Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Ha eltekered akkor meg elkezd ugrálni?
Szia !
Azt megtetted ,hogy az IC és a kijelző lábaira (kiszedett IC és kijelző-nél) kettesével szép sorjában rárakod a műszert ,akár dióda vizsgálat módban ? üdv
Aha, ha oda tekerem a ténylegesen bemenő fesz közelébe, akkor kezd el ugrálni.
Szia!
Úgy gondolod, hogy van-e ellenállás a lábak között?
Van e zárlat....
István szerintem a lábak közti zárlatra gondol. Egyébként én is így szoktam végigsípolgatni mind a 80 lábat, az ic és a kijelzők beültetése előtt.
Vissza kellene kanyarodni a hibakereséssel a tápig. Még az is lehet hogy kevés a 100nF és gerjed. A stabkockák gyártófüggőek ilyen szempontból. Legjobb lenne másik tápról próbálni,de gyanitom,hogy ilyen nem áll rendelkezésedre. Akár két laposelem is megtenné rövid próbára,aholis egyből kiderülne,megszűnik-e az ugrálás,vagy a hiba nem a tápban keresendő.
Kimértem, nincs zárlat.
Megpróbálom egy tápegységről működtetni, hátha úgy jó lesz.
Csatlakozom .....
Én is spórolni akartam a tápon ,mert nem volt kéznél középleágazásos trafó és megépítettem Topi közölte legegyszerűbbet (két ellenállattal egy osztó ,stb ) ,de nem jött be..... Csináltam rendes tápot ,7805 és 7905 szűrőkkel meg minden ,és jó lett
Én is voltam így próbáld meg egy 9v-os elemről úgy megy e!
OFF dolgok törölve!
Sziasztok!
Nos, az a helyzet, hogy kipróbáltam 9V-os elemről meg 7660-as IC-vel előállított negatív fesszel. Ha egy másik elemnek a feszültségét mérem, akkor tökéletes a műszer, ha a szabályozható tápom feszültségét mérem, akkor megint ugrál. Ha a +-5V-os tápjáról (amit csináltam a műszernek) megy akkor megint ugrál még ha elemnek a feszültségét mérem is! Akkor valaki adjon ehhez tanácsot, milyen tápot csináljak ennek a "kacatnak". Köszi
Forrassz a stabkockák lábára minél közelebb egy-egy 330nF smd kerámia kondit,vagy tantálelkót. Ha az elem feszültségét méred a saját tápjával mennyit "ugrál"? Ezt a 9V-os elemről való próbát meg nem értem. Az IC max 6V pozitiv fesszel táplálható.
Akkor max 2 század V-ot ugrik.
Smd kondim nincs, mekkora tantált forrasszak a lábakra?
Tantálban is van 330nF. De el lehet menni 1µF-ig. A 9V-os próbát nem válaszoltad meg,pedig kiváncsivá tettél....
Van egy olyan IC, hogy 7660. Ez egy negatív fesz konverter, rárakod a bemenetre a +t és kijön a - és kész is a +- táp.
Ezt én is ismerem, én is igy csináltam anno. De az ic az 5V pozitiv tápot használja,ebből állitja elő a negativot,nem pedig 9V-ból. Ezért nem értem...
Mivel 9V-os elemem van itthon, én azt kötöttem rá. Ahogy néztem akkora fesz jön ki belőle, mint amekkora be.
A pozitiv fesz maradt 5V? A negativ meg 9V? Még azt nem irtad,hogy az eredeti +/- 5V tápnak külön trafója van-e (a mérendő táptól független),vagy a főtrafón van egy csak erre szolgáló tekercs.
A pozitív fesz a 9V-os elem, abból lesz +-9V az IC segítségével!
A főtrafón van 2 tekercs a műszernek, de a főtekercs még nincs használva. Egy régebbi tápegységemmel próbálgatom.
Hát akkor nem tudom hogy élte túl az ic-d ezt a túlfeszültséget.... Hacsak a relative nagy áramfelvétel nem terhelte le annyira az elemet,hogy nem adott le 6V-nál többet, Mint már irtam a határadat katalógus szerint 6V.
Sziasztok!
Rájöttem arra, hogy akkor kezd el ugrálni, ha bedugok egy trafót a közelében, mert ha számítógép tápróm működtem és nincs bedugott trafó, akkor jól mér! Ezt hogyan lehetne kivédeni?
Szűrés, árnyákolás, folytó tekercs, ráolvasás...
Na ez lehet, hogy hülye kérdés, de mi az, hogy ráolvasás?
Konkrétan tudnál egy rajzot, hogy milyen szűrést csináljak? Hogyan csináljak folytótekercset, miből lehetne kibányászni olyat?
"Na ez lehet, hogy hülye kérdés, de mi az, hogy ráolvasás?"
ez aranyos volt !
Első megközelítésben forrassz 100nF-os kerámia kondikat az ICL7107 táplábaira, közvetlen a lábra és minnél közelebb a lábhoz, minnél rövidebb lábbal.
Ettől szerintem 80% az esélye hogy megjavul, kétlem hogy árnyékolás és folytó tekercs használata szükséges lenne. Az én tápomban (nem a mostaniban) kb 1,5 cm-re van az ICL7107 a trafótól árnyákolás nélkül és még sincs semmi baja. Sőt, a 230V mellette megy el a kapcsolóhoz kb 4 centire.
Köszi, megpróbálom!
Egész jól alakul a tápegységem, kész vagyok az előlappal, csak be kell kötözgetnem a kivezetéseket, ami nem lesz kis kaland, úgy, hogy nem legyen belőle dzsungel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |