Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azért vannak útban, mert a kondenzátorokon nem megy át az egyenáram-egyenfeszültség.
Ja értem , tehát akkor ha a kondenzátorokat kiveszem a kapcsolásból , akkor egyenfeszültséget is tudok erősíteni vele?
Tudsz, de a be és kimenetek ilyenkor alapból nem feszültségmentesek. Ezt vedd figyelembe és azt is, hogy eléggé kis feszültségtartományt képes erősíteni ez a kapcsolás.
Hello!
Ennyi idő alatt nem olvashattad el és érthetted meg a dolgot. Ha ilyeneket kérdezel, akkor az alapoknál kell kezdeni. De - Egy tranzisztor, alapvetően áramot erősít, méghozzá egyenáramot. Ezért jellemzője a béta, ami a kollektoráram és a bázisáram hányadosa. - Ami feszültséget erősít, az maga a földelt emitteres kapcsolás. A feszültség erősítés úgy jön létre, hogy a bementi feszültség bázisáramot hoz létre. Ennek "bétászorosan" felerősített része jelenik meg a kollektorban, ahol a kollektor ellenálláson a kollektor áram feszültséget ejt. Így lesz feszültség a kimeneten. - Ez az erősítő váltakozó feszültségek erősítésére készült, pont azért van a bemeneten és a kimeneten kondi, hogy a munkapontból származó egyenfeszültségre a bázisban rászuperponálja, a kollektorban pedig leválassza a váltót. - A munkapont beállítása is úgy jön létre, hogy a tranyó egyenáramot erősít. De egyenáramú erősítő készítse nem egyszerű, pont ezért készítik a műveleti erősítőket. Az is tranyó, csak számtalan és több visszacsatolással, fokozattal. üdv! proli007
Értem , az a baj ,hogy sokat olvastam már ezzel kapcsolatban , de valamiért nem áll össze a kép sajnos.
Egyébként áram erősítésre , milyen tranzisztoros alapkapcsolások léteznek ?
Hello!
Bármely tranzisztoros alapkapcsolás áramot erősít. (Na kivétel a közös bázisú, mert annak az emitter a bemenete, áramerősítése közel 1.) De élek a gyanúval, mást értesz áramerősítés alatt, mint amit az jelent. Nem lenne célszerűbb elárulni, mit is szeretnél készíteni? Hátha vakvágány az egész? üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
Igazából konkrét elképzelésem nincs, csak nagyon érdekel a téma és általánosságba , akarom megérteni , hogy mindenféle helyzetben tudjam használni , de mondjuk kezdésnek lehetne egy olyan egyszerű kapcsolás , hogy egy led-hez kapcsolok egy tranzisztort.
Hello!
Akkor lehet próbálgatni. Kollektorba teszed a Led-et (előtété ellenállást ne feledd) és a bázissal sorba egy ellenállást. (pld. 10kohm) Ha az ellenállásra feszültséget adsz, a Led jelzi a kollektoráramot. A Led-eknél a tranyót általában kapcsolóüzembe használjuk. Vagy is ha nincs bázisáram kikapcsol, ha van bekapcsol.. De kollégák a hálón több ilyen kezdő kapcsolást már "fellinkeltek". Azok alapján érdemes próbálkozni. Például. Első viszont, hogy a tranyó működését megértsd, majd az alapkapcsolások és jellemzőik ismerete. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
Sziasztok!
Egy egyszerű nikkel kadmium ceruzaakkura akartam forrasztani vezetéket,lehet kicsit sokáig melegítettem a pálkával mert aztán 0 voltot mértem és csak 1-2ohm ellenállást. Mi baja lehetett? A túlmelegítés okozhat ilyet? Javítható? Most próbáltam melengetni még a pákával hátha helyrejön, nem javult. Kissé félve de betettem egy olyan aksitöltőbe ami nem nézi, hogy van-e feszültsége és bent hagytam fél percre, most újra 1.3 voltot mérek rajta. Túlélhette a hevítést és nem rövidzáras lett akkor ezek szerint? Most betettem egy mikroprocesszoros töltőbe már elfogadta, remélem helyrejön...
Szia!
Épp az imént töltöttem fel az oldalamra egy hasonlót. Bővebben: Link Elvileg a DS1820 is tudja az általad kívánt paramétereket, igaz hogy csak 125 fokig, de ha a motor hőfoka ezt meghaladja, akkor az nem autóban van . A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
Nem szereti a forrasztást. Persze lehet, ha muszáj, de csak gyakorlottaknak, akik nem vacakolnak a forrasztással. Majd meglátod túlélte-e.
Helo!
Milyen áramkörrel lehet usb-ről(pl:pendrive)zenét lejátszani?
Sziasztok!
Valaki le tudná rajzolni az irányfényes kapcsolók felépítését?
Aramkor az nehez, de par fabatkaert mar lehet kapni MP3 lejatszokat, amibe SD kartya, pendrive csatlakoztathato. Van kulonben spec IC erre a feladatra, amit valami komolyabb uC segitsegevel lehet kezelni. A neten talalhato tobb DIY project is. Persze ez elektronikai tudas nelkul nem egyszeru elkesziteni.
Inkább leírom: a kapcsoló érintkezővel párhuzamosan kötve egy glimmlámpa a soros ellenállásával. Itt a lényeg az, hogy a lámpa párhuzamos legyen a kapcsolóval, így kikapcsolt állásban (amikor feszültség van a kapcsoló sarkain) világít a lámpa.
Köszönöm. Ez vagy a dimmer gyilkolja a fénycsőelőtéteket?
Tudja e valaki, hogyan számoljuk ki az acéllemez tagos radiátor teljesítményét.
14 tag 600x150(170?)mm-es. Elektromos fűtőtestet szeretnék beleépíteni, de nem tudom hány kW-os legyen. Jó lenne a garázsban egy kis fűtés, de nem szeretném ha forralná a vizet, vagy nem tudná kellő hőfokra melegíteni. Én 1200W-ra saccolom.
Fénycsőhöz nem való a triakos fényerőszabályzó.
Sziasztok. Lehetséges itthoni körülmények között megoldani azt hogy egy régi típusú nyomtató kábelt elvágok az egyik vége megy a nyomtatóba a másik végére pedig egy USB kábelt rakok hogy minden gépen lehessen használni az adott nyomtatót ne csak paralell porttal rendelkező gépen.
Szia! Lehet venni gyárilag usb to paralell kábelt. usb parallel printer cable a neve
Nem lehetséges.
Ez olyan, mintha egy vízvezeték végére szerelnél egy gázégőt és azzal szeretnéd melegíteni a bográcsot.
Igen tudom csak kicsit drágának tartom amennyiért nálunk adogatják. Ezért kérdeztem hátha meglehet home made oldani
Helló! 4db ceruzaelemből csinálok NOKIA telefontöltőt. a jelenlegi töltőm 5v és 890mA-es.
Az elemes töltő eddig úgy néz ki hogy van benne 4db 1,5 voltos ceruzaelem (össz.: 6v) erre egy 7805-ös feszültségszabályzó IC téve. Ezért az 5volt az már megvan, de mivel sajnos nincsen multiméterem ezért nem tudom hogy hány mA-es. De szerintem több mint 890. (Javítsatok ki, ha nem így van.) Ezt szeretném szabályozni. Pontosabban stabil 5 voltot és 890mA-t szeretnék. Addig eljutottam, hogy ellenállás kéne, de nem tudom hogy hány ohmos. Ki lehet ezt esetleg számolni? (Gondolom igen. De ahhoz tudni kéne hogy hány ampert ad le a négy elem. De mint már mondtam nincs multiméterem.) Valaki mondta, hogy a milliamperrel ne foglalkozzak, mert a telefonba van valami ami nem enged be többet a szükségesnél. De én nem szeretném ha bármi baja lenne, úgyhogy inkább szeretnék betenni egy ellenállást.
Szia!
Az ellenállás kiszámításához nagy segítség segít nyújt O h m -törvénye. R=U/I A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
Ezt az egészet kezdd elölről, mert a 7805-nek kevés az 1V feszültség többlet...
Sajnos, nem értem. Szóval, R= U/I azaz: Ellenállás= 5v/ 0,89A
Az eredmény 5,617.... Szóval egy 5,6 ohm körüli ellenállásra van szükségem?
Helo.
Az hogy a töltő 890miliamperes az azt jelenti, hogy max ennyit lehet kivenni belőle. Ha a telefonon rajta az 5V, annyit fog felvenni, amennyit kell. Nem kell ellenállás. Használj low dropout stabot, pl lm2940ct-5 . Ennek Elég 6V a stabil 5V előállításához.
Akármi is lesz a dolog vége, legalább megtudtál néhány hasznos ismeretmorzsát a tápegységekről.
"4db ceruzaelemből csinálok NOKIA telefontöltőt" ???
Ezt még nem hallottam! De ha fordítva is akarnád, az 1,5V-os ceruzaelemek nem tölthetők. És ha 1,2V-os akkukról lenne szó, az 5V-os trafó kevés hozzá. És ezt egy alapműszer nélkül akarod megcsinálni? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |