Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1098 / 1320
(#) nedudgi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Én inkább 10millio - t írnék. Eltűnt a székalábújós szmájli.
A '.' nem egyértelműen alfanumerikus karakter.
Van olyan cimkéd, hogy 'kisebb_mint_10' ?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) vilmosd válasza beigli767 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Most latom, hogy masnak cimeztem a neked szant valaszt.
(#) Attila86 hozzászólása Okt 5, 2012 /

Bányásztam a netről magamnak egy 6 bájtot 3 bájttal elosztó algoritmust: Bővebben: Link
Átírtam benne a regiszterek nevét olyanokra, amik már egyébként is le vannak foglalva a memóriából mert más szubrutinok is használják (hogy ne kelljen kétszer annyi regiszter). Most így néz ki mint a mellékletben. De nem működik sajnos. Miért nem? Csak átneveztem a regisztereket! A 99980001/360000 osztás eredménye szerinte 397809316 és marad 263936. Hát nagyon nem!
(#) Attila86 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Nem rémlik, szerintem nincs.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Megvan! A legelső sor volt a hibás:
Idézet:
„movlw 48”

helyesen:
Idézet:
„movlw d'48'”
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Szia!
Ahol rlcf van, ott addwfc ill subwfb utasítást is lehet használni...
(#) nedudgi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Nekem lefordult az a három soros részlet, gond nélkül. Jópofa ez a pont a címkékben, valószínűleg használni fogom.
(#) trudnai válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Mivel az MPASM Help-ben azt irja a pont nem tamogatott, nem javasolnam annak hasznalatat, hiszen ha ne adj isten a fordito kovetkezo valtozataban kijavitjak azt a hibat ami ezt neked megengedi, akkor nagy bukta van!

Idézet:
„108 Illegal character
An illegal character in a label. Valid characters for labels are alphabetic (a..f, A..F), numeric (0-9), the underscore (_), and the question mark (?). Labels may not begin with a numeric.”

(#) trudnai válasza trudnai hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Most veszem eszre, hogy a leiras rossz (azt irja alfabetikus, ezzel szemben A-F -ig sorolja csak fel a karaktereket). Akartam irni, hogy ekezetek sincsenek tamogatva, ami valosznuleg igaz, de igy hibas doksira nem lehet tamaszkodni.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) Attila86 hozzászólása Okt 6, 2012 /

Itt van egy kapcsolási rajz: Bővebben: Link
Van ötletetek hogy a JP5-ös csatlakozóra hogyan lehetne egy háromállású kapcsolót kötni hogy mindhárom állását a PIC érzékelje?
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Ha analog bemeneten lenne, akkor lenne.
(#) nedudgi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Valamelyik Tips And Tricks-ben van egy ötlet, egy kondenzátorral, ellenállással. Három állást tud, (föld,táp és nyitott) ha jól emlékszem.
DS40040B, 4. oldal.
(#) cszotyi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Helló!
Egy próbát megér...

kapcsolo.png

(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!

Köss a kivezetés és a föld közé egy alkalmas kondenzátort, a kapcsolók pedig többféle ellenállást kapcsoljanak a táp és a kivezetés közé. A mérés előtt kellő ideig tartsd a kimenetet alacsony szinten. Amikor kikapcsolod a kimeneti meghajtót indíts el egy időmérést. A mérésnek akkor van vége, ha a bemenet magas szintet érzékel. Egy R-C kör felfutását méred az ST vagy TTL bemenet komparálási szint eléréséig. Egy kis matematika vagy kísérleti mérés alapján lehet azonosítani az ellenállás értékét...
(#) beigli767 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Nem baj, Megtaláltam Köszi
(#) beigli767 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Nem baj, Megtaláltam Köszi
(#) Attila86 válasza cszotyi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!

Így semmi nem változik!
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!

Nem rossz ötlet, de elég bonyolult. Ha ilyen ára van akkor inkább bevonom az ICSP csatit a munkába.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

De ha teszel két felhúzó ellenállást, és a kapcsoló közös ágát a Vss-re teszed, akkor működnie kell.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szerintem még a dióda sem kell !? Ha az egyik vagy a másik vagy egyikre sem adsz GND-t, ez adja a 3 állást!

Steve
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

De ha a VSS-t is használom akkor már nem a JP5-ös csatira kell a kapcsolót kötni hanem a JP5-re plusz valahogy a VSS-re. Így nem olyan elegáns.
(#) Attila86 válasza kissi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Akkor VSS-t és GND-t is be kell kötni, így már négy vezetéknél tartunk.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Marad az ICSP csati és kész. Ez azért is jó mert akkor a JP5 szabadon marad és oda tehetek külső kvarcot, így pontosabb lesz a fogyasztás-mérés. Jó hogy pont az OSC1 és OSC2 lábakat vezettem ki arra a csatira.

Szerk.:
Ez esetben viszont új kérdésem van! Hogyan tudná a PIC érzékelni hogy van-e rá kvarc kötve vagy sem?
(#) kissi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Ha már nem tudsz odarakni a NYÁK-on még egy csatlakozási pontot, akkor tegyél nyomógombot és azzal váltogasd az üzemmódot, úgy is van kijelződ és azon jelzed az üzemmódot Ez így elegáns !

Steve
(#) Attila86 válasza kissi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Nem tudok még egy csatlakozási pontot lerakni mert a nyák két éve készen van csak most szeretném utólag feltuningolni.
A nyomógomb nekem is eszembe jutott legelső megoldásként, de szerintem a háromállású kapcsoló informatívabb lenne az előlapon. Bár nem tudom, lehet mégis nyomógomb lesz.

Még egy kérdés: A PIC belső oszcillátoráról járatva egy szoftveres órát nagyjából milyen pontatlanságra számíthatok? Mondjuk 1 óra alatt nagyságrendileg mennyit csal szerintetek?
(#) _vl_ válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Akkor az én megoldásom jön az eredeti problémádra: a háromállású kapcsolót úgy kötöd be, hogy egyik állásában az OSC1-OSC2 legyen összekötve, a középső állásában semmi, a másik állásában meg az OSC2-VDD.
A csel pedig az, hogy az OSC1-en hol 1-et, hol 0-át kell kiadni, majd (valami rövid várakozás után) megnézni az OSC2-n mi jött be. A beolvasott két bitnek 4 variációja lesz, ebből 3 a kapcsoló 3 állása, a negyedik meg csak átkapcsolás közben állhat elő.
(#) kissi válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!
A feladatban csak a csatlakozón lévő kivezetéseket használhatod, se a GND-t, se a VDD-t, mert Attila86-nak nem elegáns ( kész a NYÁK és nem akar + vezetéket vinni!) !

Steve
(#) _vl_ válasza kissi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Ha kellően sok a feltétel, hamar üres halmaz lesz a megoldás

De van jobb ötletem: a kapcsoló az OSC1 és OSC2 közé kondikat rak, más-más értékben. A lekérdezés előtt az OSC1-et 0-ra kapcsoljuk, megvárjuk, hogy tuti üres legyen a kondi, majd 1-re állítjuk, és X időközönként megnézzük, hogy 0-e már az OSC2. A kondik értékét jól megválasztva jól el lehet különíteni a három állást.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) beigli767 hozzászólása Okt 7, 2012 /

Hello!

Olyan problémám volna, hogy egy pic18f6722es picel fűtést automatizálok. De szeretnék bele órát is amit majd DCF vevővel szinkronizálok. A lényeg hogy timer1 megszakítással járatnám az órát. A timer1 számolás külső órakvarcról megy. De a processzor órajel pedig vagy belső, vagy egy másik külső kvarcról, ami az OSC1 ill. OSC2 lábakra van kötve. (mellékeltem kapcsolási rajzot)
Proteusban tesztelem, és az a jelenség az, hogy belép a megszakítást kiszolgáló függvénybe, le is fut, de kapok egy hibaüzenetet: "External oscillator mode 'HS' requies clock to be specified on schematic part. Defaulted to 1.00MHz." És 1Mhz-n fut a program. Pedig a timer1 számláló a külső oszcillátorra van állítva.

Mellékelem a main.c-t és a fontosabb header-eket.
(#) watt válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Hasonlót javasolt Hp41C is, ami nekem tetszett is, de ez meg túl bonyolult volt... Szerintem a legjobb a két kapcsoló, harmadik állás a semmi, verzió!
Következő: »»   1098 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem