Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Sziasztok! Ezek között a multiméterek között vacilálok Maxwell MX-25-221, MX-25-306 illetve VOLTCRAFT VC 270.
Szerintetek melyiket lenne érdemes megvennem? (alapfunkciók terén, kapacitás és frekimérés szemponjából, illetve pontosság terén). Kapott itt a fórumon hideget meleget mindegyik. Köszi! Illetve ha tudtok ebbe a 13ezer forintig terjedő kategóriába valami megbízhatóbbat az is jöhet .
Szeretnék venni egy másik multimétert, mert sokszor kellene 2 adatot mérnem egyszerre, és ilyenkor kicsit macerás átkötni.
Ha már veszek akkor olyat szeretnék ami PCre köthető. Maxwell típusokat nézek és kettőt ki is néztem: MX 25-328 és MX 25-506 Akinek van tapasztalata ezekkel a típusokkal írhatna róla pár mondatot PRO és Kontra alapon. Szívesen fogadok más típust is.
Sziasztok!
Multiméter vásárlásán gondolkodom. Mi a véleményetek a Maxvell 25107 típusú készülékről. Az ára alapján gondolom nem lehet egy csúcskészülék, hobbi célra volna rá szükségem. Köszönöm!
Szia! Én megnéztem az általad kinézett multit, egyébként egész jó is lehetne az külön tetszett benne, hogy ahogy látom a kép alapján 1,5V-os meg 9V-os elemhez van külön "teszt" gondolom, itt egy terhelő ellenállással megterheli a mérendő elemet valamennyire, és így esetleg pontosabb értéket ad mint a valószínűleg min 1MOhm-os bemeneti ellenállású normál feszültségmérő...
Viszont ami így pár pillantás után nem tetszett az az, hogy árammérésben a max mérhető érték 200mA, ha ez nem elírás, mondjuk a fotón is olyasmi látszik, akkor nem biztos, hogy túl jó, mert azért még ha nem is pontos mérésben(ugyanis a nagyobb méréshatárok néha pontatlanabbak mint a kisebbek),de mondjuk 0,5A-t vagy akár max 1A-t néha célszerű lehet ha tudsz mérni. Szóval nem azt mondom hogy rendszeresen agy teljesen ki kell használni a sok multiban lévő 10/20A-t-es méréshatárt(amúgy sokra rá is van írva, hogy nagy áram mérésére csak pár másodpercig használható), de azért néha jól jön, illetve ha nagyobb méréáshatárban mérsz áramot, akokr a műszeren kisebb feszültség esik, bár a mérési felbontás is csökken ilyenkor, de adott esetben lehet jól jön hogy nem csökken annyit a tényleges mért áramkörre jutó feszültség a műszer miatt... Illetve pl egy jó konkrét eset is eszembe jutott nagyobb áram mérésére, pl egy 1W/3W/... stb PowerLED áramfelvételének a mérése... Amúgy a műszer szerintem hasonló lehet mint a valószínűleg már nem nagyon kapható Maxwell MX-25112, csak abban van 10A-es méréshatár, viszont ez az elemteszter dolog nincs benne... Amit még ebben láttam, az az, hogy 2000uA-s méréshatár viszont van benne, esetleg valami finomabb dolog mérésénél jól jöhet de szerintem inkább egy 10A-s/20A-s méréshatárral mégis jobban járhatsz... (Meg szinte majdnem offként, mert végülis ez egy olcsó műszer de pl a 25112-hoz ha hasonló a mérőzsinórja, akkor az nem túl nyerő dolog, elég hamar kiszakadt a mérőcsúcs az enyémből legalábbis, illetve maga a zsinór is viszonylag nagy ellenállású volt...) Illetve még egy dolog multi vásárláshoz: ha teheted, akkor a multit olyan helyen vedd meg, ahol a boltban a konkrétan megveendő darabot ki tudod próbálni: a sípoló állást, meg ohm állásban hogy összeérintve 0-t mutat-e, vagy ahhoz közelit, meg esetleg egy elemet megmérhetsz vele... Amikor én vettem pl egy multimétert, ami pedig ettől a maxwelltől sokkal drágább volt, az gyárilag szakadt mérőzsinórral érkezett...,szóval így ha postán kell visszaküldeni akkor esetleg az majdnem annyiba is kerülhet, mint pl a műszer maga... A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Idézet: „(Meg szinte majdnem offként, mert végülis ez egy olcsó műszer de pl a 25112-hoz ha hasonló a mérőzsinórja, akkor az nem túl nyerő dolog, elég hamar kiszakadt a mérőcsúcs az enyémből legalábbis, illetve maga a zsinór is viszonylag nagy ellenállású volt...)” Az az igazság, hogy ennyi pénzért ilyen zsinórt lehet kapni csak. A multimétert pedig ajándékba adják a zsinórhoz A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Hát az is lehet, így én is zárójelben írtam oda de azért az se jó ha szétjön a zsinór nem sokkal a vásárlás után és aztán lehet újat venni, ez is egy szempont a többi gyártó zsinórja se feltétlenül jobb viszont, azt nem is tudom, hogy más mit ad ilyen árban, az említett olcsó maxwell műszerem van ezért írtam...
Az enyémen meg a mérőfej után tört meg/le a vezeték. Pedig nem volt agyonhasználva. Olcsó hús... avagy fogyóeszköz. Szemlélet kérdése.
Engem ez a maxwell valahogy erre emlékeztet: Bővebben: Link Persze nem rossz ez. Pár évig nyúztam ilyet, kezdésnek. Arra tökéletes volt! Autóban, garázsban még mindig használom.
Ahogy megnéztem pl ez: UNI-T UT-33D pl egész jónak tűnik, ahogy a használatijában írják ebben is van az az ominózus elemteszt, meg 2000uA-s méréshatár is, viszont van benne 10A-es is...
Mondjuk azt nem tudom, hogy boltban hol lehet személyesen megvenni, de gondolom van még sok másik műszer ami teljesíti ezt az áram-méréshatár kritériumot...
Sziasztok!
Még annyi kérdésem volna, megvettem az említett multimétert. Az elem teszter funkciónál 1,5 V-os elemnél 43,2 értéket ír ki. Mi ez az érték? Töltöttség %-osan??? Vagy milyen mértékegység? Ezt a készülékről nem lehet leolvasni, a használati utasítás nem tesz róla említést. Köszönöm!
Hát attól függ melyiket vetted meg, az UNI-T-nek az adatlapján azt látom, hogy ott a mértékegysége, V, és 10millivoltos a felbontás az elemtesztnél... de azt nem tudom, hogy a másik műszer mit mutat, legalábbis így hirtelen a neten nem találtam hozzá leírást... esetleg próbáld meg, hogy egy vadonatúj elemet megmérsz vele... elvileg szerintem ha V-ban mutatná az lenne a logikus, és annyit csinálva, hogy van benne valamilyen ellenállás ami mérés közben terheli az elemet, és annak a feszültségét méri a műszer...
Ha rossz akkor vidd vissza 3 napon belül! Hátha visszaadják a pénzt, illetve ha nem akkor a boltban addig próbálgass, amíg minden funkcióban nem működő műszert kapsz... Elemteszt 1,5V, sípoló, normál feszmérés ugyanazzal az elemmel és itt nagyobbat kell kapni mint a "teszt" (terhelt) esetben, hacsak nem nagyon jó az elem... Amúgy nézem az általam linkelt uni-t-n még asztali támasz is van szóval az valószínű jobb választás... persze hibás sajnos mindből lehet... Vagy az is lehet, hogy az elemed olyan rossz, hogy mV-ban 43,2-re esett a fesz de azt mondjuk nem hiszem, ahhoz méréshatárt is kéne váltania, ha amúgy V-ban mutat, és mért ne abban mutatna, szóval a teendő, hogy próbáld ki egy tutira jó és új elemmel, lehetőleg olyannal ami Alkáli, és nem szén-cink/tartós (szén-cink)... az utóbbiak nagyobb belső ellenállásúak így terhelve újonnan is gyengébbek mint egy alkáli... vagy jó és teletöltött ceruzaakksi is jó tesztnek
Sziasztok!
Ismer valaki olyan multimétert amivel fordulatszámot is lehet mérni?
Szia!
Köszönöm a választ! A Maxvell 25107 típusút vettem meg. Új elemmel már utána megpróbáltam és csak pár tizeddel mért többet (43,7 talán). Gondolom ennél azért komolyabb különbséget kellett volna kapnom. Szerintem visszaviszem a boltba aztán talán mondanak róla valamit. Köszi még egyszer!
Aha valószínű többnek kellene lennie, legalábbis a 43,7-et nekem nincs ötletem, hogy értelmes értékként mit jelenthetne...
Esetleg mértékegységet a kijelző nem írt ki? Na mind1 ettől csak jobbat hozz el azaz olyat, ami legalább ott hibátlan... visszavinni még mindig vissza lehet 3 napon belül azt is..
Hát a 3 napon már túl vagyok.
Ami a készüléken van a 1,5 V-os elemtesztnél az a 40 mA-es érték. Gondolom ennyivel terheli az elemet. Pénteken visszaviszem, kíváncsi vagyok hogy áll hozzá az eladó. Azért köszi!
Üdvözlet!
Vásároltam egy jó öreg orosz U4315-ös multimétert, tudnátok segíteni mire való a három gomb közül a bal oldali és a középső? A jobb oldali gondolom váltóáram méréhez kell benyomni DC helyett.
Szia!
Visszavittem a multimétert, a tulaj sem jött rá mit mutathat az az érték (43,...). Megnéztünk egy ugyan olyan műszert (bontatlanul), az is ilyen értékeket írt ki az elemnél, úgyhogy valószínűleg nem a műszerrel van a hiba. Megígérte, hogy utánakérdez a beszállítótól majd megírja e-mailben a választ. Sajnos azóta nem kaptam tőle üzenetet. Üdv
Ki tudod próbálni két darab párhuzamosan kötött elemet mérve is?
bal oldali egyenfeszültség méréshez.
Nagy butaságnak hangzik, hogy ellenállás méréshez a két baloldalit egyszerre kell benyomni? (ilyet mondjuk még nem láttam sehol, de szovjet barátainktól simán kitelik. )
Szerintem akkor próbáld meg megkeresni a boltot, és valami kompromisszumként, hogy vegye vissza tőled ilyen hosszú idő után is, mert akkor valószínű, hogy selejtes, sőt az se kizárt, hogy a másik újonnan akkor kibontott is ugyanúgy , a tied is végülis ugyanígy újonnan kibontva csinálta ezt már az elejétől... vagy akkor vegye át tőled garanciába...
Valamilyen leírást adtak egyébként a műszerhez? Mert ha igen esetleg ott nézd meg, hogy mit írnak, vagy ha tudod esetleg scanneld be ide mindannyiónk okulására, meg akkor legalább a neten elérhetően valamilyen leírás lesz majd így ehhez a műszerhez, mert én legalábbis rákerestem, még amikor először írtad ezt a dolgot, de nem találtam.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni DMM vásárlása terén. 2 típust néztem ki MX-25210 True RMS MX-25328 (Relatív mérési mód) Melyik lenne a jobb választás? (Egyáltalán mit jelent ez a "relatív mérési mód?) Köszi.
Sziasztok.
Ehhez a multiméterhez mit szóltok: Victor Electronic VC9805A A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Ez kifejtenéd bővebben? Hogy kellene ilyet építeni vagy lehet venni is?
Sziasztok!
Régen is tudtatok segíteni, ezért most is kérnék egy kis segítséget! Vettem egy CIE 2606-os lakatfogót, de nincs meg a használati utasítása. Google nem sokat segített. Nagyon örülnék, ha valaki beszkennelné és elküldeni nekem a használati utasítását. Esetleg, ha valaki mégis netten megtalálja annak is örülnék,ha linket elküldené! Azonban ha egyéb CIE lakatfogója van és annak megvan a használati utasítása az is jó lenne, mert párdologban biztos megegyeznek! Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét, aki veszi a fáradságot és segíteni próbál! Üdv.: Ármin27 nullnullnullCIE 2606
Ez a lakatfogó annyira egyszerű mint egy fa ék. Inkább azt írd le, hogy mit nem tudsz rajta használni. Ugyan úgy működik mint egy hagyományos multiméter csak az áramméréshez nem kell mérőzsinór.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Sziasztok . Előrebocsájtom , hogy tuskó vagyok az elektromos dolgokhoz , most próbálom tanulgatni ... Egy ilyen lákátfogó val 200 Amperes beállításnál a kijelző 0,2 0,3 -as értéket mutatott fázison . Ha jól gondolom akkor 0,2 0,3 Ampert mértem 220 voltnál . Akkor ez 44 és 66 Watt fogyasztásnak felel meg . Jól gondolom , vagy benéztem valamit ?
Vagy a 200-as méréshatár miatt be kell szorozni a kijelzett 0,2 -0,3-as értéket valamennyivel ? A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Nos nem akarom elvenni a kedved, de ez a lakatfogó arra jó, hogy elmond van lakatfogód.
Ha a kijelző 0,2-0,3 értéket mutatott az ugye 200-300 mA. Feltételezzük, hogy ez pontos és a feszültséged pontosan 230VAC valamint a fogyasztód ohmos vagyis a cosFI=1 akkor a teljesítmény 46-69W. Sajnos ennek a lakatfogónak nincs hiteles adatlapja így én azt javaslom számolj 10-15% méréshibával. Szerk.: A 200-as méréshatár azt jeleni, hogy 200A-ig mér tehát itt nem kell szorozni. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Találtam százalékos adatot a pontosságára . Mérési tűréshatár . Elméletileg 2 százalék a pontossága .
B..szus , a feszültséget nem mértem közben , na majd holnap egyszerre a kettőt .... ) Tehát akor a cosFI miatt a végeredményt szorozzam be 1,2-vel ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |