Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1821 / 3998
(#) G-man hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok! Ehhez az erősítőhöz +-25Vos tápegységet írnak, aminek 4,4 Ampert kell tudnia. Hol tudnék ilyet beszerezni?

Bővebben: Link
(#) Lanemir hozzászólása Okt 20, 2012 /

Helló, azt szeretném kérdezni, hogy például ha egy hangszóró kimenetet szeretnék rákötni egy mikrofon bemenetre (3,5 mm-es jack to jack kábellel) akkor ez hogy megoldható? Az nem tesz kárt ha a mikrofon ugye úgy működik, hogy jelet ad, és ha ezzel szembe köldök jelet, az szerintem tönkretesz. Tranzisztorban gondolkoztam, de nem jöttem rá arra, hogy hogyan oldhatom meg. A segítségeteket kérem a témában.
(#) kuka88 hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok,
Írásvetítő fóliára szeretném nyomtatni a nyáktervet, de a a tinta apró cseppekben összeáll a fólián. Tintasugaras nyomtatóval lett nyomtatva. Tintasugarashoz való fóliával és nyomtatás előtt beállítottam, hogy fóliára lesz nyomtatva. Találkozott valaki már ilyen problémával? És valaki esetleg tudna megoldást?
Köszönöm
(#) Csupasz válasza G-man hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Valószínüleg építened kell egyet, vagy keresni egy kitet.
Üdv:
Csupasz
(#) Csupasz válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Helló,
Hangszórókimenetet nem kötunk bemenetre, pláne nem mikrofonra.Valamilyen leosztott jelet vezess rá, pl.hangerőszabályzóról.Persze jó lenne a szinteket ismerni...
Üdv:
Csupasz
(#) mps válasza kuka88 hozzászólására (») Okt 20, 2012 / 1

Szia! Nem fordítva raktad be véletlenül a fóliát?
(#) Csupasz válasza kuka88 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Helló,
Lézernyomtatóval próbáld meg...
Üdv:
Csupasz
(#) Lanemir válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Konkrétan PC-vel szeretném felvenni a telefonom egy alkalmazásásnak a hangját, ezért kéne
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Ugyan mitöl ölhetné? A kapcsolotápok kimenetei a legstabilabbak közé tartoznak (már a müködési elvükböl kifolyolag).
(#) kuka88 válasza mps hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Oh bakker...
Nem gondoltam , hogy egy oldalas. A teljesen sima oldalára nyomtattam.
Köszönöm a gyors választ. Sokat segítettél
(#) kokozo válasza Lanemir hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Szia!
Akkor már miért nem a line bemenetre akarod rákötni? A telefon fejhallgató kimenetét egyből rá lehet kötni.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Miután kiszáradnak a tápkondik, megnézheted mennyire stabil. Persze van gagyibb és jobb is, azt aláírom.
Újonnan vettem pár olcsó 5V-os kapcsitápot, mind 5.8V-on ment, terhelve lassan 4.8V-ra ment le.
Pont AVR-ek miatt vettem, de 5.6V felett "reset"-be megy át sajnos...
Munkahelyemen egy tesztgépet 24V-os táp lát el villannyal, de a kimenetére 33Ohm ellenállást
kellett kötni hogy valóban stabil legyen(használati utasításában is benne volt!).
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Ha nem lenne velük már több mint 15 éve dolgom, akkor még hinnék is az urban legendnek.
A valos helyzet sokkal egyszerübb.
Azonkivül, hogy gyakran zavarnak, olyan stabilak még a leggagyibbak is, mint az országut. Az elöfordul, hogy nem annyi a kimenet, mint ami rájuk van irva, de olyannal nem igen találkoztam, ami változik a terhelési határain belül.
Ezért természeten nem árt, ha leméred mielött használod, a többséget nem lehet beszabályozni.
De, hogy miért száritaná ki az utánna kötött tápkondikat az eléggé rejtély marad, hiszen belölük ugyanolyan sima DC jön ki, mint mondjuk egy 7805-böl.
Abban egyetértek ha belül kiszárad valami, akkor baj van, de ez elég ritka és amint irtam a saját tapasztalat ugyanolyan mint a sima trafokkal. Ha peched van az ottani kondival, az is bedöl.
(#) Mdavid hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok.

Autó szivargyújtójával szeretnék egy áramkört működtetni. 12 V-rá van szükségem. Hogyan tudom megoldani az áramellátást? Pontosabban mivel?
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok, a következő lenne a kérdésem, kijelzőt szeretnék cserélni egy fémkeresőn, háttérvilágításosra szeretném lecserélni, jelenleg ez van benne :

Bővebben: Jelenlegi

Ezt néztem ki:

Bővebben: a másik

A kérdésem az lenne, hogy működne ezzel is? természetesen a háttérvilágításnak kell majd kakaó, de azt leszámítva menne e?! Köszönöm
(#) illesoszkar hozzászólása Okt 20, 2012 /

Hali fiúk ! nagy kérdés :van nekem 220 volt 470 uf kondim de 400 voltos kellene,gyors megoldásra meg oldhatom2x2 -őt sorba kötök és és a 2x2 sorba kötöttet párhuzamba kötöm,úgy 400 volt 470 uf-esnek megfelel. köszi a választ ha kapok. oszkár
(#) erdgab válasza illesoszkar hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Igen.
(#) illesoszkar válasza erdgab hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Köszi hali
(#) Reggie válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

A kondi kiszaritasanak az egyik oka az, hogy tul nagy a szurokondin atfolyo aram erteke. Az 50Hz-en megadott nevleges erteknek nagyjabol 1.5 szoroset viseli el 10kHz felett. Ezt azzal lehet kikuszobolni, ha viszonylag nagy erteku keramia kondenzatort kotunk az elkoval parhuzamosan, de ezt le szoktak sporolni. Masik megoldas, hogy elektrolit helyet tantal kondit kell hasznalni, mert azok nagyobb aramot viselnek el, viszont erzekenyebbek a tulfeszultsegre. Tovabbi problema, hogy nem tartanak kello biztonsagi tenyezot. Harmadik, hogy az elektrolit/tantal kondenzatorok oregedese a hasznalt nevleges es a maximalis megengedett feszultseg aranyanak harmadik,negyedik vagy akar otodik hatvanyaval aranyos.
A homerseklettol is erosen fugg az elettartam. A homersekleti tenyezo kt=2^((Tmax-Top)/5).
Altalaban ezeknek a kondiknak 1000-3000 ora az elettartama a maximalis aram es homerseklet mellett.
(#) nedudgi válasza Mdavid hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

(#) kasas hozzászólása Okt 20, 2012 /

Ezzel a rezgőkörrel akarok egy sinus jelet csinálni 7khz est . A kérdés hogy hova megy be az egyenáram és hol jön ki és a hangszórót hova lehet bekötni hogy átmennyen rajta a rezgés és rezgésbe hozza ?
(#) granpa válasza illesoszkar hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Azért tegyél osztó ellenállásokat // a kondikkal. Pl: 4x100k
(#) mps válasza kasas hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Szia! Önmagában egy rezgőkör nem képes sinuszjelet előállítani, az csak a frekvenciát fogja meghatározni. Pontosabban a veszteségei miatt hamar "eltűnik" a rezgés. Olvasd el ezt a cikket:Oszcillátor.
(#) granpa válasza G-man hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Esetleg bó'tban; HEStore, elektronikai üzletek. Vagy 28-án a börzén vehetsz esetleg olcsóbban.
(#) Dj Clean hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok a következőben kérném a segítségetket: van 2db 30 cm méllyel és 1 col-os tölcséres magassugárzóval szerelt hangfalam. A gond az lenne, hogy az egyik hangfal magasabban szól mint a másik, mind a magas ill. a mély hangszórók is 8 Ω-osak. Kimértem mindent a hangváltót is 3000Hz keresztezési freki fólia kondik és 3dB csillapítás ellenállásal 3.3ohm mindkét magasnál. mindent jónak találtam. Az egyetlen gond, hogy annál a hangfalnál amelyik magasabban szól a mély hangszóró elvileg 8 Ω de műszerrel 16 Ω-ot mérek.( eddig csak itthoni próbája volt a hangfalnak bulit még nem látott, széthajtva nem volt.) Ez behozhatja ezt a hibát vagy valami más lehet a gond? A segítséget előre is köszönöm.
(#) Mdavid válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

A bekötése ennek hogy és milyen kábellel működik?
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Hello!
Jó lesz, de a Q1-2 kimenetről amit írtam, továbbra is fennáll. De ez attól is függ, mire viszed tovább a jelet, és ott szükséges-e a logikai szint, vagy sem. Pld. ha egy-eyg Led lesz, akkor nem kell, csak a Led-ek előtét ellenállása..
üdv! proli007
(#) sikolymester válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Ugyan egyetértek veled, hogy a kapcsüzemű tápokkal úgy en bloc nagy baj nincsen, ha megfelelő alkatrészekkel lett építve.

De:
Idézet:
„hiszen belölük ugyanolyan sima DC jön ki, mint mondjuk egy 7805-böl.”

Ez eléggé kétségbe vonja, hogy 15 éve foglalkozol velük. Van egy fogalom amit angolul úgy hívnak, hogy ripple current. Nem tudom mi a magyar megfelelője, de ez a jelenség igencsak jól dokumentált és számolható stb... Ez természetesen csökkenthető aluláteresztő szűrövel, de csak bizonyos fokig.
Egy 7805-ös mindenképpen simább kimenetet fog eredményezni egy kapcstápnál. Mindazonáltal én kapcstáp párti vagyok.

Ami a kiszáradó kondikat illeti: Azoknak tényleg van egy élettartamuk, ezzel számolni kell. Ha valaki hosszabb élettartamot akar, akkor túlméretezi az elkót mind feszültség, illetve kapacitás terén. Ha pedig nem ~80Celsiusra szánt kondit használ, hanem 100 felettit, akkor az szintén lehet 1-2 plusz év.
(#) Massawa válasza Reggie hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Az a gyanum, hogy legendákat gyártotok. Minden PC-ben kivétel nélkül kapcsolo táp van, az öregebbek már lassan nyugdijas koruak (nálem egy müködik 1986-ból (eredeti táppal, csak két port IC-t kellett eddig benne cserélni).
Hasonlo a helyzet a TV-kkel, mintegy 40 éve kapcsolo táp van bennük. Némelyik tönkre ment másikat meg ki sem lehet dobni.
Persze minden meg lehet jol is csinálni meg rosszul is. De ez mindenre érvényes nemcsak a kapcsolo tápra....
(#) farkas0825 válasza farkas0825 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Most ahogyan szét szedtem azt vettem észre. hogy a gitárelőfok és a végfok bemenete közé be van kötve valami amit jobban szemrevételeztem és egy kis booster-nek tűnik. lehet ,hogy ez volt a gond? túl nagy jelet kapott a végfok? létezik?
Következő: »»   1821 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem