Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Most a hétvégén felújítottam a legerősebb ZVS meghajtóm, és rádobtam egy 1µF/10kV-s kondisort.
Akkorát csattan, hogy majd be csináltam. Van is egy videóm róla.http://www.youtube.com/watch?v=kxKvJ--LlyY&list=UUnin_xS_5BDyruBf8-...e=plcp
Hali én ezt szeretném összehozni: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=w8d0GorQmrY
De sajnos az a problémám mint minden amatőrnek hogy nemtudom hogy melyik lábra megy mi. Tudom egy csomó helyen le van írva de nemtudom kihalmozni belőlük a lényeget. Szóval a válsz úgy kellene hogy pl: első és második láb visszacsatoló tekercs ... A videó végén van kapcsolási rajz is. Előre is köszönöm a segítséget
Milyen trafód van? Mi van ráírva? Ha megvan a típusjelzése, akkor meg lehet találni a bekötési rajzát.
Na erre nem is gondoltam sajnos még nincsen kitermelve a képernyőből.
Hétfőn 2-óra után már meg kellene hogy legyen Hát akkor jövő héten majd írok Tudom most felmerült benned a kérdés hogy minek nekem kapcsolási rajz meg minden mikor a trafó még nincsen meg. Pusztán csak azért mert mindig előkészülök mindennel mielőtt hozzálátnék.(általában) Azért köszönöm !
Hali.
Ha netán mégsem találsz adatlapot, akkor a külső magra tekerj 5-10menet primert, és 3-6menet visszacsatolót. Kapcsolás a képek között.
a sorkimeno kb 10-30 KV-ot ad es a gyujtotrafo pedig 8-80 KV-ot!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Na hali megint én volnék!
Két kérdésem volna: Van egy fénycső trafóm és kíváncsi volnék a bekötésre mert nekem csak két kábel van az egyik végén. nullTrafó A második pedig a sorkimenő bekötése a fenti videó szerinte lábanként. A sorkimenő típusa: T6N1 6-2C Nem biztos hogy típus mert mindenhol ilyen betű-szám kombinációk vannak de ez ki volt emelve.
Szervusz!
Az nem fénycsőtrafó, hanem induktív ballaszt, azaz áramkorlátozó előtét. Rá is van írva, sőt, a bekötési rajz is ott van. Normál hálózati fénycsövekhez ezt kötik sorba (ezért van csak két kivezetése), hogy a gyújtópatron megszakításakorl adjon egy nagyobb feszültségű impulzust (önindukció) a fénycső begyújtásához, a gyújtás után meg a csövön átfolyó áramot korlátozza. A sorkimenőhöz keress rá az "flyback indentifying pins" szavakra, gugli segít. Igaz, angolul.
Ja és az nagy baj volna ha ilyen állapotúan csinálnám?
Csak mert félek kiszakítom valamelyik lábat! A bekötése pedig talán megvan!
Üdv!
Neharagudj éppen nem volt kinn a válszod! Nos a kérdések száma lecsökkent 2-re: Valamire jó lehet ez a ballaszt? Valamilyen nagyfesz-es elektromágneses akármilyen dologra?
Persze, hogy jó, például fénycső elé kötni, ballasztnak
Azonfelül nem túl nagy áramú és feszültségű tápegységbe fojtónak. Megvan a két válasz. Ja igen, a "ballaszt" kifejezés nálunk fojtó(tekercs), vagy fojtótrafó (ez utóbbi nem túl szerencsés, mert nem transzformál). Eszerint kutakodj, hogy mire jó. Egyébként ezek a fojtók nem nagyfeszültségre tervezettek. Én egy VTTC-hez használtam egyet, hogy simítsa a tápot, de nem sokáig bírta szegény a 4000 Voltot... Átütött
Köszönöm!
Juj elszámoltam magamat 3 kérdés lett volna Na és a nyákról való sorkimenő használatáról tud valaki valamit? Ez tényleg az utolsó kérdés!
Hali!
Megvan hogy hányadik láb melyik tekercs de nem tudom hogy pl jobbról a 3-dik vagy balról. Kérem segítsen valakí!
Hello,
Ellenállásmérővel letudod mérni azt, hogy kötötték be a tekercseket, eddig viszont az a tapasztalatom, hogy az első 2 láb, amelyek között egy kicsit nagyobb a távolság az a primer tekercs, a visszacsatolást meg már ki tudod mérni.
Hát azt nem venném kézpénznek de meglátjuk.
Azért köszönöm !
Sziasztok! nemreg szetszedtem e grundig et es a sorkimenoje 15 labas volt!Valaki meg tudja mondani ez mi?Koszonom!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Hali!
Pontosan hol és milyen ellenállásokat is kell mérnem?
Miert 15 labas a sorkimeno?
Mert sok tekercskivezetés van rajta. Bővebben: Link
Üdvözlök mindenkit.
Egy készüléket szeretnék készíteni, mely nagyfeszültséget állít elő (10.000 V). A készülék hasonló lenne, mint egy sokkoló, csak szaggatás nélkül és szabályozható kimeneti feszültséggel. A működés lényege, hogy bekapcsoláskor egy ki-be kapcsolós potméterrel szabályozva 0-ról a felső határig fokozatosan adja le a nagyfeszültséget, majd fokozatosan vissza a 0-ra. A bekapcsolástól a lekapcsolásig mindössze rövid ideig kb.: 8-12 másodpercig legyen nagyfeszültségem. Törekednék a minél kisebb készülékre, lehetőleg valamilyen elemmel való működésre. Gondoltam robogó gyújtástrafóra. Lehet-e azt ilyen rövid időre elemmel működtetni. Milyen potmétert használjak? Hogyan kellene bekötni (kapcsolási rajz)? Elektronikában nem nagyon vagyok jártas. Villanyszerelő szakmámat 20 éve nem gyakorlom, de van némi fogalmam róla.
Sziasztok!Miert van ennyi kivezetes a 15 labas sorkimenomon?3 tekercset ismerek:primer,visszacsatolo,szekunder
Szerezz be egy trafot,ami a 12VDC-bol 20-70KVDC-ot allit elo!Kisebb mint egy gyufasdoboz!
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
Sziasztok!Talaltam egy videot aminek a cime 100 000 volt car ignition coils.2 db autogyujtotrafoval tenyleg 100 kvot lehet csinalni!Nem hizem,mert egy gyujtotrafo kb 12-35 KV
Az eszköz (pl. TV) többi részéhez is állít elő feszültséget tekermegcsapolásos technikával. Olcsóbb egy trafóban ezt megoldani, mint négyet-ötöt beépíteni.
Nézz meg egy tévé kapcsolási rajzot és rájössz
Például a soreltérítést is ez állítja elő, nem véletlenül a neve sorkimenő transzformátor. A nagyfeszültség csak mellékesként szerepel, mert annak mindegy tulajdonképpen, hogy mi állítja elő (különben is, egyenirányítják), de így egyszerűbb, ha már úgy is ott a vasmag, rajta meg nagyfrekis táplálás.
Engedj meg egy kérdést! Ha nem vagy elektromos szakember - akkor mihez kell neked 10kV?
Amúgy ilyen célra a TV sorkimenő a legalkalmasabb - persze megfelelő meghajtó elektronikával.
Gondolj bele, az autó gyújtótrafó szekunder feszültsége nem egy fix érték. Erősen függ pl. attól, is, hogy a primerre mekkora feszültséget kapcsolunk! Láttam olyan megoldást, ahol a mikrosütő 2400V-ra töltött kondiját kapcsolták a gyujtótrafó primerére! Kb 10cm-es szikra ugrott ki belőle! Persze sejthető, hogy nem sok ilyen akciót bír ki a gyújtótrafó, valószínűleg hamar tönkremegy.
Mivel nem vagyok elektromos szakember, ezért kérdezek tőletek hozzáértőktől. Amúgy a munkámhoz szeretnék egy készüléket csinálni. (Részleteket nem szeretnék nyilvánosan elmondani csakis privátban.) Nem törvényellenes, létezik ilyen készülék, csak 500-900 $, ezért szeretném ennek egy butított változatát elkészíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |