossz, vagy lehet hogy jók, de odaáig már nem jut el a folyamat. Viszont, ha elindítom processzor nélkül, és mikor már megy belerakom a processzort, akkor újraindul. Csináltam róla videót, remélem látszik, hogy melyik ledek égnek, az biztos nagy segítség.
Csatoltam egy képet is, hogy melyik led minek felel meg.
Video (vége fele látszik a lényeg /de én csináltam/): Bővebben: Link

Előre is köszönöm a segítséget!

Kép0183.jpg

(#) forma3 válasza forma3 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Ezek alapján mi a legvalószínűbb? Vagy esetleg miket mérjek rajt? Nem szeretném rosszként összerakni, de most beteryti az egész íróasztalom.
(#) lsilent válasza forma3 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Már megbocsáss, de ahogy a videot elnéztem, inkább ne nyúlj hozzá. Rakd be egy dobozba, és kész. Menetközben, procit, ramot videokártyát, nem veszünk ki csak úgy a gépből. Előbb kikapcsoljuk, ha eddig nem is volt rossz, eztán már nem biztos hogy nem az.
(#) forma3 válasza lsilent hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Gondoltam, csak kisérletképpen csináltam. Nem hiszem hogy beje lett tőle, mert ugyanazt csinálja mint eddig. Mindenképpen szeretném megjavítani. Amúgy az is érdekes, hogy a sleep led világít. Lehet hogy alvómódban akar indulni? Szerinted mi a legvalószínűbb hiba, hol induljak el?
(#) forma3 válasza forma3 hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Mire a legnagyobb az esély? Próbáljam meghőlégfuvózni a VGA chippet?
(#) forma3 hozzászólása Szept 27, 2012 /

Ezekszerint valószínüleg javíthatatlan? Ne is rakjam össze, inkább adjam el alkatrészenként?
(#) forma3 hozzászólása Szept 27, 2012 /

Csináltam pár képet, nem látszik rajt hiba. Mintha hiányozna egy IC, de túl gyárinak tűnik a forrasztás.
(#) forma3 hozzászólása Szept 28, 2012 /

...
(#) forma3 válasza lsilent hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Na, mi legyen?
(#) forma3 hozzászólása Okt 2, 2012 /

Ilyen reménytelen a helyzet? Mit próbáljak meg, amitől halvány remény van arra, hogy megjavul?
(#) Gabó hozzászólása Okt 2, 2012 /

Szerintem kicsit olvasgass:

IV. Ne követelőzzünk. Mindenki önszántából és szabadidejében fórumozik, így legyünk türelemmel és vegyük figyelembe, hogy kérdésünkre a választ mindenki puszta szívességből, saját idejét feláldozva ír.
VIII. Ha nem kapunk választ? Ha a kérdésünkre nem kapunk választ, akkor ne türelmetlenkedjünk. Előszört nézzünk magunkba, lehet hogy a kérdésünk értelmetlen. Előfordulhat, hogy a kérdésünk túl nehéz, és az sem ritka hogy a feltett kérdésre már egymilliószor született válasz, így ezért nem kapunk egy egymillió-egyediket.
X. Mint minden új helyen ahova kerülünk, a Hobbielektronika.hu-n is kötelező megismerni a helyi szokásokat. Olvasd el a használati útmutatót, a szabályzatokat és ismerd meg a közösség saját szokásait mielőtt megnyilvánulsz.
XI. Legyen türelmed! Ne kezdd a hozzászólást azzal, hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt". Legyen türelmed.
XX. Nem dedó! A fórum nem óvoda, kerüljük a "píííz, plíííz, lécci, lécci" kifejezéseket, és soha ne kérjünk a kérdésünkre e-mailben választ. Ez a netikett szerint a létező legnagyobb sértés a közösséggel szemben, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem érdekel minket semmi és senki más.
XXII. Beragadt a billentyű?! Ne használjunk túlzott írásjeleket. A gondolatunk után nem kell ezer pont........... és nem kell a kérdés után ezer kérdőjel sem. Ugye??!?????!???????!??!??

Az aláhúzott részeken kicsit gondolkozz!
Részletek amiket észrevettem az eddigi hszeidbe és beleillik a "Használati útmutató és szabályok"-ba. Azt is átolvashatnád, ha már megtetted akkor nemárt mégegyszer.
(#) forma3 válasza Gabó hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Jólvan, csak nem tudom hogy mit tegyek, itt van egy halom laptopalkatrész és csavar a szobámban, és napról napra csak felejtek hogy melyik micsoda hova való. Meg valószínüleg alkatrészenként többet ér. Nem? Mivel egy hivásként 2k-ért tudnám eladni, de állítom hogy az csak lcd-je pl. többet ér... De legjobb lenne ha működésbe lendülne. Egyzserűen egyről kettőre akarok jutni, ha ez követelőzésnek tünik akkor bocsánat mindenkitől.
Következő: »»   100 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem