Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Szisztok.
Szeretnek egy hasolo robotot epiteni. Infra vevokkel es adokal. Iletve pic microvezerlovel. Valaki valami tanacsot tudna e adni? http://www.youtube.com/watch?v=rHb9dSMnnaE&feature=related
Olvassad el az alabbi cikkeket:
Akadalykikerulo Robot Akadalykikerulo Robot infra tavmerovel A cikkhez mellekelt kodot kell atirnod Arduino-rol PIC-re...
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni mert szopóágon vagyok az MMA7660FC szenzorral. Az mellékelt kódot írtam amivel kommunikálnék a szenzorral de az meg sem nyikkan. A Fleury-féle jól bevált I2C könyvtárat használom amivel más IC-ket már többször sikerrel bírtam működésre. Önmagában a soros kommunikáció is működik, mert a 15-ös foobar jellegű adatot minden reset után megkapja a terminál viszont ha azt az I2C függvények után illesztem be az UART függvényt akkor már semmi nem történik mert lefagy a mega8. A kérdésem azokhoz szól akik már használták ezt az IC-t: egyáltalán jól konfigurálom fel az alapvető működéshez ? Csak a tengelyek adatait akarom kiolvasni semmi mást az n+1-edik alkalommal is sikertelenül. Egy ilyen panelen van az IC ami így TTL szintű jelekkel is működik elvileg. Tápra húzva az SCL és SDA az ajánlott 4,7kohm-al van. Köszi előre is! A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
Fizikus:
Az akadálykikerülő robot cikkedben van az IR led és a hozzá tartozó fototranzisztor. Tudsz nekem konkrét típust mondani ami jó lenne? erre a célra? Először sima fototranzisztort vettem, ami működött, de nem csak IR fényre... Most vettem BPW41N-t (ez ugyan fotó dióda, de azt hittem ezzel is működni fog). De nem működik. Vagy az a gond hogy a led meg TSAL 5100? Ami 950 nm, a dióda meg 925 nm? Most látom az adatlapján 950 nm szerepel. Szóval akkro mégsem ez a hiba.... Szóval tudsz mondani nekem valamit milyen alkatrészeket vegyek? (IR led és IR tranyó/dióda) Köszi!
Az a baj, hogy rendelni nem tudok (mert pár darabot nem szállíttatnék házhoz) ahol meg venni szoktam ott nincs ilyen. Pedig frankó lenne... csak ha rendelem az igen drága...
Amit találtam az 350 Ft darabja, annyit nem szívesen adnék érte. (nem tudom ki lehet e írni, de Szegeden a "patkány"-ból vásárolok (nem szidom, csak ez a nevet inglisül). Szóval amit itt találtam emberi áron az a TSAL 5100 (ebből van itthon sok) és a BPW17N. Ezek jók lesznek együtt? Ugyan a BPW17N alacsonyabbra van belőve, de elvileg 1040 nm-ig veszi a jeleket (ha jól értem az adatlapját). Akkor abban benne van a 950 nm is. Vagy vegyek másmilyet? UI: Diódával miért nem működik? az annyival érzéketlenebb? A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
A TSAL5100 infra LED-nek jo, de a BPW17 adatlapja szerint nem csak az infra, de a lathato fenyre is erzekeny. Ez csak akkor lenne jo, ha tunal ra rakni olyan szurot, ami blokkolja a lathato fenyt, de atengedi az infrat...
A motorvezerlest sikerult megoldanod az L293 IC-vel? Ha igen, mi volt vegul a hiba?
Hát igen... Nem egészen tiszta a dolog, még nem mertem leírni.
Szóval megkaptam az új motorokat (pont olyan sárga műanyag házas, mint a te robotjaidon). Rákötöttem és azokkal is ÉPPEN pont ugyanazt a hibát csinálta. Az előre-hátra mozgás helyett, az első hátra mozgáskor elkezdett fordulni (amit a RB0 gombnyomásakor kellett volna tennie). Próbálgattam, kiszedtem minden "védő" kondit és diódát, újra feltettem. De semmi nem változott. Elkezdtem új programot írni, és az derült ki, amint van egy megszakítás a programban, az azonnal elrontja a dolgot és csak azt hajlandó csinálni. (de csak akkro ha motor van rajta. Ha pl csak ledek, akkor tökéletes működik...) Így aztán a megszakításos dolgot lecserélten POOL-os megoldásra (jól mondom a nevét? mikor TMR0 lefutása után ellenőrzi, hogy minden rendben van e...) Így most működik minden dióda, kondi miegymás nélkül is (motor két kivezetése között van egy kondi). Nem tudom megmagyarázni mi lehetett a probléma... Jó lenne tudni mi lenne most a régi motorokkal.. egyszer kipróbálom (csak nem merem kísérteni a sorsot... egyenlőre örülök, hogy így működik). Még az infra van hátra (eldöntöttem, hogy inkább rendelek HESTORE-ból, és akkor veszek még ezt-azt, persze így meg egy vagyon lesz a számla :twisted És még össze kell rakni, NYÁK, miegymás... (elvileg ennyi) És utána jöhet a "hogyan találja meg a töltőjét, ha merül az elem... ? Csak mert kell a kihívás... Idézet: „Csak mert kell a kihívás..” Lesz benne ne félj! A motorodnál valami testelési hibát tudnék elképzelni, valahol valami nem érintkezik rendesen. Vagy a veremmel van valami pic-ül nem értek, azt meghagyom az illetékeseknek. Amire gondolsz, azt polling-nak mondják. És végül az IR: ha jó az infrában, de jó látható fényben is, akkor tegyél elé "elrontott" dia negatívot! Több helyen láttam hogy így oldották meg, szóval csak emiatt nem kell költségekbe verni magad! A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
Hello!
A motorok nem csinálnak nagy zavarokat a tápra? A motorokat PWM-el tolod? Ha nincsenek rajta a motorok akkor a PWM-et is kikapcsolod? Nem kifutsz a programidőből?(pl.:jártam úgy, hogy mértem 100-at AD-vel és ez rengeteg időt igényelt, az LCD kiírás már nem fért bele illetve a PWM-be is belekeveredett) Piroritási szintek jól vannak beállítva? Csak tippeket próbálok adni...
HAli!
Köszi a tippeket, de már kihullott a hajam a hiba miatt Egyébként én is a "zavarok a tápban" dologra gondolok (bár a többit csak nagyságrendben értem, de ledekkel működött rendesen. Szval valamit a motor kavart be... de hogy mit...?!). Sebaj, egy másik projectbe fel akarom használni azokat a motorokat... úgyhogy ki fog az derülni... sargarigo: DIAFILM! Mindjárt ki is próbálom, mekkora ötlet! Imádom az ilyeneket, egyszerű, gyors... Kösz!
Elég kényes a PIC a tápra. Ma sajnos a trabiban megöltem egy 16F887-et, úgy hogy bekapcsoltam mellette egy IFA párhuzamkapcsolót. Valszeg a tüskék átjutottak a tápon. Bár nem tudom, az LM25xx-es tápvezérlőn hogy ment át...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
Azt kellene meg megprobalnod, hogy a motorvezerlest optocsatolokkal galvanikusan levalasztod az PIC-rol. Igy a motorok biztosan nem zavarhatjak a PIC tapfeszultseget...
Pl. egy ilyennel:
4 csatornas optocsatolo
De a motorvezérlést hiába választja le optokkal, ha egy aksiról megy minden és rosszul szűrt a táp.
Termeszetesen a motoroknak es az elektronikanak kulon tap kell (tudtommal egy 9V-os elem + 7805 feszstab-rol megy az elektronika, a motorokat meg 4 ceruzaelem hajtja).
Bocsanat, de nem vagyok egeszen biztos benne, kell-e kulon tap a motoroknak es az elektronikanak )
Ez pedig alapvetö követelmény. Vagy egy nagyon jo akku kell, aminek nagyon kicsi a belsö ellenállása (LIPO) és van benne egy extra áramkör (BEC) az elektronika táplálására (azaz a LIPOhoz külön csatlakozon kapcsolodik az elektronika), vagy pedig sokkal járhatobb a két táp elkülönitése. Ebben a BEC-ben komolyabb stabilizátor és szürés van - fizikailag is elkülönitve a motorok vezetékeitöl.
A mezei ceruzaelemek csak nagyon uj korukban képesek mind a két feladat ellátására. A motorok komolyan igénybe veszik az áramforrást, ami ha pillanatokig is, de össze is eshet, amit az elektronika már nem tud kompenzálni.
Külön tápról megy, ahogy Fizikus is mondta egyik 7805-9V elemmel és 4 ceruza elem (bár most ezt is cseréletm egy 9Vosra). (igzából gyanús is... Fizikus lát engem??!! :confused
Ez az opto csatoló... említetted már, de megijedtem tőle.. most viszont nem is tűnik olyan bonyolultnak, főleg, hogy van ilyen IC is. Megpróbálom. Bár most a HDD léptető motort sikerült forgatnom, amire ROPPANT büszke vagyok (a suntrackerhez). Saját magam ötlöttem ki (jó nem nagy szám, mert egy PIC és 4 tranyó kell hozzá, de akkor is büszke vagyok magamra!)
Nincs nagyobb öröm mind amikor valami elindul.....!
Ennek ellenére sose használj 9V-s elemet motorok tápjára. Az nem arra valo, annak eleve nagy a belsö ellenállása, teljesen alkalmatlan mechatronikai alkalmazásokra (azaz ahol az elektronika valamilyen mechanikus szerkezetet mozgat).
Mintha már megegyeztünk volna egyszer abban, hogy a motorokra akkumulátort teszel..
Rá is kötöttem az akkukat, de mivel nem hozott javulást 9Vos elemről hasznlom.
(a másik ok, hogy vettem egy kazal 9V-os "occó" elemet. Amíg az el nem fogy (jó gyorsan apad a készlet) addig azt tolom. Már beszereztem a ceruzaelem tartókat is... Azért is vettem sokat, mert a kimerült elemeknek leszem a csatlakozóját. Mindig tetszett, sok helyen használom. Így ingyen van, a polaritást nem könnyű elrontani, és jól érintkezik) Optocsatoló: Vettem, megjött. A bemenetre kellene kötnöm egy ellenállást, de nem találom az adatlapon, hogy mekkorát! Mivel egy led van odabent, akkor egy 470 Ohmos megteszi? (az ellenállás kell, ebben biztos vagyok: Egyrész mert szerepel a adatlapon, másrészt mert kipróbáltam, és most -1 db 4csatornás optocsatolóval kell számolnom ) A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
A led-nek kell az előtét ellenállás. Valószínűleg nem az ellenállás mérete lesz megadva, hanem a LED-en átfolyó optimális áramerősség. Így attól függően hogy mekkora fesz.-ről hajtod a ledet, ki tudod számolni. 470Ω, 5V-ról kb 10mA áramot jelent, ez elég szokott lenni.
Idézet: „most -1 db 4csatornás optocsatolóval kell számolnom” Egyszerre próbáltad ki mind a 4 csatornát? Ha nem akkor valószínűleg csak 1 led-et tudtál kilőni, vagyis csak 1 csatorna rossz, a többi attól még működik.
Köszi, én is így gondoltam.
Reggel kapkodtam, de ki akartam próbálni. Csak egy csatornára kötöttem rá a 5 V-ot közvetlenül, de atúloldalon a LED csak felvillant, aztán nagyon lassan világított.. és halványult fokozatosan. Aztán egyszer csak nem működött többet, de a másik két csatora sem (a 4diket nem volt már időm kipróbálni) Majd este folytatom.
Igy kell hasznalni az optot...
Optokapu Azt kell meg eldontened, hogy mikor adjon magas szintet a kapcsolas (szerintem neked a masodik kapcsolas kell).
Valahogy igy probalnam. Ebben az esetben termeszetesen a 2 aramkor (a mikrovezerlot taplalo aramkor es a motorokat es a motorvezerlest taplalo ramkor) nincs osszekotve, nincs kozos GND. Arra figyelj, hogy a hex inverter es az L293 csak max 7V-ot visel el. Ha ennel nagyobb motorfeszt akarsz, akkor a hex inverter es a motorvezerlo IC tapfeszultseget a motorfeszultsegbol kell eloallitanod...
Èn meg nem hiszem, hogy az optikai leválasztás bármit is javit a felsorolt gondokon, azonkivül, hogy bonyolitja az áramkört.
Egy ilyen alkalmazásban nincs semmi olyan kérdés, ami indokolná a galvanikus leválasztást, söt - de majd azt megmutatják az eredmények (egy szerkezeten belül két független test). |
Bejelentkezés
Hirdetés |