Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1805 / 3998
(#) Peter19 hozzászólása Okt 3, 2012 /

Köszönöm a válaszokat tudom ,hogy a google is sokat segít ,de az 5-ös csak akkor jár ha nem csak bemagolom és elmondom amit olvastam ,hanem értem is. Ezért örülök a válaszoknak ,elsőévesek vagyunk és a P=U×I -t vesszük illetve a veszteség, hatásfok számolgatásoknál vagyunk és a tananyagnak nem része ,de szorgalmiként megkaptuk ezt a P max-os témát.
(#) mate_x válasza Peter19 hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Helló!

Pont ma volt róla szó az egyetemen elektrotechnikából A lényeg, hogy van egy Pt(Rt) függvény( a kivett teljesítmény függ a terhelőellenállástól), aminek keressük a maximum értékét. A maximuma a függvénynek meghatározható, ha a függvény Rt szerinti deriváltját egyenlővé teszed 0-val és így megoldod az egyenletet. Egyszerű esetekben, amikor egy belső ellenállással rendelkező feszültségforrásunk van, akkor a maximum kivehető teljesítmény akkor lesz, ha a Rt egyenlő a belső ellenállással. Ebben az esetben a hatásfoka 50 %, ami nem túl jó. A teljesítmény illesztés nem alkalmazható az energia ellátásban a rossz hatásfok miatt. Ahol használják az a jelfeldolgozás, mivel itt mindegy plusz teljesítmény számíthat.

Üdv, mate_x
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) sportsboypaper hozzászólása Okt 4, 2012 /

Sziasztok,

egy pici fejhallgató erősitőt szeretnék késziteni, nem lesz nagy dolog, veszek egy kitet es összerakom. Igazából tetszenek az ún Pocket amp-ok, és mint ilyet, jó lenne elemmel is működtetni.
Emiatt az lenne a kerdesem, hogy ha én elemről (akkuról) is szeretném működtetni és hálózatról is (adapterrel) akkor kell oda valami pici elektronika, vagy egyszerűen párhuzamosan bekötöm az elemtartót is és a hálózati csatlakozót? Nem nyirom ki igy az elemet?
A masik kerdesem, hogy ha esetleg akkut tennék bele, akkor hogyan lehetne megoldani azt, hogy mig hálózatra van dugva, az akku töltődjön? Ehhez gondolom kell valami minimális elektronika már, nem?
Köszönöm a válaszokat.
(#) PER hozzászólása Okt 4, 2012 /

Üdv, remélem jó helyre írok
Én nem vagyok elektronikai műszerész, sőt az ezirányú tudásom is eléggé szerény
Viszont szeretnék építeni. Amivel nem is lenne gondom, de az alkatrész választás és a kapcsolási rajz nem erősségem.
Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek.
Amit szeretnék: Egy olyan apró eszközt, amivel a rácsatlakoztatott eszközöket tudom vezérelni RC távirányítóval.
Gondolok itt arra, hogy kisteljesítményű sziréna, pár led, ilyesmi.
Az elképzelésem:
Vennék RC modult (adót és vevőt is - ilyenekre gondolok: -), annak a kapcsolt részére tennék egy időzítő relét (potmétereset - 1-7sec), ezután pedig a fogyasztó(ka)t.
részletek:
a távirányító kikapcsoló jelére, vagy az időzítő relé időzítőjének lejárta után kapcsoljon le a rendszer, újabb távirányító bekapcsolási jelzésig.
A fogyasztó pl. egy sziréna, meg pár led lenne. Igazából a fogyasztókat szeretném "cserélgetni". A betápnak egy lipo akkumulátorra gondoltam. A lényeg, hogy az egész a lehető legkisebb helyet foglalja el. pl jó lenne, ha a vevő rész akku nélkül elférne mondjuk 30x40x15mm-en.
A fogyasztót egy mini betápos csatolófelületen kapcsolnám rá.
Tápfesz ügyileg 11.1V-os 450W-os LiPo-t nézegettem. 6-12V-os szirénákat és 7-12V-os LED-eket nézegettem hozzá.

A szirénát és a ledeket lehet egyszerre, lehet külön-külön is használni szeretném hozzá. Ezért lenne jó a modulos csatlakozás. Az akku elbírná.
RC hatótávnak 5-10m is elég lenne.

A kérdésem az lenne, hogy valaki tudna nekem egy kapcsolási rajzot készíteni, meg konkrét alkatrészeket hozzáírni?
Tina progim van, ha esetleg úgy könnyebb.

Köszönöm előre is, a segítségeteket!
(#) electromanus hozzászólása Okt 4, 2012 /

Akkumulátor rendelés és rövidzárvédelem.

Szeretnék rendelni ilyen akkumulátort : http://www.hestore.hu/prod_10029554.html
Gondoskodni akarok a rövidzárvédelméről, nehogy tönkretegyem.
1. Elég ha sorba kötök vele egy olvadóbiztosítékot ?
2. Hány Ampert képes leadni egy ilyen aksi ?
3. Milyen nagy olvadóbiztosítékot vegyek rá ?
4. Mi lesz ha rövidrezárom véletlenül ?
5. Az olvadóbiztosítékos védelem elég jó ? Elektronikával hogyan kéne megoldani ?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) majorka hozzászólása Okt 4, 2012 /

Szerbusztok
Az volna a problémám hogy az oszciloszkopomhoz,és a jelgenerátotomhoz mérő zsinort szeretnék csinálni, csak nem tudom milyen kábel-böl kell. Ha tudtok segitsetek.
üdv majorka
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
(#) proli007 válasza PER hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
Ahhoz képest, amennyit írtál, nehezen hámoztam ki, mit is szeretnél. Remélem azért eltaláltam. Szóval szükséged van egy monostabil időzítőre, aminek késleltetési idejét lehet állítani 1..7sec között. Ha ennek a tápfeszültségét kapcsolja a távirányító, akkor teljesül mind két kívánságod, miszerint ha a távirányítót lekapcsolod kikapcsol a terhelés (pld. sziréna), vagy ha a távirányító be van kapcsolva, de lejárt az idő, akkor is kikapcsolódik a terhelés. Ennyi.
Az hogy milyen modulos, cserélgethető meg egyebek, az a Te kialakításodtól fog függni, nem tőlünk, mint ahogy az is, milyen távrángatót választasz. Csak relés kimenete legyen. A sziréna helyett mát kötsz rá (vagy azzal együtt), akkor kb. 2..3A-erejéig terhelhető az egész.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza majorka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
A szkóphoz speciális kis kapacitású jelkábel kell, ezért jobb azt készen venni, mert amit készíteni fogsz, terhelni fogja az áramkört amit mérsz, így meghamisítja a mérést. Persze ez függ, a mért eszköz kimeneti ellenállásától, a kábel kapacitásától, és a maximális frekvenciától. A generátorod kimeneti jelét , bátran mérheted bármivel, de egy áramkörön belüli méréshez már nem alkalmas egy sima koax pld.
A generátorod kimenetére, viszont ráköthetsz szinte bármit, kivétel ha nagyfrekvenciásról van szó. (koax - hangfrekis árnyékolt, de sima vezeték is megfelelhet.)
üdv! proli007
(#) pucuka válasza majorka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Az attól függ, hogy milyen frekvencia tartományt használsz. A mérőkábelek legfőbb tulajdonsága, hogy kellően hajlékony legyen, és kis kapacitással rendelkezzen. Ha csak hangfrekvenciás tartományt célzod meg, akkor hajlékony, árnyékolt mikrofonkábel megfelelő. Erre ráteheted a feltehetően BNC csatlakozókat, a másik végére banándugókat. Ha magasabb frekvenciákon is szükséges a működés, akkor 93 ohmos kiskapacitású mérőkábelt használj. Ilyeneket használnak pl. az autórádió antenna kábeleként, vagy a gyári oszcilloszkóp mérőfejek kábeleinél. Ezt azonban igen nehéz szerelni, mert a középső ér nagyon vékony, és egy kvázi műanyag (polisztirol) csőben cikk-cakkban halad. Jobban jársz, ha gyárit vásárolsz.
Bocs, proli007 beelőzött. lassú voltam
(#) proli007 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
Elemet nem igazán lehet tölteni, de ha az adapter kimeneti feszültsége megegyezik az elem feszültségével, akkor gond nem lehet.
Aksi töltésénél valamivel korlátozni kell a töltőáramot, minimálisan egy ellenállással, vagy töltőt kell készíteni. Erről akár járhat az erősítő, mikor bent vannak az elemek, mert az aksik feszültsége általában kisebb, mint az elemeké, töltési végfeszültsége, pedig közel annyi mint az elem feszültsége. Aksi töltő rajzot, találsz az LM317 adatlapján (6V-ra), de akkor az adapter feszültségének kb. 3V-al magasabbnak kell lenni, mint a töltő kimeneti feszültsége.
üdv! proli007
(#) majorka hozzászólása Okt 4, 2012 /

Köszönm a segitségeteket még annyit hol tudok kapni és kb mennyibe kerül majorka
(#) proli007 válasza electromanus hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
1. Tönkretétel megakadályozásához pont elég egy olvadó bizti.
2. Szinte "bármekkorát". vagy is biztit zárlatnál kiveri, az fix.
3. A bizti annak fogyasztástól is függ, amit rákötsz. 1,2Ah-ás aki folyamatosan 120..240mA-al terhelhető, impulzus szerűen többel is. Vagy is 316mA..1A-os bizti megfelelő lehet. Nagyobb áramú ellenállása is kisebb, tehát a feszültség veszteség is kisebb lesz rajta.
3. Szinte "bármekkorát". vagy is biztit zárlatnál kiveri, az fix.
4. Ne zárd rövidre, mert elég a drót, felrobbanhat az aksi, ha tartós a zárlat.
5. Jó. Az elektronikus bizti korrekt megoldása nem egyszerű, és adott terhelésre lehet csak méretezni. Nem érdemes vele foglalkozni. Ha kísérletezésre szánod, akkor inkább készíts labor tápegységet, esetleg vegyél PTC boztit. Az zárlatnál felfűt, és korlátozza az áramot. De ha elektronikát kötsz rá és abban csinálsz zárlatot, a félvezetőket nem védi meg semmi. Sem bizti, sem PTC semmi. (Léteznek félvezetők védelmére tervezett gyors biztik, de nem ebbe az áramtartományban, és horror áron. Alapvetően az sem védi meg, csak ha a kapcsolás bírja a leoldásig a zárlati áramot.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza majorka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
Mennyi? 30! Mi mennyi? De amiről szó volt, it is találsz a HEStor-ban vagy az apróhirdetésben, megnézheted.
(A 29. kérdésnél, már illik ismerni a Válasz gombot a fejlécben..)
üdv! proli007
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Szia! Elemekhez használj ilyen tápaljzatot. Ha bele dugod az adaptert, az elemeket le tudod vele választani.
(#) sportsboypaper válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

köszi szepen ez nem tunik soknak, azt hiszem ezzel még elbánnék. Ha jól sejtem, akkor annyiról van szó, hogy a hálózati áramnak kell egy LM317 kapcsolás, ami ott van az adatlapon. Erre kötöm az akkut, valamint az erősitőt. Ha benne van az aksi a tartóban, akkor leadja a 9V-t miközben töltöm 6V-tal. Kb erről van szó?
köszi szepen
(#) proli007 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Hello!
Már mint az adapter adja le a 9V-ot, és az aksit maximum 6-al (7,2) töltöd. Mert eddig hogy milyen aksi, feszültség, stb. nem volt szó.
üdv! proli007
(#) PER válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

*** , köszönöm.
Igen amit leírtál, az a lényege
Akkor keresek gyorsan hozzá RC-t, meg megveszem az aksit és miegymást.
Jövőhéten össze is teszem (remélem lesz meló mellett elég időm rá) és feltöltöm az eredményt
(#) PER válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Megcsináltam Tinába a kapcsolást, de jobb fentről 1 dolog kimaradt.
Nem tudom mit kéne oda tennem
Illetve a C2 nem mikro akart lenni "n" helyett?
Azért feltöltöttem, hátha

kapcs.TSC

(#) blackdog hozzászólása Okt 4, 2012 /

Sziasztok!

Egy számomra furcsaságot nem bírok megérteni:
Adott egy 12VDC tekercsű relé. Ez ugye kapott egy párhuzamosan kötött védő diódát. DE van a reléve sorosan egy zéner dióda is. Ezt nem értem, hogy miért kell oda. Mire való?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Ez azért van, mert a tervező azt akarta, hogy a Zener-dióda letörési feszültsége felett folyjon áram tekercsben, az alatt ne.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Ha jól emlékszem 5,6V zéner van benne. Nem értem. Eleve ezek a relék mikrovrzérlők kimenetein vannak. Elvileg nem folyhat rajta áram. Vagy 12V-t kap vagy semmit.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Fogd fel ezt egyfajta lágyindításnak. Egyelőre több ötletem nincs, de hátha valaki találkozott mát ilyen megoldással.
(#) PER válasza blackdog hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Mivel a jobb felső sarokban nem tudom mit kellene "szirénának" betenni, így egy sima fogyasztót tettem be. Viszont a VM1-en mért feszültség 4,08mV...szal valami nem kerek!?
Szerk: kivettem a földdel való kapcsolást, azonnal előkerült a fesz
De még mindig nem old a relé.
(#) hariimi hozzászólása Okt 4, 2012 /

Sziasztok !Szeretnék érdeklödni,hogy van nekem egy address amplifier eröszitöm amibe szeretnék 2 kondit beépiteni 50volt 6800uf de a bene lévö kondin nincs - + jel,csak egy fekete meg piros vezeték megy a kondira.Az a kérdésem,hogy mejiket köszem a +- ra .üdv hariimi

Kép009.jpg

(#) blackdog válasza hariimi hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Jó eséjjel a fekete(-), piros(+). De biztosabb lenne, ha kimérnéd. Csak egy multiméter kell hozzá.
(#) nedudgi válasza blackdog hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

A relé feszültsége 5-6 volttal kisebb, mint a tápfeszültség, ha záróirányban bekötve a Z-dióda. Másik megoldás, hogy az átfolyó áramot akarták csökkenteni, bár elég faramuci megoldás. A jelfogók a névleges feszültség alatt is meghúznak, hogy mennyivel, az csak az adatlapból derül ki.
(#) blackdog válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Mondjuk abban nem vagyok biztos, hogy a táp is 12VDC. Meg sem mértem.
Egy hosszabb kb. 50cm vezeték köti össze a főpanelt a relé panellel. A főpanelen van 16VDC és 12VDC.
A 12V relék emlékeim szerint 9V körül már meghúznak csak bizonytalan lesz a működésük.
(#) blackdog válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

ellenállás egy darab sincs.
Jön a tápfeszültség majd zéner dióda (Anód->katód) és a relé a párhuzamos védődiódával. Majd a relé megy földre.
(#) reloop válasza hariimi hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Szia! A kondenzátoron minden bizonnyal jelölve van a polaritás, csak még nem találtad meg. Elnézve ezt a kábeldzsungelt, nem tenném a kezem a tűzbe, hogy a piros a pozitív. A mérés már azért is fontos, hogy ellenőrizd elegendő-e a beépítendő kondenzátor feszültségtűrése.
A j-ly használat miatt a moderátor veheti elő a piros-ceruzáját, blackdog kolléga remélem csak viccelt.
(#) PER válasza PER hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Noh, átállítottam a fogyasztónál a bemeneti feszültségigényt és a fogyasztót és már meg is kapja a kellő nagyságú tápot. Viszont a relé nem old.
Biztos én vok a béna.. valaki meg tudja mondani, h mit nem állítottam be?
A távvezérlőrésznél kellene még valami sztem. Mert nincs, ami kioldaná a dolgot...valami impulzusra megszakító..
Következő: »»   1805 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem