Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   70 / 360
(#) kkrisz75 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Próbáltam kiindulni belőle, de nem vált be.
Nem azt adja amit gondolsz. Szó szerint cm-ek adódnak össze és okoznak eltérést. 12.7km en 100m-nyit. Így kell a kompenzálás, ha meg már kell, akkor miért ne számolhatnék számolt kerék átmérőből, és kerék cserekor 1 szer kell bemérni 100km-t onnan csak át kell váltani a kijelzőn a kerék átmérőt.

Igazából csak a lebegőpontosok számítását akartam kihagyni amennyire lehet hátha pontosabb lesz az óra, de így, hogy a kerekítés elviszi, ugyan akkor nem változik ennél a sebességnél semmi, teljesen mindegy, hogy melyikkel számolok azért került vissza.

nem mellesleg az áttekinthetőség miatt is marad.
Így jól látható, hogy a 3.6 os szorzás az mit csinál, az áttétel osztás mit csinál, a százalék változója mit csinál. Nem kell átváltani a számokat, és nem kell kínlódni, hány vesszővel teszem arrébb. A kimenet számológéppel kiszámolható, és nem kell a végén a vesszőket nézegetni... az jön ki ami a kijelzőn is lesz.

De mint mondom ez egyedi helyzet. Biztos vagyok benne.

Az is igaz már kész programról beszélünk és lehet ha mélyre ásnék, elég lenne ha 1.86578m és az 1.86347mes kerék átmérőt 1.8al számolnám és csak az eltérést írnám külön változóba. nem külön átmérő és eltérés használattal. És lehetne egyszerűsíteni még 1-2 helyen anno több mindent akartam elvégeztetni vele, de ma már azok értelmét vesztették.

De a program 46%ot használ 18f4620ból és 10hz en megy a kijelzés, miközben 20Mhzen pörög az PIC.

Ha kell fel teszem ide csemegézni, okulni esetleg hibákból, megoldásokból.
A benzin szint mérés még módosul, mert a szintmérő ellenállásos módszere nem jó. kapacitív lesz, és abból lesz bemenő fesz beküldve AD bemenetre.
(#) pjg válasza kkrisz75 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Tedd már fel légyszi.
(#) pjg válasza kkrisz75 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Huh! Ez nem semmi.

Hányas verziójú Flowcode-dal csináltad?
(#) kkrisz75 válasza pjg hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

4 el kezdtem el és fejeztem be anno. Az a 3.9es verzió.
Most csak a kapcsoló kezelést cseréltem már kölcsöngépen, amin van 5. és tudja a long, ulong változót kezelni.

Egyébként, a kapcsolóknál észre vettem, hogy érzékeny és túl tud ugrani hiába a minta szerint raktam be.
Amíg simpi előző várakoztató ciklusánál sose pörgött.
Hasznos is meg nem is. Néhány helyen jó hogy léptet, mert 100asával 6000ig léptetni nem kevés gombnyomás, de most csak nyomva kell tartani és belépteti. Viszont képernyőváltáskor néha túl lépteti az oldalakat.
(#) silent15 hozzászólása Szept 10, 2012 /

Sziasztok, valaki segítene nekem beállítani flowcodeban a PIC18f2550 konfig bitjeit ?
Az összes többi chippemnek sikerült, csak ennek nem.
A belső órajelről szeretném használni, nem kell sem watchdog, sem MCRL . Eddig így állítottam be, de a hozzárakott ledvillogtató teszt program nem csinál semmit, miután beprogramozom.

Köszi!

(#) Bari- hozzászólása Szept 10, 2012 /

Sziasztok

Nem olyan régóta nyüstölöm a flowcode-ot, eddig minden kérdésemre megtaláltam a választ a topic-ban de most elakadtam. Készítek egy hdd visszajelző kapcsolást, a pic 16f887, 28+1 led, egy nyomógomb és egy optocsatoló, szeretném az rb4 és rb5 porton (ide jönnek a kapcsoló és az opto) bekapcsolni a belső felhúzó ellenállást. A témában tették már fel ezt a kérdést: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1090498.html#1090498 és volt válasz is rá: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1090523.html#1090523.
A
  1. cr_bit(intcon2, RBPU)
-ot C kódként beillesztve nem fordítja le hex-be a progit. Meg elég lenne az rb4-5-ön bekapcsolni.
Hogy tudom ezt beállítani? Sajnos C-t egyáltalán nem ismerem , (tervben van a megtanulása).
A másik kérdésem, hex-be fordításkor kapok egy ilyen üzenetet:
Idézet:
„hddmeter4.c(1343): WARNING: This interrupt has previously been enabled, so the macro may never get called.

Ez pontosan mit jelent? kell vele foglalkozni? Flowcode-ban (eddig 5.1-et használtam, ma frissítettem 5.4-re) működik a progi. Picbe égetve még nem próbáltam, elméletileg ma jönnek meg az alkatrészek hozzá.

Előre is köszönöm a segítséget

Üdv:
Bari
(#) silent15 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Sziasztok, sikeült megtalálnom a bajom, anyi volt, hogy a sok CLOCK között elvesztem, de most már megvan.
(#) Bari- válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia

Amennyiben kell hozzá akkor igen. Hogy kell pontosan beilleszteni?
Ha jól vettem ki a linkelt hozzászólásból az összes RB portra bekapcsolja. Megoldható csak bizonyos portokra, Pl: RB4, RB5? Vagy nem számít ha kimenetként vannak használva nem aktivizálódik?

Bari

Értem, remélem lesz aki tud majd válaszolni.
A másik kérdésemre esetleg?
Idézet:
„hddmeter4.c(1343): WARNING: This interrupt has previously been enabled, so the macro may never get called.”

Bari

Két megszakítás van a progiban, az egyik a tmr0, a másik meg a tmr2, mindegyik makrókat hív meg, a tmr0 a gombfigyelést, a tmr2-es meg egy ledet villogtat kb fél másodpercenként.

Bari
(#) kiskata hozzászólása Szept 10, 2012 /

Kedves Hozzáértők...
Érdeklődöm hogy lehet-e a Vref+ láb esetén elkövetni azt a varázslatot hogy (ne kelljen a 2.56V beállításakor potméterrel méregetve bohóckodnom ) PIC induláskor gomb-nyomvatartásra beugorva egy makróba folyamatosan mérek adc-mérést (mivel a 4620-on a Vref+ épp az AN3-on van) azt kiíratom a képernyőre és a TL431+potival beállítom, majd egy OK-ot nyomva továbbmegy a progi.... etc.
Kérdés : Ha felkonfigurálom a AN3-at a Flowcode-ban (felteszem az ADC-ikont a panelra) akkor fog attól Vref+ ként is funkcionálni? Tehát ADC hőmérésnél támaszkodik az ott beérkező feszültségre a mérés? Vagy ki kell kapcsolnom az ADC funkciót valahogy és bekapcsolni a Vref+ -ot amikor kilépek ebből a makróból?
(#) mrobi válasza Bari- hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Rakd be asm-be
  1. asm
  2. {
  3.         bcf     _status,6
  4.         bcf     _status,5
  5.         bcf     _option_reg,7
  6.         bcf     _status,6
  7.         bsf     _status,5
  8.         bsf     _trisb,5
  9.         bsf     _trisb,4
  10.         bsf     _wpub,5
  11.         bsf     _wpub,4
  12.         bcf     _status,6
  13.         bcf     _status,5
  14. }

Elméletileg működnie kell!
(#) Bari- válasza mrobi hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia

Köszönöm szépen , egy magyarázó leírást kérhetnék hozzá, hogy tudjam is mit csinál az adott kód?

Üdv:
Bari
(#) mrobi válasza Bari- hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Persze:
  1. asm
  2. {
  3.         bcf     _status,6 ;bank0
  4.         bcf     _status,5 ;bank0
  5.         bcf     _option_reg,7 ;globális felhúzó ellenállás engedélyezés
  6.         bcf     _status,6 ;bank1
  7.         bsf     _status,5 ;bank1
  8.         bsf     _trisb,5 ;portb5 bemenet
  9.         bsf     _trisb,4 ;portb4 bemenet
  10.         bsf     _wpub,5 ;portb5 felhúzó engedélyezése
  11.         bsf     _wpub,4 ;portb4 felhúzó engedélyezése
  12.         bcf     _status,6 ;bank0
  13.         bcf     _status,5 ;bank0
  14. }

Amúgy működik?
(#) Bari- válasza mrobi hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Köszönöm

Hex-re lefordul, kipróbálni picben még nem tudom, mert először nyákot kéne neki csinálni (smd) hogy próbapanelon össze tudjam rakni a kapcsolást (ilyesmit), ennek holnap lesz a napja. Teszt után beszámolok majd a fejleményekről.

Üdv:
Bari
(#) slogan hozzászólása Szept 11, 2012 /

Sziasztok !

Adódott egy kis gondom ,a komplett feladattal szívok már egy ideje.
Most a fő gondom az ,hogy egy fix frekire kellene reagálni a picnek ,vagyis inkább e körüli kis szórással.
Konkrétan 2KHz (1950 - 2050 pl.).

Egyik lábon villogtatok egy infra LED-et ,a másikon, port megszakításban vizsgálom a bejött jeleket.

Hogyan tovább ???

Köszi a segítőknek !
(#) slogan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Hát ezzel csak az a baj ,nemtom hogy álljak neki

Hát próbálkoztam egyel ,de mindig nullát ír a két egymást követő beérkezett jelre ,ami a port megszakításon érkezik

bocs rosszat tettem fel
ja..... ez nem is lehet jó
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) pjg hozzászólása Szept 11, 2012 /

Periódusidő mérésre van valakinek kész ötlete? 10-150Hz közt változó frekvenciát kellene megmérni.
Köszi.

Feltettem egy kis videót a problémámról.
Ide

A lényege az ,hogy ha a neont forgatom ,akkor különböző frekiket ad ,nem tudom kiszűrni

A lényeg az lenne ,hogy csak akkor történjen valami a picben ,ha a vonat van felette ,azaz az infra led által sugárzott fény verődne vissza a tranyóra.
(#) pjg válasza slogan hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Ragaszkodsz a 2kHz-hez? Ha nem, léteznek infra vevők. Csak az adott frekvencián jövő jelet engedik tovább feldolgozásra.
Bővebben: Link

Ja,ja....
Ezeket már körbejártam.....

Csak 3mm (vagy kisebb) dolog jó.Lehet bármilyen freki ,nem kell 2KHz

A zavart megszüntettem ! Egy nagyon láma dolog volt
Le sem merem írni

Most már csak fel kéne dolgoztatni a megfelelő jelet.
(#) kkrisz75 válasza pjg hozzászólására (») Szept 11, 2012 / 1

Bejövő jel indít egy timer számlálót és az új bejövő jel zárja a számlálót.

Annyi benne a játék, hogy a bejövő jelek 2 változóval játszanak, mivel az egyik mindig az első a másik pedig a második jelet kell tárolja.

Csak a feltételes elágazásnál kell megoldani, hogy melyik mikor indítja a számlálót.
(#) Bari- válasza mrobi hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia

Pénteken végre volt időm befejezni az átalakítókat (szépen teszik a dolgukat). Összeraktam a kapcsolásom a progihoz. Sajnos a C kódként beillesztett asm kód nem hozza a várt eredményt, a külső felhúzó ellenállások nélkül, össze vissza érzékeli a gomb lenyomásokat, van hogy magában is szalad mintha egyfolytában nyomogatva lenne . Próbálgattam a korábban linkelt kódot, sikerült úgy beilleszteni hogy lefordul, de mintha ott sem volna. Végül is nem foglal sok helyet az a két 0805-ös ellenállás, de elegánsabb lenne nélküle.

Bari
(#) Bari- válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Köszönöm .
Még a pic kezdőknek témában is felteszem a kérdésem, hátha tud majd segíteni valaki, elég szűkös a hely a panelon, jobb lenne az ellenállások nélkül, de nem dől össze a világ ha maradniuk kell .
12F675-höz is csináltam ilyen kis programozós panelt, az volt az első a sorban

Bari

Ezt én is megtaláltam és jó is lenne, mert az rb4-rb5 ami csak bemenet az rb0-rb3 kimenetként vannak használva, rb6-rb7 meg az icsp csatihoz van rendelve.
Sajnos C-hez nem értek (még) így fogalmam sincs, hogy kellene azt a port bitet bekapcsolni.
  1. /*
  2. cr_bit(intcon2, RBPU)
  3. */

beillesztve nem hozta a várt eredményt, ahogy korábban mrobi által írt asm kódmrobi által írt asm kód sem.

Bari

Köszönöm szépen, ezer hálám .
Működik

A kapcsolásról működés közben egy kis video még a próbapanelon.

Bari
(#) kontár hozzászólása Szept 16, 2012 /

Nagyon láma vagyok a flowcode-hoz.A parsic ugy -ahogy megy.Csak azért hogy próbáljam megérteni a flowcodoe-t feltennék egy kis rajzot parsicban és ha valaki megírná flowcode-ban megköszönném .Hátha így többet értek belőle.

bizido.PIC

(#) portikzoli hozzászólása Szept 16, 2012 /

Megegyszer koszi , sjnos nagy faba vagtam a fejszet de gondolom csak meglessz egyszer. ez nekem fel van szerelve de analog felepitesbe mar bevalt a futest mukodteti a 2 led nyit meg zar optikaval lenne az uj mert a regi rellevel mukodik zajos picit.Kicsit butykolte egy baratom de deltat nem tudtunk kihozni, es a homerseklet beallitasa lelassult kerlek segitcsetek kosszi
(#) pjg válasza portikzoli hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Egy indurit belenyúltam
Következő: »»   70 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem