Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1815 / 3998
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Lehet, csak valószínűleg nem fűt eléggé.
(#) adamhollos válasza gerikeh96 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Ha tudod hány wattos és mekkora az ellenállása ki tudod számolni.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Most reggel meg is találtam a hibát, már működik is. Szerencsére nem volt komoly a baj, egy kondi a 230-as bemenetnél 0,0087 µF-ot mértem, párhuzamba volt kötve két sorosan kötött 470 kOhm-os ellenállással. 0,33 µF-os MPX fóliakondi, helyette 0,47-es MPX-et tettem be, az volt kéznél.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) HA3GX hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok,

a KT705-ös tirisztornak tudja valaki a lábkiosztását? Olyan PDF-et nem találtam ahol képen leolvasható lett volna.

Közben meglett (csatolva).
Remélem Topi nem rúgja szét a ... Gondoltam, mivel nem PDF csak kép, így még ezt feltölthetem...

kt705.gif

(#) HA3GX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Ezt láttam meg először a polcon
(#) gberes hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást, és mikor rádugom a 9 voltos elemet, az ic egyből felforrósodik, és nem működik. A többi alkatrész nem melegszik. Van esetleg valakinek valami tippje hogy mi lehet a baj?
(#) pucuka válasza gberes hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

A tápot nem fordítva raktad rá? És dinamikus mikrofonhoz használod úgy-e?
(#) jdani hozzászólása Okt 13, 2012 /

Helló. Relés kapcsolásoknál, a relé tekercsénél mindig használnak egy diódát. Az én esetemben 1N4007. Használhatok helyette 1N4148ast is?
(#) gberes válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Igen, dinamikus mikrofonhoz lenne. A táp jól van rajta. Ha rá van kötve a 9V, a kimeneten kb -1.7V-ot mérek.
(#) electromanus hozzászólása Okt 13, 2012 /

- Astabil multivibrátor működéséhez kérdés -

Üdv ! Jó estét mindenkinek !

Az astabil multivibriben van 2 db kondi. A kondinak van + és - oldala. A kapcsolásban mégis mind a kettő vége a pozitívra van kötve.
Ez azért van , mert valójában nincsen csak - és csak +-os töltés, hanem negatívabb és pozitívabb oldal létezik, függetlenül attól, hogy +-os vagy --os töltések kerülnek rá ?
Mert akkor azért van az, hogy a szélső kondik kisebbek, maert ott ilyenkor nagyobb áram folyik, a nagyobb áram több töltést jelent azaz több pozitív töltést, ezért van idekötve a kondi +-os vége.
A kondi másik végén meg kisebb áram folyik ezért van a negatívabb vége odakötve ?
No de ebben az esetben a + oldal hamarabb feltöltődik mint a - oldal, nem ?
Akkor hogy sül ki a neg. oldal ?
Vagy hogy is van ez ? Hiszen a - táp ponttal nem is érintkezik a kondi amíg ki nem sült, onnan - töltéseket nem tud kapni. Csoda, hogy tönkre nem megy.
El tudná valaki magyarázni ezt ?

* Remélem sikerült a képet kivennem, miért nem elég ha betallózod ?
(#) HA3GX válasza jdani hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Szia,

az 1N4007-es 1000V és 1A. A másik linkben szereplő pedig 75V 150mA. Attól függ, hogy milyen reléről beszélünk. Szerintem keress másikat.
(#) electromanus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Azért mert áttekinthetőbb, szebb a bejegyzés ha mellette van a kép. Többen válaszolnak rá.
Amúgy minek kellett kiszedni a csatolt képet is ? Hogy újra berakjam ?
(#) electromanus hozzászólása Okt 13, 2012 /

(#) vicsys válasza electromanus hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Egy kicsit kéne olvasgatnod az RC körök és tranzisztor működéséről szóló részeket.
Bővebben: Link
(#) kérdező hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, mely a következő. Úgy tudom, hogy a mozifilm másodpercenként 24 képet vetít, a televízió azonban 25-öt. Azt nem értem, hogy amikor valamilyen filmet videóra vesznek, vagy digitalizálnak, esetleg csak leadja a tv, akkor hogy tudják kompenzálni ezt a különbséget? Így elvileg nincs szinkronban a két frekvencia, tehát futna a kép a TV-n. Milyen készüléket használtak erre régen, amikor még a híradó is filmre készült?
(#) Szabi1 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Szerintem a mozifilmet valahogy fel kéne venni .avi-ba és csinálni egy sebesség módósítást rajta PC-n Bővebben: Link Ilyesmire gondolok.
(#) pjg válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Vannak olyan konvertáló programok amikkel bármilyen formátumú filmeket át lehet konvertálni 24, 25, vagy akár 30 kocka/ sec sebességre.
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Régen nem lehetett digitálisan konvertálni, hanem egyszerűen gyorsabban játszották le a filmet az átírásnál. Ezért kicsit rövidebbek voltak a filmek a tévében nézve, meg picit magasabb hangon beszéltek a színészek.
(#) kadarist válasza electromanus hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Szia!
Van itt egy szimulátor a számodra.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Köszi a választ! Pár éve voltam a TV múzeumban Pesten és láttam egy igen érdekes készüléket még a videómagnó előtti időkből. Az volt kiírva, hogy a stúdióban az élő közvetítést tudta filmre venni, elektronsugárral működött mely közvetlenül a filmre vette a fekete-fehér képet, és talán a hangot is. Én ezt úgy értettem hogy vákuumban van az egész filmtekercs az orsókkal együtt, és az elektronsugár rajzolja a kockákra a képet. A filmet előhívás után le lehetett vetíteni akár sima vetítővel vászonra, vagy leadni adásban. Ezzel csak egy problémám van az pedig a vákuum, hogy hogyan lehet tökéletesen kiszívni a levegőt felvétel előtt. Bár az is lehet, hogy rosszul értettem és egy kis képcső van benne és lencse vetíti a filmre. Valaki találkozott ilyen géppel?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Menj a telerecorder bekezdéshez és ott olvashatsz erről a hőskori technikáról. A konkét technikáról sok infó van a hálón. A különféle rendszerekről.
(#) hayes987 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Helló!

Az lenne a kérdésem, hogy egy szervómotorról honnan lehet tudni hogy körbeforgó-e?

Ezen az oldalon nézegetem a szervókat. A sebességnél mindig sec/60°-ban adják meg az adatot, ez azt jelenti hogy 60°-ot fordul?
(#) hassium04 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Üdvözlet!

Szeretném átalakítani a töltő dock-ot. A dugvilla amerikai és európaira cserélném le.
Az adatai:input: 100-240v 50/60Hz 0.2A Max.
Gondolom az output lényegtelen.
A kérdésem az lenne, hogy elég beforrasztanom egy eu dugvillás kábelt a helyére?
Ha hiányos amit leírtam, szívesen részletezem és képet is töltök fel a szétszedett
töltőről.

kép a töltőről
(#) kokozo válasza hassium04 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Szia! vegyél egy ilyet és kész..
Bővebben: Link
(#) hassium04 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Ez így túl egyszerű.
Köszönöm!
(#) apac hozzászólása Okt 14, 2012 /

Helló!

Szeretnék a szkópomhoz csinálni egy komponent tesztert. Találtam pár rajzot a neten de nem tudom eldönteni melyik lenne a legjobb. Mindenütt valami Octopus curve testert emlegetnek.
Ami rajzot mellékeltem az meg is építettem, de a szkópomom csak egy függőleges vonal jelenik meg.
A 10K-s poti bekötését nem értem. A potinak 3 kivezetése van de csak a két szélsőt köti be.

Ha tudtok esetleg egy sokkal jobb kapcsolást azt szívesen elfogadom.

octopus.jpg

(#) kadarist válasza apac hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Szia!
A potméter azért potméter, mert nem csak a két szélső lábát kötjük be. A szélső-középsőt kösd be. Milyen alkatrészeket próbáltál vizsgálni? Legalább diódát próbálj meg tesztelni. Videó a használatról.
(#) apac válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Így jó lett. Köszönöm szépen. Már csak annyi baj van vele ha diódát kötök rá akkor nagyon melegszik a dióda.
(#) apac válasza apac hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Talán az átmenő áram nagyságát kellene szabályozni ellenállással.
(#) Lacika válasza apac hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Valamikor a 70-es évek végén írtak egy cikket "Az oszcilloszkóp mint elektronikai laboratórium" címmel. Ha érdekel, majd beszkennelem, meg kell keresnem, benne van a kapcsolási rajz a tesztelőről és a szkóp ernyőjén megjelenő jelleggörbék a különböző alkatrészekhez.
Következő: »»   1815 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem